Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Homek by Agulla - Pogaduchy

Agulla

Recommended Posts

Z tą nostalgią to jakaś masakra.......Mnie to już od dawna trzyma ;(

Masz rację , trzeba się nacieszyć maluszkami póki są malutkie i słodkie, to tak ucieka .

Wszystko zależy od tego jak się wyrobimy...

Zależy od Hydraulików , kiedy skończą c.o..

Od wylewek...

No i od naszych sił...

W najgorszym wypadku na Wielkanoc, ale mam nadzieję ,że w marcu na moje urodziny.

Zobaczymy :)

• Odpowiedzi 275
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Agulla!

Wreszcie doczłapałam do Twojego dziennika. Ładny i pakowny ten Wasz domek. Podoba mi się przejście do garażu i wykorzystanie klatki schodowej. I rozwiązanie logistyki pomieszczeń na piętrze - w przeciwieństwie do wielu innych projektów z Archonu.

Śliczne maluchy! Bliźniaki nieustannie skłaniają mnie do dużego podziwu dla ich rodziców, za trudy wychowania.

Witam dorkaS u siebie :) masz rację, Archon po macoszemu traktuje w większości poddasza. Długo szukaliśmy projektu właściwego, dom w groszku też był na tapecie :) Podoba mi się w nim rozwiązanie kuchnia-salon, a wielkość samej kuchni też jest fajna. Potem było jeszcze kilka innych projektów, aż pojawiał się dom w miodokwiatach :) Chyba jako pierwsi kupiliśmy ten projekt :D

Maluchy są cudowne :) ale więcej dzieci juz nie planujemy :p a nóż znowu się trafią bliźniaki :p

Hej Asiu :) Ja ostatnio też jakoś mam gorzej z czasem i siłami do życia... ząbkowanie!

Czy widziałaś może jakąś realizację z takim kolorem frontów? Te które ja widziałam nie należą do nowoczesnych...

Widzę, że ostro przygotowujecie sie do budowy - to tak jak my, czytamy, czytamy, dzwonimy, dowidaujemy się, porównujemy... Ale adrenalinka rośnie :D

Niestety nie widziałam realizacji, ale jestem umówiona w jednym z salonów w Krk, bo mają mieć wymianę ekspozycji i podobną kuchnię z takimi frontami. A tam mają raczej nowoczesne aranżacje. Jak coś znajdę to zrobię Ci fotki i podeślę. Ząbkowanie jednocześnie u dwójki maluchów?:)

Jeszcze nie. Póki co pojeździłam po salonach meblowych i po znajomych, znajomych - znajomych... i oglądałam różne realizacje, rozwiązania techniczne, kolorystyczne, żeby jak najpraktyczniej rozplanować przestrzeń kuchenną. Chciałam na żywo ocenić czy wygodnie otwiera się jakieś szafki, ile miejsca jest potrzebne do wygodnego poruszania się po kuchni itd. U mnie jest mniej więcej 9m2, a chciałam dużo blatów, zlew dwukomorowy, miejsce na wysoką zabudowę, lodówkę side-by-side, ekspres zabudowany, wyspę z hokerami...Trochę dużo jak na ten metraż. A do tego ja mam kuchnię otwartą na jadalnię i salon w linii prostej i zależy mi na tym, żeby kuchnia miała ciekawy charakter jako część całej przestrzeni i była mało kuchenna :) czyli jak najmniej kafelek, osłonięty zlew i płyta. Wrzucę jakieś fotki u siebie, żeby Ci nie zaśmiecać wątku, ale pewnie zmienię zdanie milion razy jeszcze :) U Ciebie jest troszkę inaczej, bo to co jest bardzo fajne w projektach Archonu to trochę schowana kuchnia i niewidoczna z salonu.

• 2 weeks później...

Zajrzałam. To w sumie śmieszne, bo ja nie lubię gotować, a i tak najwięcej czasu spędziłam nad kuchnią :)

Moja kuzynka jakiś czas temu miała blat i ścianę w tym samym materiale, tyle że to był corian.Dla mnie materiał niedostępny, ale wyglądało naprawdę fantastycznie. Sama chcę tak mieć, oczywiście nie w corianie ale zastanawiam sie też nad pomalowaniem farbą do tablic - taki rodzinny punkt informacyjny, bo w końcu wszyscy prędzej czy póżniej do kuchni dotrą i nie będzie - nie wiedziałem,zapomniałem, jak przed oczami - biało na czarnym :)

Wybór między elegancją a praktycznością;)

Sama kuchnia jest bardzo - smakowita, taka czekoladkowa :)

Gartulacje dla synka z powodu ząbka :-) Jakoś tak to bywa, że babki zawsze są pierwsze, choć nie ze wszystkim. Na pewno za to w czymś innym wyprzedzi siostrę :-)

Jeśli chodzi o odpis VAT'u, to musicie podgonić czas, bo nie zawsze uda się kupić materiały (i dostać fakturę) w ostatnich dniach. Moze się też okazać, że niektóre materiały stanieją, np: styropian, bo będzie martwy sezon. Ja właśnie czekam z zakupem styropianu do ocieplania poddasza, bo mam cynk, że będzie taniej. Znów dla odmiany - dachówka Robena ostatnio podrożała, ale chyba Cię to raczej nie interesuje, bo oni płaskich nie mają :-)

Jeśli macie jakąś fajną hurtownię, to umówcie się na zakup większej budowlanki: bloczki na ściany, belki stropowe i pustaki, stal!. A druga kwestia to armatura i ceramika sanitarna, no i płytki - to są jedne z większych kosztów, więc i odpis będzie z tego większy. U mnie paradoksalnie powinnam teraz zamawiać wykończeniówkę, a odpuścić instalacje, bo te zrobią mi wykonawcy na 8%. :-)) No po prostu "show by night" - dosłownie, bo siedzę po nocach i wybieram :-)

Cześć, przepraszam że wpisałam się w dzienniku. Nie zwróciłam uwagi, że oddzielnie masz komentarze. Dopiero zaczynam tu "raczkować" i stąd moja wpadka:( Moja inwestycja nieco mniejsza - tylko rozbudowa, choć jak tak patrzę teraz to chyba łatwiej dom od początku zbudować, aniżeli rozbudowywać:( pozdrawiam.

hej Aguś,

tydzień przed świętami masakra, wciąż nie byłam tych kuchni oglądać. A jeszcze mi wyjazd służbowy wypadł. Ale pamiętam o zdjęciach dla Ciebie :)

Widzę, że masz wątpliwości:

W związku z możliwością odprowadzenia podatku VAT trwają dyskusje odnośnie zakupu niektórych materiałów już teraz. Wypadałoby zakupić:

- cegły,

- okna dachowe (tu już kompletnie nie wiem),

- dachówki (planujemy dachówkę płaską Nelskamp Nibra G10 - zakochałam się u Lumiere),

- systemy kominowe

- i jeszcze kilka rzeczy mąż ma wypisanych na liście...

Myślicie, że to dobry pomysł zamówić to teraz?

Myślę, że jeśli łapiecie się na jakieś zwroty to warto - wszyscy moi znajomi twierdzą, że każda kasa na etapie wykończeniówki to ostatnia deska ratunku :) Tylko nie kupujcie niczego na siłę. Z doświadczenia wiem, że nie ma co kupować na siłę, lepiej mniej a super. Tak jak z ubraniami:)

Co do dachówki - ta plaska jest ładna, tylko moim zdaniem widać nierówności, więc pewnie układałabym "na zakładkę", bo w jednej linii wdać te minimalne różnice. Ale sama jestem zakochana w płaskich dachówkach, zwłaszcza na dwuspadowym dachu

Co do okien, mam różne opinie, ale jednego pacjenta - fachurę mi podesłano i on twierdzi, że tylko Roto, że to pierwsza firma, która robiła okna dachowe, a Fakro i Velux wchodziły później, dodając swoje unowocześnienia, ale on ogląda okna po kilkunastu latach i twierdzi, że Roto są najlepsze. Ja też nie wiem, na szczęście nie muszę teraz podejmować decyzji. I to co podkreślał - nie tylko chodzi o okna, ale o montaż i serwis - trzeba okna podkręcać, ustawiać, na zimę podkręcać uszczelki, w lecie im popuścić...czarodziej, ale moim zdaniem coś w tym jest.

:D

Obiecuję, że więcej takiej gafy nie popełnię:):):)

Nic sie nie dzieje, nie ma problemu :)

Też mi sie ywdaje, że lepiej od początku budować :) Przy rozbudowie dużo rzeczy może jeszcze inwestora zaskoczyć :) Będę kibicować :) mam nadzieje, że załozysz dziennik i będę mogła podglądać!

Pozdrawiam

Witaj Asiu :) Dobrze, że mówisz o oknach Roto, bo ja też o nich myślałam a Ty mnie utwierdziłaś w przekonaniu :) Bardzo Ci dziękuję :)

W sprawie tych zakupów mąż Pudzian dzwoni gdzie sie da, zobaczymy co uda mu się zdziałać. Będziemy musili pożyczyć teraz pieniążki na nie, bo sprzedajemy mieszkanie i raczej nie uda nam się tak szybko go sprzedać. Dzikie szaleństwo z tym vatem.

Dachówka płaska u Lumiere jest obłędna, nie wiem czy widziałaś. Mam nadzieje, że u mnie wyjdzie tak samo. Też mam w końcu dach dwuspadowy. Pogadam z Józiem Budowniczym i zoabaczymy co on zaproponuje w sprawie układania dachówki. Ty juz wiesz jaką dachówkę bys chciała?

Kuchniami sie nie przejmuj, do tego etapu i tak jeszcze sporo czasu :)

Strasznie się boję tej budowy, te koszty mnie przerażaja, tyle rzeczy bym chciała, a wiem, że nie mogę sobie na nie pozwolić. Te Święta jakoś mnie przybijają - w innym miejscu chciałabym je spędzić. W swoim domu. Wczoraj kupiłam choinkę - mikro choinkę :)

Przychodzę z rewizytą:)

Na wstępie gratulacje dzieciaczków:*

Piękny domek budujecie (przede wszystkim z prostym dachem i tańszym a nie to co u Nas....) Jak na początku szukaliśmy projektu to właśnie coś podobnego chcieliśmy do Waszego domku. Ale potem trafiłam na parterowy i pozostałam przy tej opcji...

Gdzie się budujecie? W Krakowie czy gdzieś może na obrzeżach miasta?

Fundament macie już zrobiony to tylko patrzeć jak mury będą piąć się do góry:)

Co do zwrotu Vat za materiały budowlane to kupuj ile się da....ja skorzystałam w tym roku z Vat'u i jestem zadowolona bo za tą kwotę mogę sobie kupić rzeczy na wykończeniówkę.

Będę podglądać i kibicować!

Pozdrawiam.