Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie dwustanowe- czyli manual rules!

Gość Novy!

Recommended Posts

u mnie jest tak...że właśnie ja mam tak dobraną moc grzewczą do pomieszczeń tam gdzie uzywam grzejników(mają głowice termostatyczne otwarte na maxa), iz jeśli nastepuje zmiana temperatury zewnętrznej to tylko delikatnie zwiekszam temperaturę zasilania (w zakresie 28-34 stC) na zaworze 4dr...

i jest ekstra nie trzeba kombinować itp.

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym sterownikiem pogodowym i siłownikiem 4D do niego podłączonym nie jest tak źle. :) Ster pogodowy ma w programie do ustawienia histerezę , czas reakcji na zmianę temperatury (u mnie jest to od 1s do chyba 300s) i wiele innych dodatkowych parametrów regulacyjnych pozwalających dopasować sterownik z siłownikiem do instalacji CO i nie powodując destabilizacji systemu grzewczego. Osobiście przy dobrych nastawach sterownika jestem bardzo zadowolony z tego systemu stabilizacji temperatur w mieszkaniu. Może za jakiś czas zastosuję w części pomieszczeń (nieużytkowanych ) głowice termostatyczne, bo na dzisiaj są tam po prostu przykręcone dość mocno grzejniki (cała instalacja to grzejniki).

Pozdrawiam.

Gość Novy!

mnie nie grozi zbytnia wariacja nawet jak się termostaty wszystkie naraz otworzą- dodatkowy obieg kotłowy zmniejsza ryzyko nadmiernej destabilizacji pracy kotła.

wydaje mi się że to lepsze niż zawory n-drogowe jeśli się ma termostaty i chce się mieć ciepły powrót a już na pewno tańsze i mniejsze ryzyko że jakiś pseudo instalator spieprzy i podłączy zbyt mały i w niewłaściwy sposób.

U mnie jest tak samo,tyle że jedna pompa,krótki obieg przez CWU-kryzowany.Bez dwóch zdań-lepsza praca w takim układzie.Jak termostaty podejmują pracę,nie ma szaleństwa na powrocie.I nie trzeba trzymać wysoko zadanej CO.Mam tylko problem z dobraniem mocy dla takiego rozwiązania,oraz jaka pracę pompy wybrać.Jestem ciekaw jak jest u Ciebie.U mnie rozkręcony powrót z CWU daje cieplejszy powrót kotła,tylko w tedy tryb autoadapt Grundfos Alpha 2-pcha już ponad 34W,obroty są znaczne.Mam wrażenie ,że wtedy kocioł dłużej dochodzi do zadanej.Ale jak wrzucę następny tryb auto to obroty pompy spadają,ale czy wtedy zbyt mało wody nie dostaje się na układ,a zbyt dużo krąży w krótkim obiegu?Jakie sterowanie pompą będzie najlepsze,rozkręcona kryza na CWU dla cieplejszego powrotu-i jaka praca pompy-wyższe czy niższe obroty?

Gość Novy!
u mnie jest tak...że właśnie ja mam tak dobraną moc grzewczą do pomieszczeń tam gdzie uzywam grzejników(mają głowice termostatyczne otwarte na maxa), iz jeśli nastepuje zmiana temperatury zewnętrznej to tylko delikatnie zwiekszam temperaturę zasilania (w zakresie 28-34 stC) na zaworze 4dr...

i jest ekstra nie trzeba kombinować itp.

Extra jest wtedy jak nie trzeba nic zwiększać i zmniejszać-jak najmniej regulacji manualnej,od tego są termostaty-taka ich idea.

tak tak...ale to ideologia nie do osiągniecia...

bo albo spalanie rośnie i koszty CO i CWU albo komfrot obsługi maleje...itp.

najlepiej tak jak pisałem już zmienić kraj na znacznie cieplejszy...:))

wtedy pozostaje kupić beczkę postawic na słońcu na CWU i tyle:)

jednak patrząc na kazdego forumowicza co gdzie i jak robi....to można stwierdzić jedno każdemu zależy jednak na tym aby przy odpowiadających mu kosztach uzyskac komfort w domu jak i komfot użytkowania....

a tutaj akurat te 3 zmienne są rózne dla róznych ludzi ogrzewających swoje domy...

pozdrawiam

Novy

najważniejszy komfort w domu

potem dopiero spalanie

jak w grupowym za dużo robi to dwustan i pompa na stale(jak masz możliwość regulacj przepływu to nim reguluj) ale z kryzowanym obiegiem CWU tak aby grzany był dom a nadmiar ciepła dopiero szedł w obieg CWU

masz termostaty więc puszczą tylko tyle wody ile trzeba a reszta w bojler popłynie i na powrót by był ciepły

parametry dobierasz by kocioł długo pracował- masz ceramikę więc musisz trzymać ją w cieple a tego przy krótkich cyklach pracy raczej nie osiągniesz i wyprowadzasz się do knajpy zamiast gapić się ciągle w wykresy

....

Ja akurat jestem wyznawcą możliwie prostej krechy i prostej instalacji- minimalne wymuszenie obiegu, głowice i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Nie lubię zaworów 3-4D, a już w ogóle jak są źle sterowane (albo w ogóle sterowane). Z resztą i tutaj jest sporo rozmów na temat dziwności związanych z takimi zaworami. Żeby nie było, nie jestem jakimś ortodoksem i za wszelką cene prasować kresek nie będę...

Kwestie samej kontroli kotła to inna bajka... ale można się domyślać że czym będzie miał lżejsze warunki tym lepiej będzie się sterowi pracowało.

A zrobisz tę obsługę pompy cyrkulacyjnej??

A napis PIEC: SPALIŁ: dało by się zmienić na napis KOCIOŁ: SPALIŁ:

Z dwóch prostych przyczyn nie ma to sensu:

- to wyświetlacz 2x16znaków, więc napisu KOCIOŁ raczej nie zrobisz.... wyjdzie Ci albo KOCIOL albo takie nie wiadomo jakie Ł

- Kocioł jest też dłuższym słowem....

Puryści się mogą czepiać, ale ja np.pochodzę znad morza i u nas na takie węglowe stwory mówiło się zwyczajnie piece....

Każdy wie o co chodzi ze słowem PIEC, więc generalnie problemu nie widzę....

• 1 month później...

A ja powoli dochodzę do wniosku, że dwustan jest lepszy od automatu.

Po czym wnoszę.

Bo latem zawsze jest dwustan i nie ma problemu nawet z najgorszym węglem.

Zimą, jak jest praca ciągła zaczynają się problemy.

Ostatnio ustawiłem dwustan i nagle wygląda to wszystko stabilnie, zero problemów ze szlaką, spiekami i koksem. A podtrzymanie całkiem wyłączyłem, bo jest niepotrzebne, niech nie dmucha i nie podaje, tylko stoi cicho.

O dziwo spalanie ciut mniejsze, jakieś 10-15%

Ciekawe, co wy na to.

A ja powoli dochodzę do wniosku, że dwustan jest lepszy od automatu.

Po czym wnoszę.

Bo latem zawsze jest dwustan i nie ma problemu nawet z najgorszym węglem.

Zimą, jak jest praca ciągła zaczynają się problemy.

Ostatnio ustawiłem dwustan i nagle wygląda to wszystko stabilnie, zero problemów ze szlaką, spiekami i koksem. A podtrzymanie całkiem wyłączyłem, bo jest niepotrzebne, niech nie dmucha i nie podaje, tylko stoi cicho.

O dziwo spalanie ciut mniejsze, jakieś 10-15%

Ciekawe, co wy na to.

Od dawna u mnie dwustan działa lepiej [mniej spala i spieka], ale trzeba potrafić go ustawić i skorygować w miarę potrzeb.

Co do półautomatów to są już coraz lepsze i maleje różnica pomiędzy SVER na nich i na dwustanie.

po drugie ....automatów wiekszość użytkowników nie rozumie co i jak

i problemy z ustawieniem dla ludzi z brakiem doświadczenia....

dwustan....mozna ustawic i prawie mozna cały sezon przejechac na tych samych ustawieniach....

ja koryguję go może raz w sezonie.... a ze 2-4 razu ustawienia na zaworze 4dr

pozdrawiam

po drugie ....automatów wiekszość użytkowników nie rozumie co i jak

i problemy z ustawieniem dla ludzi z brakiem doświadczenia....

dwustan....mozna ustawic i prawie mozna cały sezon przejechac na tych samych ustawieniach....

ja koryguję go może raz w sezonie.... a ze 2-4 razu ustawienia na zaworze 4dr

pozdrawiam

Dołączam się z twierdzeniem że nie ma jak dobrze ustawiony dwu stan:)

Osobiście radzę sobie z ustawieniami manualnymi wykorzystując notabene ustawienia grupowego,tzn.najpierw ruszam z grzaniem w grupie i tu prubuję ustawić spalanie na optymalnym poziomie.Po jakims czasie obserwując jak wygląda palnik , jak z dochodzeniem do zadanej oraz jak ze zużyciem opału przechodzę na dwu stan dzieląc dawki podawania na np.jeśli w grupie chodził na 4X5 i dopalał np. 4min to dzielę to na 4 i ustalam

5X67(u mnie opał mało kalor. ze skł do spieków) i obserwuje-jak jeszcze spieka lub nie dopala wydłużam postuj i jeśli wydłużam postuj to schodze z nadmuchem-teraz np mam 4X80 i wiatru 44% i jest OK.Pali cały czas na tej nastawie zużycie lekko spadło a co najważniejsze ni podnosi się jak ruszy CWU,troszkę dłużej jedynie pracuje ale potem jak dojdzie i się odstawi to czas nadrabia:)Temp.reguluje 4-D a na podłodze 3-D i jak na razie jest dobrze.

Wkuża mnie tylko jedno że jak kupiłem piec to mniało byc bez grzebania bo ster z kosmosu a tu sie okazało że jest jak zwykle jak chcesz mnieć dobrze to licz na siebie:yes:

Jutro testuję węgiel z Wesołej.Dostałem próbkę z Karen,ciekawe co się będzie działo:yes:

Pozdrawiam

Szacun nie wiem czym wy palicie, mnie na takich nastawach nigdy by tmp CO nie przekroczyła 50 stopni. 60m2 podlogowka + 5/6 grzejników, na poddaszu mi halny wieje z powodu nie docpieplenia do kocna, ale fakt faktem tyle wody mie nie zagrzeje na pieklorzu.

Mam pytanko jak to jest z ta mocą 8kw w ES jeżeli mam czas podawanie 5s i 20s przerwy, to przecież na ręcznym takie ustawienia generują o wiele większą moc, jak mogę odzwierciedlić grupowe 8kw na dwu stanie da sie?

Szacun nie wiem czym wy palicie, mnie na takich nastawach nigdy by tmp CO nie przekroczyła 50 stopni. 60m2 podlogowka + 5/6 grzejników, na poddaszu mi halny wieje z powodu nie docpieplenia do kocna, ale fakt faktem tyle wody mie nie zagrzeje na pieklorzu.

Mam pytanko jak to jest z ta mocą 8kw w ES jeżeli mam czas podawanie 5s i 20s przerwy, to przecież na ręcznym takie ustawienia generują o wiele większą moc, jak mogę odzwierciedlić grupowe 8kw na dwu stanie da sie?

Nie wiem jaki masz piec ale u mnie na gównianym opale jade 5s podaw.X 87przerwy z nadmuchem 46% i jest OK.

Ale jak masz niedogrzanąchałupe to chyba trzeba częsciej podawać.

No i trzeba było podłogę poprowadzić osobno:)Twraz testuje lepszy węgiel i na razie jade na grupie.Ster na podglądzie:)

mam RBR 11/12KW

Ster: https://esterownik.pl/sterownik/3579

Problem mam taki na ręcznym że jak mam krótkie przerwy szybko dojdzie do zadanej ale wywali połowę popielnika węgla, jak zwiększe przerwy to nie dojdzie do zadanej tmp.

Dlatego zapytam raz jeszcze:

" jak to jest z ta mocą 8kw w ES jeżeli mam czas podawanie 5s i 20s przerwy, to przecież na ręcznym takie ustawienia generują o wiele większą moc (tmp spalin tak blokuje czy co:o), jak mogę odzwierciedlić grupowe 8kw na dwu stanie da sie?"