Barth3z 08.11.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) W projektowanym domu, mam na środku dwa filary. Będą to zbrojone słupy zlewane betonem, które mają za zadanie podtrzymać podciąg. Chodzi o te dwa słupki przy schodach: Czy efektywnym może być "zrobienie" z nich słupów grzewczych i zapewnienia ciepła na parterze dla domu pasywnego zamiast typowej podłogówki ? Chodzi mi o zatopienie podczas zalewania betonem takiej oto spirali (miedzianej lub PEXowej) i podłączenie do rozdzielacza na piętrze: Czy konstrukcyjnie nie będzie to problemem ? Co o tym sądzicie? Czy ktoś spotkał się już z taką realizacją ? Edytowane 8 Listopada 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.11.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Barth3z Widzę że sam nie dowierzasz w możliwości domu pasywnego.Jak masz możliwość to daj schody na okno i wykorzystaj to jako zbieracz ciepła.Dziś mam garaż otwarty, posadzka ledwo letnia ... mur cieplutki, po prostu nie jest efektywne zbieranie na posadzkę promieniowania.Trzeba iść w tym kierunku nie morzyć sytemu do ogrzewania.Ty masz i tak dobrze, ponieważ długim bokiem dom stoi do południa ? u mnie to jest tak patrząc (dół kartki "południe) to Twój lewy dolny róg wskazuje południe a bok dolny odchyla się ... o 37 st . O ile ciężej muszę się na kombinować itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.11.2013 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Nie dowierzam, bo pasywny to nie zeroenergetyczny. Poza tym, ta pasywność jest na papierze, a w rzeczywistości może już tak pięknie nie wyjść. Muszę mieć jakieś źródło CO.Przy grzaniu filarami, mogę na podłodze położyć panele, wykładzinę/dywan.Czytałem o ogrzewaniu ściennym, że jest tak samo wydajne jak podłogowe, ale o filarach grzejnych jeszcze nigdzie nie czytałem. Tak, mój dom jest usytuowany wzgledem południa (10o w strone zachodniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.11.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Widzisz w takim miejscu jesteś jak ja kiedyś ... aż doszedłem do wniosku że potrzeba mi więcej izolacji to nie będę musiał grzać. jak mi teraz wychodzi przy -30 na przenikanie około 1kW i 0,5 kW na wentylację .. to mogę śmiało ściągać z pojemności cieplnej. Zwłaszcza że mórz przeważnie równa się piękna pogoda. Dla średniej temperatury powietrze u mnie w styczniu ... zyski bytowe równoważą straty i na wentylację i przenikanie. Doliczyć jeszcze słońce ... temperatura stoi. Mi też ciężko było się przekonać do tego ... ale widzę już po niepełnych 10cm izolacji ... że co przy +10stoi . a ten efekt chcę przesunąć dalej. Oczywiście ogrzewanie filarem to bardzo fajny pomysł, nie widziałem co prawda .. ale. Plus jest taki że ta energia wydostaje się tylko do pomieszczeń, a nie grzeje gdzieś jakieś fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.11.2013 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Jak masz możliwość to daj schody na okno i wykorzystaj to jako zbieracz ciepła. Niestety, schody będą ażurowe, coś takiego: http://www.projektyzwizja.pl/pub/project_large_img/1609.jpg Widzisz w takim miejscu jesteś jak ja kiedyś ... aż doszedłem do wniosku że potrzeba mi więcej izolacji to nie będę musiał grzać. Ja nie jestem z tych "co nie widzieli, a uwierzyli" . Taki dom w Polsce chyba nie powstał i nie chcę zaryzykować być pierwszym. Poza tym zrobienie takiemu domu jest kosztowne, nie chodzi o samą izolację. Oczywiście ogrzewanie filarem to bardzo fajny pomysł, nie widziałem co prawda .. ale. Plus jest taki że ta energia wydostaje się tylko do pomieszczeń, a nie grzeje gdzieś jakieś fundamenty. Właśnie! Plusem względem podłogówki są mniejsze straty: Takie są dla ogrzewania podłogowego: A takie dla "filarowego" Tylko, czy nie będę musiał grzać tych filarów do wyższych temperatur niż dla podłogówki ? Edytowane 8 Listopada 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.11.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 a nie prościej zrobić gdzieś kawałek ogrzewania ściennego? słup na pewno będzie musiał mieć wyższą temperaturę niż podłogówka, bo ma mniejszą powierzchnię. bardziej jak kaloryfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.11.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Pierwotnie miałem zaprojektowaną na środku domu ścianę. Byłaby idealna, ale zamieniłem ją właśnie na te dwa filary Na pewno nie chciałbym układać ogrzewania ściennego w ścianach zewnętrznych, bo to się mija z celem (większe straty przez przegrodę). Pozostałe ściany nie nadają się na ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.11.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Pozostałe ściany nie nadają się na ogrzewanie... A to dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.11.2013 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 bo będą wisieć szafki, półki i obrazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.11.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 bo będą wisieć szafki, półki i obrazki Więc przeszkodzą bo zasłonią ścianę? to może zrobić takie półki i szafki by miały szparę 2 , 3 cm od ściany i będzie git. Filary mają za małą powierzchnię więc trzeba będzie wysoko grzać, są w centrum gdzie akurat ciepła trzeba najmniej niż przy ścianach zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.11.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Barth3z widziałeś przykład Słowaków ? przecież cudów nie zrobili .. wniosek .. http://www.ifsklep.pl/pl_PL/p/Termowentylator-ceramiczny-z-oscylacja.-Heller-PTF501B-moc1500W-/109?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-11&utm_content=109#nclid=8bf684533bb58a21aae52dcdb7efdf75 w razie trwogi wyciągasz to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.11.2013 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Przede wszystkim zasłonią. Po drugie obawiam się przewiercenia ogrzewania podczas wieszania czegokolwiek, a po trzecie, nie będzie to centralne miejsce i nie będzie efektywne jak w przypadku tych filarów (chodzi o ulokowanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 10.11.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Na pewno nie chciałbym układać ogrzewania ściennego w ścianach zewnętrznych, bo to się mija z celem (większe straty przez przegrodę). Chyba jednak na ścianach zewnętrznych montuje się ogrzewanie, które promieniuje do wnętrza budynku, albo ja czegoś nie wiem. A ściany zewnętrzne to chyba zamierzasz ocieplać, skoro pasywniaka budujesz, wiec jak przegrodę o te kilka stopni bardziej podgrzejesz to chyba świat się nie zawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.11.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 podgrzanie ściany o 5 stopni dla temperatury zewnętrznej -20 zwiększy stratę przez ścianę o 12.5%, to jest bardzo dużo dla każdego domu, stąd faktycznie podgrzewanie ściany zewnętrznej odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.11.2013 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Dokładnie tak jak pisze imrahil. Wcześniej podawałem jak rośnie U przegrody przy ogrzewaniu podłogowym. Tamto było liczone dla temp. zewn. 0oC. Dla -20oC straty przy ogrzewaniu ściennym będą jeszcze większe.Idealnym byłoby ogrzewanie ścienne ulokowane w centralnym punkcie domu, coś na wzór M.A.G.'a:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=185737&d=1366916931 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts