Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC i rekuperacja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piszemy tu zapewnieniu 100% klimatyzacji CAŁEGO domu

Co masz na myśli mówiąc "klimatyzować" ?

Całoroczne wykorzystanie żwirowego GWC widac na wykresie. To dla sceptyków budowy GWC. Na wykresie - temperatura powietrza przed i za GWC

Nie ma potrzeby korzystać z GWC przez cały rok. W okresach przejściowych nie jest potrzebny.

Co masz na myśli mówiąc "klimatyzować" ?

Nie ma potrzeby korzystać z GWC przez cały rok. W okresach przejściowych nie jest potrzebny.

zalezy jaka role spełnia GWC - jesli tylko jako "energy-saver" to w okresach przejsciowych jest zbedne, ale inny plus z posiadania GWC to filtrowanie powietrza. Malo kto z nas mieszka w otulinach parków narodowych w znaczniej odleglosci od innych budynkow, tymczasem wystarczy jeden 'wiesniak' ktory pali wegiel zmiesznym z plastikiem,oponami czy plytami wiorowymi.Ten 'syf' w powietrzu potrafi sie rozprzestrzenic na wiele km od niego. GWC zwirowy jest doskonalym filtem powietrza, ktory usuwa znaczna czesc pyłów zawieszonych i innych zanieczyszczen z powietrza. 'Inhalowanie' sie tym syfem jaki nas otacza od polowy wrzesnia do polowy maja jest kiepskim pomyslem, szczegolnie jak ma sie 'reku' i dumnie na forum pisze o 'swiezym' powietrzu.

zalezy jaka role spełnia GWC - jesli tylko jako "energy-saver" to w okresach przejsciowych jest zbedne, ale inny plus z posiadania GWC to filtrowanie powietrza. Malo kto z nas mieszka w otulinach parków narodowych w znaczniej odleglosci od innych budynkow, tymczasem wystarczy jeden 'wiesniak' ktory pali wegiel zmiesznym z plastikiem,oponami czy plytami wiorowymi.Ten 'syf' w powietrzu potrafi sie rozprzestrzenic na wiele km od niego. GWC zwirowy jest doskonalym filtem powietrza, ktory usuwa znaczna czesc pyłów zawieszonych i innych zanieczyszczen z powietrza. 'Inhalowanie' sie tym syfem jaki nas otacza od polowy wrzesnia do polowy maja jest kiepskim pomyslem, szczegolnie jak ma sie 'reku' i dumnie na forum pisze o 'swiezym' powietrzu.

Może wróbla taki "filtr" zatrzyma! Ale dym, zapachy?

No patrz Pan Panie jakie cuda. Mieszkamy na wsi. Wokół las, ale i pola uprawne. Siłą rzeczy uczestniczymy w zapachowym procesie upraw. I jak to jest mistrzu, że w domu smrodku nawozowego nie mamy, a na zewnątrz czasem, sporadycznie, nie można wytrzymać? Uważam, że nawet prosta tkanina filtracyjna daje już radę, a są i takie pochłaniające podobno zapachy. Nie mam żwirowego GWC tylko rurowy.

GWC żwirowy napewno przefiltruje syf w postaci pyłków, kurzu itp. Co do zapachów z komina sąsiada to już nie tak łatwo. Trzeba dokładać wkład węglowy na wejściu do reku. Ale to nie jest klimatyzowanie o które pytałem witka ;)

Były robione badania higieniczne żwirowego GWC po KILKUNASTU latach ich pracy. Badania wykonała Pani Naukowiec z Instytutu Immunologii PAN z Wrocławia

Krótki opis tych badań jest tu

http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/18.pdf

http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/19.pdf

W artykule brakło miejsca na wykresy jak niżej które wiele "mówią". Na całkowitą eliminację zapachów nie ma co liczyć ale bakterie, alergeny, grzyby jak najbardziej.

Żwirowe GWC są jeszcze znane pod nazwą "Samoczyszczący filtr żwirowy"

Co sie tyczy klimatyzacji

Jest Polska Norma która precyzuje kiedy sa spełnione warunki tzw klimatyzacji - dużo by pisac ntt.

endoksyny_grzyby.JPG

Edytowane przez witek_myslowice

Były robione badania higieniczne żwirowego GWC po KILKUNASTU latach ich pracy. Badania wykonała Pani Naukowiec z Instytutu Immunologii PAN z Wrocławia

Krótki opis tych badań jest tu

http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/18.pdf

http://www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/19.pdf

W artykule brakło miejsca na wykresy jak niżej które wiele "mówią". Na całkowitą eliminację zapachów nie ma co liczyć ale bakterie, alergeny, grzyby jak najbardziej.

Żwirowe GWC są jeszcze znane pod nazwą "Samoczyszczący filtr żwirowy"

Co sie tyczy klimatyzacji

Jest Polska Norma która precyzuje kiedy sa spełnione warunki tzw klimatyzacji - dużo by pisac ntt.

Szanowny Panie, przecież te bzdury pisane na zamówienie spowodowały reakcję PAN. - te Panie pewnie miały problemy - nie śledziłem ich dalszych losów.

Witam Panów,

Dyskusja się tu wyrodziła.... a ja tak bardzo chcialabym to wszystko rozumieć :oops:

Chciałabym prosić o pomoc w dobraniu wielkości - długości rur do GWC oraz dobraniu wydajności rekuperatora...

Budujemy dom 199 m2 w tym 45,94 garażu, z kolei trzeba dodać 48,70 antresoli, EP=147,28 kWh/m2 rok, kubature wyliczyli nam na 1377,50m3....

A ja nie mam pojęcia jak się za to wziąć:bash:...

Zatem bardzo proszę o pomoc

Witam Panów,

Dyskusja się tu wyrodziła.... a ja tak bardzo chcialabym to wszystko rozumieć :oops:

Chciałabym prosić o pomoc w dobraniu wielkości - długości rur do GWC oraz dobraniu wydajności rekuperatora...

Budujemy dom 199 m2 w tym 45,94 garażu, z kolei trzeba dodać 48,70 antresoli, EP=147,28 kWh/m2 rok, kubature wyliczyli nam na 1377,50m3....

Ta "dyskusja" niestety jest wszędzie tam gdzie wypowiada się Brzęczkowski. To troll który pisze co mu ślina na język przyniesie. Nie wiem czemu administracja forum na to nie reaguje.

Tylko niestety w jednym pan TB ma racje ... jeśli rzeczywiście jest to 148kW/m2, to wygląda na to ,że dom jest kompletnie nie ocieplony.

No i wyliczona kubatura jest "z nieba" bo 200m2 * 3m wysokości = 500m3. Nawet dodając antresolę i dach to do 1377m3 droga daleka ...

Przy 148kW/m2 i takiej kubaturze nawet ogrzewając ekogroszkiem roczne rachunki będą grubo powyżej 8 tyś zł.

148*200=30.000 kW/rok

Nie lepiej zainwestować w ocieplenie?

Bo robienie rekuperacji rzeczywiście mija się z celem ...

OK, abstrahując od " dyskusji" oraz jej powodów, naprawdę, bardzo prosze o pomoc w wyliczaniu długości GWC oraz wydajności rekuperacji. Ze mnie typowa blondynka , jeśli chodzi o takie współczynniki, obliczania itp....:D

Co do gwc - najlepiej zrobić test jak grunt rozprasza ciepło, ale jeszcze nie spotkałem takich warunków by gwc nie rozproszyło 20W/m2

100m3/h przy 30 stopniowych upałach oddaje do gruntu do 0.6kWh Czyli, jak reku 700m3/h to maksymalnie 50mb kanału fi200.

Takie dane mam w projekcie. Aktualnie są wykonywane fundamenty. Dom ma 247 m2 pow. użytwowej, w tym 48,70 m2 antresola i 45,94 m2 garaż.

Co do kubatury... Nad salonem i jadalnia jest pustka - wysokość ok 8m

Za kilka tat wchodzi w Polsce standard zeroenergetyczny ... Wszystko można poprawić - poza podłogą.

W podłodze daje się minimum 30 cm styropianu ( ja radzę ponad 40)

Zacytuje dr Ludomira Dudę audytora n1 KAPE

Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem.

Takie dane mam w projekcie. Aktualnie są wykonywane fundamenty. Dom ma 247 m2 pow. użytwowej, w tym 48,70 m2 antresola i 45,94 m2 garaż.

Co do kubatury... Nad salonem i jadalnia jest pustka - wysokość ok 8m

Dom z zapotrzebowaniem na ciepło na poziomie 150kW/m2 ... albo ja jestem jakiś dziwny ...

... albo wstrzymał bym budowę i wywalił na zbity pysk architekta ... ;)

Zupełnie poważnie to nie wyobrażam sobie czegoś takiego.

Według mojego małego rozumku to tak jakby kupić samochód klasy Forda Mondeo ze spalaniem 50l/100km.

Koszt porządnego ocieplenia tego domku zwróci się po roku, maksymalnie dwóch.

Przepraszam ale zupełnie tego nie rozumiem :(

Witam Panów,

wybacz że się wtrącę, ale ktoś kto w XXI wieku zaprojektował taki syf i ktoś kto ma to Ci wybudować, a nie zwrócił Ci na to uwagi, że to syf, obaj powinni być na drucie kolczastym wieszani za klejnoty ;)

Ty nie jesteś winna bo nie musisz się na tym znać

naprawdę zastanów się nad tym domem, bo tu akurat TB ma rację - rekuperacja w takim domu mija się z celem, wentylacja mechaniczna tak, ale rekuperacja w takim domu to wyrzucanie pieniędzy

ale kto bogatemu zabroni...

jednak skoro masz kasę to naprawdę lepiej docieplić chałupkę

podejrzewam że takie dane wyszły z poziomu wymiany wentylacyjnej (kubatura) i durnowatych Norm Polskich dla co poniektórych - świętość

skontaktuj się na PW z forumowiczem asolt on ci zrobi poprawne obliczenia OZC

skontaktuj się na PW z forumowiczem asolt on ci zrobi poprawne obliczenia OZC
Do tego trzeba znać fizykę a nie tylko OZC!!!! Pan asolt nie zna nawet definicji współczynnika przewodzenia ciepłą !!!

Która warto przypominać całą a nie tylko pół ( jak zna Szanowny asolt)

Współczynnik przenikania ciepła U określany dla przegród cieplnych, szczególnie w budownictwie, umożliwiający obliczanie ciepła przenikającego przez przegrodę cieplną, a także porównywanie własności cieplnych przegród budowlanych. Ciepło przepływające przez przegrodę wyznacza wzór: Q - ilość przepływającego ciepła w jednostce czasu (moc cieplna) S - powierzchnia przegrody, ?T - różnica temperatur po obu stronach przegrody. RT: współczynnik oporu cieplnego [m˛K/W] ---- Wymień założenia do obliczenia przenikania ciepła przez przegrodę.

W analizie przenikania ciepła przez przegrody budowlane przyjmujemy :

1) pole temperatury oraz gęstości strumienia ciepła są ustalone w czasie,

2) przepływ ciepła odbywa się w kierunku prostopadłym do powierzchni przegrody

3) długość i szerokość przegrody są nieograniczone

4) warstwy przegrody wykonane są z jednorodnych, izotropowych materiałów

wartości współczynników przejmowania ciepła są stałe na całej powierzchni przegrody

Wytłuszczona część jest też ważna!

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski