marekm7 06.11.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na forum i mam prośbę o pomoc: Oknoplus Norskstil profil Gealan s7000 IQ plus, 3 szyby U=0,5 i LT 74%, okucia winkhaus ukryte,Vetrex 90+ profil Veka, 6-komorowy 90 mm, 3 szyby U=0,5 i LT 72%, okucia roto nt designo ukryteDako DPT90 profil Veka Alpfaline 90Termix, 3 szyby U=0,5 i LT=72%, okucia winkhaus widoczne Oknoplus i Vertrex cena podobna około 18500, dako tańsze o około 2000 zł. Policzyłem również średnie Uw okien: Oknoplus i Vetrex 0,8, a Dako 0,85.Gwarancja najlepsza w Dako 7 lat (montaż i PCV) póżniej regulacja za około 15 zł od okna i jeszcze 3 lata. W Vetrex i Oknoplusie gwarancja 7 lat ale na montaż odpowiednio 5 i tylko 2 lata (nie wiem czy zdążę zamieszkać, a gwarancja na montaż się skończy). Oknoplus i Vetrex ciepła ramka w standardzie w Dako za dopłatą nie wiem jaką (ale nie polecają "bo będzie mniej szczelnie"). co wybrać?o co dopytać?czy pomysł, żeby w garażu wybrać pakiet 2-szybowy jest dobry - garaż raczej nie będzie ogrzewany? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 06.11.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Oknoplus i Vetrex ciepła ramka w standardzie w Dako za dopłatą nie wiem jaką (ale nie polecają "bo będzie mniej szczelnie"). A to Dakociekawostka! Zapytaj w Dako w jaki sposób ramka dystansowa szyby wpływa na szczelność konstrukcji okiennej. Nagraj to co Ci powiedzą, bo to intrygujące z punktu widzenia techniki okiennej:-). Swoją drogą mam pewien dokument sygnowany marką DAKO w którym firma deklaruje dla okien DPT90 3 klasę szczelności powietrznej, co jest wynikiem raczej mocno przeciętnym. Okno ciepłe a mało szczelne, komu co po takim oknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 07.11.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Oknoplus i Vetrex ciepła ramka w standardzie w Dako za dopłatą nie wiem jaką (ale nie polecają "bo będzie mniej szczelnie"). pozdrawiam Myślałem, że czasy pseudo fachowców w branży w segmencie premium minęły, ale widzę że jest jeszcze wielu ludzi przypadkowych : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 07.11.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 no tak, ale okna handlowiec nie składa - mam nadzieję że w fabryce jest znacznie lepiej.Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że ciepłą ramkę jednak warto wziąć, wracając jednak do moich pytań - które produkty są lepsze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 07.11.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że ciepłą ramkę jednak warto wziąć, ..ja to się wogule zastanawiam , że ktoś pakuje zwykłe ramki do okien o tych parametrach. to trochę tak jakby kupić wypasioną kurtke zimową super czapkę, spodnie zimowe i rękawiczki a przy dużych mrozach do tego wszystkiego chodzić w japonkach... ukryte zawiasy to nie tylko design , to również większa szczelność Edytowane 7 Listopada 2013 przez lolek30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.11.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 To juz chyba drugi raz słyszę ten sam "bajer" że ramka ma wpływ na szczelność.. To przypadek i ten sam sprzedawca czy może ma to szerszy przekaz np z jakiegoś szkolenia Dobrze by było jakby pojawił się tu oficjalny przedstawiciel Dako i sprostował lub obronił tą tezę. Odnośnie okien: osobiście nie przepadam za krytyki okuciami (lubię klasyczne zawiasy - przy okazji tańsze) No i tak mnie nurtuje ta gwarancja na montaż.. jak to zrobić by to rozwiazać uczciwie wobec klienta - aż chyba założę na to nowy temat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 07.11.2013 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 T Odnośnie okien: osobiście nie przepadam za krytyki okuciami (lubię klasyczne zawiasy - przy okazji tańsze) Okucia mogę zmienić na odkryte i tak chyba częściowo na piętrze zrobię. Co do okien NorskStil to sprawdzony profil?, bo oknoplus mówi że to nowość T No i tak mnie nurtuje ta gwarancja na montaż.. jak to zrobić by to rozwiązać uczciwie wobec klienta - aż chyba założę na to nowy temat:) Znaczy że nie ma dziesięciu lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 07.11.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Ja za to preferuje jednak zawiasy ukryte Skrzydła w mniejszym stopniu "opadają" w stosunku do standardowych - widocznych. Jeżeli zrezygnujesz z chowanych to cena znacznie zbliży się do Dako a będziesz miał okna znacznie lepiej wykonane i szczelniejsze. Jeżeli montaż okien ma być na wiosnę to już niedługo w Vetrex będzie promocja "zimowa". Jaki montaż wybierasz ? zwykły na piance czy może warstwowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 07.11.2013 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Niestety wszystko jest policzone z max rabatami, łącznie z 5% w Vetrexie za promocje zimową od 15 listopada. Po doliczeniu ciepłej ramki różnica w cenie ok 1500 zł na korzyść Dako (w Vetrexie i tak już odjąłem część zawiasów ukrytych). Za to dowiedziałem się, że gwarancja na montaż w dako też tylko 2 lata. Montaż będzie zwykły na kotwach z pianką Illbruck - taką dostałem odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 07.11.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 1500 zł wg mnie warto dać za 4 klase przepuszczalności powietrza w stosunku do 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 07.11.2013 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 rozumiem, że mówimy o Vetrexie, nie o oknoplusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 07.11.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Mam przed sobą zamówienie Oknoplusa na tym nowym profilu NorskStil i wszystkie okna (RU) mają 4 klasę szczelności.Wodoszczelność: 7A (300Pa)Przepuszczalność powietrza: klasa 4Izolacyjność akustyczna: 32dBUw: 0.7-0,8 W/m2KNośność urz. zabezpieczających: 350N - mowa o zawiasach ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.11.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Mam przed sobą zamówienie Oknoplusa na tym nowym profilu NorskStil i wszystkie okna (RU) mają 4 klasę szczelności. Wodoszczelność: 7A (300Pa) Przepuszczalność powietrza: klasa 4 Izolacyjność akustyczna: 32dB Uw: 0.7-0,8 W/m2K Nośność urz. zabezpieczających: 350N - mowa o zawiasach ??? Tak zadeklarowana izolacyjność akustyczna nic nie znaczy niestety i nadal jest nieznana. Nośność urządzeń zabezpieczających nie dotyczy zawiasów. Jeżeli już to w oknie siedzą one w wytrzymałości mechanicznej szczególnie w części pt. racking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 07.11.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Tak zadeklarowana izolacyjność akustyczna nic nie znaczy niestety i nadal jest nieznana. Nośność urządzeń zabezpieczających nie dotyczy zawiasów. Jeżeli już to w oknie siedzą one w wytrzymałości mechanicznej szczególnie w części pt. racking. niedokładnie przepisałem, pewnie ma to znaczenie : 32 (-1,-5)dB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.11.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 niedokładnie przepisałem, pewnie ma to znaczenie : 32 (-1,-5)dB Owszem ma. 5dB to znacząca różnica w poziomie odczuwanego hałasu. Jak od tych 32 odjąć 5 na Ctr i poprawkę montażową, czyli minimum kolejne 4 dB, to z 32 robi się raptem 23, a płacić masz za 32? Kto chce niech płaci, jak ten człowiek, co to ma rabaty w jakiejś firmie od szyb. Nie darmo mówią, że niewiedza bywa kosztowna:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 07.11.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 To juz chyba drugi raz słyszę ten sam "bajer" że ramka ma wpływ na szczelność.. . Pewnie, że ma ale szyby, nie okna. Szwecja i Norwegia wymaga zgrzanej w rogach ciepłej ramki a nie tylko ciętej. Tam są takie różnice temperatur ( zewnątrz - wewnątrz ), że kompozyt zaczyna pracować i szlag trafia hermetyczność szyby. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 08.11.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 1500 zł wg mnie warto dać za 4 klase przepuszczalności powietrza w stosunku do 3 Tą klasę mają zadeklarowną? Czy zbadaną? Bo to różnica:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 12.11.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Zbadaną i to bardzo dokładnie http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/pierwszy-konsumencki-test-okien-pro-quality Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 12.11.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 To jest przekonywujące, jeżeli chodzi o Vetrex Szkoda że wszyscy tak nie badają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.11.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) To jest przekonywujące, jeżeli chodzi o Vetrex Szkoda że wszyscy tak nie badają Wszystkich to w taki sposób przebadać się nie da ,ale niektórych innych na pewno. Jeszcze będzie ciekawie:-) Edytowane 12 Listopada 2013 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts