Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie dwustanowe- czyli manual rules!

Gość Novy!

Recommended Posts

Niestety, to nie takie proste... :) Odbiór ciepła zależy nie tylko

od temperatury zewnętrznej.

Na przykład masz domek i na piętrze mieszkają goście. Jeśli

gości nie ma, zakręcasz grzejniki; a jeśli są, odkręcasz.

Twój odbiór ciepła zmienia się o 100%, pomimo, że temperatura

na zewnątrz jest taka sama.

Nie bój się, niczego nie pominąłem, ani nie zapomniałem.

Tylko mój sterownik pracuje poprawnie bez nastaw.

Instytut pięknie poległ...

Game over.

Jeżeli człowiek istota myśląca idzie po majdrować przy grzejnikach to dlaczego nie pójdzie zmienić nastaw na kotle.

Jednak nawet zmniejszenie odbioru o 50% nie zachwieje pracą kotła przy dwustanie i 4 nastawach ,czyli czterostanie .

To zostało sprawdzone ja używam 3 nastaw i jest elastycznie nawet grzejąc sam baniak CWU :p

Rozumiem próbę dyskredytacji konkurencji to bardzo zdrowe i wszyscy na tym zyskamy ,ale żeby nie było tak że gdzie dwóch się bije tam czwarty korzysta .

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czizas.... ludzie, to nie można już normalnie porozmawiać?

Wątek jest dla tych, co sie chcą bawić w dwustan.

Moim zdaniem laikowi w zależności od stera dobra praca z dwustanem tak szybko nie wyjdzie... no chyba,że wcześniej poczyta jedno,drugie forum.....

Automat dla laika jest fajny, ale... wymaga przyzwoitego węgla, dobrze wykonanej instalacji, aby odbiór ciepła nie latał w lewo i prawo przez milion termostatów, zaworów i trylion pomp.....

Teraz jak ktoś wybrał taki czy inny automat, to jak troche już sie z nim zapozna, to chyba ma prawo chcieć sie deczko pobawić... i może mu się uda lepiej czy oszczędniej...

niech próbuje, czemu nie? Jak sterownik to oferuje, to chyba dobrze, jak się wyłoży- załączy ponownie automat i tyle.

Dobra... więc od początku, dawno,dawno temu.... jeden gość zajumał ogień pewnemu bogowi, następnie nasi praprzodkowie doszli do wniosku że dzięki temu czemuś ,może im być cieplej w dupki :) po jakimś czasie ktoś wpadł na pomysł żeby ten ogień troszkę ujarzmić i wymyślono piece,za jakiś czas pomyślano sobie że może by te piece zamontować sobie w domu i grzać swoje domostwo, nudzę was?? no i tak piecyki zawędrowały do domów...ale człowiek jak to człowiek pomyślał sobie że co się mam męczyć codziennym rozpalaniem pieca jak może raz napalić i niech sie pali cały czas...i w domku będzie ciepło cały czas...no i dochodzimy do sedna :) na początku wymyślono sobie że podamy dawkę paliwa x-sekund,dodamy x-sekund pracy dmuchawy i resztę czasu kociołek będzie sobie stał..więc na początku WSZYSTKIE STEROWNIKI pracowały w dwustanie i na tym etapie zatrzymali się instalatorzy :) ale czas idzie naprzód, na skutek niedoskonałość sterownia dwustanowego, wymyślono sterowniki z pid ,super pid, megasuper pid:) niektóre firmy dodały czujnik spalin,rozwinięto możliwość regulacji sterowania CAŁYM układem CO+CWU ... NO I ZACZĘŁA SIĘ JAZDA :jawdrop:

rozwinięto możliwość regulacji sterowania CAŁYM układem CO+CWU ... NO I ZACZĘŁA SIĘ JAZDA :jawdrop:

No właśnie o to chodzi, jak laik dostanie kombajn, to się zaczyna jazda...

To jest wszystko fajne i dla ludzi, ale raczej nie od początku...

Dążyć do możliwie prostej instalacji, moim zdaniem przysłowiowemu Kowalskiemu łatwiej ruszyć zaworem termostatycznym na grzejniku jak po zakupie kotła ustawiać oprócz parametrów pracy, sposobu pracy pomp... jeszcze obniżenia, strefy itd... dla niego sam wygląd sterownika jest już wystarczająco odstraszający.....

chce ktos kombajn - OK, ale niech zacznie od wyłączonych srupsów-dupsów, nauczy się podstaw i dopiero stopniowo niech się wdraża... a fajnie także, jak przy tej prostej pracy nie ma za dużo pozycji w menu, niech sobie dochodzą, jak załączę daną funkcjonalność.

ps. pierwsze stery nie miały regulacji dmuchawy, później ona doszła, ale nie zwalniały przed zadaną....., później zaczęły zwalniać... itd. itp.

Dążyć do możliwie prostej instalacji, moim zdaniem przysłowiowemu Kowalskiemu łatwiej ruszyć zaworem termostatycznym na grzejniku

O widzisz kol Jarecki chociaż raz się zgadzamy.....dokładnie, skąd się biorą problemy??? '' każdy na siłę chce ustawić wszędzie i wszystko.

jak po zakupie kotła ustawiać oprócz parametrów pracy, sposobu pracy pomp... jeszcze obniżenia, strefy itd... dla niego sam wygląd sterownika jest już wystarczająco odstraszający.....

chce ktos kombajn - OK, ale niech zacznie od wyłączonych srupsów-dupsów, nauczy się podstaw i dopiero stopniowo niech się wdraża... a fajnie także, jak przy tej prostej pracy nie ma za dużo pozycji w menu, niech sobie dochodzą, jak załączę daną funkcjonalność.

ps. pierwsze stery nie miały regulacji dmuchawy, później ona doszła, ale nie zwalniały przed zadaną....., później zaczęły zwalniać... itd. itp.

ale jak instalacja na to nie pozwoli??? to co wtedy?? albo jak dublują się ustwienia stera z instalacją?? generalnie widzę że koledzy chcą na siłe pracą dwustanową naprawić całą swoją instalację + rzeczy które wypunktowałem... wg mnie dwustan sprawdza się w moze kilku przypadkach

1-przewymiarowany kocioł (ograniczenie jego mocy)

2- bardzo zły opał (zwłaszcza stare retorty sobie z tym nie radzą)

Reasumując WSZYSTKIE STERY zwłaszcza te najbardziej wypasione powinny mieć domyślnie wszystkie dodatki OFF, a w miarę poznawania instalacji ,zapotrzebowania ciepła na dom i możliwości danego sterownika powolutku pojedynczo dodawać sobie po jakiejś funkcji... i wtedy nie szukamy winy w możliwościach sterownika a np w wadzie instalacji... i dzięki temu schodzimy z kosztami za ogrzewanie :) mi moje ustawienia generują jakieś 20% mniej zużycia opału niż przy sterowniku ktory nie był "kombajnem'' ile mam tych oszczędności na samym dwustanie??? naprawdę nie wiem, wg danych z kilku lat dwustan generuje oszędnności ok 1-5% ale przy złych ustawieniach generuje straty !!! i to nie liniowo !! moze przynieść i 10% straty.

Gość Novy!
Reasumując WSZYSTKIE STERY zwłaszcza te najbardziej wypasione powinny mieć domyślnie wszystkie dodatki OFF, a w miarę poznawania instalacji ,zapotrzebowania ciepła na dom i możliwości danego sterownika powolutku pojedynczo dodawać sobie po jakiejś funkcji... i wtedy nie szukamy winy w możliwościach sterownika a np w wadzie instalacji... i dzięki temu schodzimy z kosztami za ogrzewanie :) mi moje ustawienia generują jakieś 20% mniej zużycia opału niż przy sterowniku ktory nie był "kombajnem'' ile mam tych oszczędności na samym dwustanie??? naprawdę nie wiem, wg danych z kilku lat dwustan generuje oszędnności ok 1-5% ale przy złych ustawieniach generuje straty !!! i to nie liniowo !! moze przynieść i 10% straty.

Panowie zaraz ,zaraz.A dlaczego wszyscy mają mieć wypasione "chaty -termosy"?Jak bym miał taką ,rozważałbym inne ogrzewanie,ciut droższe-ale wygodniejsze.

Dlaczego wszystkim co mają "termosy"-każdy kocioł odpowiada?Odpowiedź jest prosta.Zapalniczką tam można nagrzać,no może dwoma.

