Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie dwustanowe- czyli manual rules!

Gość Novy!

Recommended Posts

Więc spróbuj zmontować taki

ster dwustanowy o 4 nastawach ,czyli czterostanowy

ja ze swojej strony stawiam skrzynię piwa :D

i będę go testował na swoim kotle .

Sterownik sterowany czujnikiem temperatury zewnętrznej,ma się przełączać na te cztery nastawy w dwustanie w zależności od temperatury panującej na zewnątrz, przedziały temperaturowe użytkownik może sam korygować przestawiać o kilka stopni +/_.

Sterownik ma się przełączać w następny tryb pracy dwustanowej (nastawy z większą mocą ) natychmiast przy spadku temperatury ,a przy wzroście temperatury wracać do mniejszej mocy z opóźnieniem dwunastogodzinnym .

Dmuchawa z regulacją % od 1-100

Jeżeli użytkownik nastawi na początku tylko jedną nastawę w dwustanie sterownik będzie obsługiwał cały przedział temperaturowy na tej jednej nastawie ,gdy będzie prawidłowo spalać w tej nastawie, użytkownik wprowadzi drugą i następną nastawę wtedy sterownik musi zacząć pracować w dwustanie w tych wszystkich nastawach, w odpowiednich przedziałach temperaturowych .

Na potem: sterownik będzie mógł się przełączać w inny tryb spalania np. (automatyczny) w odpowiednim przedziale temperaturowym w ,którym użytkownik go nastawi. Czyli na początku sezonu może pracować cały czas w dwustanie,lub w automacie, a zimą będzie mógł pracować i w automacie i w dwustanie w ciągu jednego dnia .

Jeżeli użytkownik zielony to na początku start w automacie w czterech przedziałach temperaturowych a jak ochłonie to zacznie oszczędzać węgiel .

Więcej nie napisze każdy inteligentny człowiek powinien załapać o co chodzi . :)

Ale mój sterownik robi to samo płynnie... Ma nie 4, a 100 stanów,

bo zmienia moc od minimum (może być 1%) do 100%.

Razem z tym zmienia nadmuch i podawanie opału. Inicjatorem

zmiany mocy nie jest zewnętrzna temperatura, a zapotrzebowanie

na ciepło.

To moim zdaniem lepsze rozwiązanie, bo energia może być potrzebna

do grzania innego piętra, CWU, podłogówki, a temperatura na zewnątrz

- może być bez zmian.

Dodatkowo mój sterownik nie ma nastaw procesu spalania., więc

jest automatem.

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale mój sterownik robi to samo płynnie... Ma nie 4, a 100 stanów,

bo zmienia moc od minimum (może być 1%) do 100%.

Razem z tym zmienia nadmuch i podawanie opału. Inicjatorem

zmiany mocy nie jest zewnętrzna temperatura, a zapotrzebowanie

na ciepło.

To moim zdaniem lepsze rozwiązanie, bo energia może być potrzebna

do grzania innego piętra, CWU, podłogówki, a temperatura na zewnątrz

- może być bez zmian.

Dodatkowo mój sterownik nie ma nastaw procesu spalania., więc

jest automatem.

Ten sterownik z czterema nastawami zrobi to również płynnie pamiętaj że każdy stan dzieli się na cykle w ciągu doby i kończy się temperaturą osiągniętą na kotle i ponownie włącza się gdy temperatura spadnie w instalacji .Więc zapotrzebowanie na ciepło wewnątrz widzi i dozuje taki sterownik, a zapotrzebowanie na moc zwiększa temperatura zewnętrzna .Ten sterownik będzie miał dwoje oczu twój ma tylko jedno oko .

Twój sterownik nie ma nastaw procesu spalania jest automatem i nadal nie osiągnąłeś tego co zamierzałeś ,bo węgiel to nie gaz czy olej opałowy , żeby coś zaoszczędzić proces spalania musi przebiegać fazami .Dlatego dwustan radzi sobie z każdym węglem a automat wybiórczo .

Edytowane przez animuss

Że się wtrące. Z tym czterostanem nie jest tak różowo do końca. Nie mogę się tego teraz doszukać, ale swego czasu był na moim forum poruszany temat automatycznego przełączania nastaw w zależności od "pory roku". Chyba Jarecki wspominał że takie profile są u jakiegoś producenta i to całkiem długo. Taką tablice nastaw musiał by sobie ustawić sam user, zajmie mu to powiedzmy cały sezon. W nowym sezonie cały ten misterny plan weźmie w piz@#$ bo zmieni mu się opał. Mogło by się wydawać że lepszym wyjściem było by podanie proporcji względem głównej dawki a nie konkretnych wartości takich jak czas przerwy. Ale tak jak mówie mogło by się tylko wydawać...

Można pokusić się o postawienie kotła w labie, wyprowadzenie nastaw i narzucenie konkretnego opału i elementów kotła (dmuchawa, etc)

To że ktoś zrobi ster który na jego instalacji super śmiga to jeszcze pikuś, teraz niech zawiesi go na innych kotłach i zacznie myśleć jak go poprawić.

W gruncie rzeczy takie profile są problematyczne, trzeba gmerać w sterowniku tu i tam, chyba nawet Wam było by wygodniej podejść i po prostu w 10 sekund skorygować jedną jedyną przerwę.

Dlaczego na tym nie zbije się kokosów?. Każdy uszczęśliwiony takim sterownikiem (czytaj przeciętny, nie mający zbytniego pojęcia klient) jak zobaczy coś takiego to puknie się w łeb i z rozpaczą będzie szukał pomocy. Każda kotłownia ze względu na swoje cechy (piec, opał, instalacja, etc) powoduje że jest tak różna jak płatki śniegu. Oczywiście każdy producent masochista może wypuścić taki sterownik, w dodatku po 100zł w tedy każdy kotlarz będzie się ślinił bo ma sterownik za friko- zbyt murowany, albo jeszcze lepiej zrobić z niego "ajsterownik" i zgolić po 2 klocki, bo za tyle kasy to już to musi działać co nie?. Potem pozostanie im tylko rozbudować do rangi ZUSu swój dział pomocy technicznej :)

Sterownik automatyczny który pali dobrze i mało wg mnie nie powstanie, a przynajmniej uprzedzi go zakaz palenia wunglem. Popatrzcie jak rozwijały się np poszczególne generacje instalacji gazowych w samochodach, popatrzcie na całą otoczkę silnika która powoduje że spala się jak należy.

Nasze piece to takie dwusuwy z gaźnikami. Nic nie oceni jego pracy lepiej jak oko właściciela.

Edytowane przez bolek_bolecki

Jest w tym to że potem nie ogarniesz sprzętu gdy coś ci siądzie (podajnik?, nadmuch?) i nie będziesz w stanie tego dokupić. Nie zaczepisz sterownika na inny piec i takie tam. W sumie żadna wada, trzeba się tylko stosować do tego powie producent.

Jak ci klęknie płyta w gazowym to innej nie wsadzisz, a za tą która pasuje do twojego piecyka śpiewają 3/4 ceny nowego sprzętu. Nie jest tak?. Inną sprawą jest tutaj bezpieczeństwo, bo jak potem pierdyknie to nie będzie wiadomo na kogo zwalić, ale wiadomo o co chodzi.

Tak że albo rybki, albo akwarium. Nie będzie tanio, sprawnie i uniwersalnie.

W dmuchawie ważna jest charakterystyka pracy a nie jej max. obroty. W ślimaku np skok. Myślisz że producenci nagle się wyprostują i zainwestują kasę w jednego producenta sterowników?. Ile jest odpowiedzialnych firm? Ile kotłów jest i będzie robionych po garażach?.

Może się jeszcze z producentami węgla dogadają. Krótko mówiąc...pobożne życzenia :) liczy się przede wszystkim kasa, produkt jest efektem ubocznym.

Że się wtrące. Z tym czterostanem nie jest tak różowo do końca. Nie mogę się tego teraz doszukać, ale swego czasu był na moim forum poruszany temat automatycznego przełączania nastaw w zależności od "pory roku". Chyba Jarecki wspominał że takie profile są u jakiegoś producenta i to całkiem długo. Taką tablice nastaw musiał by sobie ustawić sam user, zajmie mu to powiedzmy cały sezon. W nowym sezonie cały ten misterny plan weźmie w piz@#$ bo zmieni mu się opał. Mogło by się wydawać że lepszym wyjściem było by podanie proporcji względem głównej dawki a nie konkretnych wartości takich jak czas przerwy. Ale tak jak mówie mogło by się tylko wydawać...

Można pokusić się o postawienie kotła w labie, wyprowadzenie nastaw i narzucenie konkretnego opału i elementów kotła (dmuchawa, etc)

To że ktoś zrobi ster który na jego instalacji super śmiga to jeszcze pikuś, teraz niech zawiesi go na innych kotłach i zacznie myśleć jak go poprawić.

W gruncie rzeczy takie profile są problematyczne, trzeba gmerać w sterowniku tu i tam, chyba nawet Wam było by wygodniej podejść i po prostu w 10 sekund skorygować jedną jedyną przerwę.

Dlaczego na tym nie zbije się kokosów?. Każdy uszczęśliwiony takim sterownikiem (czytaj przeciętny, nie mający zbytniego pojęcia klient) jak zobaczy coś takiego to puknie się w łeb i z rozpaczą będzie szukał pomocy. Każda kotłownia ze względu na swoje cechy (piec, opał, instalacja, etc) powoduje że jest tak różna jak płatki śniegu. Oczywiście każdy producent masochista może wypuścić taki sterownik, w dodatku po 100zł w tedy każdy kotlarz będzie się ślinił bo ma sterownik za friko- zbyt murowany, albo jeszcze lepiej zrobić z niego "ajsterownik" i zgolić po 2 klocki, bo za tyle kasy to już to musi działać co nie?. Potem pozostanie im tylko rozbudować do rangi ZUSu swój dział pomocy technicznej :)

Sterownik automatyczny który pali dobrze i mało wg mnie nie powstanie, a przynajmniej uprzedzi go zakaz palenia wunglem. Popatrzcie jak rozwijały się np poszczególne generacje instalacji gazowych w samochodach, popatrzcie na całą otoczkę silnika która powoduje że spala się jak należy.

Nasze piece to takie dwusuwy z gaźnikami. Nic nie oceni jego pracy lepiej jak oko właściciela.

Troszkę przesadziłeś sterowników dwustanowych pracuje w Polsce sporo więc po wprowadzeniu jednej nastawy kocioł by już pracował ,a czy użytkownik wprowadzi ich więcej będzie zależało od niego i jego umiejętności ,najgorszy jest początek ale po miesiącu wszystko jest już prostsze .

Każda kolejna prawidłowa nastawa będzie skutkować oszczędnościami w opale .

Sterowniki automatyczne są dla bogatych użytkowników ,mają wytwarzać energię,pokryć zapotrzebowanie domu i to jest głównym celem takiego steru ,a czy przy okazji będzie to tanio w zużyciu opału ,to jest wielki znak zapytania.

Edytowane przez animuss

Dokładnie tak.

Sterownik automatyczny który pali dobrze i mało wg mnie nie powstanie, a przynajmniej uprzedzi go zakaz palenia wunglem.

Ja wierzę w sterowniki bez nastaw. Czytam forum i widzę, jak wielu

użytkowników ma z problemy z ustawieniem sterownika. To znaczy,

że człowiek, chociaż jest obdarzony inteligencją, nie od razu dobrze

ustawi kocioł.

A są tacy, że nigdy go dobrze nie ustawią.

Trzeba próbować. Sterownik bez nastaw użytkownika - to jest możliwe.

Ja wierzę w sterowniki bez nastaw. Czytam forum i widzę, jak wielu

użytkowników ma z problemy z ustawieniem sterownika. To znaczy,

że człowiek, chociaż jest obdarzony inteligencją, nie od razu dobrze

ustawi kocioł.

A są tacy, że nigdy go dobrze nie ustawią.

A masz może takie cudo do kotła zasypowego? Znam jednego (albo i więcej), który chętnie nabędzie. Przepraszam za offtop.

Jest w tym to że potem nie ogarniesz sprzętu gdy coś ci siądzie (podajnik?, nadmuch?) i nie będziesz w stanie tego dokupić. Nie zaczepisz sterownika na inny piec i takie tam. .

Tak, w latach 2001-2003 miałem przy tłokach dmuchawy 12V i podajnik był napędzany także silnikiem 12V

Zaletą była zmiana prędkości przesuwu tłoka.. sęk w tym,że producenci tych urządzeń padli, zamienniki były do....

Teraz mam większy dystans, trzeba patrzeć, co jest masowo dostępne

Nie śledzę specjalnie rynku ale czy Defro tak nie robi? Albo Kostrzewa ?

Nie, defro korzysta z techa i dk system, z tego co wiem, zależy od linii kotłów... a może mają więcej dostawców....

z panikami z tego co wiem jest u nich podobnie

Jestem zdania, że jak się zamkniesz na jedno, to się tylko zakręcisz w kółko i nie będziesz się rozwijać.

Kto stoi w miejscu, ten się cofa

Mówię o sterach, mówię o palnikach....

Ja wierzę w sterowniki bez nastaw.

Włodek, nie wpadaj w samozachwyt, tylko zrób, aby rzeczywiście działało...

Klienci, a także ja mówię,że się nie sprawdza na każdym opale, szczególnie na miale....

Moim zdaniem w Twoim pomyśle potrzebne jest:

- wybór priorytetu pracy pomp, aby ster był bardziej elastyczny względem budowy instalacji

- wybór paliwa groszek/miał... miał ma większą gęstość zasypową, stąd takie uwagi userów...

W warunkach domowych tak..

sam zobacz, 2dni jadę na drugim sterze w/g innej pracy pomp oraz z innym krokiem zaworu.

Wykres faluje... i szczerze mówiąc mam to w nosie. Opał dopalony, w domu ciepło, spalam mniej.

W ciągu 20minut mogę Ci zrobić idealnie prostą kreskę z wychyłem do 0,5st.C, ale łyknie mi więcej, co będzie można zobaczyć rano...

Nie mniej do soboty się zawziąłem i ma sobie z takim czyms radzić

Włodek, nie wpadaj w samozachwyt, tylko zrób, aby rzeczywiście działało...

Klienci, a także ja mówię,że się nie sprawdza na każdym opale, szczególnie na miale....

Nie wpadam. Spróbuj czytać ze zrozumieniem.

Moim zdaniem w Twoim pomyśle potrzebne jest:

- wybór priorytetu pracy pomp, aby ster był bardziej elastyczny względem budowy instalacji

- wybór paliwa groszek/miał... miał ma większą gęstość zasypową, stąd takie uwagi userów...

Co ma wspólnego proces spalania ze sterowaniem pompami?

Wojtek mylisz się i myślę że nawet mocno. Liczy się kasa, już dawno przestałem rozmawiać z kotlarzami którzy pierwsze pytają o cenę. Sterownik ma być tańszy niż to co mają do tej pory i ma działać- wygrasz jak spełnisz te dwa warunki. Po prostu nie ma sensu z takimi dyskutować.

Z resztą takim jesteśmy społeczeństwem, ilu by chciało listkiem tyłek wytrzeć?- byle za friko. Jest popyt... jest podaż

Klepnij alledrogo sterownik pieca, posortuj po ilości kupnionych, co prowadzi?. Najtańsze. Do tego mają niespotykane w świecie algorytmy....a zrobione tak że dziecko z nich kable wyrwie.

Z dotacjami też jest jak jest, suma sumarum wyjdzie że sprzęt z dotacją kosztuje tyle co za gotówkę. WTF?? znów ktoś zarobi, chcemy kawałek darmochy to mamy DOTACJĘ.

Certyfikat to papier, a ten jak wiesz lubi nasiąkać. Na Defro i tym podobnych kolosach się nie znam bo to nie mój ogródek i nie będe snuł domysłów za które nie ręczę.

Pewnie nie, bo nie stanowią jakiejś jednolitej organizacji więc i nie są i nie będą partnerem do rozmów. Ale kto wie, czy oprócz podawanej obecnie granulacji (czyli mechanicznych wymiarów) nie należało by podawać wartości opałowej?

I chyba kilka innych parametrów. I teraz masz tak, idziesz na skład i mówisz:

Panie szanowny potrzebuje opał x=coś tam, y=coś tam, z=coś tam

I szanowny pan sprzedawca mówi OCZYWIŚCIE, po czym przynosi ci posiadający takie właściowści lsniący wungiel na tacy wyścielonej atłasem :jawdrop:

Ładujesz tym piec i jak to w życiu bywa...lipa :D Teraz kto kogo zrobił w konia? sprzedawca?, kierowca?, kopalnia?, może akurat kawałek pokładu miał inne właściwści?

To było by chyba na tyle tytułem offtopu

Troszkę przesadziłeś sterowników dwustanowych pracuje w Polsce sporo więc po wprowadzeniu jednej nastawy kocioł by już pracował ,a czy użytkownik wprowadzi ich więcej będzie zależało od niego i jego umiejętności ,najgorszy jest początek ale po miesiącu wszystko jest już prostsze .

Każda kolejna prawidłowa nastawa będzie skutkować oszczędnościami w opale .

Ja wcale tych dwusuwów nie neguje- przecież sam to na swój sposób uprawiam (i zdaje sę że chyba jako jedyny to jakoś rozwijam). Jednak przeciętny "szczęśliwiec" po miesiącu to dopiero w miarę ogarnie swój piec. Ideą takich profili jest to żeby piec bez zbędnych zmian mógł pracować cały rok, czyli powiedzmy okresy przejściowe, lato i pewnie ze dwa profile na zimę (lekkie i mocne mrozy) więc siłą rzeczy musiał by sobie potrenować cały rok... i tak jak mówiłem, kupi nowy opał i wszystko bierze w łeb. Zacne podejście, ale czegoś tu brakuje.

Z 12 godzin też nie bardzo jest co uśredniać

Włodek, na samych czujnikach temperatury jest to ślepa droga, z innymi przydatnymi czujnikami wiemy jaki jest problem.

Nie mniej jednak próbuj sterownika bez nastaw- masz moje błogosławieństwo :)

Jeśli przyjąć, że początek mojej przygody z elektroniką to

I klasa technikum, to minęło już 43 lata.

Przez ten czas nauczyłem się takiej maksymy : "nigdy nie myśl,

że coś jest niemożliwe, bo nigdy tego nie zrobisz".

I dzięki temu zrobiłem w życiu wiele projektów niemożliwych do

zrobienia. :yes: