Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie dwustanowe- czyli manual rules!

Gość Novy!

Recommended Posts

Ja wcale tych dwusuwów nie neguje- przecież sam to na swój sposób uprawiam (i zdaje sę że chyba jako jedyny to jakoś rozwijam). Jednak przeciętny "szczęśliwiec" po miesiącu to dopiero w miarę ogarnie swój piec. Ideą takich profili jest to żeby piec bez zbędnych zmian mógł pracować cały rok, czyli powiedzmy okresy przejściowe, lato i pewnie ze dwa profile na zimę (lekkie i mocne mrozy) więc siłą rzeczy musiał by sobie potrenować cały rok... i tak jak mówiłem, kupi nowy opał i wszystko bierze w łeb. Zacne podejście, ale czegoś tu brakuje.

Z 12 godzin też nie bardzo jest co uśredniać

To odpowiedz na proste pytanie czy strasznie by podrożał sterownik dwustanowy gdyby miał 4 nastawy sterowane opcjonalnie czujnikiem t. zewnętrznej.

i czy użytkownikowi ułatwiło by znalezienie ,ustawienie poprawnej nastawy na sterowniku, gdyby można wklepać w niego 2-4 podobne nastawy z podobną mocą ale np.innym podaniem powietrza i testować je na tym samym opale .w ciągu doby ,ustawić progi przełączania po 1*C i oglądać wykresy i popiół ,wybrać najlepszą nastawę resztę wykasować i itd. ;)

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli przyjąć, że początek mojej przygody z elektroniką to

I klasa technikum, to minęło już 43 lata.

Przez ten czas nauczyłem się takiej maksymy : "nigdy nie myśl,

że coś jest niemożliwe, bo nigdy tego nie zrobisz".

I dzięki temu zrobiłem w życiu wiele projektów niemożliwych do

zrobienia. :yes:

Ale automatu na ciągle zmieniający się opał , inny kocioł, podajnik, palnik ,inną instalację, nie zrobisz. .

To tak jakbyś zbudował jeden samochód i wmawiał Jankowi że to ciężarówka ,Romkowi mówił że osobowy,a Frankowi że kabriolet :p

--> animuss

Jeszcze musisz zapewnić niezmienny odbiór ciepła dla takich testow oraz przed każdą zmianą nastaw usuwać popiół z poprzedniej próby. No i laboratorium gotowe.

Odbiór ciepła mam cały czas podobny na razie nie szaleją mrozy, a popiół sypie się jeden na drugi więc pomyśl troszkę ;)

Postawisz sobie szybkę w

popielniku i będziesz przekroje oglądał :)

Ale... Chyba coś źle zrozumiałem. Chcesz testować każdy zestaw nastaw przez całą dobę jeden czy przełączać się między nimi w zależności od temperatury na zewnątrz? O ile w pierwszym przypadku jeszcze coś z popiółu wywróźy, ale w drugim... nie widzę tego.

Postawisz sobie szybkę w

popielniku i będziesz przekroje oglądał :)

Ale... Chyba coś źle zrozumiałem. Chcesz testować każdy zestaw nastaw przez całą dobę jeden czy przełączać się między nimi w zależności od temperatury na zewnątrz? O ile w pierwszym przypadku jeszcze coś z popiółu wywróźy, ale w drugim... nie widzę tego.

Na mózg mi nie padło, szyba to dla .........

Do kotłowni zachodzę

na chwilę jak odpalam samochód ostatnio mało jeżdżę .

Sam widzisz ile możliwości dał by ster czterostanowy .:D

Edytowane przez animuss

Gość Novy!
Teoretycznie taki układ czterostanowy mógłby już teraz dostarczyć ES w swoim Bruli/eCoal. Ma przecież spalanie grupowe z ustawieniem czterech mocy, które w/g waszej sugestii przełączałoby nie zapotrzebowanie, tylko krzywa pogodówki.

To nie jest takie proste,potrzeba oprócz czujnika zewnętrznego i wewnętrznego,możliwość zachowania "zwłoki" czasowej w przejściu na wyższą moc np.w razie nadejścia szybkiego ochłodzenia.Na przykład sterownik 4D wykonuje to zwykle błędnie,albo zbyt szybko,albo ze zbyt dużą zwłoką...Sterownikmusiałby wykazać sie taką "inteligencją" ja np.samouczące się termostaty Living Eco...

To nie jest takie proste,potrzeba oprócz czujnika zewnętrznego i wewnętrznego,możliwość zachowania "zwłoki" czasowej w przejściu na wyższą moc np.w razie nadejścia szybkiego ochłodzenia.Na przykład sterownik 4D wykonuje to zwykle błędnie,albo zbyt szybko,albo ze zbyt dużą zwłoką...Sterownik musiałby wykazać sie taką "inteligencją" ja np.samouczące się termostaty Living Eco...
To sprawa histerezy pogodówki. W moim padłym sterowniku (Landis&Gyr) były trzy opcje do ustawienia w konstrukcji budynku: lekka, średnia i ciężka. To zmieniało histerezę i wyprzedzenie reakcji ogrzewania. Ja dodatkowo muszę brać pod uwagę, że mam tylko o. podłogowe, ale i w tym wypadku chwilowe wahania temperatury w budynku wykazują odchyły w granicach dziesiątych st.C wywołane raczej nasłonecznieniem.

Gość Novy!
To sprawa histerezy pogodówki. W moim padłym sterowniku (Landis&Gyr) były trzy opcje do ustawienia w konstrukcji budynku: lekka, średnia i ciężka. To zmieniało histerezę i wyprzedzenie reakcji ogrzewania. Ja dodatkowo muszę brać pod uwagę, że mam tylko o. podłogowe, ale i w tym wypadku chwilowe wahania temperatury w budynku wykazują odchyły w granicach dziesiątych st.C wywołane raczej nasłonecznieniem.

No tak,racja-histereza.Ale czy to wystarczy?A może jest to aż tak proste.Może wystarczy opcja Hard-dla budynków bez ocieplenia,gdzie różnice pomiędzy mocami będą większe np 1:10,1:8,1:6,1:4 ,i wersja Soft dla budynków ocieplonych z mocami np 1:14, 1;12,1:10,1:8...

Mnie pomysł annimusa bardzo sie podoba...Tym bardziej ,że im więcej "spędzam" czasu z ecoalem-tym więcej widzę jego wad.Mnie interesuje tylko dwustan.A ES lubi "fajerwerki" dla naiwnych...

No tak,racja-histereza.Ale czy to wystarczy?A może jest to aż tak proste.Może wystarczy opcja Hard-dla budynków bez ocieplenia,gdzie różnice pomiędzy mocami będą większe np 1:10,1:8,1:6,1:4 ,i wersja Soft dla budynków ocieplonych z mocami np 1:14, 1;12,1:10,1:8...

Mnie pomysł annimusa bardzo sie podoba...Tym bardziej ,że im więcej "spędzam" czasu z ecoalem-tym więcej widzę jego wad.Mnie interesuje tylko dwustan.A ES lubi "fajerwerki" dla naiwnych...

Ja (jeżeli interesuje cię moje zdanie) wysoko oceniam eCoal. Nie trzeba korzystać z wszystkich funkcji sterownika, jak widzisz w podglądzie mojego stera, palę na ręcznym, dane do analizy pracy kotła (i całego układu kocioł/instalacja) są dla mnie wystarczające, pozwala to ogrzewać ok. 250m2 dziesięcio kilowatowym kotłem z ogniwa przy kiepskiej izolacji. Aczkolwiek wolałbym, aby pogodówka sterowała pompą ogrzewania podłogowego aniżeli temperaturą kotła, ale to inny temat i inny adresat.

Teoretycznie taki układ czterostanowy mógłby już teraz dostarczyć ES w swoim Bruli/eCoal. Ma przecież spalanie grupowe z ustawieniem czterech mocy, które w/g waszej sugestii przełączałoby nie zapotrzebowanie, tylko krzywa pogodówki.

To byłby tylko jakiś półśrodek ,albo nawet ćwierćśrodek ,może to pomogło by tym sterownikom, ja wolałbym sprawdzone (ekonomiczne ,wyciskające z opału energię ) 4 sztywne nastawy przełączające się automatycznie.

Gość Novy!
ja wolałbym sprawdzone (ekonomiczne ,wyciskające z opału energię ) 4 sztywne nastawy przełączające się automatycznie.

I do tego dobre,dokładne termostaty np.Living Eco.I tak niewiele do szczęścia potrzeba ;)

Tak ładnie żarło, żarło i zdechło... temat znaczy się :)

U mnie się pali, więc nie jest źle, aczkolwiek "wesoła" przy podawanie/postój 3/15 i nadmuchu 43 się spiekała trochę.

Bawię się histerezą, ale pogoda tak się zmienia że bez ciepłomierza nic nie wydumam.

Novy! jak tam u ciebie na frońcie?

Witam. Dzis przelaczylem na sterowanie reczne. Zdalnie co prawda, ale mam "obserwatora" popiolu w domu. Juz rece opadaja na widok moich efektow spalania Wesolej (lub niby Wesolej) w automacie i grupowym. Za maly odbior chyba jest teraz... Dlatego postanowilem rzucic sie od razu na gleboka wode i ustawic 4s/45s/40%. Co z tego wyjdzie, zobaczymy.

Witam. Dzis przelaczylem na sterowanie reczne. Zdalnie co prawda, ale mam "obserwatora" popiolu w domu. Juz rece opadaja na widok moich efektow spalania Wesolej (lub niby Wesolej) w automacie i grupowym. Za maly odbior chyba jest teraz... Dlatego postanowilem rzucic sie od razu na gleboka wode i ustawic 4s/45s/40%. Co z tego wyjdzie, zobaczymy.
W trakcie ręcznej regulacji , zmieniaj tylko +/- ten parametr oznaczony na czerwono 4s/45s/40% i obserwuj popiół .

Dziekuje za wskazowke. Znaczy sie, ze jestem na dobrej drodze, skoro tylko jeden parametr mam do regulacji ;)

Jeden plus juz zauwazylem, ze czas do zasypu wydluzyl sie o siedem godzin w ciagu jednego dnia. Warunki temperaturowe podobne, pompa c.o. chodzi caly czas. Czuje, ze bedzie dobrze:yes:

Przy okazji ozywilem nieco watek:p

PS: Zapytam, czy dobrze probuje. Zeby teraz doprowadzic do pracy ciaglej, czyli pozbyc sie "pily", nalezaloby zwiekszac czas postoju wzglednie zmniejszac nadmuch do momentu pojawienia sie dymku i potem znow zwiekszyc o 1-2%? Pamietam, ze taka wskazowke gdzies wyczytalem.

Edytowane przez gmaj22

Dziekuje za wskazowke. Znaczy sie, ze jestem na dobrej drodze, skoro tylko jeden parametr mam do regulacji ;)

Jeden plus juz zauwazylem, ze czas do zasypu wydluzyl sie o siedem godzin w ciagu jednego dnia. Warunki temperaturowe podobne, pompa c.o. chodzi caly czas. Czuje, ze bedzie dobrze:yes:

Przy okazji ozywilem nieco watek:p

Tylko nie rozpowiadaj innym że zacząłeś oszczędzać opał w dwustanie ;) za 3 dni będziesz miał jeden dodatkowy dzień bez zasypu :D