Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uprawnienia budowlane dwie specjalności kolej i konstrukcje

tomek1789

Recommended Posts

Cześć,

przeczytałem kilka postów na forum a także kilka artykułów i ciągle mam pewne wątpliwości. Planuję skończyć studia magisterskie w specjalności kolejowej jednak chciałbym (od święta) kierować budową domków jednorodzinnych i tutaj powstaje moje pytanie :) czy jedynym wyjściem jest ukończenie studiów magisterskich odbycie 2 letniej praktyki (uzyskanie uprawnień bez ograniczeń w spec. kolejowej) a następnie odbycie 3 letniej praktyki w branży konstrukcyjnej?

Może znacie "magiczny" sposób na skrócenie tej drogi :)?

Powitać kolegę :) po fachu :)

Nie determinuje się już .. jaki kierunek ... jeśli robisz mgr w budownictwie, a tylko specjalność jest kolejowa nie martw się .

Znajdź sobie mentora który Ci zaufa na tyle żebyś mógł być jego asystentem, kwestia umowy.

I możesz robić nawet przy mostach .. to on jest twoim du po chronem .

I odpowiednio wypełniasz książkę praktyk czy to w mostowych kolejowych czy inż .. konstrukcjach .. lub w wykonawstwie.

Ważne aby Twój mentor miał odpowiednie uprawnienia...

a jak dobrze zakombinujesz to możesz mieć więcej specjalności :)

• 11 months później...
Na dzień dzisiejszy istotny jest fakt posiadania ukończony studiów na kierunku Budownictwo. Specjalizacja jest już nieistotna. Możesz skończyć specjalizację kolejową, a odbyć praktykę mostową i zrobić uprawnienia mostowe. Jedynym problemem jest dostanie się na praktykę mostową, jeżeli nie posiadasz odpowiedniego przygotowania. Ale to już sprawa indywidualna.