Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kradziez okien po zalozeniu

Recommended Posts

No tak, wyposażenie, kable ze ścian itp to się spotkałem. Ale okien skradzionych jeszcze nie. Może dlatego, że jak są solidnie zamontowane (odpowiednio dużo łączników - tak jak przewiduje instrukcja) to zwyczajnie nie da się ich łatwo wyrwać. Jeśli 2-osobowa ekipa 16 okien montuje w 8 godzin (czas bardzo dobry czas) to ich demontaż powinien zająć przynajmniej 3-4godziny.

No tak, wyposażenie, kable ze ścian itp to się spotkałem. Ale okien skradzionych jeszcze nie. Może dlatego, że jak są solidnie zamontowane (odpowiednio dużo łączników - tak jak przewiduje instrukcja) to zwyczajnie nie da się ich łatwo wyrwać. Jeśli 2-osobowa ekipa 16 okien montuje w 8 godzin (czas bardzo dobry czas) to ich demontaż powinien zająć przynajmniej 3-4godziny.

Kable,przedłużacze, elementy instalacji kradną żule (z reklamówką) na złom, okna kradnie ekipa co ma samochód z paką, demontaż nie zabiera dużo czasu pewnie parę minut, potem sprzedawane są jako okna z demontażu z niemiec , pełno takich sklepów.. Otworzenie okna pcv dwoma śrubokrętami to ponoć max 15 sekund.

Kable,przedłużacze, elementy instalacji kradną żule (z reklamówką) na złom, okna kradnie ekipa co ma samochód z paką, demontaż nie zabiera dużo czasu pewnie parę minut, potem sprzedawane są jako okna z demontażu z niemiec , pełno takich sklepów.. Otworzenie okna pcv dwoma śrubokrętami to ponoć max 15 sekund.

Ależ napisałem wyżej, ile zajmuje demontaż prawidłowo osadzonych okien. Co komu da otwarcie okna dwoma śrubokrętami?Nie lepiej klamką ;)? Trzeba je jeszcze wykręcić ze ściany, wyciąć pianę (zapewniam że też trzyma mocno), potem złożyć okno na nowo, zapakować na auto... To nie jest chwila.

Ależ napisałem wyżej, ile zajmuje demontaż prawidłowo osadzonych okien. Co komu da otwarcie okna dwoma śrubokrętami?Nie lepiej klamką ;)? Trzeba je jeszcze wykręcić ze ściany, wyciąć pianę (zapewniam że też trzyma mocno), potem złożyć okno na nowo, zapakować na auto... To nie jest chwila.

Złodzieje wyłamują 1 okno ( najmniejsze,najtańsze) i tak w 15 sek wchodzą do środka a nie np. przez metalowe drzwi. Nie wiem ile trwa demontaż zamontowanego okna ale raczej jest to parę minut wątpię by rozmontowywali okno, zamknięte jest bardziej sztywne i można je wyszarpywać z pianki, na pewno kradną w parę osób. Najlepiej to spytać złodzieja ;)

mają ukraść to ukradną

w czasach okien typowych zdarzało się to częściej ,choć osobiście uważam że sporo tych kradzieży wykonali ci co montowali

U nas jedziesz na budowę i (nie osądzam innych ) ale lepiej pilnować sprzętu jak jest więcej niż jedna firma

już nie mówię o tym że nic nie zostaje na budowie na drugi dzień

W jednym z państw UE jak kończyliśmy prace i zaczęliśmy wszystko zabierać to klient się zdziwił bo przecież jutro mamy tu wrócić a on myślał że my już do Polski się pakujemy:)

takich historii co u kradli jak ukradli i gdzie to słyszałem sporo

ostatnio usłyszałem też że sąsiad miał syrenę od alarmu i codziennie uruchamiał 2 razy aby było słychać że jest alarm .

i jak się włamali w biały dzień to sąsiedzi już się przyzwyczaili że syrena się włączyła :) masz ci los

ostatnio usłyszałem też że sąsiad miał syrenę od alarmu i codziennie uruchamiał 2 razy aby było słychać że jest alarm .

i jak się włamali w biały dzień to sąsiedzi już się przyzwyczaili że syrena się włączyła :) masz ci los

No to musiał być ktoś bardzo inteligentny, teraz pewnie zmieni syrenę na inną o innym dżwięku alarmu :)

najlepsze ze znanych mi sytuacji związanych z kradzieżą to to jak klientowi wstawili okna a na drugi dzień w porze dziennej podjechał bus oklejony jako firma od okien i wyciągają okna .podchodzi sąsiad pyta co jest a gościu że pomylili kolor przy zamowieniu i klient nie zaakceptował:)

najlepsze ze znanych mi sytuacji związanych z kradzieżą to to jak klientowi wstawili okna a na drugi dzień w porze dziennej podjechał bus oklejony jako firma od okien i wyciągają okna .podchodzi sąsiad pyta co jest a gościu że pomylili kolor przy zamowieniu i klient nie zaakceptował:)

No to już ewidentnie była ,,ustawka'' pod klienta i jakiś przynajmniej montażysta maczał w tym palce

Wyłamanie okna a jego kradzież to dwie różne sprawy:)

Mam czasem tą "przyjemność" demontować okna i nie widzę szansy wyrwania okna bez demontazu skrzydeł. Szybciej powyrywasz skrzydła z okuciami.

Witku, tak jak TY uważam że takie kradzieże w większości są wcześniej odpowiednio przygotowane..

dużo firm ubezpiecza tzw dom w budowie, ale nie można zawrzeć opcji kradzieży...

własnie dzis ubezpieczylam dom w budowie z dodatkową opcją od kradzieży wbudowanych elementów stałych -Allianz ma takowe ubezpieczenie. Wymagania sa takie, ze jeden zamek i alarm. Badz dwa zamki-nie musza byc antywłamaniowe. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

ja nie majac planow kontynuowani roboty przez zime zostawilem otowry okienne zupelnie otwarte, budynek sie wywietrzyl, zaden zul sie nie wprowadzil. Argument o tym aby deskowac bo chudziak popeka jest zupelnie komiczny bo jak popeka to od mrozu a deskowanie mrozu nie zatrzyma.

Na wiosne zabilem okna deskami a w srodku w pierwszej kolejnosci zainstalowalem instalacje alarmowa. pozniej robienie elektryki, tynkow, posadzek a na koniec okna drewniane. w obecna zime mam zamiwr ogrzewac buynk i kontynuowac roboty wykonczeniowe w srodku.

podsumowujac - jak nie zamierzazs nic w zime robic zostaw budynek otwarty.

• 3 weeks później...

Także zawarłam ubezp budynku w budowie z opcją kradzieży el stałych oraz mieniem ruchomym w budynku.

Konieczne porządne zamknięcia i zamknięcie budynku w taki sposób, aby zostały ślady włamania. To Ergo Hestia. Składka- 677zł jednorazowo.

własnie dzis ubezpieczylam dom w budowie z dodatkową opcją od kradzieży wbudowanych elementów stałych -Allianz ma takowe ubezpieczenie. Wymagania sa takie, ze jeden zamek i alarm. Badz dwa zamki-nie musza byc antywłamaniowe. Pozdrawiam