Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulga a podatek - poradżcie

duduś

Recommended Posts

kiedy rozpoczęto budowę, bo to jest istotne przy korzystaniu z ulgi budowlanej. Jeżeli masz zamiar rozpocząć budowę dopiero teraz, to nici z odliczenia na budowę domu. Natomiast pieniądze ze sprzedaży mieszkania musisz wydatkować w ciągu 2 lat. Napisz coś więcej (z datami). Pzdr.

Budowę rozpoczeliśmy 09. 2002 .Tak więc objęła nas tzw. duża ulga bud.To że pieniądze ze sprzedaży mieszkania muszę wydać na budowe ( jeżeli nie chcę płacić podatku od wzbogacenia ) to wiem. Chodzi o sam fakt połączenia ( i wyjaśnienia) zwolnienia z płacenia pod. od wzbogacenia i jednocześnie korzystania z ulgi bud. Czy jażeli korzystam z ulgi to minie mnie obowiązek płacenia tego podatku ( ktoś mi powiedział ze to jest tak jakbym korzystała z dwóch ulg- zwolnienie z podatku od wzbogacenia i zwrot podatku z kosztów budowy ) - tylko czy te sprawy mają się jakoś do siebie . Trochę to zagmatwane ale nie umiem dokładniej opisać

A mnie się jednak zdaje, że jeśli korzystasz z tzw. starej ulgi (czyli odliczasz 19% od 189.000) to przy sprzedaży mieszkania i przeznaczeniu pieniędzy na dokończemie budowy musisz zwrot ulgi budowlanej pomniejszyć o 10%.

Ja tak miałam, mój skarbowy wnikliwie sprawdzał, czy faktury pokazujące, że wydałam całe pieniądze ze sprzedaży nie "wpadły" aby do rozliczenia dużej ulgi

Duduś! Jeżeli budowa została rozpoczęta przed 01.01.2002r., to masz prawo do korzystania z dużej ulgi budowlanej, jednak musisz pamiętać że w PIT-D pomniejszasz odliczenie o 10% (kwotę uzyskaną ze sprzedaży mieszkania wydatkowaną na budowę). W PIT-D jest taka pozycja na trzeciej stronie, za 2003r. była to część D.2, pod tabelką. Załóżmy, jeśli ze sprzedaży mieszkania uzyskałeś 80.000, to pomniejszasz odliczenie o 8.000, ale to w części pod tabelką. Wszystko co powyżej kwoty uzyskanej ze sprzedaży, normalnie odliczasz.