karcio102 06.11.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 WitamPytałem już w sekcji tarasów i schodów ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Czy można jakoś zabarwić kamień w stronę brązowego ? Mam zbudowane schody betonowe pokryte kamieniem gnejs (chyba kavala - ogólnie taki szary )http://www.kamienienaturalne.com/ofe...kamienne/gnejsKamień ten wchłania wodę - tak moim zdaniem. Będę teraz impregnował ten kamienień preparatem typu "mokry kamień" np,. "Impregnat do kamieni AQUA". Czy można zastosować np. olej ( taki do olejowania podług z drewna ) bo ostatnio niechcący w czasie malowania kapnęło mi kilka kropel na te schody i musiałem długo walczyć benzyną żeby to wywabić ( a i tak zostało ). I tak się zastanawiam czy może zaolejować takie schody po całości. Zdaję sobie sprawę że takie olejowanie trzeba by co jakiś czas powtarzać. A może są inne preparaty/impregnaty ale żeby było widać strukturę kamienia - a nie kryjąca farba olejna. PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grecko87 07.11.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Witam Na rynku są preparaty które zabezpieczają kamień przed wchłonięciem innych zanieczyszczeń jak i również takie, które imitują efekt mokrego kamienia. O preparatach, które zmieniają barwę jeszcze nie słyszałem... Stosowanie jakichkolwiek olejów czy płynów ja osobiście odradzam... ponieważ specyfikacja kamienia naturalnego ma to do siebie, że nie zawsze wchłania się równomiernie, z biegiem czasu każdy płyn czy olej wyparuje, powierzchnia może się zacząć łuszczyć, lub zmieniać barwę w rdzawy kolor. Tak naprawdę każde takie zmiany niosą za sobą więcej złego niż dobrego. Jeśli chodzi o plamy, raczej wybawić się ich nie da, choć są środki które można kupić i które niby są skuteczne, lecz z doświadczenia wiem, że rzadko tak jest( 40 % zabiegów kończy się sukcesem). Lepiej nie tracić pieniędzy na specyfiki które i tak są drogie, chyba rozsądniej wymienić zabrudzone elementy na podobne, a potem całość zaimpregnować tak, aby zanieczyszczenia się do nich nie dobrały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts