kbab 09.11.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 (edytowane) Jezeli twierdzisz ze sie da dokładnie to obliczyc to podaj sposób ja sprawdze to na swoich wynikach. Jak w/w dom dla zachowania obecnego komfortu cieplnego potrzebuje 60mWh/rok, z tego ponad 2/3 bez problemu dostarczy tania pc pw i max 1/3 kocioł olejowy. Sprawdź, czy pc o mocy do 16kW da radę? Opłacalność modernizacji można obliczyć po ustaleniu ceny kWh z pc i kotła olejowego, ale uważam, że taka inwestycja zwróci się bardzo szybko. Oczywiście przy lekkiej zimie kocioł olejowy będzie pracował niewiele, zatem pc może zaspokoić większą część zapotrzebowania a w takim układzie zapas mocy systemu grzewczego nie będzie wadą, ale zaletą. Edytowane 9 Listopada 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.11.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Ludkinie wiecie, jak to ogrzewanie jest w tym budynku używane. Przypomnę, że jest to biuro i całkiem możliwe, że ogrzewanie nie chodzi 24h/dobę.Grzejniki z góry odpadają, podłogówka pewnie też, a klimakonwetory z rana trzeba będzie czymś zasilić. Pierwsze kilka h może to potrzebować i 20-30 kW.Tak sobie teoretyzuję, ale nie da się nie brać tych czynników pod uwagę przy doradzaniu potrzebnej mocy, bo z tego może wyjść rozrzut od 10 do 30 kW - czyli bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 09.11.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 09.11.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Widzę, że temat rozrósł się na 3 str. Wczoraj nie odpisałem, ponieważ miałem wyjazd. Jeśli mam być szczery to jak już wspomniany teoretyzujemy - można skorzystać z dotychczasowego zużycia do doboru PC, ale moim zdaniem czy to inwestor czy instalator powinien do dokładnego doboru policzyć wspominane OZC i do tego namawiam każdego zainteresowanego pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 można skorzystać z dotychczasowego zużycia do doboru PC, ale moim zdaniem czy to inwestor czy instalator powinien do dokładnego doboru policzyć wspominane OZC i do tego namawiam każdego zainteresowanego pompą ciepła. Nawet TRZEBA skorzystac, bo to wynik pewniejszy niz OZC, bo praktycznie uzyskany. Nie udowadniaj mi prosze wyzszosci teorii nad praktyka. Jak instalujesz pompe dobrana "na styk" w nowym obiekcie (i nie daj Boze jakims nietypowym), to sprawa jasna. Jak przewymiarowujesz do grzania w tanim pradzie, to te dane z OZC potrzebne Ci jak zeby w d..ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 09.11.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Nie instalujemy "na styk", tylko prawidłowo na 85-90% ozc, o czym pisaliśmy chyba w innym wątku. Przypomina, że pompę przewymiarowuje się np. w Niemczach, ale z powodu bardzo specyficznych warunków umowy z energetyką (odłącza się tam prąd od pompy na parę godzin). Zainstalowaliśmy już kilkadziesiąt pomp ciepła i widzę od czego zależą koszty eksploatacyjne pompy ciepła (izolacja budynku, wielkość dolnego źródła, itd.). Cieszę, się, że Twoja pompa pobiera tak mało prądu, ale może mieć na to wpływ wiele czynników. Skoro zresztą uważasz, że OZC to bezsensowna teoria skąd wiesz, że Twoja pompa ciepła jest przewymiarowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Nie instalujemy "na styk", tylko prawidłowo na 85-90% ozc, o czym pisaliśmy chyba w innym wątku. Przypomina, że pompę przewymiarowuje się np. w Niemczach, ale z powodu bardzo specyficznych warunków umowy z energetyką (odłącza się tam prąd od pompy na parę godzin). Zainstalowaliśmy już kilkadziesiąt pomp ciepła i widzę od czego zależą koszty eksploatacyjne pompy ciepła (izolacja budynku, wielkość dolnego źródła, itd.). Cieszę, się, że Twoja pompa pobiera tak mało prądu, ale może mieć na to wpływ wiele czynników. Skoro zresztą uważasz, że OZC to bezsensowna teoria skąd wiesz, że Twoja pompa ciepła jest przewymiarowana? Na to ja Ci odpisalem, ze to bezmyslne przeszczepianie zagranicznych trendow na grunt polskiej "taryfowej" rzeczywistosci. Twoj "dobor" mojego urzadzenia spowodowalby prawie 2x wieksze rachunki za CO. Za taki "dobor" to ja niestety dziekuje. Jakie czynniki wg Ciebie moga miec jeszcze wplyw na niskie rachunki za prad? Mostek na liczniku? Ja dokonalem swiadomego wyboru przewymiarowanej pompy i przy ronicy w cenie pomiedzy 8-9kW a 12,6kW jest to jak najbardziej ekonomicznie uzasadnione. Pokaz jak liczysz sens dobierania mocy pompy na 85-90%, bo ni jak mi sie to przy obecnych cenach tych urzadzen nie zamykai finansowo (technicznie tez, ale to juz mamy wyjasnione). Wiem, ze jest przewymiarowana, bo widze ile czasu w sezonie pracuje na cele CO. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 09.11.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Te 3 strony wystarczą świadomemu inwestorowi podjąć odpowiednia decyzję, nikt z Was nie zarobi Smutna krajowa rzeczywistość, nikt nie chcę podjąć wyzwania i co ważniejsze w rzeczywistości nikt nie weźmie odpowiedzialności za swoje decyzje. Takie moje jest zdanie. Takich rzemieślników do bramy odprowadza mój pies tzn często biegnie za kimś, ale tylko na komendę. Robi to z wielką gracją i ewidentnie sprawia to mu przyjemność, szkoda że nie lubi ludzkiego mięsa. ŻENADA, a mogło być tak ładnie, forumowo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.11.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Takich rzemieślników do bramy odprowadza mój pies tzn często biegnie za kimś, ale tylko na komendę. Robi to z wielką gracją i ewidentnie sprawia to mu przyjemność, szkoda że nie lubi ludzkiego mięsa. ŻENADA, a mogło być tak ładnie, forumowo!!! Nie obraz sie, ale pier...sz, ze hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.11.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Te 3 strony wystarczą świadomemu inwestorowi podjąć odpowiednia decyzję, nikt z Was nie zarobi Smutna krajowa rzeczywistość, nikt nie chcę podjąć wyzwania i co ważniejsze w rzeczywistości nikt nie weźmie odpowiedzialności za swoje decyzje. Takie moje jest zdanie. Takich rzemieślników do bramy odprowadza mój pies tzn często biegnie za kimś, ale tylko na komendę. Robi to z wielką gracją i ewidentnie sprawia to mu przyjemność, szkoda że nie lubi ludzkiego mięsa. ŻENADA, a mogło być tak ładnie, forumowo!!! O jakiej odpowiedzialnosci i wyzwaniu mówisz? Odpowiedzialnośc za anonimowe dorady forumowe? Odpowiedzialnośc inwestora który podejmuje wazne decyzje tylko na podstawie opinii z forum? Chcesz miec spokój z odpowiedzialnością to zwróc sie do uprawnionych fachowców, którzy są ubezpieczeni w ramach swojej działalności. Cos nie wyjdzie to mozesz sie ubiegac o odszkodowanie za błednie wykonaną pracę. Forum nie jest panaceum na wszystkie problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.11.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Zainstalowaliśmy już kilkadziesiąt pomp ciepła daj namiary na kilku klientów Skoro zresztą uważasz, że OZC to bezsensowna teoria skąd wiesz, że Twoja pompa ciepła jest przewymiarowana? a nie wystarczy sprawdzić ile godz pracuje przy temp obliczeniowych? albo inaczej - sprawdzić stosunek pracy w tanie taryfie do drogiej? ale zapomniałem, że Ty bez OZC nic nie wywnioskujesz, po prostu musisz praktykę poprzeć teorią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.11.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Do doboru mocy pompy potrzebne są kW a nie kWh. niesamowite... no toś mnie uświadomił a te wartości nie są od siebie zależne w żaden sposób? skoro da się OSZACOWAĆ jedno na podstawie drugiego licząc OZC to pewnie da się też w drugą stronę, matematyka działa w obie strony asolt ja nie mam zamiaru negować przydatności obliczeń OZC bo uważam je za podstawowe źródło wiedzy o zużyciu energii przez dom i każdy kto dom buduje powinien takie obliczenia zrobić żeby podjąć decyzje o grubości docieplenia, źródle ciepła itp, tylko w tym akurat przykładzie nikt nie chce robić pełnej termomodernizacji a tylko wymienić kocioł więc inne parametry domu pozostaną niezmienione i pozostaje tylko kwestia podmiany kotła i nie mów że nie da się tego przeliczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.11.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Na pytanie odpowiem ale wieczorem, nie musisz mnie ponaglac nie mam zamiaru polemizowac cała noc Ja sie delikatnie przypominam koledze asoltowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.11.