duduś 11.05.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Czy jeżeli sprzedam mieszkanie przed upływam 5 lat i całość przekażę na budowę a jednocześnie korzystam z Ulgi budowlanej to muszę zapłacić podatek od sprzedaży mieszkania ( czy te dwie sprawy są ze sobą powiązane??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaJ 13.05.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 kiedy rozpoczęto budowę, bo to jest istotne przy korzystaniu z ulgi budowlanej. Jeżeli masz zamiar rozpocząć budowę dopiero teraz, to nici z odliczenia na budowę domu. Natomiast pieniądze ze sprzedaży mieszkania musisz wydatkować w ciągu 2 lat. Napisz coś więcej (z datami). Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 13.05.2004 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Budowę rozpoczeliśmy 09. 2002 .Tak więc objęła nas tzw. duża ulga bud.To że pieniądze ze sprzedaży mieszkania muszę wydać na budowe ( jeżeli nie chcę płacić podatku od wzbogacenia ) to wiem. Chodzi o sam fakt połączenia ( i wyjaśnienia) zwolnienia z płacenia pod. od wzbogacenia i jednocześnie korzystania z ulgi bud. Czy jażeli korzystam z ulgi to minie mnie obowiązek płacenia tego podatku ( ktoś mi powiedział ze to jest tak jakbym korzystała z dwóch ulg- zwolnienie z podatku od wzbogacenia i zwrot podatku z kosztów budowy ) - tylko czy te sprawy mają się jakoś do siebie . Trochę to zagmatwane ale nie umiem dokładniej opisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 13.05.2004 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Obie sprawy sa niezalezne.Przechodzilismy to samo rok temu i troche wertowalem.Sprzedajesz mieszkanie i musisz calosc zainwestowac w budowe w ciagu 2 lat. Natomiast wciaz korzystasz z ulgi budowlanej.My mamy tak samo.Teraz mam nowy problem, ale o tym w innym watku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 14.05.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 A mnie się jednak zdaje, że jeśli korzystasz z tzw. starej ulgi (czyli odliczasz 19% od 189.000) to przy sprzedaży mieszkania i przeznaczeniu pieniędzy na dokończemie budowy musisz zwrot ulgi budowlanej pomniejszyć o 10%. Ja tak miałam, mój skarbowy wnikliwie sprawdzał, czy faktury pokazujące, że wydałam całe pieniądze ze sprzedaży nie "wpadły" aby do rozliczenia dużej ulgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 14.05.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Inka, u mnie tak samo. tylko w następnym roku trzeba pamiętać, żeby limit wykorzystany powiększyć o kwotę, która jest w rubryce na ostatniej stronie PIT-D (mniejsza o te 10%) a nie na stronie trzeciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaJ 15.05.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 jeżeli budowę rozpoczęto we wrześniu 2002r. to nie można korzystać z "dużej ulgi budowlanej". Prawa te nabyto, jeśli budowę rozpoczęto przed 01.01.2002r. Poczytaj dobrze zmiany w ustawie o pod. doch. od osób fizycznych. Wtedy znika Ci problem pomniejszania o 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 15.05.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 A może Duduś pomylił daty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.05.2004 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Hej Pyrka - brawo za spostrzegawczość - rzeczywiście pozwolenie na bud. otrzymaliśmy w 2000r - sory!!!1- ale moje pytanie dalej aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaJ 23.05.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Duduś! Jeżeli budowa została rozpoczęta przed 01.01.2002r., to masz prawo do korzystania z dużej ulgi budowlanej, jednak musisz pamiętać że w PIT-D pomniejszasz odliczenie o 10% (kwotę uzyskaną ze sprzedaży mieszkania wydatkowaną na budowę). W PIT-D jest taka pozycja na trzeciej stronie, za 2003r. była to część D.2, pod tabelką. Załóżmy, jeśli ze sprzedaży mieszkania uzyskałeś 80.000, to pomniejszasz odliczenie o 8.000, ale to w części pod tabelką. Wszystko co powyżej kwoty uzyskanej ze sprzedaży, normalnie odliczasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts