Tomasz Brzęczkowski 12.11.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Pracując naprzemiennie - 700m3/h - wg Pana danych +18stC - to 1kW mocy chłodniczej ! na dom 30m2 moze... nie 150-200, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.11.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Piszemy tu zapewnieniu 100% klimatyzacji CAŁEGO domu Co masz na myśli mówiąc "klimatyzować" ? Całoroczne wykorzystanie żwirowego GWC widac na wykresie. To dla sceptyków budowy GWC. Na wykresie - temperatura powietrza przed i za GWC Nie ma potrzeby korzystać z GWC przez cały rok. W okresach przejściowych nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 12.11.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Co masz na myśli mówiąc "klimatyzować" ? Nie ma potrzeby korzystać z GWC przez cały rok. W okresach przejściowych nie jest potrzebny. zalezy jaka role spełnia GWC - jesli tylko jako "energy-saver" to w okresach przejsciowych jest zbedne, ale inny plus z posiadania GWC to filtrowanie powietrza. Malo kto z nas mieszka w otulinach parków narodowych w znaczniej odleglosci od innych budynkow, tymczasem wystarczy jeden 'wiesniak' ktory pali wegiel zmiesznym z plastikiem,oponami czy plytami wiorowymi.Ten 'syf' w powietrzu potrafi sie rozprzestrzenic na wiele km od niego. GWC zwirowy jest doskonalym filtem powietrza, ktory usuwa znaczna czesc pyłów zawieszonych i innych zanieczyszczen z powietrza. 'Inhalowanie' sie tym syfem jaki nas otacza od polowy wrzesnia do polowy maja jest kiepskim pomyslem, szczegolnie jak ma sie 'reku' i dumnie na forum pisze o 'swiezym' powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.11.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 zalezy jaka role spełnia GWC - jesli tylko jako "energy-saver" to w okresach przejsciowych jest zbedne, ale inny plus z posiadania GWC to filtrowanie powietrza. Malo kto z nas mieszka w otulinach parków narodowych w znaczniej odleglosci od innych budynkow, tymczasem wystarczy jeden 'wiesniak' ktory pali wegiel zmiesznym z plastikiem,oponami czy plytami wiorowymi.Ten 'syf' w powietrzu potrafi sie rozprzestrzenic na wiele km od niego. GWC zwirowy jest doskonalym filtem powietrza, ktory usuwa znaczna czesc pyłów zawieszonych i innych zanieczyszczen z powietrza. 'Inhalowanie' sie tym syfem jaki nas otacza od polowy wrzesnia do polowy maja jest kiepskim pomyslem, szczegolnie jak ma sie 'reku' i dumnie na forum pisze o 'swiezym' powietrzu. Może wróbla taki "filtr" zatrzyma! Ale dym, zapachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.11.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 No patrz Pan Panie jakie cuda. Mieszkamy na wsi. Wokół las, ale i pola uprawne. Siłą rzeczy uczestniczymy w zapachowym procesie upraw. I jak to jest mistrzu, że w domu smrodku nawozowego nie mamy, a na zewnątrz czasem, sporadycznie, nie można wytrzymać? Uważam, że nawet prosta tkanina filtracyjna daje już radę, a są i takie pochłaniające podobno zapachy. Nie mam żwirowego GWC tylko rurowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.11.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 zalezy jaka role spełnia GWC - jesli tylko jako "energy-saver" to w okresach przejsciowych jest zbedne, ale inny plus z posiadania GWC to filtrowanie powietrza. Malo kto z nas mieszka w otulinach parków narodowych w znaczniej odleglosci od innych budynkow, tymczasem wystarczy jeden 'wiesniak' ktory pali wegiel zmiesznym z plastikiem,oponami czy plytami wiorowymi.Ten 'syf' w powietrzu potrafi sie rozprzestrzenic na wiele km od niego. GWC zwirowy jest doskonalym filtem powietrza, ktory usuwa znaczna czesc pyłów zawieszonych i innych zanieczyszczen z powietrza. 'Inhalowanie' sie tym syfem jaki nas otacza od polowy wrzesnia do polowy maja jest kiepskim pomyslem, szczegolnie jak ma sie 'reku' i dumnie na forum pisze o 'swiezym' powietrzu. GWC żwirowy napewno przefiltruje syf w postaci pyłków, kurzu itp. Co do zapachów z komina sąsiada to już nie tak łatwo. Trzeba dokładać wkład węglowy na wejściu do reku. Ale to nie jest klimatyzowanie o które pytałem witka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 12.11.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) Były robione badania higieniczne żwirowego GWC po KILKUNASTU latach ich pracy. Badania wykonała Pani Naukowiec z Instytutu Immunologii PAN z Wrocławia Krótki opis tych badań jest tu http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/18.pdf http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/19.pdf W artykule brakło miejsca na wykresy jak niżej które wiele "mówią". Na całkowitą eliminację zapachów nie ma co liczyć ale bakterie, alergeny, grzyby jak najbardziej. Żwirowe GWC są jeszcze znane pod nazwą "Samoczyszczący filtr żwirowy" Co sie tyczy klimatyzacji Jest Polska Norma która precyzuje kiedy sa spełnione warunki tzw klimatyzacji - dużo by pisac ntt. Edytowane 12 Listopada 2013 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.11.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Były robione badania higieniczne żwirowego GWC po KILKUNASTU latach ich pracy. Badania wykonała Pani Naukowiec z Instytutu Immunologii PAN z Wrocławia Krótki opis tych badań jest tu http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/18.pdf http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/19.pdf W artykule brakło miejsca na wykresy jak niżej które wiele "mówią". Na całkowitą eliminację zapachów nie ma co liczyć ale bakterie, alergeny, grzyby jak najbardziej. Żwirowe GWC są jeszcze znane pod nazwą "Samoczyszczący filtr żwirowy" Co sie tyczy klimatyzacji Jest Polska Norma która precyzuje kiedy sa spełnione warunki tzw klimatyzacji - dużo by pisac ntt. Szanowny Panie, przecież te bzdury pisane na zamówienie spowodowały reakcję PAN. - te Panie pewnie miały problemy - nie śledziłem ich dalszych losów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sława05 13.11.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam Panów, Dyskusja się tu wyrodziła.... a ja tak bardzo chcialabym to wszystko rozumieć Chciałabym prosić o pomoc w dobraniu wielkości - długości rur do GWC oraz dobraniu wydajności rekuperatora... Budujemy dom 199 m2 w tym 45,94 garażu, z kolei trzeba dodać 48,70 antresoli, EP=147,28 kWh/m2 rok, kubature wyliczyli nam na 1377,50m3.... A ja nie mam pojęcia jak się za to wziąć... Zatem bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.11.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Po co rekuperacja w nie izolowanym domu? Wystarczy mechaniczny nawiew do pokojów! W takim domu będzie drogi (centralny ) system ogrzewania, który 4000kWh z odzysku ciepła i tak nie "uwzględni" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.11.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam Panów, Dyskusja się tu wyrodziła.... a ja tak bardzo chcialabym to wszystko rozumieć Chciałabym prosić o pomoc w dobraniu wielkości - długości rur do GWC oraz dobraniu wydajności rekuperatora... Budujemy dom 199 m2 w tym 45,94 garażu, z kolei trzeba dodać 48,70 antresoli, EP=147,28 kWh/m2 rok, kubature wyliczyli nam na 1377,50m3.... A ja nie mam pojęcia jak się za to wziąć... Zatem bardzo proszę o pomocTa "dyskusja" niestety jest wszędzie tam gdzie wypowiada się Brzęczkowski. To troll który pisze co mu ślina na język przyniesie. Nie wiem czemu administracja forum na to nie reaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sława05 13.11.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 OK, abstrahując od " dyskusji" oraz jej powodów, naprawdę, bardzo prosze o pomoc w wyliczaniu długości GWC oraz wydajności rekuperacji. Ze mnie typowa blondynka , jeśli chodzi o takie współczynniki, obliczania itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 13.11.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Budujemy dom 199 m2 w tym 45,94 garażu, z kolei trzeba dodać 48,70 antresoli, EP=147,28 kWh/m2 rok, kubature wyliczyli nam na 1377,50m3.... Tylko niestety w jednym pan TB ma racje ... jeśli rzeczywiście jest to 148kW/m2, to wygląda na to ,że dom jest kompletnie nie ocieplony. No i wyliczona kubatura jest "z nieba" bo 200m2 * 3m wysokości = 500m3. Nawet dodając antresolę i dach to do 1377m3 droga daleka ... Przy 148kW/m2 i takiej kubaturze nawet ogrzewając ekogroszkiem roczne rachunki będą grubo powyżej 8 tyś zł. 148*200=30.000 kW/rok Nie lepiej zainwestować w ocieplenie? Bo robienie rekuperacji rzeczywiście mija się z celem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.11.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 OK, abstrahując od " dyskusji" oraz jej powodów, naprawdę, bardzo prosze o pomoc w wyliczaniu długości GWC oraz wydajności rekuperacji. Ze mnie typowa blondynka , jeśli chodzi o takie współczynniki, obliczania itp.... Co do gwc - najlepiej zrobić test jak grunt rozprasza ciepło, ale jeszcze nie spotkałem takich warunków by gwc nie rozproszyło 20W/m2 100m3/h przy 30 stopniowych upałach oddaje do gruntu do 0.6kWh Czyli, jak reku 700m3/h to maksymalnie 50mb kanału fi200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.11.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 148kW/m2 na wygląda na to że dom jest kompletnie nie ocieplony. Domy z mostkiem termicznym do gruntu i 10cm styropianu w podłodze - tle zużywają niezależnie od ocieplenia ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sława05 13.11.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Takie dane mam w projekcie. Aktualnie są wykonywane fundamenty. Dom ma 247 m2 pow. użytwowej, w tym 48,70 m2 antresola i 45,94 m2 garaż.Co do kubatury... Nad salonem i jadalnia jest pustka - wysokość ok 8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.11.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Takie dane mam w projekcie. Aktualnie są wykonywane fundamenty. Dom ma 247 m2 pow. użytwowej, w tym 48,70 m2 antresola i 45,94 m2 garaż. Co do kubatury... Nad salonem i jadalnia jest pustka - wysokość ok 8m Za kilka tat wchodzi w Polsce standard zeroenergetyczny ... Wszystko można poprawić - poza podłogą. W podłodze daje się minimum 30 cm styropianu ( ja radzę ponad 40) Zacytuje dr Ludomira Dudę audytora n1 KAPE Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 13.11.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Takie dane mam w projekcie. Aktualnie są wykonywane fundamenty. Dom ma 247 m2 pow. użytwowej, w tym 48,70 m2 antresola i 45,94 m2 garaż. Co do kubatury... Nad salonem i jadalnia jest pustka - wysokość ok 8m Dom z zapotrzebowaniem na ciepło na poziomie 150kW/m2 ... albo ja jestem jakiś dziwny ... ... albo wstrzymał bym budowę i wywalił na zbity pysk architekta ... Zupełnie poważnie to nie wyobrażam sobie czegoś takiego. Według mojego małego rozumku to tak jakby kupić samochód klasy Forda Mondeo ze spalaniem 50l/100km. Koszt porządnego ocieplenia tego domku zwróci się po roku, maksymalnie dwóch. Przepraszam ale zupełnie tego nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.11.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam Panów, Dyskusja się tu wyrodziła.... a ja tak bardzo chcialabym to wszystko rozumieć Chciałabym prosić o pomoc w dobraniu wielkości - długości rur do GWC oraz dobraniu wydajności rekuperatora... Budujemy dom 199 m2 w tym 45,94 garażu, z kolei trzeba dodać 48,70 antresoli, EP=147,28 kWh/m2 rok, kubature wyliczyli nam na 1377,50m3.... A ja nie mam pojęcia jak się za to wziąć... Zatem bardzo proszę o pomoc wybacz że się wtrącę, ale ktoś kto w XXI wieku zaprojektował taki syf i ktoś kto ma to Ci wybudować, a nie zwrócił Ci na to uwagi, że to syf, obaj powinni być na drucie kolczastym wieszani za klejnoty Ty nie jesteś winna bo nie musisz się na tym znać naprawdę zastanów się nad tym domem, bo tu akurat TB ma rację - rekuperacja w takim domu mija się z celem, wentylacja mechaniczna tak, ale rekuperacja w takim domu to wyrzucanie pieniędzy ale kto bogatemu zabroni... jednak skoro masz kasę to naprawdę lepiej docieplić chałupkę podejrzewam że takie dane wyszły z poziomu wymiany wentylacyjnej (kubatura) i durnowatych Norm Polskich dla co poniektórych - świętość skontaktuj się na PW z forumowiczem asolt on ci zrobi poprawne obliczenia OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) skontaktuj się na PW z forumowiczem asolt on ci zrobi poprawne obliczenia OZC Do tego trzeba znać fizykę a nie tylko OZC!!!! Pan asolt nie zna nawet definicji współczynnika przewodzenia ciepłą !!! Która warto przypominać całą a nie tylko pół ( jak zna Szanowny asolt) Współczynnik przenikania ciepła U określany dla przegród cieplnych, szczególnie w budownictwie, umożliwiający obliczanie ciepła przenikającego przez przegrodę cieplną, a także porównywanie własności cieplnych przegród budowlanych. Ciepło przepływające przez przegrodę wyznacza wzór: Q - ilość przepływającego ciepła w jednostce czasu (moc cieplna) S - powierzchnia przegrody, ?T - różnica temperatur po obu stronach przegrody. RT: współczynnik oporu cieplnego [m˛K/W] ---- Wymień założenia do obliczenia przenikania ciepła przez przegrodę. W analizie przenikania ciepła przez przegrody budowlane przyjmujemy : 1) pole temperatury oraz gęstości strumienia ciepła są ustalone w czasie, 2) przepływ ciepła odbywa się w kierunku prostopadłym do powierzchni przegrody 3) długość i szerokość przegrody są nieograniczone 4) warstwy przegrody wykonane są z jednorodnych, izotropowych materiałów wartości współczynników przejmowania ciepła są stałe na całej powierzchni przegrody Wytłuszczona część jest też ważna! Edytowane 15 Listopada 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts