Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy urząd zawsze wysyła?

elczak

Recommended Posts

Złożyliśmy 3 dni temu wniosek o pozwolenie na budowę. Chcemy ruszyć w sierpniu (kanadyjczyk), więc zależy nam na czasie. W związku z tym mam pytanie: Czy urząd zawsze rozsyła pisma do sąsiadów w związku z nową budową? nawet wtedy kiedy plany zagospodarowania są dla wszystkich takie same (nie mamy jeszcze sąsiadów po obu stronach tzn. jeszcze się nie budują).

Ja tak samo jak przedmówcy, dzieki temu poszło to szybciej, objechałam 4 sąsiadów w 1 dzien. A odpowiadajac na twoje pytanie-tak, zawsze wysyła. Jedna z łódzkich forumowiczek boryka się właśnie z takim probleme, iż, mimo ze zebrała podpisy wszystkich sąsaidów, urzędnik stwierdził, ze poczeka do konca ustawowego czasu, poniewaz ktorys z sasiadów moze jeszcze zmienic swoja decyzje, szczerze powiem, ze nie wiem czy ma racje, skoro juz sie ktos podpisal, ze nie wnosi sprzeciwu?

tak tylko w okolicy jest potencjalnie 70 działek a buduje się może 5 osób. Nie rozumiem jednej rzeczy, przecież dostaliśmy warunki zabudowy i zagospodarowania takie same jak wszyscy, którzy mają działki na tym samym osiedlu więc dlaczego ktoś mógłby się nie zgodzić z naszą budową?

Dla mnie to bzdura

Ja mam lepiej inwestycja liniowa zainteresowani wszyscy właściciele działek wzdłuż drogi składamy plany wszyscy musimy się podpisać na wniosku że chcemy budować pani w starostwie przyjmuje i już po 14 dniach wydaję decyzję że rozpoczyna sprawę inwestycji oczywiście musi wszystkich zawiadomić (te same osoby co na wniosku) aby było szybciej sami zgłaszamy się do podpisu, po 10 dniach od daty ostatniego podpisu pani może wydać decyzje na pozwolenie niestety 10 dni mija w czwartek i pani stwierdza że środa jest dniem pisania decyzji i tym sposobem tracimy następne 7 dni w następny czwartek mamy decyzje niestety nie prawomocną ponieważ znowu wszyscy muszą zostać powiadomieni (te same osoby co na wniosku) i znowu od ostatniego podpisu musi minąć 14 dni jakbyśmy przypadkiem chcieli się odwołać od tego o co sami występujemy. jest decyzja niestety nie możemy rozpocząć robót bo musimy złożyć zawiadomienie że rozpoczynamy i poczekać 7 dni.

podsumujmy 14+10+7+14+7 = 52 dni przy założeniu że wszyscy jak jeden mąż stawiamy się wyznaczonym dniu aby trzykrotnie podpisywać że nie mamy nic przeciwko temu aby na własnej ziemi za własne pieniądze wybudować gminie wodociąg. Dla porządku wspomnę tylko że musieliśmy zawiadamiać o wszystkim np: jednostkę wojskowa tak jakby nasza rura miała znaczenie strategiczne

Chyba nie muszę pisać co o tym myślę..

Elczak moim zdaniem większość którzy udzielili ci informacji o pozwolenia ubiegała się w ubiegłych latach.

Prawda jest taka, że jeśli masz zachowane odległości czyli 3m dla ślepej ściany i 4m dla okiennej + nie bliżej ulicy niż w WZiZT to nikt nie wysyła nic do sąsiadów. Jestem tego na 100% pewien bo właśnie 4 maja odebrałem upragnioną pieczątkę "Niniejsza decyzja jest ostateczna". I pani wcześniej jak składałem papiery też mi mówiła że jeśli są zachowane odległości to nigdzie nie wysyłają i sprawdziło się. Bo ja też już sam chciałem jeździć po sąsiadach, ale jak widzisz nie było takiej potrzeby.

pzdr

MEDYK pamiętaj, że co kraj to obyczaj, a urzędnicy uwielbiają interpretować przepisy ni zawsze na naszą stronę.

Rafałku z głębokim żalem muszę przyznać ci rację. Polska to dziwny kraj, a ludzie pracujący w urzędach jeszcze dziwniejsi.

A i chyba będzie najlepiej jak elczak dokladnie spyta się u siebie w urzędzie jak oni tam interpretują ten przepis. Z tego co wiem przed zmianą przepisów u nas też wysyłali.

pzdr

Z tego co wiem to u nas też wysyłają, ale można wziąść decyzję i zebrać na niej podpisy z klauzulą, że zainteresowany nie będzie się odwoływał od tej decyzji. Jeśli to zrobisz w jeden dzień to decyzję uważa się za prawomocną :D . Myślę, że jest to dobry gest w naszą stronę za co chwalę nasz urząd.