Co z resztą?Jak te kotły w tych labo ,są badane. Zawijan pisze,że badali je u userów,jakie warunki mieli Ci userzy?Co zaobserwowali oprócz notorycznego dostarczania ciepła.Jak wtedy pracuje kocioł,dostając zimną wodę z powrotu CO.Jak wtedy wygląda problem z osadzaniem sadzy,szczególnie tam gdzie jest powrót.

Coooo?

Niech przyjadą do mnie.Stawiam Hotel *** jak nie gardzą na 7 dni.Po 7 dniach-goście nie mile pachną,jak mówią ludzie :)

Edytowane przez Novy!

Novy! Ok, nie musisz mieć wypasionej chaty :) usiłuję powiedzieć że niestety nie na wszystkie dolegliwości możesz przepisać ''dwustan'' ster możesz kupić wypasiony nieziemsko -( nie ma na razie takich?? -uwierz czas idzie do przodu różne firmy nad tym pracują ) ale czy instalatorzy wiedza jak te kotły montować??? wątpię w to....oni montują jak w latach 80 ubiegłego wieku,a czas poszedł do przodu, nie mają bladego pojęcia o komputerach,histerezie,strefach itd... dlaczego? bo nasze kochane szkolnictwo nie nadąża za zmianami które zachodzą w tak (zdawałoby sie ) prostej dziedzinie jak kocioł CO

Masz Jareckiego pod reka, możesz sie go zapytać np jaki najmniejszy kocioł był produkowany np 5 lat temu.

Edytowane przez Piotrek42

Gość Novy!
Novy! Ok, nie musisz mieć wypasionej chaty :) usiłuję powiedzieć że niestety nie na wszystkie dolegliwości możesz przepisać ''dwustan''

Chcę zatem jasnych odpowiedzi Piotrek,nie zbywania.Zrozum,załozyłem wątek.Może znajdą się i tacy co czuja 'swą nieudolność" i pewne opisane tu "doświadczenia" wskażą im drogę..Może nie do sukcesu,ale nie porażki.Dosyć mam ćwierkania ,że kolesie się ogrzewają 1 TONĄ opału na sezon.

Koorna,brak jaj ,że się spala tyle i tyle?Pewnie znajda się tacy co pomogą spalić mnie-bo maja doświadczenie...j.O to tylko chodzi.Nie o mądrowanie.Nikt nie pochyla się nad problemem.Górę biorą "mędrcy" i "sprzedawcy" bez płatnych profili.Nie wiadomo kto jest kto?To jest norma w tym kraju?

Dosyć mam ćwierkania ,że kolesie się ogrzewają 1 TONĄ opału na sezon.

Tak jak mówisz ''ćwierkają'' :) nie wierz w to :) zrozum.. nikt (rozsądny) nie jest w stanie ustawić ci zdalnie kotła w dwustnie, za dużo jest niewiadomych,widzisz to co wypunktowałem??? ktoś się namęczy ustawi Ci kocioł optymalnie przy np -5 st oszczędzisz 5% przyjdzie -20 st i wtopisz 20% albo kocioł nie będzie wyrabiał i będziesz miał w domu zimno...dwustan to taka zabawa dla cierpliwych :) a twoje posty swiadcza ze do cierpliwych raczej nie należysz ;)

Coś Ci się pomyliło chyba. Nigdy nikogo nie wyzywałem na pojedynek. Na żaden. A już z pewnością nie na pojedynek w ustawianiu kotła "na oko", bo tego po prostu nie potrafię... .

Szanowny kolego. Za długo jestem na forach aby mi się coś myliło. Pisałem o Was w liczbie mnogiej. Pamiętam pewien wątek z wiosny 2012r na esterownik gdzie Zawi "prim" toczył dość burzliwą dyskusję z dwoma wcześniej wspomnianymi użytkownikami. Skończyło się na tym, że padła propozycja przyjazdu do Romka z odpowiednią aparaturą i opomiarowania działań kolegów.

Swoją drogą pamiętam również Twoją deklarację - cytat - " o pieprzeniu bez orgazmu" i deklaracji zakupu sterownika Cobra celem gruntownego przebadania działania jej algorytmu. Pzdr.

Szanowny kolego. Za długo jestem na forach aby mi się coś myliło. Pisałem o Was w liczbie mnogiej. Pamiętam pewien wątek z wiosny 2012r na esterownik gdzie Zawi "prim" toczył dość burzliwą dyskusję z dwoma wcześniej wspomnianymi użytkownikami. Skończyło się na tym, że padła propozycja przyjazdu do Romka z odpowiednią aparaturą i opomiarowania działań kolegów.

Swoją drogą pamiętam również Twoją deklarację - cytat - " o pieprzeniu bez orgazmu" i deklaracji zakupu sterownika Cobra celem gruntownego przebadania działania jej algorytmu. Pzdr.

No i co z tego?

W jednym sterze-kombajnie, jak go ustawiam i wysyłam wyłączone sa wszytkie dodatki.

Domyslnie jest obsługa 2pomp, niekatywne są strefy na żadną z 4pomp, nieaktywna obsługa zaworu, dzięki temu menu nie jest rozciągnięte i rozbudowane.

Jak się ktoś zapozna- może sobie coś włączyć lub jak potrzebuje obsługi 3ciej czy 4ej pompy....

Zyzolek mógłby coś więcej powiedzieć, bo używa, jest wpływ na algorytm i jego zachowanie.

Co do pytania o najmniejsze kotły, to powiem tak, co potwierdzić może np. Andrew...

jak my mieliśmy 17kW, to o... pracowało nad 16-ką

jak my mieliśmy 12kW, to o... grzebało i dumało nad 10ką.....

....

ja mam stary dom i u mnie jest tak:

https://ekotlownia.pl/sterownik/35

W nowych domkach nawet 10kW jest przewymiarowany.

Automat działa (ecoal - innego nie testowałem) , mam tylko podłogówkę i nowy w miarę izolowany domek (ściany 15grafitu,skosy +strop 30cm,stryszek20cm , okna 3szyby + WM), ALE zjada więcej jak dwu-stan (2-4kg/d) - Czasami nie potrzebnie ładuje węgiel i albo leci to w komin , albo ląduje w popielniku.

Bawiłem się dwu-stanem (grupowe u mnie sprawdza się gorzej od automatu) , spala mniej ale w zależności od Fal z Torunia trzeba kręcić nastawami dmuchawy i podawania ...(pewnie RCK trzeba )

Dlatego gdyby był ster który potrafi kręcić zaworami 3d/4d, potrafi sterować pompkami , bierze pod uwagę temperatury wew przy bujaniu kotła a nie temp zewnętrzną , ma net i da możliwość definiowania własnego algo to brałbym go w ciemno

Ten ostatni punkt - możliwość definiowania własnego algorytmu - jest

bardzo problematyczny.

Co zrobić, jeśli kocioł się zagotuje i narobi szkód? Kto zawinił?

...jak my mieliśmy 17kW, to o... pracowało nad 16-ką

jak my mieliśmy 12kW, to o... grzebało i dumało nad 10ką...

No i co z tego?

P.S.

Czy te 12kW, o którym piszesz, to ten SkamP, badany w IChPW, z temperaturą spalin na mocy nominalnej - strzelam, bo nie wiem, a Ty nie podajesz - poniżej 100 Celsjuszów?

W jednym sterze-kombajnie, jak go ustawiam i wysyłam wyłączone sa wszytkie dodatki.

Domyslnie jest obsługa 2pomp, niekatywne są strefy na żadną z 4pomp, nieaktywna obsługa zaworu, dzięki temu menu nie jest rozciągnięte i rozbudowane.

Jak się ktoś zapozna- może sobie coś włączyć lub jak potrzebuje obsługi 3ciej czy 4ej pompy....

ja mam stary dom i u mnie jest tak:

https://ekotlownia.pl/sterownik/35

Patrząc na współpracę kotła ze sterownikiem przedstawioną na wykresach, to jest naprawdę dobrze.

Niestety e-coal w każdym z trzech trybów pracy jest bardzo daleko. Wiem, bo mam sterownik z ES. Może chłopaki z ES-a popatrzą i coś w algorytmie spalania poprawią. Choć nadzieja jest coraz mniejsza, chyba e-coala w takiej wersji już ola..... .Może się mylę i obym się mylił. ;)

Zaczynam się poważnie zastanawiać, czy e-coal nie pójdzie na alledrogo, choć grafika z Twojego stera jakaś taka mało profesjonalna, ale o gustach się nie dyskutuje. To tylko moje prywatne zdanie.

Pozdrawiam.