marek.bejrut 17.12.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) A co może być niehalo przy v90 vetrexu? Przy większych powierzchniach miały jakieś tendencje do odkształcania chociaż to pozornie najgrubszy dostępny profil, problemem jest weń stal. Dyskusyjny ostatnio jest alphaline, zobaczymy jak długo veka będzie to trzymać w Polsce. Źródłem docisku były moje ręce. To powinieneś się przyjąć w fabryce okuć na testera A tak na poważnie to siła z jaką mogłeś docisnąć dół ćwiartki nie palcując szyby jest jednak o jakieś parę niutonów za mała do pełnego docisku Edytowane 17 Grudnia 2014 przez marek.bejrut esktra cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fonio 18.12.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 a gl system ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 18.12.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 GL...cóż, to może będziesz potrzebować kolegi rafla do przytrzymywania profilu, jak na tej okładce faktu - nie śpię bo trzymam okno nope, nie z porównywanymi, nie ta jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafla 19.12.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Tydzień temu w czasie orkanu utrzymałem dach (brak okien) to i z tym dam radę. Jak by kogoś interesowały jakieś fotki szczegółów to pisać, chętnie pokażę. Aha, HST mam na brugmanie, nie koniecznie jestem z tego zadowolony... ale wyszło znacznie taniej (i tak za drogo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 20.12.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 . Aha, HST mam na brugmanie, nie koniecznie jestem z tego zadowolony... ale wyszło znacznie taniej (i tak za drogo). To wybrane na siłę ? po co ? jak za drogo to można było zrobić psc i stałe szklenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafla 21.12.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 To wybrane na siłę ? po co ? Na siłę nie, taki był plan od początku, tuż przed zamówieniem okazało się, że robią już HST z norskstila, ale wycena miażdżyła no i nowość nie koniecznie sprawdzona. Fixy braliśmy pod uwagę tylko w bardzo wczesnym stadium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pejan 01.01.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witam Proszę o poradę co z tym zrobić? W nowo wybudowanym domu ocieplonym i dogrzewanym przy ostatnich mrozach w nocy było - 20 na większości oknach pojawił się szron i lód. Nawet na pakiecie 3 szybowym !!! W domu była temp od 10 do 12 st. Już raz miałem problem z tymi oknami i po 3 miesiącach od montażu wszystkie szyby były wycinane i wklejane na nowo. Nie wiem czy to przemarzanie nie ma związku z tą uszczelka przy szybie. Mróz był duży ale w środku było + 10 st. Parapet i wykończenie (pianowanie, ocieplenie parapetów wykonane wzorowo). Czy spotkał się ktoś z czymś takim ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.01.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 A masz jakas fotke okna od zewnatrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 01.01.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 A masz jakas fotke okna od zewnatrz? Fin, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, a z ciekawości zapytam po co Ci ta fotka, kiedy zjawisko wydaje się być całkiem normalne i wyjaśnialne:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.01.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Fin, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, a z ciekawości zapytam po co Ci ta fotka, kiedy zjawisko wydaje się być całkiem normalne i wyjaśnialne:-) I wzajemnie. Wszystkiego dobrego:) Dopiero dziś mogę sobie otworzyć te fotki. Na zdjęciu z zewnątrz miałem nadzieję zobaczyć np. parapet przykręcony do ramy okna wkrętem przekroju M5 albo termometr mocowany do słupka na samowierty Kolego Pejan. Znasz temperaturę, sprawdź jeszcze wilgotność i zerknij do tabeli pod tytułem "punkt rosy" i będziesz wiedział, czy to ma prawo się pojawić, czy nie. W Twoim przypadku nie można wykluczyć jakiś kwesti regulacyjnych (oblodzenie przy dolnym zaczepie i górnym zawiasie) ale to raczej nie jest punktem wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.01.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam No wygląda to dość kiepsko.Z takiej ilości oblodzenia można wnosić, że wilgotność jest wysoka a temperatura 10-12 stopni to niewiele.Warto też zerknąć na okna - na moje mogą wystąpić drobne uchybienia np. niedokładnie obrobione zgrzewy itp. sprawy, które powodują kiepską szczelność przylegania skrzydła do ramy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.01.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Fin, MM, powoli z tym "szukaniem" przyczyn. Podstawowa zdaje się tkwić w stanie wykończenia obiektu, niskiej temperaturze zewnętrznej i zaledwie podgrzaniu powietrza wewnętrznego przy słabej wentylacji. To na 99% musiało się tak zakończyć i było do przewidzenia (za wyjątkiem temperatury zewnętrznej), chociaż zimą -20 to nic nadzwyczajnego. Z "szukaniem" zaczekajmy aż się zjawisko powtórzy w warunkach normalnego użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 02.01.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam Fin, MM, powoli z tym "szukaniem" przyczyn. Podstawowa zdaje się tkwić w stanie wykończenia obiektu, niskiej temperaturze zewnętrznej i zaledwie podgrzaniu powietrza wewnętrznego przy słabej wentylacji. To na 99% musiało się tak zakończyć i było do przewidzenia (za wyjątkiem temperatury zewnętrznej), chociaż zimą -20 to nic nadzwyczajnego. Z "szukaniem" zaczekajmy aż się zjawisko powtórzy w warunkach normalnego użytkowania. Pełna zgoda - dlatego właśnie o tym pisałem - a moje "domniemanie" chyba dość wyraźnie określiłem jako możliwe a nie pewne. Ostatnio bardzo ważę słowa widząc jakie ostre i jednoznaczne wypowiedzi się pojawiają na FM. I najlepszego w Nowym Roku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 02.01.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ostatnio bardzo ważę słowa I oby to stało się mottem i wykładnikiem wszystkich postów, wszystkich piszących na FM w roku 2015. I najlepszego w Nowym Roku Tobie również powodzenia wszelakiego:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pejan 02.01.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedź.Faktycznie wilgotność mogła być wyższa bo na parterze były układane płytki więc nie wykluczam. Przeważnie budynek jest ogrzewany co 2 dni tak do ok. 15- 17 st. po czym temp. spadła na mrozach do 10 st. Najwięcej oblodzenia pojawiło się na w dolnej części drzwi balkonowych z ruchomym słupkiem.Po waszych postach sprawdziłem szczelność i faktycznie drzwi nie są dociągane przy środkowym słupku do ramy. Powodem jest to, że uszczelki na rogach okna są przecinane i zgrzewane a ten zgrzew jest twardy i nie pozwala na dociągnięcie. W sumie są trzy uszczelki ale ta pierwsze to pic na wodę. Niby jest ale jak okno minimalnie nie dociągnie to efekt jak wyżej. Zły jestem bo wmówili mi że ten profil będzie super szczelny, sztywny przez to że szyba jest wklejana i raz wyregulowane nie wykrzywiają się a na chwilę obecną mam już za sobą wymianę - wycinanie wszystkich uszczelek w szybach, dwukrotne regulowanie a nadal zamykają się jak w starej chałupie. Rozumiem że przy dużej wilgotności będzie się skraplać para ale lód na szybie? Przecież Oknolpus twierdzi że ten profil może być użyty do budynków pasywnych! Pozdrawiam Zapomniałem dodać że parapety są aluminiowe wkładane pod profil okienny bez wkrętów. Między profil parapetowy a parapet jest wstrzyknięta pianka żeby nie było żadnego mostka. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez pejan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 03.01.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Czyli to co sie dzieje u uzytkownika "pejan" jest normalnym zachowaniem okna gdy temperatura w pomieszczeniu wynosi 10stopni ? bo to wlasnie mowicie eksperci forumowi ? Po waszych postach sprawdziłem szczelność i faktycznie drzwi nie są dociągane przy środkowym słupku do ramy. Powodem jest to, że uszczelki na rogach okna są przecinane i zgrzewane a ten zgrzew jest twardy i nie pozwala na dociągnięcie Powiedzcie szczerze ze te okna sa nieszczelne i sa przedmuchy, stad ten szron. Dlaczego na zawiasie jest tyle lodu ? zawias ma temperature minusowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafla 14.01.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (edytowane) U mnie przy braku ogrzewania (blisko zera) i -18 na zewnątrz nic takiego nie wystąpiło, na szybach po całej powierzchni piękny wzorek mrozu i tyle. Wilgotności nie sprawdzałem ale pewnie suszej bo brak tynków. EDIT: U mnie po 5 miesiącach od montażu okien finał w temacie oknoplus. Umówiliśmy się, że wszystkie usterki naprawią już w cieple na wiosnę, dzisiaj był ten dzień. Muszę bardzo pochwalić ekipę serwisową. Szkoda, że monterzy nie mieli tyle cierpliwości (chociaż źle nie było). Ogólnie rozwiązali wszystkie możliwe problemy. Na tą chwilę mam uwagi tylko do jednego. Paskudne, krzywe, gięte ramki szyb. Nie zamawiajcie tego! Brać zimniejsze byle proste. Najchętniej to bym je powymieniał, przez 5 miesięcy jeszcze się do nich nie przyzwyczaiłem. Na szczęście w suwankach (na widoku) mam proste. Edytowane 22 Maja 2015 przez rafla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts