Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Barwienie kamienia

karcio102

Recommended Posts

Witam

Pytałem już w sekcji tarasów i schodów ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Czy można jakoś zabarwić kamień w stronę brązowego ?

Mam zbudowane schody betonowe pokryte kamieniem gnejs (chyba kavala - ogólnie taki szary )

http://www.kamienienaturalne.com/ofe...kamienne/gnejs

Kamień ten wchłania wodę - tak moim zdaniem.

Będę teraz impregnował ten kamienień preparatem typu "mokry kamień" np,. "Impregnat do kamieni AQUA".

Czy można zastosować np. olej ( taki do olejowania podług z drewna ) bo ostatnio niechcący w czasie malowania kapnęło mi kilka kropel na te schody i musiałem długo walczyć benzyną żeby to wywabić ( a i tak zostało ).

I tak się zastanawiam czy może zaolejować takie schody po całości.

Zdaję sobie sprawę że takie olejowanie trzeba by co jakiś czas powtarzać.

A może są inne preparaty/impregnaty ale żeby było widać strukturę kamienia - a nie kryjąca farba olejna.

Pozdrawiam

Andrzej

Witam

Na rynku są preparaty które zabezpieczają kamień przed wchłonięciem innych zanieczyszczeń jak i również takie, które imitują efekt mokrego kamienia. O preparatach, które zmieniają barwę jeszcze nie słyszałem...

Stosowanie jakichkolwiek olejów czy płynów ja osobiście odradzam... ponieważ specyfikacja kamienia naturalnego ma to do siebie, że nie zawsze wchłania się równomiernie, z biegiem czasu każdy płyn czy olej wyparuje, powierzchnia może się zacząć łuszczyć, lub zmieniać barwę w rdzawy kolor. Tak naprawdę każde takie zmiany niosą za sobą więcej złego niż dobrego.

Jeśli chodzi o plamy, raczej wybawić się ich nie da, choć są środki które można kupić i które niby są skuteczne, lecz z doświadczenia wiem, że rzadko tak jest( 40 % zabiegów kończy się sukcesem). Lepiej nie tracić pieniędzy na specyfiki które i tak są drogie, chyba rozsądniej wymienić zabrudzone elementy na podobne, a potem całość zaimpregnować tak, aby zanieczyszczenia się do nich nie dobrały.