timon120777 24.11.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 animussTwoja faja ma inne doprowadzenie powietrza- od spodu- a dopiero na to wszystko idzie talerzyk w którym jest zapewne sznur uszczelniający. zatem Twoje złoże dostaje całe powietrze tłoczone przez wiatrak a dopiero potem może nie trafić do gory przez dziurę a ewentualnie odrobinę przez nieszczelność palnika ale to już z płomieniem spaliny.w brucerowatych powietrze wchodzi tak jakby poprzez ten talerzyk i tu jest różnica a dodatkowo sznura braku Ciebie talerzyk nie krzywdzi tak jak korona nieszczelna w Brucerkachtu przez nią nadmuch idzie i jeśli pójdzie nie tam gdzie trzeba to doopa blada. Novyjak przyjdą mrozy nie będziesz musiał wygaszać by się przekonać ile potrzebuje Twój kociołwyjdzie ze zużycia dobowegojak Ci mocy braknie zaczniesz skracać przerwę i podnosić nadmuchciekawym bardzo gdzie się zatrzymasz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.11.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) animuss Twoja faja ma inne doprowadzenie powietrza- od spodu- a dopiero na to wszystko idzie talerzyk w którym jest zapewne sznur uszczelniający. zatem Twoje złoże dostaje całe powietrze tłoczone przez wiatrak a dopiero potem może nie trafić do gory przez dziurę a ewentualnie odrobinę przez nieszczelność palnika ale to już z płomieniem spaliny. w brucerowatych powietrze wchodzi tak jakby poprzez ten talerzyk i tu jest różnica a dodatkowo sznura brak u Ciebie talerzyk nie krzywdzi tak jak korona nieszczelna w Brucerkach tu przez nią nadmuch idzie i jeśli pójdzie nie tam gdzie trzeba to doopa blada. Talerzyk jest ze sznurem ale u dołu, a tu gdzie zaznaczyłem nie ma nic http://i.imgur.com/WTdY5l3.png Dolna strzałka tą szczeliną na pewno lewe powietrze dodatkowe w komorze spalania się pojawia ,górna strzała tą szczeliną widzę ze dopala opał już poza otworami napowietrzającymi palnik Edytowane 24 Listopada 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 25.11.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Novy jak przyjdą mrozy nie będziesz musiał wygaszać by się przekonać ile potrzebuje Twój kocioł wyjdzie ze zużycia dobowego jak Ci mocy braknie zaczniesz skracać przerwę i podnosić nadmuch ciekawym bardzo gdzie się zatrzymasz??? Timon,nie zapominaj ,że miałem Ogniwo. Spore spalanie mi nie straszne.Spalałem nawet po 50kg/doba.Taki obiekt i tyle.Teraz -do dziś od 1 października spsliłem 950 kg opału.Nie wiem czy to dużo czy też mało.W tym czasie zmieniałem często ustawienia.No ale było ciepło na zewnątrz.Bardzo ciepło.Założenie mam takie.Jak przyjdzie -20deg,odpalam grupowr i praca ciągła.Reszta sezonu dwustan.Teraz dopracowuję dwustan,choć chyba jsk pisałem powyżej,RBR nie za bardzo się do tego nadaje,niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 25.11.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Teraz dopracowuję dwustan,choć chyba jsk pisałem powyżej,RBR nie za bardzo się do tego nadaje,niestety... Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, jak to jest z tą drogą spalin w ceramiku ? W normalnym RBR-ku jest ten kanał pionowy za komorą spalania plus dwie półki czyli 3 kanały poziome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 25.11.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Novy! Witam -pamiętasz jak pisałem na wiosnę chyba już przyszedł czas na pierwsze spostrzeżenia na temat twojego NOWEGO produktu -nie czaj się UDOSTĘPNIJ TWÓJ STER-PIEC czekam od wiosny z utęsknieniem zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 25.11.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Novy! Witam -pamiętasz jak pisałem na wiosnę chyba już przyszedł czas na pierwsze spostrzeżenia na temat twojego NOWEGO produktu -nie czaj się UDOSTĘPNIJ TWÓJ STER-PIEC czekam od wiosny z utęsknieniem zdrówka Publicznie,niestety nie.Romek,i kilku innych ma dostęp.Długi czas był on line,ale nie zamierzam podsuwać pomysłów tym,co później podpisują się pod nimi. Pierwsze spostrzeżenia już napisałem na wątku RBR-a.Rajmund,na większą dyskusję przyjdzie czas.Teraz jest za wcześnie.Póki co,ciesze się,że nie muszę ostro "walcować" wyciorem -to jest cenniejsze od złota. Może Roman miał rację,i będzie trudno ustawić tutaj jakiś dobry dwustan.Krótka droga spalin wynikająca z budowy mego kotła-to chyba jest przyczyna.Ale spoko,za to w grupowym spisuje się pięknie.A spale tyle co trzeba,wiem już na 100% ,że mniej niż w Ognisiu Ster ci udostępniłem.Ciągle w testach.Brak czasu niestety. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 25.11.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Novy! - podziwiam, że Ci się chce walczyć w dwustanie. Pewnie przy dobrym ustawieniu mniej spala i ładniejszy popiół. Ja nie mam chęci walczyć z kotłem i przesiadywać w kotłowni. Chyba, że w drzwiczki włożę szybę i kamerę, aby był podgląd na palnik i jakość ognia na palniku. Powodzenia i wytrwałości . U siebie zauważyłem dość drastyczny wzrost spalania gdy wczoraj dość mocno zaczęła spadać temperatura. Niestety moja hawira słabo ocieplona i koszty ogrzewania dosyć wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 25.11.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Dzięki M -będę patrzył w wolnych chwilach - nie ukrywam jestym zainteresowany twoim wymarzonym dzieckiem w kotłowni - napisz ile grzejników -kv obsługuje rbr i +- powierzchnia do ogrzania zdrówka:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.11.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Novy! - Chyba, że w drzwiczki włożę szybę i kamerę, aby był podgląd na palnik i jakość ognia na palniku. . Byś się zdziwił, ale takie coś na zamówienie robiłem.... Jeden kolega robi własny projekt, jestem ciekaw jego rezultatów..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 25.11.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Byś się zdziwił, ale takie coś na zamówienie robiłem.... Jeden kolega robi własny projekt, jestem ciekaw jego rezultatów..... Może się pochwali na forum. Jestem ciekaw wszystkich projektów i ich wykonania. Ale z kamerką to żartowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 25.11.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 mam pytanko do kol ZAWIJANÓWczy w fazie testów -badaniu kotłów w Waszym Instytucie korzystacie wzrokowo prze tzw SZCZELNĄ PRZEJRZYSTĄ DZIURKĘ co dzieje się w komorze spalania podczas grzania jak i w fazie spoczynku kotła:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.11.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Talerzyk jest ze sznurem ale u dołu, a tu gdzie zaznaczyłem nie ma nic http://i.imgur.com/WTdY5l3.png Dolna strzałka tą szczeliną na pewno lewe powietrze dodatkowe w komorze spalania się pojawia ,górna strzała tą szczeliną widzę ze dopala opał już poza otworami napowietrzającymi palnik Animuss, to była obrotówka co się już nie kręci? Zamierzasz jeszcze uruchamiać obrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.11.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Animuss, to była obrotówka co się już nie kręci? Zamierzasz jeszcze uruchamiać obrót? Tak to była obrotówka co się już nie kręci ,mam w planach ale czy się wezmę nie wiem mało czasu a może przez ten czas go dobiję a palnik ładnie wypala bez obrotu ,tylko jak wpakuje samego miału, to czasem się zawiesza szlaka ,z którejś strony bo mam 50kW i dookoła mało miejsca pomiędzy palnikiem a ceramiką , więc mieszam 50/50 z ekogroszkiem i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.11.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 No to uszczelniłbym to po zewnątrz ( dolna strzałka ) . To wewnątrz za dopalanie na rancie może robić, ale to po zewnątrz to bezużyteczny balast wdmuchiwany do komory spalania. Jakąś stratę powodować musi - trzeba go ogrzać zanim się go kominem wydmucha. Jak się nosisz z zamiarem uruchomienia obrotu - to nawet bez rozbierania po obwodzie sznita silikonowego bym zrobił i dobrze paluchem upchnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.11.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 No to uszczelniłbym to po zewnątrz ( dolna strzałka ) . To wewnątrz za dopalanie na rancie może robić, ale to po zewnątrz to bezużyteczny balast wdmuchiwany do komory spalania. Jakąś stratę powodować musi - trzeba go ogrzać zanim się go kominem wydmucha. Jak się nosisz z zamiarem uruchomienia obrotu - to nawet bez rozbierania po obwodzie sznita silikonowego bym zrobił i dobrze paluchem upchnął.Najciekawsze jest to ze firma Pan....... nie zaleca tam żadnego uszczelniacza ,więc nie dałem ale doszlifowałem łącze na styk z metalem robiąc to na ślad grubość naniesionego flamastra.Talerz doszlifowany na tokarni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.11.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Znaczy że splanowałeś ten talerz? No ale powietrze zawsze drogę znajdzie. Ja bym to silikonem objechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.11.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) Znaczy że splanowałeś ten talerz? No ale powietrze zawsze drogę znajdzie. Ja bym to silikonem objechał.Też mnie to nurtuje ,chciałem założyć uszczelkę ze sznura na wcisk ,w ten sposób ze można by ściągać górę bez paprania się uszczelniaczem ,który po pewnym czasie twardnieje i staje się kruchy . http://i.imgur.com/LeRuJEk.png Tam się centruje talerz zewnętrzny trzema śrubami do korony obracanej przez ślimak . Edytowane 25 Listopada 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 25.11.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Też mnie to nurtuje ,chciałem założyć uszczelkę ze sznura na wcisk ,w ten sposób ze można by ściągać górę bez paprania się uszczelniaczem ,który po pewnym czasie twardnieje i staje się kruchy . http://i.imgur.com/LeRuJEk.png Tam się centruje talerz zewnętrzny trzema śrubami do korony obracanej przez ślimak . witam zapaćkiej silikonem z zew i wewn talerza skręć śruby i od spodu wen wyrównaj silikon patyczkiem i zostaw aż stwardnie-powodzenia zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.11.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 witam zapaćkiej silikonem z zew i wewn talerza skręć śruby i od spodu wen wyrównaj silikon patyczkiem i zostaw aż stwardnie-powodzenia zdrówkaBerdnard ty zjadłeś zęby na tym palniku ,powiedz tak uczciwie czy warto ,ile węglą zaoszczędzę dając tę uszczelkę ,ostatnio mówiłeś mi że długo nie pochodzi szybko się zużywa ,się zniechęciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 26.11.2013 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Berdnard ty zjadłeś zęby na tym palniku ,powiedz tak uczciwie czy warto ,ile węglą zaoszczędzę dając tę uszczelkę ,ostatnio mówiłeś mi że długo nie pochodzi szybko się zużywa ,się zniechęciłem Witam-to zależy czy i jak ta płaszczyzna jest równa-a uszczelnia sie do świetego spokoju żeby mnie serducho nie bolało że to olałem- ja mam równą -długo się z tym pierd..kątówką na płasko tarczą fi 500 mm a dymek z papieroska sprawdził jakość roboty:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts