zawijan 30.11.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Może się kiedyś spotkamy - wtedy ci odpowiem i dodam coś od siebie. Oby nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 30.11.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Czy te 12kW, o którym piszesz, to ten SkamP, badany w IChPW, z temperaturą spalin na mocy nominalnej - strzelam, bo nie wiem, a Ty nie podajesz - poniżej 100 Celsjuszów? Próbuję ustawić minimalną moc palnika, dla Wesołej pod / przerwa 3 / 51 u mnie wychodzi 0,9 kg czyli około 7 kw. Wczoraj porozkręcałem termostaty przy kaloryferach aby uzyskać pracę ciągłą. Po godzinie 14 przy stabilnym odbiorze ciepła, na ciepłomierzu 5,0 - 5,5 kw. W warunkach domowych ten właśnie zestaw , wymiennik jeszcze czysty, czujnik spalin czyszczony kilka godzin wcześniej temp. spalin 120 - 130 stopni C. W dniu 15 - 11 - 2013 w godź. 14 : 10 do 14 :30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 30.11.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 W warunkach domowych ten właśnie zestaw , wymiennik jeszcze czysty, czujnik spalin czyszczony kilka godzin wcześniej temp. spalin 120 - 130 stopni C. W dniu 15 - 11 - 2013 w godź. 14 : 10 do 14 :30 A jaka sprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.11.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Niestety e-coal w każdym z trzech trybów pracy jest bardzo daleko. Wiem, bo mam sterownik z ES. Może chłopaki z ES-a popatrzą i coś w algorytmie spalania poprawią. Choć nadzieja jest coraz mniejsza, chyba e-coala w takiej wersji już ola..... .Może się mylę i obym się mylił. Zaczynam się poważnie zastanawiać, czy e-coal nie pójdzie na alledrogo, choć grafika z Twojego stera jakaś taka mało profesjonalna, ale o gustach się nie dyskutuje.. Ja jako osoba uważana za mało światłą też chętnie bym luknął na analizator co pokaże jak ta dmuchawa taka napierdziela. Jeśli byłbyś chętny na zbycie koali to stoję pierwszy w kolejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 30.11.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 A jaka sprawność? Trudno połapać się w moich notatkach . Kocioł wyczyszczony , 1 test - śr. odbiór ciepła 2,4 kw / h = 20 MJ / 1 kg 2 test - śr. odbiór ciepła 3,0 kw / h = 20.15 MJ / 1 kg Ekogroszek Wesoła , przyjmując że ma 29 MJ to sprawność prawie 70 % Przy średniej mocy 1,3 kw było 17,3 MJ / 1 kg czyli ok. 60 % Mały ardeo pracuje bez obrotu i część napowietrzania zaślepiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 30.11.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Trudno połapać się w moich notatkach . Kocioł wyczyszczony , 1 test - śr. odbiór ciepła 2,4 kw / h = 20 MJ / 1 kg 2 test - śr. odbiór ciepła 3,0 kw / h = 20.15 MJ / 1 kg Ekogroszek Wesoła , przyjmując że ma 29 MJ to sprawność prawie 70 % Przy średniej mocy 1,3 kw było 17,3 MJ / 1 kg czyli ok. 60 % Bardzo dobre wyniki. A teraz takie pytanie. Co myślisz o takich dwóch przypadkach: jeden kocioł przy pracy na mocy 12kW ma sprawność ponad 94% przy temperaturze spalin wylotowych poniżej 100 Celsjuszów, drugi kocioł przy pracy na mocy 2-3kW ma sprawność pomiędzy 60% a 70% przy temperaturze spalin wylotowych 120-130 Celsjuszów? Czy to może być ten sam kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.11.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Bardzo dobre wyniki. A teraz takie pytanie. Co myślisz o takich dwóch przypadkach: jeden kocioł przy pracy na mocy 12kW ma sprawność ponad 94% przy temperaturze spalin wylotowych poniżej 100 Celsjuszów, Zawijan dobrze wiesz że to bzdura do kwadratu. Najpierw wyróżniasz a potem jaja sobie robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 30.11.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Zawijan dobrze wiesz że to bzdura do kwadratu. Najpierw wyróżniasz a potem jaja sobie robisz. Nigdy nic nie wyróżniam, ani nic nie deprecjonuję. Czasem tylko uwypuklam niektóre fakty, aby pobudzić do myślenia. A czasem zadaję pytania, też w celu pobudzenia do myślenia. Większości z Was, niestety, nie za bardzo chce się myśleć. A szkoda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.11.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Nigdy nic nie wyróżniam, Wiesz że jestem leniwy i nie lubię w gnoju grzebać ale jeśli jeszcze nie wykasowałeś to napisałeś że: Wyróżniłbym kocioł s...za .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 30.11.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Zawijan dobrze wiesz że to bzdura do kwadratu. Najpierw wyróżniasz a potem jaja sobie robisz. Jaja jajami, a ja zrobię kiedyś nastawy i węgiel z pierwszego odpalenia 11 kwietnia 2013, gdy był jeszcze dziewiczo czysty i porównam temp spalin. Ktoś zawyrokuje jaka może być różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 01.12.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Ja jako osoba uważana za mało światłą też chętnie bym luknął na analizator co pokaże jak ta dmuchawa taka napierdziela. Jeśli byłbyś chętny na zbycie koali to stoję pierwszy w kolejce OK. Ale jak sam zaznaczyłeś: "Jeśli będę chętny". Jednak przyznać musisz, że temperaturę zadaną trzyma bardzo ładnie, stabilnie. Tego faktu nikt nie zaprzeczy. Pozdrawiam. Oby znowu jakaś "wojenka" nie nastała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Jednak przyznać musisz, że temperaturę zadaną trzyma bardzo ładnie, stabilnie. Tego faktu nikt nie zaprzeczy. . U mnie kocioł ma co robić, wczoraj akurat to bawiłem się ze spalaniem papierów biurowych i wykresy były takie sobie. Wczoraj także przełączyłem tryb pracy na tzw tło : pod, ja się tym jeszcze deczko bawię. Jak mu dałem spokój, to z nowym trybem pracy mam uchyb temp. max.0,5st.C Tak, jest mega dokładny z temp. zadaną, jak się go dobrze pod siebie ustawi. Można wpływać na prędkość działania algorytmu. Zresztą jest niedziela, więc czas dla rodziny. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.12.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 U mnie kocioł ma co robić, Jak mu dałem spokój, to z nowym trybem pracy mam uchyb temp. max.0,5st.C Tak Jarek, w tym cała tajemnica. Jak kocioł ma co robić to tak samo pracuje eCoal, kreska w kreskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Wiesz że jestem leniwy i nie lubię w gnoju grzebać ale jeśli jeszcze nie wykasowałeś to napisałeś że: Wyróżniłbym kocioł s...za .... Czasem lubię sobie też pożartować z niektórych, aby pobudzić do myślenia. Tak, jak z Ciebie, pisząc, że stawiam Skampa przed RBRem z powodu, że ma grilla. Łyknąłeś, jak gęś kluskę. Albo kiedy to "uwypukliłem" ponad 94%-ową sprawność nominalną Skampa 12kW, którą pochwalił się na forum Jarecki. A tutejsi mądrale, zamiast zapytać, jak to możliwe, rzucili się na mnie pytając, ile to zapłacił mi Jarecki za reklamę jego kotła. Myślenie nie boli, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) A tak na marginesie...Nie potrafię zrozumieć, dlaczego Jarecki, publikując wyniki sprawności nominalnej swego Skampa 12kW, nie podał wyników temperatury spalin. I dlaczego tak się wzbrania przed ich upublicznieniem. Tym bardziej, że norma PN EN 303-5 nakazuje producentowi, cytuję:"4.4.3 Temperatura spalin wylotowychDla kotłów grzewczych, w których temperatura spalin wylotowych przy nominalnej mocy cieplnej przekracza temperaturę otoczenia o mniej niż 160K, producent powinien podać informacje dotyczące wykonania komina, w celu zapobiegania możliwości osadzania się sadzy, niewystarczającego ciągu kominowego i kondensacji w kanałach spalin." Edytowane 1 Grudnia 2013 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.12.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Czasem lubię sobie też pożartować z niektórych, aby pobudzić do myślenia. Tak, jak z Ciebie, pisząc, że stawiam Skampa przed RBRem z powodu, że ma grilla. Łyknąłeś, jak gęś kluskę. Albo kiedy to "uwypukliłem" ponad 94%-ową sprawność nominalną Skampa 12kW, którą pochwalił się na forum Jarecki. A tutejsi mądrale, zamiast zapytać, jak to możliwe, rzucili się na mnie pytając, ile to zapłacił mi Jarecki za reklamę jego kotła. Myślenie nie boli, ale... Sprawę skomentował chyba kolega VLD i jeszcze ktoś ale nie pamiętam. Czy producent ma obowiązek podania informacji o temp. spalin przy mocy nominalnej czy jakiejś innej, nie wiem. Nie znam się na tym, pan ma się na tym znać, tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Sprawę skomentował chyba kolega VLD i jeszcze ktoś ale nie pamiętam. Czy producent ma obowiązek podania informacji o temp. spalin przy mocy nominalnej czy jakiejś innej, nie wiem. Nie znam się na tym, pan ma się na tym znać, tak mi się wydaje Wydaje mi się, że zdecydowanie więcej Ci się wydaje, niż wiesz. A jako sprzedawca kwalifikowany powinieneś chyba coś wiedzieć. Coś więcej, poza ceną produktu. Co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.12.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że zdecydowanie więcej Ci się wydaje, niż wiesz. A jako sprzedawca kwalifikowany powinieneś chyba coś wiedzieć. Coś więcej, poza ceną produktu. Co nie? Może nieskromnie to zabrzmi ale pan też dobrze że wie że to co wiem mi wystarcza i że wiem i tak wiele więcej jak przeciętny sprzedawca kotłów CO w markecie czy nawet dużej hurtowni hydraulicznej. Ale staram się jeszcze czasem coś przyswoić w miarę wolnego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Może nieskromnie to zabrzmi ale pan też dobrze że wie że to co wiem mi wystarcza i że wiem i tak wiele więcej jak przeciętny sprzedawca kotłów CO w markecie czy nawet dużej hurtowni hydraulicznej. Ale staram się jeszcze czasem coś przyswoić w miarę wolnego czasu. No i co z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.12.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 W sumie nic Wiem co pisał pan swoim przypadku. Ale przyjmując czysto teoretycznie gdyby stanął pan przed problemem zakupu kotła do swojego domu, to czy kupiłby pan w hurtowni bądź sklepie internetowym gdzie tam naprawdę tylko poza ceną nic więcej nie wiedzą o produkcie który sprzedają czy kupić tam gdzie ktoś w razie potrzeby jest zawsze pod telefonem i może coś podpowiedzieć jak mróz ciśnie za oknem a jest sobotni wieczór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts