darek2009 07.11.2013 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Pytanie jak w temacie. Będę grzał gazem. Dom w planach dobrze ocieplony. Podłogówka droższa niż tradycyjne grzejniki. Czy jest sens ją robić w takich warunkach? Co zyskam ogrzewając gazem podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.11.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Pytanie jak w temacie. Będę grzał gazem. Dom w planach dobrze ocieplony. Podłogówka droższa niż tradycyjne grzejniki. Czy jest sens ją robić w takich warunkach? Co zyskam ogrzewając gazem podłogówkę? Oj,czeka Cię duuuużo czytania i sporo przemyśleń bo narazie nie wiesz co piszesz i błądzisz Jakikolwiek system grzewczy czy to będzie gaz,prad,węgiel czy drewno nie ma nic wspólnego z wyborem grzejnika podłogowego czy ściennego. Podłogówka nie jest droższa niż grzejniki. Dla mnie osobiście gaz ziemny przy działce był droższy niż gdybym chciał ogrzewać dom prądem,zrób OZC domu,przelicz koszty inwestycyjne i eksploatacyjne to wtedy się dowiesz czemu tak jest No i zabieraj się za dokształcanie zanim zrobisz duży błąd przy budowie instalując grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 08.11.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Co zyskam ogrzewając gazem podłogówkę? Niższe rachunki za gaz. Do podłogówki grzejesz wodę do niższej temperatury. Koszt? Sprawdź dokładnie, bo na razie znasz tylko obiegowe opinie. Edytowane 8 Listopada 2013 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 08.11.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 ...Będę grzał gazem. Dom w planach dobrze ocieplony. Jakiej wielkości dom? Bo to też ma związek z wyborem systemu grzewczego. Jaka kuchnia: gazowa czy elektryczna? Czy będzie kominek? Jaka wentylacja: grawitacyjna czy mechaniczna z odzyskiem ciepła? Najlepiej jak już przed rozpoczęciem budowy jest wszystko ustalone i obliczone. No i przemyśl uwagi od Arturo72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 08.11.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Też miałem taki problem kiedy przymierzałem się do budowy domu. Przed rozpoczęciem napisałem na forum i doradzono mi co i jak (m.in. Arturo72) przemyślałem, doczytałem, OBLICZYŁEM i trzymam się planu, będę wielce rozczarowany jeśli koszty utrzymania będą wysokie:( prawdą jest też, że dobrze ocieplony dom to to większe wydatki na inwestycje: choćby na styropian, wentylacje mechaniczną jeśli wgl ją rozważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.11.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 jeśli gaz to jak u mnie. Oczywiście brałbym gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.11.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Pytanie jak w temacie. Będę grzał gazem. Dom w planach dobrze ocieplony. Podłogówka droższa niż tradycyjne grzejniki. Czy jest sens ją robić w takich warunkach? Co zyskam ogrzewając gazem podłogówkę? Jeśli koszt przyłącza jest niewielki (do 2tyś zł), a odległość od budynku do "kurka" w płocie niewielka, to nie ma nad czym sie zastanawiac. Plusem instalacji gazowej jest to, ze choć koszt inwestycyjny nie jest mały, to większość płacisz raz (projekt, przyłącze, instalacja) i zapominasz. Same urządzenia grzewcze sa tanie - 5,5 tys zł za kocioł ze sterowaniem pogodowym i zbiornikiem na CWU. Podłogówka to idealne rozwiazanie, pozwalające wykorzystać zjawisko kondensacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 08.11.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Pytanie jak w temacie. Będę grzał gazem. Dom w planach dobrze ocieplony. Podłogówka droższa niż tradycyjne grzejniki. Czy jest sens ją robić w takich warunkach? Co zyskam ogrzewając gazem podłogówkę? No tutaj muszę się zgodzić z Arturo. Co ma piernik do wiatraka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Jeśli koszt przyłącza jest niewielki (do 2tyś zł), a odległość od budynku do "kurka" w płocie niewielka, to nie ma nad czym sie zastanawiac. Ale kolega nie pytal czy pompa ciepla czy gaz, tylko czy grzejniki czy podlogowka. Oczywiscie podlogowka. W 100% domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 08.11.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 podłogówka na gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 09.11.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Jeśli dobrze ocieplisz dom to wybór rodzaju ogrzewania nie będzie aż taki ważny. Cokolwiek wówczas zrobisz będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts