Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OknoPlus NorskStil vs Dako DPT90 vs Vetrex V90+

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jestem pierwszy raz na forum i mam prośbę o pomoc:

Oknoplus Norskstil profil Gealan s7000 IQ plus, 3 szyby U=0,5 i LT 74%, okucia winkhaus ukryte,

Vetrex 90+ profil Veka, 6-komorowy 90 mm, 3 szyby U=0,5 i LT 72%, okucia roto nt designo ukryte

Dako DPT90 profil Veka Alpfaline 90Termix, 3 szyby U=0,5 i LT=72%, okucia winkhaus widoczne

Oknoplus i Vertrex cena podobna około 18500, dako tańsze o około 2000 zł. Policzyłem również średnie Uw okien: Oknoplus i Vetrex 0,8, a Dako 0,85.

Gwarancja najlepsza w Dako 7 lat (montaż i PCV) póżniej regulacja za około 15 zł od okna i jeszcze 3 lata. W Vetrex i Oknoplusie gwarancja 7 lat ale na montaż odpowiednio 5 i tylko 2 lata (nie wiem czy zdążę zamieszkać, a gwarancja na montaż się skończy). Oknoplus i Vetrex ciepła ramka w standardzie w Dako za dopłatą nie wiem jaką (ale nie polecają "bo będzie mniej szczelnie").

co wybrać?

o co dopytać?

czy pomysł, żeby w garażu wybrać pakiet 2-szybowy jest dobry - garaż raczej nie będzie ogrzewany?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oknoplus i Vetrex ciepła ramka w standardzie w Dako za dopłatą nie wiem jaką (ale nie polecają "bo będzie mniej szczelnie").

A to Dakociekawostka! Zapytaj w Dako w jaki sposób ramka dystansowa szyby wpływa na szczelność konstrukcji okiennej. Nagraj to co Ci powiedzą, bo to intrygujące z punktu widzenia techniki okiennej:-). Swoją drogą mam pewien dokument sygnowany marką DAKO w którym firma deklaruje dla okien DPT90 3 klasę szczelności powietrznej, co jest wynikiem raczej mocno przeciętnym. Okno ciepłe a mało szczelne, komu co po takim oknie?

Oknoplus i Vetrex ciepła ramka w standardzie w Dako za dopłatą nie wiem jaką (ale nie polecają "bo będzie mniej szczelnie").

pozdrawiam

Myślałem, że czasy pseudo fachowców w branży w segmencie premium minęły, ale widzę że jest jeszcze wielu ludzi przypadkowych ::bash:

Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że ciepłą ramkę jednak warto wziąć,

..ja to się wogule zastanawiam , że ktoś pakuje zwykłe ramki do okien o tych parametrach.

to trochę tak jakby kupić wypasioną kurtke zimową super czapkę, spodnie zimowe i rękawiczki a przy dużych mrozach do tego wszystkiego chodzić w japonkach...

ukryte zawiasy to nie tylko design , to również większa szczelność

Edytowane przez lolek30

To juz chyba drugi raz słyszę ten sam "bajer" że ramka ma wpływ na szczelność.. To przypadek i ten sam sprzedawca czy może ma to szerszy przekaz np z jakiegoś szkolenia :D Dobrze by było jakby pojawił się tu oficjalny przedstawiciel Dako i sprostował lub obronił tą tezę.

Odnośnie okien: osobiście nie przepadam za krytyki okuciami (lubię klasyczne zawiasy - przy okazji tańsze)

No i tak mnie nurtuje ta gwarancja na montaż.. jak to zrobić by to rozwiazać uczciwie wobec klienta - aż chyba założę na to nowy temat:)

T

Odnośnie okien: osobiście nie przepadam za krytyki okuciami (lubię klasyczne zawiasy - przy okazji tańsze)

Okucia mogę zmienić na odkryte i tak chyba częściowo na piętrze zrobię. Co do okien NorskStil to sprawdzony profil?, bo oknoplus mówi że to nowość

T

No i tak mnie nurtuje ta gwarancja na montaż.. jak to zrobić by to rozwiązać uczciwie wobec klienta - aż chyba założę na to nowy temat:)

Znaczy że nie ma dziesięciu lat?

Ja za to preferuje jednak zawiasy ukryte :) Skrzydła w mniejszym stopniu "opadają" w stosunku do standardowych - widocznych.

Jeżeli zrezygnujesz z chowanych to cena znacznie zbliży się do Dako a będziesz miał okna znacznie lepiej wykonane i szczelniejsze. Jeżeli montaż okien ma być na wiosnę to już niedługo w Vetrex będzie promocja "zimowa".

Jaki montaż wybierasz ? zwykły na piance czy może warstwowy ?

Niestety :-( wszystko jest policzone z max rabatami, łącznie z 5% w Vetrexie za promocje zimową od 15 listopada. Po doliczeniu ciepłej ramki różnica w cenie ok 1500 zł na korzyść Dako (w Vetrexie i tak już odjąłem część zawiasów ukrytych).

Za to dowiedziałem się, że gwarancja na montaż w dako też tylko 2 lata.

Montaż będzie zwykły na kotwach z pianką Illbruck - taką dostałem odpowiedź.

Mam przed sobą zamówienie Oknoplusa na tym nowym profilu NorskStil i wszystkie okna (RU) mają 4 klasę szczelności.

Wodoszczelność: 7A (300Pa)

Przepuszczalność powietrza: klasa 4

Izolacyjność akustyczna: 32dB

Uw: 0.7-0,8 W/m2K

Nośność urz. zabezpieczających: 350N - mowa o zawiasach ???

Tak zadeklarowana izolacyjność akustyczna nic nie znaczy niestety i nadal jest nieznana.

Nośność urządzeń zabezpieczających nie dotyczy zawiasów. Jeżeli już to w oknie siedzą one w wytrzymałości mechanicznej szczególnie w części pt. racking.

Tak zadeklarowana izolacyjność akustyczna nic nie znaczy niestety i nadal jest nieznana.

Nośność urządzeń zabezpieczających nie dotyczy zawiasów. Jeżeli już to w oknie siedzą one w wytrzymałości mechanicznej szczególnie w części pt. racking.

niedokładnie przepisałem, pewnie ma to znaczenie :) :

32 (-1,-5)dB

niedokładnie przepisałem, pewnie ma to znaczenie :) :

32 (-1,-5)dB

Owszem ma. 5dB to znacząca różnica w poziomie odczuwanego hałasu. Jak od tych 32 odjąć 5 na Ctr i poprawkę montażową, czyli minimum kolejne 4 dB, to z 32 robi się raptem 23, a płacić masz za 32? Kto chce niech płaci, jak ten człowiek, co to ma rabaty w jakiejś firmie od szyb. Nie darmo mówią, że niewiedza bywa kosztowna:-).

To juz chyba drugi raz słyszę ten sam "bajer" że ramka ma wpływ na szczelność.. .

Pewnie, że ma ale szyby, nie okna.

Szwecja i Norwegia wymaga zgrzanej w rogach ciepłej ramki a nie tylko ciętej. Tam są takie różnice temperatur ( zewnątrz - wewnątrz ), że kompozyt zaczyna pracować i szlag trafia hermetyczność szyby.

Pozdrawiam