Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schuco ktory model

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no własnie o to się obawiam

a okucia jakie wybrać Roto czy Withaus??

I Roto i Winhaus to dobre okucia, najważniejszy jest sposób okuwania, odpowiednia ilość zaczepów jak było pisane wcześniej. Zalecam też wszystkie kwatery kupić jako RU (rozwierno-uchylne) jeżeli jest balkon na słupku ruchomym to kwaterę bierną zalecam okuć też na RU z blokadą.

Trudno jest sobie wyobrazić firmę, która na pytanie "czy Państwa okna są zgodne z normami" odpowie przecząco:)

Z tego typu zaleceniami dostawców, którzy mają interes by sprzedawać.. jest jak z lekarzem:

- jednemu zaleci rower, drugiemu basen, a trzeciemu "żadnego ruchu".

Pytałem w firmie sprzedącęjj/montującej o różnice pomiędzy 2 -3 producentami, których sprzedają. Jeżeli było to podejrzane to raczej nie brali by po cześci także na siebie odpowiedzialności.

To zależy od producenta, Oknostyl ma wszytskie kolory i profile w jednej cenie. Wstępnie zdecydowałem się na Cave, ale okazało się, że niestety przy szybach 0.5 bedą różniące się listwy przyokienne przy szkleniu w ramie/skrzydle, więc finalnie będzie Rondo.

przy cavie szklenie w ramie nie ma 0,5 a 0,7 .przy rondo będzie to 0,6 i 0,7.

na pierwszym miejscu stawiał bym walory oszczędności ale to moje zdanie

finlandia termin połowa grudnia

no i pytanie czy zamawiać teraz i montować w zimie czy przełożyć to na wiosnę??

nikt ci nie zagwarantuje że w połowie grudnia temperatura pozwoli je zamontować (chyba że oni montują w minusach) a tak zawsze możesz "zarobić " parę złotych

przy cavie szklenie w ramie nie ma 0,5 a 0,7 .przy rondo będzie to 0,6 i 0,7.

na pierwszym miejscu stawiał bym walory oszczędności ale to moje zdanie

Wg programu do konfiguracji (oferty) mozna zastosowac 0.5, nawet mam wyliczony wspolczynnik calego okna, oczywiscie obowiazuje ograniczenie wielkosci okna.

Wg programu do konfiguracji (oferty) mozna zastosowac 0.5, nawet mam wyliczony wspolczynnik calego okna, oczywiscie obowiazuje ograniczenie wielkosci okna.

Ale jak? rama w Cavie jest taka sama jak w Rondo czyli ma 70mm,(różnica to tylko skrzydło) i przy szkleniu stałym w ramie nie zmieścisz pakietu 44mm:no:

Ale jak? rama w Cavie jest taka sama jak w Rondo czyli ma 70mm,(różnica to tylko skrzydło) i przy szkleniu stałym w ramie nie zmieścisz pakietu 44mm:no:

Mam takie szklenie:

4 /18ArSwSz/4 Plx/18ArSwSz/4, jest to fix w ramie. Profil SI82.

Wg katalogu, każdy z profili (classic, Rondo, Cava), ma taką sama szerokość ościeżnicy 82mm, możliwość szklenia do 52mm:

http://4okna.pl/pliki/get/pliki/biuro%20prasowe/materia%C5%82y%20do%20pobrania/katalogi%20techniczne/K2_SI82.pdf

No to sobie pogadali :wiggle:jeden o CT70 drugi o Si 82 ....w SI 82 można spokojnie "zapiąć" pakiet 48 mm - Ug-0,5 w każdym skrzydle i ościeżnicy, natomiast w CT 70 tylko w skrzydle CAVA.

W rondo i classicu oraz ościeżnicy możemy zmieścić max 40 mm.

Mam takie szklenie:

4 /18ArSwSz/4 Plx/18ArSwSz/4, jest to fix w ramie. Profil SI82.

Wg katalogu, każdy z profili (classic, Rondo, Cava), ma taką sama szerokość ościeżnicy 82mm, możliwość szklenia do 52mm:

http://4okna.pl/pliki/get/pliki/biuro%20prasowe/materia%C5%82y%20do%20pobrania/katalogi%20techniczne/K2_SI82.pdf

Nie mówiłeś, że chodzi o SI 82 :) myślałem że chodzi o CT70, wiadomo, że w SI82 można zapiąć taki pakiet

hahaha :) a jakie masz gabaryty tych okien bo z tego co wiem jest problem ze skrzydłem pośrednim w profilu si82 cava .

ale różnica klipsów przy tym modelu jest:)

Te akurat 2 x 2m x 1,4m ale są większe i mniejsze. Co to jest te skrzydło pośrednie ?

U mnie staneło na Rondo, bo w Cavie, jest różnica listwy przyokiennej rama / ościeżnica przy 0.5

• 10 months później...
Ja także wybrałem cava ct70 i okna 0.5. Zastanawiałem się nad cieplejszym profilem 82 ale różnica wynosiła o 0.9 vs 0.8 dla okna małego do 0.85 vs 0.78 dla okna dużego. Słowem im większe okna tym mniejsze znaczenie mają profile a większe znaczenie mają cieplejsze szyby. Okucia mam roto. Na razie wszystko OK :)