zawijan 01.12.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 W sumie nic Wiem co pisał pan swoim przypadku. Ale przyjmując czysto teoretycznie gdyby stanął pan przed problemem zakupu kotła do swojego domu, to czy kupiłby pan w hurtowni bądź sklepie internetowym gdzie tam naprawdę tylko poza ceną nic więcej nie wiedzą o produkcie który sprzedają czy kupić tam gdzie ktoś w razie potrzeby jest zawsze pod telefonem i może coś podpowiedzieć jak mróz ciśnie za oknem a jest sobotni wieczór ? Zaskoczę Cię (i Was) może, ale nigdy nie kupiłbym kotła do swego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) No i co z tego? Są takie chwile,że jest Pan...... Nie wiem, czy zdaje Pan sobie sprawe z faktu,że w dwie strony podpisana została umowa, którą Pan własnie łamie jako pracownik instytutu. Można się spotykać przy piwie lub w sądzie. Więc powiem, co mam do powiedzenia. Wiedziałem doskonale,że nie podajecie temp. spalin na atestach, to robi Łódź Chciałem sprawdzić, czy rady z Łodzi miały sens, miałem margines błędu. Jak Panu mówiłem w rozmowie telefonicznej, efektem badań ostatnich jest poprawa kotłów 17-25kW 12ka tylko z drobną zmianą jest produkowana w/g tego, co było wczesniej w Łodzi. Mam wyniki z obu instytutów i wiem w jakiej granicy sie poruszam. Zaprzeczy Pan? aha, Pani dyrektor, u której badania zlecałem po wynikach emisji twierdziła,że komora spalania jest dobrze wykonana a podobieństwo emisji daje potwierdzenie,że mamy do czynienie z typoszeregiem kotłów. Wiem, co jeszcze chciałbym poprawić i chciałbym to zrobić w przyszłym roku. Pracuję nad tymi zmianami. Moim celem jest bowiem, co doskonale Pan wie, aby produkowane u nas kotły miały t.spalin wylotowych na mocy znamionowej między 160-180st.C a napis 94% mam po prostu w dooopie mówiąc kolokwialnie, jestem zadowolony z badań tego większego, co także Pan wie. Skoro coś ma dawac do myślenia, a Pan znowu zaczął sie ciskać, to ja zapytam: które wyniki badań i jakie kotły Ogniwo są prawdziwe. Jak wszyscy pamiętają z wątku badane były kotły bardziej rozbudowane pod względem wymiennika spalin, z róznymi cegłami a co wychodzi teraz każdy widzi. Przyganiał kocioł garnkowi,miłej niedzieli. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Zaskoczę Cię (i Was) może, ale nigdy nie kupiłbym kotła do swego domu. No tak, ciężko wstawić kocioł do bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.12.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Zaskoczę Cię (i Was) może, ale nigdy nie kupiłbym kotła do swego domu. Tak, wiem, to była czysto teoretyczne pytanie, z uwagą czytam pana posty dlatego napisałem: "Wiem co pisał pan swoim przypadku." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 01.12.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Witam ogólnie napisze tak wlej paliwo do swojego autka ochszczone -kupisz tanio przy za kupie -w puzniejszym czasie zmienisz decyzje zdanie -NIC WARTE- a w paleniu w dopasowanym piecu do kubatury domku = to samo j.w zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.12.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Czasem lubię sobie też pożartować z niektórych, aby pobudzić do myślenia. Tak, jak z Ciebie, pisząc, że stawiam Skampa przed RBRem z powodu, że ma grilla. Łyknąłeś, jak gęś kluskę. Albo kiedy to "uwypukliłem" ponad 94%-ową sprawność nominalną Skampa 12kW, którą pochwalił się na forum Jarecki. A tutejsi mądrale, zamiast zapytać, jak to możliwe, rzucili się na mnie pytając, ile to zapłacił mi Jarecki za reklamę jego kotła. Myślenie nie boli, ale... Jeszcze odrabina dywagacji w kwestii " bulu" Zakładając super wynik 5% tlenu w spalinach i temp splin 150C na nominalnej ( delta 130C), to strata kominowa wychodzi 6,2% Już się nie mieścimy, czyżby tlen był niższy? O pozostałych stratach tez nie moze być mowy, żadnego niedopału i żdnego wypromieniowania do kotłwni - pewnie ma obudowę próżniową. A może to ten przypadek o którym wspominał Zawijan, że na nominalnej ma temp spalin ok 100C? Osobiście - pod względem rozwiązań konstrukcyjnych Skam-Pa stawiam nieco wyżej od RBRa Uniwersal. Czyżby to były początki nowej koalicji w stylu "siła złego na jednego"? Ciekawe Będę dalej obserwował rozwój wypadków i linie podziału forumowego tortu. Tzn Wrócić z dyskusją do dokładności ciepłomierzy i ich czujników? Tak pamiętam to, ale co mnie to... Za instutut niech świadczą użute do badań narzędzia, a za producenta świadectwo za które zgodził się zapłacił. Ciekawe, czy to pierwszy taki kocioł w kraju, czy jest ich więcej? Myślę, że tym świadectwem zrobili sobie krzywdę, albo im zrobiono Widzę, że wrócileś na dobre WItamy w takim razie, wyjścia nie mamy O moce pytasz - a ja mam njeodparte wrażenie, że głupa strugasz. Tyle lat tym sie zajmujesz, masz do dyspozycji platwormę z wynikami spalania wielu użytkowników, a nadal nie wiesz co to są małe moce? Małe to one są tylko z poz waszych certyfikatów, dla nas one są normalne, ot takie sobie średnie spalanie ok 10 do 30 kg/dobę. Dużo to, czy mało? Nie obraź się, ale z tym badaniem wygląda trochę tak, że przez wiele stron i postow nie zostawialeś na Jreckim i jego kotlach suchej nitki. Jak wreszcie dostaleś jego kocioł do badań, to najzwyczajniej zrobileś mu dobrze. Tak dobrze, że aż go na forum wyśmiano. Gratuluje! Ps: do tego jeszcze za usluge zapłacił, a ty teraz z niego szydzisz pytając się publicznie "to ile chcesz mieć tej sprawności?" Nie ładnie, ale śmiesznie Panie, pieprzysz Pan! Jak zwykle z resztą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Panie, pieprzysz Pan! Jak zwykle z resztą ... Ta kwitesencja to do blogera zawijan, czy doblogera Vld? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.12.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Nie odpowiadam poważnie na niepoważne pytania, i podobnie traktuje niepoważnych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Nie wiem, czy zdaje Pan sobie sprawe z faktu,że w dwie strony podpisana została umowa, którą Pan własnie łamie jako pracownik instytutu. Można się spotykać przy piwie lub w sądzie. Moim celem jest bowiem, co doskonale Pan wie, aby produkowane u nas kotły miały t.spalin wylotowych na mocy znamionowej między 160-180st.C a napis 94% mam po prostu w dooopie mówiąc kolokwialnie... Nie strasz. Dobrze wiem, czy łamię, czy nie. Nie znam wyników badań, którymi się tak chwalisz (częścią tych wyników). To nie ja je udostępniam, tylko Ty. Ja tylko je interpretuję, na tyle, na ile się na tym znam. Wiem, co jest Twoim celem. Dziwię się tylko, że mając dobry produkt, robisz takie numery. Nie wystarczyłaby Ci sprawność np. 90%? Albo prawdziwe 88% (w przeciwieństwie do konkurencji)? Gdzieś ta dusza handlarzyka siedzi i wydziera się na światło dzienne? Albo podawaj sprawność ponad 94% i podawaj wszystkie charakterystyczne parametry, albo nie podawaj jej wcale i traktuj ją, jako informację, którą chciałeś uzyskać (jak piszesz). Nie piszę, że wyniki, które podajesz, są nieprawdziwe. Zwracam tylko uwagę, że podajesz je w sposób tendencyjny. To chyba różnica? Co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Nie odpowiadam poważnie na niepoważne pytania, i podobnie traktuje niepoważnych ludzi. Ja na pytania niepoważne odpowiadam niepoważnie. A ludzi niepoważnych traktuję "tak sobie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Zaskoczę Cię (i Was) może, ale nigdy nie kupiłbym kotła do swego domu. No tak, ciężko wstawić kocioł do bloku Nie o to idzie. Jakbym miał, albo budował, dom - nie wstawiłbym do niego kotła. Współczuję ludziom, którzy muszą go wstawiać ze względów materialnych, bo innych zalet, poza niższymi kosztami, nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Nie wystarczyłaby Ci sprawność np. 90%? Albo prawdziwe 88% (w przeciwieństwie do konkurencji)? Zobacz wyniki jednostki największej, mówię wyraźnie,że jestem zadowolony. Co zlecałem, dlaczego- to moja sprawa. Nie potwierdziłem też tego, co pisałeś, nie zaprzeczam jednak,że znając margines błędu.... Nie wiem, czy Ty wiesz, ale kilka debilnych gmin żąda do zwrotów, aby sprawność była >90% Miało wychodzić w okolicy 90% i spalinach na ok.130st.C, nie moja wina,że paliwo było rakietowe, palnik się nie wyłożył i wyszła tez niska lambda Sprawdziliśmy sobie jednak przy okazji co wyjdzie, jak się go puści mocniej. Teraz wszystkie kotły mają na mocy znamionowej spaliny na poziomie 160-180st.C (przypominam,że badałem powtórnie) Powtarzam,że efektem tych badań była poprawa kotłów 17-25kW a 12kW robimy ze zmianą komory spalania, ale bez dalszych przeróbek - czyli jak w Łodzi. Sprawność spokojnie jest w granicach 86% - patrz wyniki większego i porozmawiaj z panią dyrektor a papier jest po to, aby się chwalić, to przecież marketing. Sam mówiłeś, że inni kombinują różnie, np. producent kotłów z żeliwnym wymiennikiem sprzedaje je z dołem bez wody a na badania zawozi z dodatkowym płaszczem wodnym na dole, sami widzieliśmy ile kanałów pionowych podczas pisania na forum o badaniach miało ogniwo a ile tych pionowych ma wersja proidukcyjna itd. itp. Prawda jest taka,że to tak wygląda, bo jest to w sporej części Wasza wina - patrz wyniki badań OTGS. Zaznaczam także, że ten wątek miał dotyczyć sterowań dwustanowych i Twoich wpisów w tym wątku nie rozumiem? Po co ten śmietnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Nie o to idzie. Jakbym miał, albo budował, dom - nie wstawiłbym do niego kotła. Współczuję ludziom, którzy muszą go wstawiać ze względów materialnych, bo innych zalet, poza niższymi kosztami, nie ma. Powiedz to swoim znajomym, co im ogniwo poleciłeś i ich tak często odwiedzasz, mają pierwszego eCoala bez netu i innych wodotrysków i są w/g Ciebie zadowoleni i nic nie robią.... Widzisz jak kręcisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.12.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Zawijan napisał "Współczuję ludziom, którzy muszą go wstawiać ze względów materialnych, bo innych zalet, poza niższymi kosztami, nie ma."Współczuje ludziom, którzy wszystko wiedzą. Kocioł wstawiłem gdy jeszcze nie było gazu. Kilka lat grzałem gazem, po czym uruchomiłem kocioł z podajnikiem dla utylizacji odpadów produkcyjnych (trociny) Bez pomocy instytutów sam ponad dwadzieścia lat temu uruchomiłem podajnik, który do dziś działa bezawaryjnie. Pan na Swoim blogu nie chciał nawet odpowiedzieć na pytanie odnośnie spalania na ruszcie małych dawek węgla. Nie można było pokazać wyższości swoich opracowań?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.12.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Przy okazji wychodzi jak się robi papier w branżyI ludzi w kakao przez branżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Przy okazji wychodzi jak się robi papier w branży I ludzi w kakao przez branżę. No widzisz, niezupełnie tak. Choć część tak robi w 100%celowo Zawozisz do Łodzi - masz t.spalin na ateście. Zawozisz do Zabrza- nie masz. Nie planowałem takiego wyniku i jak go poznałem, to kolejną jednostkę zawiozłem juz z poprawkami Nie ma tego złego, co by.... Dlaczego tak, to akurat powinienes pamiętać, jak robiłem testy OPAL-uni na stanowisku badawczym pancerpola, to sprawnośc 87% itd. a po zawiezieniu do labo 80-81% i spaliny w górę... spodziewałem się tego samego.... Tutaj akurat moga sobie porównać, bo obie 25kw były badane u nich. Stara t.spalin 201st.C, sprawność 83,9, lambda 2,0 Nowa 25kW - t.spalin 170,3st.C, sprawność 85,2, lambda 1,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Powiedz to swoim znajomym, co im ogniwo poleciłeś i ich tak często odwiedzasz, mają pierwszego eCoala bez netu i innych wodotrysków i są w/g Ciebie zadowoleni i nic nie robią.... Widzisz jak kręcisz? Oni są zadowoleni, bo na przejściu z gazu na węgiel zarabiają ok. 6 tys. zł rocznie (to duży dom). Dziękują mi za to. Nie znaczy to jednak, że im nie współczuję. Jak mogłem napisać, że nic nie robią? Masz mnie za idiotę? Robią. Robią to wszystko, co trzeba robić przy kotle na węgiel. Nie może być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Zawijan napisał "Współczuję ludziom, którzy muszą go wstawiać ze względów materialnych, bo innych zalet, poza niższymi kosztami, nie ma." Współczuje ludziom, którzy wszystko wiedzą. Kocioł wstawiłem gdy jeszcze nie było gazu. Kilka lat grzałem gazem, po czym uruchomiłem kocioł z podajnikiem dla utylizacji odpadów produkcyjnych (trociny) Bez pomocy instytutów sam ponad dwadzieścia lat temu uruchomiłem podajnik, który do dziś działa bezawaryjnie. Pan na Swoim blogu nie chciał nawet odpowiedzieć na pytanie odnośnie spalania na ruszcie małych dawek węgla. Nie można było pokazać wyższości swoich opracowań?? Gratuluję Ci osiągnięć. Pisałem jednak wielokrotnie, że nie prowadzę tutaj Akademii Nauk. I przy tym pozostańmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.12.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Zawozisz do Łodzi - masz t.spalin na ateście. Zawozisz do Zabrza- nie masz. Znowu troszke naciągasz fakty. Z Zabrza otrzymałeś kompletne sprawozdanie z badań, gdzie jest wszystko, co z badań wychodzi. I Zabrze nie zabrania Ci pokazywac tych wyników klientom. To Ty ich nie chcesz pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Znowu troszke naciągasz fakty. Z Zabrza otrzymałeś kompletne sprawozdanie z badań, gdzie jest wszystko, co z badań wychodzi. I Zabrze nie zabrania Ci pokazywac tych wyników klientom. To Ty ich nie chcesz pokazać. Niczego nie naciągam, takie są fakty. Raport jedna sprawa, atest druga. Wszyscy producenci wklejają na stronę czy do DTR atesty a nie całe raporty z badań - zobacz sobie choćby swoje Ogniwo, czy Per-eko itd.. Widzisz, co należy poprawić i jeszcze dyskutujesz. Mały chłopczyk w piaskownicy zgubił łopatkę i płacze. Podałem kilka razy jasno i wyraźnie, jaśniej nie potrafię, wszystkie produkowane kotły mają t.spalin na poziomie 160-180st.C Chcesz o czymś porozmawiać- zadzwoń i wyjaśnij jak człowiek, bo nie nadążam za Twoimi zmianami frontu. Ten wątek jest o sterowaniu dwustanowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts