zawijan 26.11.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 mam pytanko do kol ZAWIJANÓW czy w fazie testów -badaniu kotłów w Waszym Instytucie korzystacie wzrokowo prze tzw SZCZELNĄ PRZEJRZYSTĄ DZIURKĘ co dzieje się w komorze spalania podczas grzania jak i w fazie spoczynku kotła:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 26.11.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]226915[/ATTACH] Taka furtka mi się marzy A dlaczego uważasz, że masz krótką drogę spalin ? W ceramiku jest inaczej niż bez ? Przeanalizuj budowę kotła. Edytowane 26 Listopada 2013 przez Novy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.11.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Witam-to zależy czy i jak ta płaszczyzna jest równa-a uszczelnia sie do świetego spokoju żeby mnie serducho nie bolało że to olałem- ja mam równą -długo się z tym pierd..kątówką na płasko tarczą fi 500 mm a dymek z papieroska sprawdził jakość roboty:DOk .w sobotę się za to wezmę i przetestuję na dymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.11.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Taka furtka mi się marzy Przeanalizuj budowę kotła. Pogadaj z minertu to Ci skołuje Ale którego Twojego, czy mojego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 26.11.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Ale którego Twojego, czy mojego ? Najlepiej obu 11kW,porównaj z drogą spalin w 16kW,albo z innymi podobnej mocy..Sam gabaryt ogranicza "wycieczkę" spalin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.11.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Najlepiej obu 11kW,porównaj z drogą spalin w 16kW,albo z innymi podobnej mocy..Sam gabaryt ogranicza "wycieczkę" spalin... Pewnie na moc nominalną kotła w dużej mierze ma wpływ powierzchnia wymiennika oraz długość drogi spalin. Logicznym powinno być, że 11 kW ma krótszą drogę od 17 kW bo ma inne gabaryty. I tak jest właśnie dzięki zastosowaniu "suchej półki" i zmniejszeniu gabarytów całego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.11.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Ja cie kręcę, ale bajzel macie w tym laborze. BHP-owiec to chyba tam wieki nie zaglądał. Przecież zawijan nie napisał że to u niego Jeśli u niego, to faktycznie "bajzel" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 26.11.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Jak jest u nas?Zobaczcie tutaj http://www.ichpw.zabrze.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 26.11.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Obejrzałem i jakaś dziwna zawiść we mnie wstąpiła. Wszystko lśni świeżością i czystością, jak na Centrum Czystych Technologii Węglowych przystało. Niech to służy Wam jak najdłużej i najlepiej w symbiozie z Waszymi talentami. ja czysty luksus -tak można pracować nawet do setki - i żyć w luksusach lecz to dla zwykłych ludków wszystko mija się z celem prof z jakim borykają się użytkownicy tych wspaniałych kotłów palników i sterowania nimi bo wszystko jest winny węgiel i chora struktura sprzedaży i knifuw mieszania węgla celem jak największego zysku zdrówka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.11.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Wszystko lśni świeżością i czystością, jak na Centrum Czystych Technologii Węglowych przystało. Niech to służy Wam jak najdłużej i najlepiej w symbiozie z Waszymi talentami. Zapomniałeś dopisać: to pisałem ja, Jarząbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.11.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Jak jest u nas? Zobaczcie tutaj http://www.ichpw.zabrze.pl/ Nie u was a w IPCHW, zapomniałeś ze na emeryturze jestes??? czy trafi się czasem małe zleconko, umowa cywilno-prawna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.11.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Dobra Panowie żeby nie zaśmiecać wątku.. widzę że usiłujecie stworzyć manuala na dwustan -OK, koncepcja dobra, ale jest małe ale.. jest kilka szkół prowadzenia kotła, jest kilka (kilkanaście? kilkaset?) rodzajów instalacji, są setki rodzajów (mieszanek) ekogroszku ,jest dużo różnych producentow kotłów, jest masę sterowników, jak to chcecie razem spiąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 27.11.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Piotr - czym się różni manual od dwustanu. Oświeć mnie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 27.11.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Nie u was a w IPCHW, zapomniałeś ze na emeryturze jestes??? czy trafi się czasem małe zleconko, umowa cywilno-prawna ? U nas, u nas... Dlaczego jakoś ciągle nie potrafisz zrozumieć, że Twoja wiedza o Twojej wiedzy nie jest tak duża, jak Ci się wydaje, że jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 27.11.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Nie u was a w IPCHW, zapomniałeś ze na emeryturze jestes??? czy trafi się czasem małe zleconko, umowa cywilno-prawna ? I po co ta złośliwość. Wielu z nas pewnie nie raz może potrzebować pomocy, a kolega zawijan ma szeroką i nie kwestionowaną wiedzę. Oczywiście nie wszyscy na tym forum to akceptują i tolerują, ale to już ich problem. Złośliwość i agresja powoduje równoważny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 27.11.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Witam.Mam problem ze sterowaniem kotla.Kociol Elektromet 25kw , sterownik R-501 , retorta fajkowa.Otoz podajnik nie chce nawet drgnac przy najnizszych nastawach podazy wegla:[d]- Parametr podawazy % wegla w czasie i tak przy nastawach : [d]-10 , -30 podajnik nawet niedrgnie.Natomiast jak zmienie [d]- 15 to zaczyna podawac .Do tej pory jechalem na nastawach [d]-8 ,-30 i bylo super jesli chodzi o spalanie oraz dazenie do pracy ciaglej kotla. Pytanie czy ze sterownikiem cos nie tak , czy moze z motoreduktorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.11.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) Sprawdzić łatwo - otwórz puszkę przyłączeniową silnika, ustaw na sterze te 10 na 30 podawania i sprawdź, czy ster podaje napięcie na silnik jak ma sygnał załączenia podajnika. Jak podaje - wina silnika. Kiedy kondensator wymieniałeś? To ustawienie znaczy że 3 sekundy podaje i 27 ma przerwy? Edytowane 27 Listopada 2013 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.11.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 I po co ta złośliwość. Wielu z nas pewnie nie raz może potrzebować pomocy, a kolega zawijan ma szeroką i nie kwestionowaną wiedzę. Oczywiście nie wszyscy na tym forum to akceptują i tolerują, ale to już ich problem. Złośliwość i agresja powoduje równoważny efekt To nie złośliwość a stwierdzenie faktu.... w jednych postach zawijan pisze że jest na emeryturze a w innych ( np. u nas) (i lub czasopisma ) ze dalej jest czynny zawodowo, wiec niech sie zdecyduje, albo pracuje albo wypadł już z obiegu... a nie, pisze to co jest mu w danej chwili wygodniej..to subtelna różnica i naginanie faktów .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.11.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 A wracając do tematu... użytkownicy muszą zadać sobie pytanie do czego ten dwustan jest im potrzebny??? czy do optymalnego spalania ekogroszku tz. ma się wszystko ładnie wypalić z palnika (retorty) tz ma nie być spieków i niedopalonego eko.czy do automatyki pracy kotła? czy potrafią pogodzić podtrzymanie? czy kocioł ma chodzic cały czas ze stałą mocą i stałym poborem ciepła?Proszę zauważyć również że użytkownicy którzy mają monitoring pracy kotła sa świadomi ile $$ ucieka im przez komin (wysokie spaliny) a użytkownicy bez monitoringu są szczęsliwi że wszystko im się z palnika(retorty) spala i mają kocioł nagrzany, nie mają zmartwień bo po prostu tego nie widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 27.11.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Sprawdzić łatwo - otwórz puszkę przyłączeniową silnika, ustaw na sterze te 10 na 30 podawania i sprawdź, czy ster podaje napięcie na silnik jak ma sygnał załączenia podajnika. Jak podaje - wina silnika. Kiedy kondensator wymieniałeś? To ustawienie znaczy że 3 sekundy podaje i 27 ma przerwy? No i zglupialem:o przy 10 /30 ster podaje napiecie (pali sie dioda podajnika),niestety nie podaje Ale jak ustawilem 15/30 to ze stoperem w reku podaje przez 3s i 27 przerwy , a powinno tak byc przy 10 /30 wedlug instrukcji. Te 30 s to dolna granica ponizej ktorej nie zejdziesz ( ustawiona fabrycznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts