Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obieg kotłowy - modyfikacja

bartoleq

Recommended Posts

Witam, Chciałbym wymusić obieg wody w obiegu kotłowym, aby szybciej nagrzewał się powrót. W tym celu chciałbym bez przeróbek w rurach

wykorzystać aktualną pompę CWU bo to dosyć bliski i krótki obieg. Niestety mój sterownik Recalart Premium nie umożliwia ustawienia ciągłego działania pompy CWU. W takim razie może trzeba uruchomić zewnętrzny sterownik CWU taki który mógłbym wpiąć do układu i który by uruchamiał dodatkowo pompę CWU przy określonym zakresie temperatur, a czujnik umieścić na powrocie kotła. W zamyśle by to fajnie działało, ale problem jest ze sterowaniem pompu CWU przez głowny sterownik Reacalrt, bo dwóch przewodów zasilających do pompy nie wepnę (no chyba że jakoś da się to obejść), a wypinając sterowanie pompy z Reacalarta, a mając tylko dodatkowy sterownik czuwający nad temperaturą powrotu, nie będe mógł panować wtedy nad temperaturą zasobnika CWU.

Jak to ugryść? Macie jakieś rady?

a spróbuj ustawić histerezę CWU na 2st tak aby często dogrzewał

może to wystarczy?

ewentualnie kabel od pompy CWU do gniazdka na stałe

wtedy będzie zawsze CWU takiej temperatury jak na kotle

Zdaje się ze nie można ustawić histeryzy w tym sterowniku, przynajmniej ja nie znalazłem.

Też myślałem aby pompa działała 24h, ale nie chce z drugiej strony przegrzewania CWU, bo mam małe dzieci i się jeszcze poparzą jak odkręcą nieuważnie wodę.

Zdaje się ze nie można ustawić histeryzy w tym sterowniku, przynajmniej ja nie znalazłem.

Też myślałem aby pompa działała 24h, ale nie chce z drugiej strony przegrzewania CWU, bo mam małe dzieci i się jeszcze poparzą jak odkręcą nieuważnie wodę.

Spróbuj taki patent; wymontuj czujnik temperatury z kapilary bojlera i zamontuj go na rurze - powrocie wężownicy bojlera. Aby nie poparzyć domowników montuje się zawór termostatyczny na wyjściu c.w.u

.

A możesz mi wskazać konkretny przekaźnik który byłby najodpowiedniejszy? Może być allegro ale nie musi.

http://allegro.pl/przekaznik-elektromagnetyczny-pk-1p-230v-ff-i3632605635.html

Taki na szynę najłatwiej podłączyć i upchnąć w ładną skrzyneczkę.

Parametry: napięcie 230V AC, prąd min. 3A (zapas na indukcyjność)

Pozdrawiam

GREGOR

Spróbuj taki patent; wymontuj czujnik temperatury z kapilary bojlera i zamontuj go na rurze - powrocie wężownicy bojlera. Aby nie poparzyć domowników montuje się zawór termostatyczny na wyjściu c.w.u

.

Wieczorem spróbuje, a z zaworem już nie chce kombinować.

a wrzuć zdjęcie jak wygląda podłączenie bojlera

może wystarczy wymontować pompę i pójdze grawitacyjnie i powrót będzie ciepły cały czas

za cienkie rury, bedzie to trwało wieki - dlatego chce pompę użyć aby przyśpieszyć ten proces.

http://allegro.pl/przekaznik-elektromagnetyczny-pk-1p-230v-ff-i3632605635.html

Taki na szynę najłatwiej podłączyć i upchnąć w ładną skrzyneczkę.

Parametry: napięcie 230V AC, prąd min. 3A (zapas na indukcyjność)

Pozdrawiam

GREGOR

dziekuje bardzo!

Możesz też dołożyć wyłącznik termiczny i równolegle doprowadzić do niego przewód fazowy lub N ten który steruje włączeniem pompy CWU.

http://allegro.pl/wylacznik-termiczny-termik-50-c-5a-250v-i3694412190.html

Tylko dokupić taki na napięcie które cię interesuje (ten jest włączony do momenty aż osiągnie 50C i włączy się jak spadnie poniżej 35C).

Możesz też dołożyć wyłącznik termiczny i równolegle doprowadzić do niego przewód fazowy lub N ten który steruje włączeniem pompy CWU.

http://allegro.pl/wylacznik-termiczny-termik-50-c-5a-250v-i3694412190.html

Tylko dokupić taki na napięcie które cię interesuje (ten jest włączony do momenty aż osiągnie 50C i włączy się jak spadnie poniżej 35C).

Jak dla mnie, to jego parametry są nieprawidłowe to tego zastosowania:

"Temperatura zadziałania: 55*C +/- 5*C" - to by jeszcze przeszło

"Temperatura resetu: 35*C +/- 8*C" - ta wartość jest za niska i za duża histereza

Pozdrawiam

GREGOR

Jak dla mnie, to jego parametry są nieprawidłowe to tego zastosowania:

"Temperatura zadziałania: 55*C +/- 5*C" - to by jeszcze przeszło

"Temperatura resetu: 35*C +/- 8*C" - ta wartość jest za niska i za duża histereza

Pozdrawiam

GREGOR

Można poszukać innego wyłącznika termicznego lub zainwestować nawet w sterownik elektroniczny z ustawieniem zadziałania. Ten podałem dla przykładu że można za kilka złotych zrobić pod mieszanie CWU.