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 (edytowane) Ja sie delikatnie przypominam koledze asoltowi. Jezeli chodzi o dokładnośc (moich) obliczen ozc, to trzeba rozróznic dokładności względem zapotrzebowania na ciepło i projektowego obciązenia cieplnego. Jezeli chodzi o to drugie to obliczone projektowe obciązenie cieplne jest na ogół a w zasadzie wszystkie obliczenia są zawyzone. O ile? tego nie jestem w stanie dokładnie okreslić ale szacuję ten bład na max 15-20%. Dlaczego nie mogę dokładnie tego okreslic? Po prostu nie mam szczególowych danych od uzytkowników, dane które posiadam swiadczą ze jest to jedynie ze jest ono obliczone z nadmiarem. Ten nadmiar nie jest szkodliwy finansowo dla inwestora gdyz uwzglednia choc w sposób. niezamierzony występowanie nizszych teemperatur niz dla danej strefy klimatycznej. Uprzedzając kolejne pytania o sposób szacowania błedu obliczenia obciązenia cieplnego to opieram sie na danych które posiadam i przeliczam je dla temp. min dla strefy klimatycznej. Jezeli zas chodzi o bład w obliczaniu zapotrzebowania na ciepło to w tym przypadku posiadam wiecej danych. Najczęsciej bład ten nie przekracza 10% i jest to na ogół niedomiar. Rzadko zdarza sie sie bład wiekszy niz 10% ale miałem tez przypadki błędów ponizej 1%. Wszystkie te błedy zakładam dla drugiego i nastepnym sezonów grzewczych, dla pierwszego bład moze przekroczyc nawet 20%, ale metodologia obliczen nie uwzględnia tego faktu. Co do przyczyn tego stosunkowo małego błedu zaliczam : 1) niezgodnosc temp wewnątrz z temp obliczeniową 2) brak zgodnosci grubosci i rodzajów materiałow izolacyjnych rzeczywistych i przyjetych do obliczeń 3) niedokładne okreslenie Uw okien przez dystrybutora/producenta 4) brak test szczelności i niedokładnie przyjecie wsp. n50 5) wystepowanie mostków termicznych o parametrach przekraczajacych przyjęte do obliczen Edytowane 10 Listopada 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.11.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Dziekuje za info. Napisz jeszcze w tym drugiom temacie. Jak obliczeniowe obciazenie cieplne ma sie do liczby wyrazonej rocznym zapotrzebowaniem na cieplo podzielonym przez 1800h. Jak daleko to odbiega od tej wartosci w typowych domach jednorodzinnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.11.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Dziekuje za info. Napisz jeszcze w tym drugiom temacie. Jak obliczeniowe obciazenie cieplne ma sie do liczby wyrazonej rocznym zapotrzebowaniem na cieplo podzielonym przez 1800h. Średnio sezon grzewczy w Polsce trwa około 4.500h (dla średniej temperatury wewnątrz pomieszczeń 18 stopni). Dokładne dane (średnia z ostatnich 10 lat) są dostępne min. w najbliższej stacji meteo, np. dla Strzegomia to około 4.600h. Edytowane 11 Listopada 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.11.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Średnio sezon grzewczy w Polsce trwa około 4.500h (dla delty t 18 stopni). Dokładne dane (średnia z ostatnich 10 lat) są dostępne min. w najbliższej stacji meteo, np. dla Strzegomia to około 4.600h. I co z tego? Zadalem konkretne pytanie asoltowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.11.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Bo nie ma takiego wyznacznika 1.800h dla wyliczenia mocy kotła z rocznego zużycia energii dla potrzeb ogrzewania - a o tym tu mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.11.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Bo nie ma takiego wyznacznika 1.800h dla wyliczenia mocy kotła z rocznego zużycia energii dla potrzeb ogrzewania - a o tym tu mowa. A jaki jest? 4500h? Licze, za asolt odpowie na pytanko ktore mnie zainteresowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.11.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 A jaki jest? 4500h? To zależy od tego w jakim regionie Polski jest dom Np. minimalna to około 4.200h (Szczecin) i maksymalna okolo 5.800h (Zakopane, Suwałki) - a skrajne to 8.700h (Śnieżka, Kasprowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts