adrianoos966 06.11.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Dużo na temat GWC nie wiem ale potrzeba mi wiedzieć czy muszę uważać na długość przewodu pod zimią??? czy jest możliwośc że rekuperacja nie "uciągnie" powietrza które ma wlot np. 20m dalej w kanale??? Muszę zastosować silniejszy rekuperator??? W sumie jeśli zassie powietrze z samego kanału to próżnia przecież tam nie zostanie. Jak to działa?Teren prawie jak glina, mokra Edytowane 6 Listopada 2013 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.11.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Na ogół do gwc reku ma automatyczny bypass, większy spręż i wydajność minimum 400m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 06.11.2013 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 O... to chyba nie zrobię GWC bo jest dużo minusów w moim przypadku, szkoda bo to ciekawy sposób zwiększenia temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.11.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 O... to chyba nie zrobię GWC bo jest dużo minusów w moim przypadku, szkoda bo to ciekawy sposób zwiększenia temperatury Ma Pan rację... są już tańsze i bardziej "kulturalne" sposoby zwiększania temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 06.11.2013 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Jakie? może dowiem się coś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.11.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Jakie? może dowiem się coś nowego Ja np. w sklepie i mieszkaniu korzystam ( grzeję i chłodzę) z 350W pompy ciepła toshiby . Pobór mocy jest identyczny jak przy centrali o wydajności 400m3/h tak by przy upałach dawała 2kW mocy chłodniczej . Z tym, że tu mam chłodzenie - z termostatem i dogrzewanie. Edytowane 7 Listopada 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 07.11.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 czy jest możliwośc że rekuperacja nie "uciągnie" powietrza Muszę zastosować silniejszy rekuperator??? Teren prawie jak glina, mokra Poszperaj nt żwirowych GWC - sa bezobsługowe (np. inne GWC - pomp.skroplin,wym.filtrów), zajmują najmniejsza powierzchnię - kilkanascie m2 , opory w trakcie wentylacji ok 40-50Pa - czyli bardzo mało. Wieksze sa latem ok 120Pa przy ich pełnej mocy - wtedy mocą +/- 150W wentylatora jest zapewniona pełnowartościowa klimatyzacja CAŁEGO domu. Wtedy potrzebny jest wentylator kanałowy o wiekszej wydajności niż w rekuperatorze. Podstawowa różnice w stosunku do klimatyzatorów - Przez GWC napływa cały czas świeże powietrze a nie w kółko wilokrotnie zużyte jak w klimatyzatorach/splitach itp. Ponad to wielokrotnie mniejszy pobór prądu. MOKRA GLINA - nie ma lepszego gruntu rodzimego do budowy GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 07.11.2013 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Mówisz o ogrzewaniu powietrza przez ziemię w wentylacji mechanicznej bez rekuperatora??Ciekawy pomysłW każdym razie "poszperam nt żwirowych GWC" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 07.11.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Mówisz o ogrzewaniu powietrza przez ziemię w wentylacji mechanicznej bez rekuperatora?? Ciekawy pomysł W każdym razie "poszperam nt żwirowych GWC" Mozna bez rekuperatora ale lepiej z nim: Zwirowy GWC wstepnie zagrzewa powietrze do zasilania rekuperatora. Przy -15C rekuperator po GWC otrzymuje powietrze o temp. +/-0C wtedy "swobodnie" zagrzeje je do temp ok 16-19C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.11.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Wieksze sa latem ok 120Pa przy ich pełnej mocy - wtedy mocą +/- 150W wentylatora Może Pan podać: - jakie opory ma żwirowe gwc? -jaki wentylator 150W ma Pan na myśli? -dlaczego opory w kanałach nawiewnych są mniejsze przy żwirowym gwc niż przy reku? -jaką delta T Pan zakłada i jaką moc chłodniczą w kW da ww wentylator 150W? -jak Pan steruje - nie ograniczając wentylacji - by chłodne powietrze szło do pokojów od południa i na poddasze użytkowe a nie do pokojów chłodnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.11.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Mozna bez rekuperatora ale lepiej z nim: Zwirowy GWC wstepnie zagrzewa powietrze do zasilania rekuperatora. Przy -15C rekuperator po GWC otrzymuje powietrze o temp. +/-0C wtedy "swobodnie" zagrzeje je do temp ok 16-19C Przy - 15 st. C reku zagrzeje do + 20 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 07.11.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Panie Tomaszu Pan sprzedaje klimatyzatory i ja rozumiem Pana niechęć do wszystkich GWC.W odróżnieniu od Pana nie wypowiadam sie negatywnie w Pana "działce" j/wKiedyś postanowiłem nie polemizować z Panem - prosze więc mnie o nic nie pytać.Jeżeli już Pan chce prosze wykorzystać Pana drugi lub trzeci Nick - wtedy odpowiem.Pozdrawiam wszystkichWitek Edytowane 7 Listopada 2013 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 07.11.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Mozna bez rekuperatora ale lepiej z nim: Zwirowy GWC wstepnie zagrzewa powietrze do zasilania rekuperatora. Przy -15C rekuperator po GWC otrzymuje powietrze o temp. +/-0C wtedy "swobodnie" zagrzeje je do temp ok 16-19C Widze że nie wszyscy "kumają" GWC grzeje z -15C do 0C nastepnie to powietrze idzie do rekuperator i z 0C do 16-19C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.11.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 A jak nie będzie gwc - to po przejściu przez wymiennik RS 160 130m3/h z -15 bedzie miało ponad 19 st,C ! Może więc lepiej wymiennik ponad 90% dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.11.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Panie Tomaszu Pan sprzedaje klimatyzatory Nie sprzedaje klimatyzatorów - robię od 23 lat GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.11.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Jeżeli już Pan chce prosze wykorzystać Pana drugi lub trzeci Nick Mam zawsze i wszędzie jeden nick. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.11.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 A jak nie będzie gwc - to po przejściu przez wymiennik RS 160 130m3/h z -15 bedzie miało ponad 19 st,C ! Może więc lepiej wymiennik ponad 90% dać? Z drugiej strony jak będzie GWC i nomen omen RS ale z Ś to też mamy w domu ciepłe świeże powietrze .No i zostaje ciepłe zużyte do tego wilgotne.A to ciepłe wilgotne to można zużyć na podgrzewanie ZWU w domu do ok.20oC, można nim pędzić powietrzną PC do celów CO w domach ,,izolowanych"itd. RS 160 eliminuje te możliwości .Robi blokadę na możliwość samowystarczalności energetycznej dla domu ,,izolowanego " RS 160 to złe urządzenie dla portfela inwestora jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.11.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 160 euro RS160 ... bardzo drogo. Ale ja mam krany bezdotykowe, prysznic bezdotykowy i 50-60 litrów ciepłej wody dziennie! m3 ścieków 14 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.11.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Dodam jeszcze, ze w Norwegii wchodzi standard zeroenergetyczny w 2015 roku a GWC są ZAKAZANE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.11.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 160 euro RS160 ... bardzo drogo. Ale ja mam krany bezdotykowe, prysznic bezdotykowy i 50-60 litrów ciepłej wody dziennie! m3 ścieków 14 zł . A ja lubię pod prysznicem długo stać a żona lubi wannę .Co mam zrobić? Rozwieść się przez rekuperator? GWC jest zakazane bo mają radon a u nas z wyjątkiem rejonu Jeleniej Góry ,problem nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts