Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OknoPlus NorskStil vs Dako DPT90 vs Vetrex V90+

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie kolego Brass - troszkę obiektywizmu przez nas przemawia i widać, że tobie go brakuje

Zwróć uwagę na skale powiększenia i ile dziesiątych części milimetra zastrzeżenia dotyczą

Każdy towar odpowiednio sfotografowany można ukazać jako tragicznie wykonany

Mam u siebie w biurze całe muzeum różnych narożników z profili z zaokrągleniami. Jedne są lepiej obrobione inne gorzej ale żaden nie wygląda tak jak te na zdjęciach. Tu nie chodzi o skalę. Powierzchnia źle obrobionych zgrzewów jest znikoma w stosunku do powierzchni profili całego okna. Ale niestety diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli kupiłbyś sobie śnieżnobiały garnitur na których w widocznym miejscu pojawiłaby się czarna niewielka plamka to też nie widziałbyś problemu?

Zawsze można powiedzieć, że przecież takiej wady nie widać z odległości 2 czy 5 metrów. Ale to nie zmienia faktu, że ona tam jest.

BrassHmmm.... to pozostaje Ci życzyć takiego klienta, który przyczepi się do 0,1 mm nierównego zgrzewu. Niech w oparciu o niektóre idiotyczne zapisy w Prawach Konsumentów będzie Cię szargał po sądach byleby tylko CI nie zapłacić.

Szczerze mówiąc, życzę Ci tego. Taki jeden plus jakaś obsuwa w terminie( kiedyś napisałeś że dajesz 10% rabatu za dzień opóźnienia czy coś w tym stylu) i ledwo dyszysz bądź firmę zamykasz

nie chodzi? Przyjrzyj się jeszcze raz zdjęciom, przeważnie skrzydło ma ok 6 cm szerokości, na część przy szybie przeważnie przypada 1 cm więc weź na wstrzymanie w tak łatwowiernym przyjmowaniu słów klientów.

Muszę poszukać zdjęcia jakie kiedyś klient mi przesłał z reklamacją zgrzewu - też z żądaniem wymiany i zadośćuczynienia za straty moralne

Póki co Polska to nie Hameryka, gdzie mając papuge możesz każdego zrobić w balona

Jak myślisz, jaka kwota była satysfakcjonująca ? Nie zgadniesz - całość zamówienia

Decydując się na wpis na forum powinieneś się liczyć z faktem, że nie każdemu Twoje niby "szlachetne" pobudki (by przestrzec innych) się podobają. Za długo jesteśmy na forum by wierzyć w każde słowa. Mamy do tego prawo tak jak Ty do krytyki produktu. Znalazłeś przy pomocy prawników kruczek, na którym możesz grać, ale ja nie jestem pewien, czy właśnie próbkę takiego okna, w takim kolorze widziałeś w salonie. Czy może było to okno w zwyklej, drewnopodobnej okleinie?

Wybacz - we mnie sojusznika nie znajdziesz.

finlandia no jasne ze taka próbke tam widziałem bo inaczej skadbym wiedział o istnieniu tego suuuuper skandynawskiego wyrobu.

Poszedłem po zwykłe okna ale tam zobaczyłem te akrylowe dokładnie ten sam profil,powłoka i kolor który zakupiłem wiec widziałem co kupuje

P1100653.jpg

dziwi mnie to ze prawa konsumenta nazywacie kruczkiem prawnym czy tzn. ze jak pojade nabombiony autem i mnie złapia to tez mam im powiedziec ze powołuja sie na kruczek prawny zeby mnie zamknąc?? prawo to prawo

nikt ważny o czym kwasze? a no o tym silikonie który był prawie na wszystkich kwaterach

P1100544.jpg

P1100555.jpg

kulka srednicy 0,5 cm która koleś z oknoplusa wydłubał nozykiem do tapet i ciekaw jestem czy teraz woda sie tam nie bedzie lała.

zgrzewy umaszczone sa na powierzchni ok 0,5 cm a nie 0,5 mm jak bede miec czas to zrobie ci to twoje wymarzone zdjecie z miarka ale to dopiero w przyszłym tyg.

jak widzisz wyzej taki wzór jest i był w salonie i nie ma na nim zadnego pisaka

P1100657.jpg

Brass ja własnie chciałem od nich tylko zeby mi naprawili te okna ale po ich 4 wizytach widzac ze oni nie daja sobie z tym rady a naprawy tylko pogarszaja wyglad okien to miałem juz ich serdecznie dośc okna nie były tanie a produkt który otrzymałem wygladał jakby był z próbnej partii wiec zaproponowałem ich ze jestem skłonny zaakceptowac te okna przy obnizeniu ceny o 30% to teraz mnie wyzywaja od wyłudzaczy.

Mnie w szkole uczyli znaczenia takich pojec jak PROPOZYCJA i WYŁUDZENIE i wiem czym one sie róznia, a jezeli nie wszyscy

wiedzą zapraszam na powtórke do podstawówki

Jeśli widziałeś takie próbki to ok. CO prawda jakość zdjęć odbiega od tych z budowy,ale wierzę. Osobiście nie lubię okien podrasowanych, dlatego zamawiam zwyczajnie z seryjnej produkcji. Nie jeden klient mi wytykał, że "tu jest brzydko" ale nie muszą u mnie kupować. Mam dzięki temu czas na forum (zamiast na łażenie po sądach).

w dalszym ciągu podtrzymuję swoje zdanie - możesz się pultać ile wlezie ale patrząc na te mizernej jakości zdjęcia z wystawki widać podobieństwo kształtu w narożniku przy szybie i jakby zmianę powierzchni na zgrzewie, więc domniemywam, że różnica między jednym a drugim jest znikoma wręcz żadna

Co do silikonu to żaden problem jeśli już, nie wiem po co go tam dają ale wycięcie go nożem i nie ma wogóle tematu.

Sposób rozwiązania problemu patrząc od Twej strony utwierdza mnie w przekonaniu że szukasz tylko pretekstu by nie zapłacić

Tyle.

Możesz czepiać się mego nicka, zarzucać że jestem pracownikiem bądź powiązany z firmą, ale póki co nie dałeś ani jednego powodu bym inaczej oceniał to co ukazałeś nam na zdjęciach.

Zrób podobnej jakości zdjęcia z wystawki na która się powołujesz

Edytowane przez nikt ważny

• 5 months później...
  • 2 weeks później...

Wygląda na to, że przetestuję NorskStila. Zobaczymy jak się sprawdzą OknoPlus i montażyści. Za jakiś miesiąc wrzucę fotki. :D

Zdecydowaliśmy się na nich ze względu na wcześniejszą dobrą współpracę. Przez lata trochę okien już było i zawsze byliśmy zadowoleni i to był główny argument. Norskstil ma swoje plusy i minusy, mam nadzieję, że więcej jest plusów. :D

Na szczęście nasze będą w okleinie drewnopodobnej więc może unikniemy problemów kkonto660.

• 4 weeks później...

Jestem na etapie wyboru okien i chyba finalnie zostały mi już:

- Norskstill z oknoplus (okucia Maco)

- Vetrex V90+ (okucia Roto)

- Winergetic Premium Oknoplast (okucia Winkhouse)

Pierwsze dwa są na ukrytych zawiasach.

Wszystkie mają klamkę secustic oraz ciepłą ramkę pomiędzy szybami

O Vetrexie 90+ raczej same dobre opinie, podobnie chyba z Winergeticiem.

O Norskstilu ciężko coś powiedzieć, oprócz tego że jeden użytkownik miał problem z mało estetycznym zgrzewem profili.

Cena jest bardzo zbliżona i parametry okien również.

Winergetic ma najcieńsze szyby 4/3/3.

Jakieś uwagi? Czy kierować się już tylko estetyką?

Kochani ja też pierwszy raz tutaj, na razie nawet nie wiem czy się dobrze "poruszam" na tej stronie , dylemat mam co do wyboru dwóch profili okien, cenowo podobnie ale nie wiem, który technicznie lepszy

- Veka Softline 82 , szyba 0,5

czy

- Brugmann AD 73 , szyba 0,6

okucia te same Winkhaus

Wizualnie bardziej podobają mi się Brugmanny ale słyszałam, że taki profil przy 3 szybach będzie się źle użytkował, jakie macie doświadczenia czy faktycznie może być za słaby do 3 szyb? wiadomo sprzedawca twierdzi, że nie ale... natomiast Veka ma lepsze "U" - czekam na sugestie

Ja dzisiaj usłyszałem, że Brugmann w porównaniu do Gealana (Norskstil) jest faktycznie słabszy. Ile w tym prawdy nie wiem, ale jestem w stanie w to uwierzyć na podstawie tego co do tej pory widziałem.

Właśnie jestem w trakcie montażu zamówienia z OknoPlus. Trochę wpadek było, ale mam nadzieję, że ze wszystkiego wybrną i jutro będzie pozytywny finał.

@_Zygfryd_

W oknach oknoplast przede wszystkim odrzuciła mnie środkowa uszczelka w postaci gumowego języka, to już w pokazowym przekroju nie dolegało a co dopiero w rzeczywistym oknie. Parę innych drobiazgów też mi nie pasowało. Dużo istotnych szczegółów wychodzi przy oknach tarasowych, progach. To sobie porównaj.

Z minusów okien oknoplus to gięta ramka międzyszybowa, nie mogę na to patrzeć i wmawiam sobie że z czasem przestanie mi przeszkadzać. Do tego to paskudne łączenie gdzie popadnie. Ale z premedytacją poszedłem na ten kompromis. :(

Właśnie jestem w trakcie montażu zamówienia z OknoPlus. Trochę wpadek było, ale mam nadzieję, że ze wszystkiego wybrną i jutro będzie pozytywny finał.

@_Zygfryd_

W oknach oknoplast przede wszystkim odrzuciła mnie środkowa uszczelka w postaci gumowego języka, to już w pokazowym przekroju nie dolegało a co dopiero w rzeczywistym oknie. Parę innych drobiazgów też mi nie pasowało. Dużo istotnych szczegółów wychodzi przy oknach tarasowych, progach. To sobie porównaj.

Z minusów okien oknoplus to gięta ramka międzyszybowa, nie mogę na to patrzeć i wmawiam sobie że z czasem przestanie mi przeszkadzać. Do tego to paskudne łączenie gdzie popadnie. Ale z premedytacją poszedłem na ten kompromis. :(

Środkowa uszczelka na ćwiartce, którą widziałeś w Winergeticu nie mogła być dociśnięta, bo nie ma źródła docisku w okuciach. Przy normalnym profilu i pełnej ramie zarówno ewenętrzna jak i zewnętrzne uzyskują prawidłowy docisk. Wszystko jest zatem prawidłowo. Poza tym oknoplast jest na okuciach maco, a nie winkhaus`a.

Norkskila nie ocenię, bo nie widziałem go na oczy. Oknoplusa w moich rejonach nie uraczysz.

Vetrex ujdzie ale problematyczny przy większych powierzchniach z tym profilem.

Jestem po montażu oknoplusa. Pierwsze co mi się rzuciło to brak silikonu o którym pisze kkonto66. Nie wiem czy go już nie dają czy tak dobrze wycinają. Pisak owszem jest ale przy okleinie drewnopodobnej jest to niewidoczne.

Oczywiście nie obyło się bez problemów, ktoś w fabryce tak przykręcił profile poszerzające, że wkręty wyszły z drugiej strony. :D Na szczęście było to tylko jedno okno i nawet nie próbowali go montować, dzień później było nowe. W innym oknie ktoś pomylił się przy okuciach, też bez problemu zostało poprawione.

Najbardziej bolą rysy zwłaszcza na HST (można było ich uniknąć) czy na szybie, tu zobaczymy jak się spiszą bo sprawa otwarta. Tak samo jak różna wysokość klamek w jednym oknie. :(

Wstępnie jest OK, po porażce z dachem jestem pozytywnie zaskoczony, zobaczymy jeszcze jak się skończą sprawy zgłoszone przy odbiorze.