Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w parterowym budynku biurowym 550 m2.

SzczwanyLis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki kbab. Oczywiście firmę wezmę, bo przecież sam tego nie będę w stanie zrobić. Jednak wiadomo jak to jest z większością fachowców. Trzeba samemu sporo wiedzieć, żeby było zrobione w miarę dobrze. Na pewno będę miał jeszcze sporo pytań po rozmowie z firmami. Mam nadzieję, że nadal będziecie mieli ochotę mi podpowiadać.

sSiwi12: Jak mi podpowiesz jak sprawdzić jak grzeje CWU, to w poniedziałek się dowiem i Ci odpowiem :)

Dzięki kbab. Oczywiście firmę wezmę, bo przecież sam tego nie będę w stanie zrobić. Jednak wiadomo jak to jest z większością fachowców. Trzeba samemu sporo wiedzieć, żeby było zrobione w miarę dobrze. Na pewno będę miał jeszcze sporo pytań po rozmowie z firmami. Mam nadzieję, że nadal będziecie mieli ochotę mi podpowiadać.

sSiwi12: Jak mi podpowiesz jak sprawdzić jak grzeje CWU, to w poniedziałek się dowiem i Ci odpowiem :)

Przecież ja Ci już napisałem jak grzeje CWU......... :|

To jest kocioł jednofunkcyjny więc jest zasobnik do podgrzewu wody

Dziekuje za info.

Napisz jeszcze w tym drugiom temacie. Jak obliczeniowe obciazenie cieplne ma sie do liczby wyrazonej rocznym zapotrzebowaniem na cieplo podzielonym przez 1800h. Jak daleko to odbiega od tej wartosci w typowych domach jednorodzinnych?

Przypomne sie koledze asoltowi jeszcze, jak znajdzie chwilke, to moze sie skusi i poda te dane.

Kocioł jest jednofunkcyjny. Wujek 'gugle' tak powiedział.

niekoniecznie, bo:

ocioł olejowy C.O. dwufunkcyjny Ulrich Ederlich ED41

moc 41.0kW, osprzęt do rozszerzania o funkcję ciepłej wody użytkowej.

Kotły Ederlich są oferowane w szerokim zakresie mocy: 20, 24, 29 oraz 41 kW. Występują zarówno modele jednofunkcyjne (samo ogrzewanie), jak i dwufunkcyjne (ogrzewanie i ciepła woda). W wersji dwufunkcyjnej pracują jako kotły pojemnościowo-przepływowe (zasób wody około 20-32 litry) o wydajności ciepłej wody aż do 1000 l/godzinę (może obsłużyć do 3 łazienek naraz). Dzięki zastosowaniu najnowszych technologii kocioł może dawać ogromne ilości ciepłej wody bez zewnętrznego dużego podgrzewacza ciepłej wody. Nie jest w ogóle potrzebny dodatkowy zasobnik!

I nie mają dodatkowego oznaczenia.