Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrotermia, jak ustawić ogrzewanie? Piec akumulacyjny.

Wankz

Recommended Posts

Witam. Właśnie przeprowadziłam się do nowego mieszkania, które ogrzewane jest piecem akumulacyjnym Elektrotermia. Jestem w tym kompletnie zielona i nie wiem jak mam się tym obsługiwać, a właściciel mieszkania też nie ma o tym pojęcia. Do pieca jest starowanie również z Elektrotermii (wszystko załączam w zdjęciach). Mam 2 taryfy prądu i właśnie w tej tańszej chciałabym włączać piec, czyli codziennie od 13 do 15 i od 22 do 6. Jak to zrobić? Proszę o pomoc bo robi się zimno :)

http://nov.imghost.us/eOVZ.jpg

http://nov.imghost.us/eOa2.jpg

Najprawdopodobniej tym programatorem sterujesz jedynie dmuchawą tj silnikiem 15W, musisz go zaprogramować zgodnie z instrukcją, jak widać na foto są gotowe programy które mogą Ci pasować (P1 do P4), pewnie dodatkowo możesz zaprogramować do swoich potrzeb. Grzałki pieca natomiast są zasilane z gniazdka w którym napięcie jest tylko w taniej taryfie lub przy ciągłym napięciu trzeba godziny ładowania ustawić na osobnym programatorze - sprawdź czy kontrolka ładowania pieca świeci w godzinach drogiej taryfy - jeśli nie to jest ok.

Witam

Mam doslownie ten sam piec i programator. Otoz tym programatorem nie sterujesz praca samego pieca tylko dmuchawami.

Do sterowania pieca musisz miec osobny programator na skrzynce rozdzielczej ktory sterowac bedzie odcinaniem pradu od grzalki pieca.

Nie ustawiaj teraz tego pieca na pelen zakres godzin z taryfy nocnej tylko powiedzmy na 4 -5h i stopniowo dodawac jesli bedzie sie robic zimno.

A dmuchawy ustawia sie w zaleznosci od tego jak bardzo naladowany jest piec .Zeby odpymalnie ustawic dmuchawy trzeba miec wprawe .

(piec musi byc odpowiednio naladowany zeby przez cala dobe miec czym dmuchac :))

W okresie jesiennym albo wiosennym mozna spokojnie sobie darowac wlanczanie dmuchaw. Tymbardziej ze sa denerwujace na dluzsza mete.

Edytowane przez JacekC

Witam

Mam doslownie ten sam piec i programator. Otoz tym programatorem nie sterujesz praca samego pieca tylko dmuchawami.

Do sterowania pieca musisz miec osobny programator na skrzynce rozdzielczej ktory sterowac bedzie odcinaniem pradu od grzalki pieca.

Nie ustawiaj teraz tego pieca na pelen zakres godzin z taryfy nocnej tylko powiedzmy na 4 -5h i stopniowo dodawac jesli bedzie sie robic zimno.

A dmuchawy ustawia sie w zaleznosci od tego jak bardzo naladowany jest piec .Zeby odpymalnie ustawic dmuchawy trzeba miec wprawe .

(piec musi byc odpowiednio naladowany zeby przez cala dobe miec czym dmuchac :))

W okresie jesiennym albo wiosennym mozna spokojnie sobie darowac wlanczanie dmuchaw. Tymbardziej ze sa denerwujace na dluzsza mete.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Czy mógłby mi Pan doradzić jak grzać żeby ciepło rozchodziło się po całym mieszkaniu i nie zżerało mnóstwa energii? Mam 38m2 i tylko ten piec. Właściciel mieszkania zapewniał, że to wystarczająco, a ja obawiam się gigantycznych rachunków za prąd.

obawiam się gigantycznych rachunków za prąd.

Przede wszystkim koniecznie dopilnuj aby piec ładował się w taniej taryfie, w/w programator ustaw wg swoich preferencji tj godzin temp komfortowej i nocnej. Pamiętaj, że średnio każdy st C kosztuje ok 6%, oczywiście kontroluj wskazania licznika.