Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Homek by Agulla - Pogaduchy

Agulla

Recommended Posts

Witam w moich skromnych progach mari180790 :)

Budujemy się w Krakowie. Mam nadzieje, że w przyszłym roku domek będzie piął się do góry.

Bardzo długo szukałam idealnego projektu. Dom w miodokwiatach pojawił się w archonie całkiem nie dawno i chyba byłam pierwszą osobą, która go zakupiła :D Domek parterowy ma jedną duuużą zaletę - nie ma schodów i biegania po nich. Myślę, że szybko to docenisz. Przy adaptacji robiliscie użytkowe poddasze - będziecie je od początku użytkować czy np. wykańczać w późńiejszym terminie?

Te szybkie zakupy związane z Vatem są straszne - mam nadzieje, że nie podejmiemy przez to jakiś pochopnych decyzji. A nóż w przyszłym roku materiały stanieją...

Pozdrawiam i trzymam kciuki za wykończeniówkę :D

• Odpowiedzi 275
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Domek jest tak zbudowany że w razie czego będziemy mogli mieć poddasze użytkowe:) Tzn. prawie już mamy. Klatkę schodową mamy w garderobie. Ale na razie chcemy wykończyć parter a poddasze jak już się wprowadzimy.

Ocieplenie dachu i podłogi poddasza będzie robione przed wprowadzeniem się.

W projekcie mamy użytkowy strych jedynie. Zmiany jakie wnieśliśmy w trakcie budowy to podniesienie ścianki kolankowej o 80cm.

:) Mam nadzieję, że uda Wam się jak najwięcej skorzystać z możliwości odliczenia VATu, my się pewnie nie doczekamy pozwolenia na budowę w 2013 roku więc nic z tego.

My chcemy dachówkę Meyer Holsen Piano, też płaską, podoba mi się bardzo, trochę cena wysoka, ale na szczęście dom jaki chcemy wybudować ma prosty dach dwuspdowy o niedużej powierzchni, więc może damy radę :)

2012-04-01_18-27_piano_graphit_aktuell_1.jpg

Zaraz sobie zobaczę ten dach Lumiere,

A budową też się czasem martwię. Ale często sobie myślę, że dom to spełnienie moich marzeń i będę powolutku te marzenia realizować, a to rekompensuje te wszystkie problemy po drodze :) Więc głowa do góry, zobaczysz, że krok po kroku wszystko się uda i zanim się obejrzysz będziesz ubierać choinkę maxi w nowym domku. Wtedy to już dzieciaki pewnie będą ubierać z Tobą, więc nie inwestuj w drogie bombki ;)

Witam się i ja. :welcome:

Urocze Maluszki.:D Fajnie tak za jednym zamachem mieć Gwiazdę i Gwiazdora.;)

Domek bardzo ładny. Pomysł Elfir na wiatrołap i spiżarkę też mi się podoba. Na górze koło schodów wyprostowałabym ścianki w pomieszczeniu 2. Ale to dlatego, że nie lubię takich uskoków. ;)

Będę sobie podglądać postępy.

Pozdrawiam cieplutko.

Domek jest tak zbudowany że w razie czego będziemy mogli mieć poddasze użytkowe:) Tzn. prawie już mamy.

Wydaje mi się, że dokonaliscie fajnej adaptacji :) Wykańczajac poddasze mieszkając już w domu da Wam mozliwość realizacji pomysłów, które będą wynikały z funkconalności i tereażniejszych potrzeb. Nie boisz sie jednak, że będziesz miała wrażenie, że mieszkasz stale na budowie?

... dom to spełnienie moich marzeń i będę powolutku te marzenia realizować, a to rekompensuje te wszystkie problemy po drodze :) Więc głowa do góry, zobaczysz, że krok po kroku wszystko się uda i zanim się obejrzysz będziesz ubierać choinkę maxi w nowym domku. Wtedy to już dzieciaki pewnie będą ubierać z Tobą, więc nie inwestuj w drogie bombki ;)

Dachówka rzeczywiscie piekna. Widzialaś ją gdzieś na jakimś dachu?

Marzenia o domu rzeczywiscie pomagają przetrwać wszystkie rozterki :) Ale jakoś mam ostatnio taki dołek, budowa dopiero raczkuje, a ja już mam dołek! W tym momencie chciałabym, aby czas biegł szybciej.

Mam marzenie, że w moim domku choinka rzeczywiscie będzie duża. Może to głupie, ale już teraz kupuję ozdoby choinkowe z myslą o dużej choince. Na tej małej mieści sie raptem 6 małych bombek :D W przyszłym roku dojdą jeszce pewnie ozdoby zrobione przez dzieci :D

Asiu, jak tylko spełnią się moje marzenia, to zapraszam do siebie na kubek gorącej czekolady w otoczeniu dużej choinki :)

witam:)

bardzo fajnie domek wyglada na wizualizacjach

czy planujecie tak wlasnie wykonczyc, czy beda jakies zmiany ?

pewnie za rok juz bedziecie mieszkac :)

Witaj Yaa :D Cieszę się, żę Cię tutaj widzę :) Chiałabym, aby z zewnętrz domek został w ten sposób wykończony, ale to będzie zależało od pieniążków, które nam zostaną. W razie czego drewno na elewacji będzie musiało poczekać na lepsze czasy :)

Bardzo bym chciała, żebyśmy tam za roku już mieszkali... mam nadzieje, że sie uda :)

Płytki, które pokazałaś w dzienniku są intrygujące - myślę, że to dobre słowo :) Też zaczęły mi chodzić po głowie, a miałam inną koncepcję... Widziałaś płytki u Dorki?

Witam się i ja. :welcome:

Na górze koło schodów wyprostowałabym ścianki w pomieszczeniu 2. Ale to dlatego, że nie lubię takich uskoków. ;)

Witam Magdo 34 :) Bardzo sie cieszę, że wpadłaś do mnie :) Mnie się właśnie taka scianka na górze podoba, korytarz wydaje się wtedy przestronniejszy i będzie się lepiej schodziło z pietra na parter.

Wpadaj częściej :) liczę na Twoje rady i podpowiedzi :bye:

Obawiam się tego kurzu jakichś pyłów które będą przenikać na parter podczas pracy robotnika...ale mamy dodatkowe drzwi w wiatrołapie więc może nie będzie aż tak źle. Na razie po nowym roku ruszamy z Centralnym ogrzewaniem i wykańczaniem domku. Aby następne święta spędzić już u siebie:)

było radośnie:):yes::yes::yes:

wrzucam Ci na chwilkę zdj garazu mojego z płaską dachówką- dom też ma taka, ale na tym zdj lepiej widać. nie wiem, czy masz dachówkę już wybraną ale jesli nowoczesny dom - to moim zdaniem płaska jest idealna

http://img842.imageshack.us/img842/5429/20112011273.jpg

pozdrawiam:bye: