SzczwanyLis 08.11.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Witam,zastanawiam się nad skorzystaniem z dotacji na zakup pompy ciepła. Obecnie w budynku jest piec na olej opałowy. Zużycie roczne to ok. 5500 litrów. Ogrzewanie jest kaloryferowe. Budynek ocieplony. Wiem, że to bardzo nieprecyzyjne pytanie, ale licze na wyrozumiałość i zapytam: jakiej pompy i instalacji potrzebuję do takiego pomieszczenia? Za budynkiem jest nieużywany teren, trochę większy niż powierzchnia budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 08.11.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Do doboru pompy ciepła musi Pan najpierw policzyć zapotrzebowanie na ciepło budynku na podstawie całego projektu. Poza tym, przydałoby się więcej informacji czyli jaka jest powierzchnia, ocieplenie budynku, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.11.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Roczne zużycie oleju opałowego jest bardzo dobrym "miernikiem" zapotrzebowania budynku na ciepło - w sumie najlepszym, bo praktycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 08.11.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Zgadza się może być to pomocne, ale nie wyobrażam sobie doboru pompy ciepła bez OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.11.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) ale nie wyobrażam sobie doboru pompy ciepła bez OZC. 32kW powinno wystarczyć, ale w tym przypadku dodałbym mniejszą pc np 16kW, oczywiście chodziłaby przez większość sezonu grzewczego, przy większych potrzebach wspomagana byłaby przez obecny kocioł - liczyłbym na ponad 40mWh z pc i poniżej 20mWh z oleju - zwrot z inwestycji "błyskawiczny" Widzisz dlaczego wolę kWh a nie zł??? Taką pc do obecnego układu dodałbym w ciemno bez OZC i to jak najszybciej. Edytowane 8 Listopada 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 08.11.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Zgadza się może być to pomocne, ale nie wyobrażam sobie doboru pompy ciepła bez OZC. Na miłość boską przestańcie pier....lić, co ci z OZC jak i tak masz mostki i inne duperele wpływające na jego wynik, to po 1. Po 2, masz budynek który już stoi i jest użytkowany, co jest ważniejsze OZC czy średnie roczne zużycie OO i dodatkowy bonus to wiesz jaki kocioł grzeje i znasz jego sprawność. Takim tokiem myślenia na dzień dobry szukasz dupochronu, że OZC, a życie swoje. Chyba tak tłumaczysz się przed klientem, który już ci zapłacił ? Najważniejsze dla istniejących budynków jest roczne koszty CO z kotłownią, która obsługuje budynek, bo tylko to uwzględnia mostki i przyzwyczajenia osób przebywające w nim. No chyba że należy podporządkować się pod OZC ? Autor tematu SzczwanyLis podał metraż i roczne zużycie OO, czy jest coś jeszcze (oprócz OZC) co jeszcze Cię interesuje. I teraz pytanie osobiste do JacekBB, jaką Szanowny kolega zaproponuje pompe ciepła dla budynku mieszkalnego dla którego roczne zużycie miału węglowego kl 23 000 kJ/kg wynosi 10 ton ( przez 4 lata identycznie) zakładając, że sprawność eksploatacyjna kotła wynosi 60 % ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 08.11.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 I teraz pytanie osobiste do JacekBB, jaką Szanowny kolega zaproponuje pompe ciepła dla budynku mieszkalnego dla którego roczne zużycie miału węglowego kl 23 000 kJ/kg wynosi 10 ton ( przez 4 lata identycznie) zakładając, że sprawność eksploatacyjna kotła wynosi 60 % ? Pozdrawiam a dasz mu jeszcze OZC? byłoby mu łatwiej dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.11.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Fajny tekst Cooler Ja nie jestem specjalistą, ale tez bym celował w pompę gruntową 20 kW , na dwóch sprężarkach w tandemie po 10 kW. Chodzilo by to prawie nonstop na jednej, ale nie na grzejnikach. Podłoga, albo klimakonwektory jak to są biura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 08.11.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Robić wodę z mózgu, każdy potrafi, ale doradzić już niekoniecznie. Kol. Vld jak zwykle coś konkretnego w luźnej dyskusji zaproponuje, i co ważniejsze ręką do nocnika nawet nie dotyka, i najprawdopodobniej się nie myli. Znam, szanuje i doceniam, chociaż gruntu trochę mało a poziome zabiją inwestycję. OZC do istniejących i użytkowanych budynków ma się jak ni jak, a jak się pokrywa to dla mnie zbieg okoliczności. Uważam, że JacekBB stanie na wysokości zadania i odpowie na moje pytanie: jaką Szanowny kolega zaproponuje pompe ciepła dla budynku mieszkalnego dla którego roczne zużycie miału węglowego kl 23 000 kJ/kg wynosi 10 ton ( przez 4 lata identycznie) zakładając, że sprawność eksploatacyjna kotła wynosi 60 % ? Interesuje mnie P-W lub gruntowa z wymiennikiem poziomym w gruncie ilasto- gliniastym. Pytam tylko dlatego że jestem laikiem w temacie i nie znam się kompletnie, ale znalazłem w necie " Do każdej instalacji podchodzimy indywidualnie.Każdą poprzedzamy wnikliwym wyliczaniem zapotrzebowania na ciepło i doradztwem w kwestii izolacji budynku". Tak więc mam nadzieje, że moja ciekawość zostanie zaspokojona w 100%, i na koniec oczekuję wisienki na torciku od JacekBB PS. potraktuj to jako byt lub od....yt na forum, lub wieczną chwałę jak wolisz. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.11.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Robić wodę z mózgu, każdy potrafi, ale doradzić już niekoniecznie. Kol. Vld jak zwykle coś konkretnego w luźnej dyskusji zaproponuje, i co ważniejsze ręką do nocnika nawet nie dotyka, i najprawdopodobniej się nie myli. Znam, szanuje i doceniam, chociaż gruntu trochę mało a poziome zabiją inwestycję. OZC do istniejących i użytkowanych budynków ma się jak ni jak, a jak się pokrywa to dla mnie zbieg okoliczności. Uważam, że JacekBB stanie na wysokości zadania i odpowie na moje pytanie: jaką Szanowny kolega zaproponuje pompe ciepła dla budynku mieszkalnego dla którego roczne zużycie miału węglowego kl 23 000 kJ/kg wynosi 10 ton ( przez 4 lata identycznie) zakładając, że sprawność eksploatacyjna kotła wynosi 60 % ? Interesuje mnie P-W lub gruntowa z wymiennikiem poziomym w gruncie ilasto- gliniastym. Pytam tylko dlatego że jestem laikiem w temacie i nie znam się kompletnie, ale znalazłem w necie " Do każdej instalacji podchodzimy indywidualnie.Każdą poprzedzamy wnikliwym wyliczaniem zapotrzebowania na ciepło i doradztwem w kwestii izolacji budynku". Tak więc mam nadzieje, że moja ciekawość zostanie zaspokojona w 100%, i na koniec oczekuję wisienki na torciku od JacekBB PS. potraktuj to jako byt lub od....yt na forum, lub wieczną chwałę jak wolisz. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu O widzę kogoś konkretnego na forum, a nie samych pseudo specjalistów. Ciekaw jestem odpowiedzi Pana Jacka BB coś długo nie odpowiada pewnie trwa narada hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Uważam, że JacekBB stanie na wysokości zadania i odpowie na moje pytanie: jaką Szanowny kolega zaproponuje pompe ciepła dla budynku mieszkalnego dla którego roczne zużycie miału węglowego kl 23 000 kJ/kg wynosi 10 ton ( przez 4 lata identycznie) zakładając, że sprawność eksploatacyjna kotła wynosi 60 % ? Interesuje mnie P-W lub gruntowa z wymiennikiem poziomym w gruncie ilasto- gliniastym. Duze zuzycie energii. Jesli na samo CO to IMHO musisz celowac w okolice 18kW. Ja dojdzie jakas CWU dla 3-4 osob, to robi sie kolo 20kW. Jak chcesz grzac glownie w tanim pradzie, to okolice 24kW. Pisze o gruntowej. Co to za obiekt? PS. Zalozenie dla sporej sprawnosci pompy a wec dla ogrzewania niskotemperaturowgo raczej. Edytowane 8 Listopada 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Na miłość boską przestańcie pier....lić, co ci z OZC jak i tak masz mostki i inne duperele wpływające na jego wynik, to po 1. Po 2, masz budynek który już stoi i jest użytkowany, co jest ważniejsze OZC czy średnie roczne zużycie OO i dodatkowy bonus to wiesz jaki kocioł grzeje i znasz jego sprawność. Takim tokiem myślenia na dzień dobry szukasz dupochronu, że OZC, a życie swoje. Chyba tak tłumaczysz się przed klientem, który już ci zapłacił ? Najważniejsze dla istniejących budynków jest roczne koszty CO z kotłownią, która obsługuje budynek, bo tylko to uwzględnia mostki i przyzwyczajenia osób przebywające w nim. No chyba że należy podporządkować się pod OZC ? Autor tematu SzczwanyLis podał metraż i roczne zużycie OO, czy jest coś jeszcze (oprócz OZC) co jeszcze Cię interesuje. I teraz pytanie osobiste do JacekBB, jaką Szanowny kolega zaproponuje pompe ciepła dla budynku mieszkalnego dla którego roczne zużycie miału węglowego kl 23 000 kJ/kg wynosi 10 ton ( przez 4 lata identycznie) zakładając, że sprawność eksploatacyjna kotła wynosi 60 % ? Pozdrawiam Mozna powiątpiewać w konieczność wykonania ozc ale w tym przypadku kol. JacekBB ma rację. Cóz z tego ze wiemy jakie masz zapotrzebowanie na ciepło wyrazone w zuzyciu okreslonej ilosci wegla lub innego nosnika energii. Nie ma łatwej i prostej a jednoczesnie dokładnej metody obliczenia projektowego obciązenia cieplnego bo ta wartosc jest tu kluczowa majac zapotrzebowanie na ciepło i to wyrazone nie wprost a tylko przez zuzycie okreslonego nosnika energii. Wiekszosc wypowiadajacych sie na temat tej wartosci tak po prostu szacuje a nawet zgaduje a te szacunki mogą byc obarczone dosc duzym błedem. Nie ma tez znaczenia dla dokładnosci obliczen czy wykonujemy ozc budynku nowego czy juz uzytkowanego. Równie wazne jest równiez okreslenie projektowego obciązenia cieplnego dla takich budynków, chozaby po to aby w przypadku termomodernizacji lub modernizacji kotłowni prawidłowo dobrac moc grzewczą kotła, Jezeli chodzi o tzw osobiste pytanie do JackaBB to jest za mało danych aby prawidłowo dobrac moc pompy. Zapotrzebowanie na ciepło wynika z projektowanego obciązenia cieplnego a nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Roczne zużycie oleju opałowego jest bardzo dobrym "miernikiem" zapotrzebowania budynku na ciepło - w sumie najlepszym, bo praktycznym. Jest i owszem, ale do okreslenia projektowego obciazenia cieplnego niewystarczajacym Edytowane 8 Listopada 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 O widzę kogoś konkretnego na forum, a nie samych pseudo specjalistów. Ciekaw jestem odpowiedzi Pana Jacka BB coś długo nie odpowiada pewnie trwa narada hehe Czy ta konkretnosc ma sie przejawiac negowaniem dokładnosci i celowosci wykonywania obliczen ozc. Jezeli tak to TB otrzymał solidne wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Nie ma łatwej i prostej a jednoczesnie dokładnej metody obliczenia projektowego obciązenia cieplnego [...] To sie tyczy tez rachunkow. Robiac obliczenia przyjmujesz jakis model, ktory mniej lub bardziej odbiega od rzeczywistosci. Realne zuzycie energii w tym swietle wydaje sie byc bardzo istotna informacja i na jej podstawie mozna spokojnie wnioskowac z bledem nie wiekszym niz policzone jednak teoretycznie OZC. IMHO oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.11.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Jezeli tak to TB otrzymał solidne wsparcie Oczywiście następnym razem wskaże kto ma zrobić OZC. Realne zuzycie energii w tym swietle wydaje sie byc bardzo istotna informacja Tu pełna zgoda - przecież OZC ma wyliczyć właśnie zapotrzebowanie na opał - tu dokładnie 5500 l oleju, reszta to strefa klimatyczna i temp wew, w swoim wyliczeniu przyjąłem długość sezonu grzewczego na 200 dni przy śr temp +2* wew 20*, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) To sie tyczy tez rachunkow. Robiac obliczenia przyjmujesz jakis model, ktory mniej lub bardziej odbiega od rzeczywistosci. Realne zuzycie energii w tym swietle wydaje sie byc bardzo istotna informacja i na jej podstawie mozna spokojnie wnioskowac z bledem nie wiekszym niz policzone jednak teoretycznie OZC. IMHO oczywiscie. Dokładnosc obliczenia projektowanego obciązenia cieplnego na podstawie zapotrzebowania na ciepło nie jest tozsama z dokładnoscia obliczenia projektowowego ociązenia cieplnego wykonanego w obliczeniach ozc. Wnioskowanie to nie obliczenia projektowego obciazenia cieplnego a jedynie szacowanie i to raczej z duzym marginesem błedu. Oczywiscie jest to istotna informacja mająca potwierdzić dokładanosc obliczenia zapotrzebowania na ciepło a tym samym projektowego obciązenia cieplnego. Edytowane 8 Listopada 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Oczywiście następnym razem wskaże kto ma zrobić OZC. Tu pełna zgoda - przecież OZC ma wyliczyć właśnie zapotrzebowanie na opał - tu dokładnie 5500 l oleju, reszta to strefa klimatyczna i temp wew, w swoim wyliczeniu przyjąłem długość sezonu grzewczego na 200 dni przy śr temp +2* wew 20*, ad. 1 Nie ma takiej potrzeby. ad.2 Ozc nie da nam informacji odnosnie zapotrzebowania na opał, te informacje dadzą obliczenia opierajace sie na wynikach ozc (to tak dla uscislenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Wnioskowanie to nie obliczenia projektowego obciazenia cieplnego a jedynie szacowanie i to raczej z duzym marginesem błedu. Czyli de facto to samo co OZC. Jedno i drugie to szacunki. Roznia sie tylko danymi wejsciowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Czyli de facto to samo co OZC. Jedno i drugie to szacunki. Roznia sie tylko danymi wejsciowymi. To tylko twoje twierdzenie nie wiem czym poparte, zapewne masz duzą baze danych dotyczacych wielu obliczen ozc i szacowan dotyczących tych samych budynków. Porównałes i wyciagnąłes taki wniosek. Moze podzieliłbys sie tymi danymi na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts