Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka koloru szarego

misiek80

Recommended Posts

Witam. Powoli zaczynamy szukać dachówki na nasz dom.

Po 1 musi być szara tzn. ciemnoszara

po 2 cena - więc raczej jesteśmy zdecydowani na dachówkę betonową (cementową).

Po 3 jakość - wiadomo nietsty uzależniona od ceny.

To co do tej pory znaleźlismy to:

1. dachówka cementowa IBF

2. dachówka betonowa Brass

3. dachówka cementowa Euronit.

Znacie może coś jeszcze w tym kolorze (szary, aktracytowy, grafit) warte polecenia?

Tak, wlaśnie układa mi się na dachu dachówka ceramiczna Brassa, jest to ex ruppceramika (kupiona przez Brassa). Kolor antracyt.

Ja wybierałem pomięszy Creaton (Domino) a betonowym Brassem (Tegalit), ale jak zobaczyłem tą ostatnią to nie spodobała mi się (wykonanie, krawędzie, itd). Polecono mi też właśnie cermikę BRassa. Cenowo wygląda to niemal identycznie, więc się długo nei zastanawiałem.

Na razie narzeka tylko dekarz, potem mega twarda jest :( :)

To no ją je czy układa? W czym mu ta twardość przeszkadza? Pozdrawiam.

Nie wiem, nie sprawdzałem :), może narzeka użyłem z przesadą.

Mówił, że rzadko się zdarza taka twarda, mówił też że kilka wierteł połamał już i tylko kilka szt zostało uszkodzonych w transporcie (na 3k szt), zwykle jest to dużo więcej.

Też podoba mi się Brass. A czy ktoś z Was ma dachówkę IBF kolor antracyt? Jest ona bardziej szara czy bardziej czarna? Wiecie może gdzie na śląsku można zobaczyć dachówki kilku firm w jednym miejscu (konkretnie chodzi mi właśnei o IBF i Brass)? Edytowane przez misiek80

• 3 weeks później...

No dokładnie w tej samej częśći olo. Buduję w Orzeszu. Dzięki.

Z ciekawości ile płaciliście za Wasze dachy? Konkretnie chodzi mi o dachy dwuspadowe o powierzchni około 200 m2 z kilkoma oknami dachowymi (u mnie będą 4). Ja mam taką wycenę:

a) więźba 7-8 tys.zł, b) dachówka ceramiczna roben, akcesoria dachowe razem z oknami dachowymi, orynnowaniem itp. 20 tys. zł, c) robocizna 13 tys. zł. (bez podbitki) Razem za kompletny dach 40-41 tys. zł.

a) więźba 7-8 tys.zł, b) dachówka betonowa brass, akcesoria dachowe razem z oknami dachowymi, orynnowaniem itp. 17 tys. zł, c) robocizna 13 tys. zł. (bez podbitki). Razem za kompletny dach 37-38 tys. zł.

Jak te koszty mają się do wydatków poniesionych przez Was? Dajcie znać proszę, na dniach mam podpisać umowę, zwłaszcza zalezy mi na aktualnie obowiązującyh kosztach robocizny na śląsku.

Edytowane przez misiek80