dreams come true 09.11.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Dzień dobry, proszę o pomoc w ustaleniu jaki typ kociołka oraz moc nadaje się najlepiej do ogrzania CO oraz CWU w moim przyszłym domu.Etap budowy - projektowanie budynku.Dlaczego węgiel? - chcę aby było jak najoszczędniej, gazu nie mam w pobliżu działki także odpada. Dom będzie budowany w przyszłym roku, parterowy. Powierzchnia 85 m2. W tym kotłowania 5,5m2. Odległość łazienki i kuchni od kotłowni - praktycznie sąsiadujące pomieszczenia. Ogrzewanie podłogówka + kaloryfery. Ocieplenie 15 cm + rolety antywłamaniowe. Kotłownia zaraz obok wejścia, wejście znajduje się w środku budynku, Liczba okien to 8 (w tym 1 duże tarasowe, 2 małe 50 x 50cm, reszta 120 x 140cm). Z transportem węgla do kotłowni nie będzie problemu. Zależy mi aby w piecu również można było palić drewnem. Pytania:1. Czy moc Kocioła 10-12KW jest odpowiednia?2. Czy kocioł z podajnikiem wchodzi w grę? Trudno znaleźć kocioł z podajnikiem o małej mocy.3. Czy kocioł dolnego spalania jest najlepszą alternatywą do kocioła z podajnikiem? 4. Jaki model konkretnie polecacie?Najlepszym rozwiązaniem byłoby dla mnie gdyby do pieca nie trzeba było by zaglądać częściej niż 1 lub 2 razy na dobę(nie licząc czyszczenia itp.)Jeszcze uwaga co do CWU latem, chciałbym aby np w weekend rozpalać piec drewnem aby zagrzał wodę, a w tygodniu grzałką w bojlerze. Liczba użytkowników domu to 2 + 1, a w przyszłości jak finanse pozwolą to oby 2 + 2.p.s. przeczytałem masę postów na ten temat i po ich przeczytaniu tym bardziej nie wiem jaki piec wybrać.|Zasugerowałem się piecem dolnego spalania po przeczytaniu strony: czysteogrzewanie.plZ góry wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 09.11.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 (edytowane) Jeśli ci się nie spieszy to polecam Ogniwo Eko Plus M . Kociołek spełni twoje wymagania .Będziesz mógł palić w nim kiepskim eko lub miałem .Piec dopiero wejdzie na rynek po nowym roku.Tak twórca tego pieca twierdzi .10-12kw to są piece za duże dla twojego domku . Edytowane 9 Listopada 2013 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.11.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 jeśli chcesz spełniać swoje marzenia to zapomnij o kociołkuten domek będzie potrzebował około 3KW by było w nim ciepło co oznacza 2 duże czajniki a nie kocioł na węgielnie ma tak małego kotła na paliwo stałe poczytaj o pompach ciepła i się nie przerażajw tak małym domu nawet powietrzna da radę - ewentualnie przez tydzień grzałką ją wspomożesz albo zrobisz GWC i bez grzałek obgoni http://www.cieplowlasciwie.pl/zajrzyj na podaną stronę, wpisz dane domu i zobacz co Ci pokażepotem napisz do kolegi asolt i on rozwieje wszelkie Twoje wątpliwościzresztą jest wątek o domku chyba 106m - niedawno obaj tam gościliśmyposzukaj poczytaj wyciągnij wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 10.11.2013 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Dzięki za sugestie!Wuwok, kocioł będzie kupowany za rok dopiero także w sam raz. Wiesz może czy w tym piecu awaryjnie będzie można palić drewnem? Jaką moc będzie miał ten kocioł? Z obliczeń na cieplowasciwe.pl wyszło że będę potrzebował 3,7KW maksymalnej mocy oraz przeciętny dzień zimy to 1,9KW. Timon, zabieram się za lekturę odnośnie pomp, nie wdrażałem się w temat ze względu na opinie znajomych, którzy mówili że to kosztowny interes oraz jest mało dynamiczna przy nagłych spadkach temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 10.11.2013 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 http://www.zgoda-wieprz.pl/76-kociol-ksgw-zgoda Co sądzicie o tym ? o mocy 8KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.11.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 jak chcesz kocioł węglowy to z buforemładując go pracuje na mocy nominalnej z przyzwoitą sprawnością a potem stoi w podtrzymaniu lub wygaszaszczytaj o tych pompach bo jak ze strony która liczy przybliżone wartości wyszło poniżej 4KW to z OZC wyjdzie mniej lub tyle samopompa ciepła albo prąddaruj sobie węgieljakbyś miał dom 240m2 to można ewentualnie mały kociołek na upartego ale w Twoim przypadku inny sposób będzie dużo bardziej wydajny i co za tym idzie mniej kosztowny w eksploatacjia to należy brać pod uwagę a nie tylko koszt samego "czajnika" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 11.11.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Na taką chałupkę najlepszy będzie wszystkospalający kocioł górnego spalania z odpowiednio dużym buforem. Najmniejszy kocioł ma jakieś 7-8 kW, do tego bufor minimum 1 m3. Mozna by ewentualnie jeszcze pomyśleć o kotle na pelet, ale też koniecznie z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.11.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Dlaczego węgiel? - chcę aby było jak najoszczędniej, gazu nie mam w pobliżu działki także odpada. Ale żeś pojechał Rozumiem,że nie policzyłeś "oszczędności" tylko powielasz błędne informacje. Proponuje siąść i dokładnie policzyć,do porównania przyjmij także piecyk elektryczny Kospel lub Elterm w cenie ok.2,5tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 17.11.2013 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 oj nadal wiem że nic nie wiem 1. jaki jest koszt buforu 1m3 do kotła na paliwo stałę? Czy posiadając taki bufor realne jest palenie w piecu co drugi dzień w zwykły dzień zimy, załóżmy -5 stopni. 2. ile może kosztować pompa ciepła do tego domku? z moich obliczeń które znalazłem wyjdzie około 20 tys. Czy to realna kwota? Naprawdę wielkie dzięki wszystkim za sugestie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.11.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 sam dostawałem takie oferty na pompę ciepła razem ze zbiornikem CWU i robocizną, więc chyba to kwota realna. wg mnie to lepsze wyjście niż kocioł - czyste i bezobsługowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 17.11.2013 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 imrahil, przeglądałem Twój dziennik budouwy - gratuluje projektu! Ty już zdecydowany jesteś na pompę ciepła? rozumie że pompa ciepła będzie również ogrzewała cwu latem? Dużo prądu pobiera taka pompa tylko do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.11.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 w moim domu wkładam sporo pieniędzy w ocieplenie i okna, z OZC wynika że dla temperatury 22 stopnie w domu (i 24 stopnie w łazienkach) potrzebuję nieco ponad 4800 kWh na sezon. do tego CWU, trudno mi określić ile tego będzie na 3 osoby (2500 kWh?). w sumie 7500 kWh. wydaje mi się, że z grzaniem CO zmieszczę się w taniej taryfie, z CWU nie zawsze, ale generalnie jest szansa zmieścić się z całość w 3000 zł za rok grzejąc samym prądem. w związku z tym zrezygnowałem z pompy ciepła przynajmniej na kilka lat - musiałbym brać kredyt, żeby ją kupić, a kociołek elektryczny + bojler to koszt 3500 zł, więc różnica spora. ja na Twoim miejscu w pierwszej kolejności zrobiłbym OZC, wtedy dowiesz się ile Twój dom będzie palił i będziesz wiedział jaka moc pompy/kotła Cię interesuje. można w tej sytuacji zrobić wyceny kotłowni. potem podjąłbym decyzję o ewentualnym usunięciu komina. do tego warto zrobić dobry projekt podłogówki. przy pompie ciepła kaloryfery nie są za dobrym rozwiązaniem. najważniejsze to OZC, to koszt kilkuset zł a powinien znacznie rozjaśnić sytuację i uniknąć niepotrzebnych dalszych kosztów. mnie akurat robił asolt z forum muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 07.12.2013 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Jeśli ci się nie spieszy to polecam Ogniwo Eko Plus M . Kociołek spełni twoje wymagania .Będziesz mógł palić w nim kiepskim eko lub miałem .Piec dopiero wejdzie na rynek po nowym roku.Tak twórca tego pieca twierdzi .10-12kw to są piece za duże dla twojego domku . Proszę o informację jaką moc będzie miał ten kocioł? przybliżona cena jest już widoma? czy będzie można tam okazyjnie palić drewnem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 11.01.2014 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 witam po przerwie. Otrzymałem warunki techniczne odstawy i okazało się że nie ma problemu z gazem za ok. 2 tys podłącza gaz bez problemu. Także rezygnuje z kotłowni na paliwo stałe i piec gazowy z zamkniętą komorą postawię w spiżarce. Mam dwa pytania do Was:Czy do takiego domku opłaca się dodatkowy wydatek na piec kondensacyjny? czy zwykły z zamkniętą komorą spalania. Noi drugie bardzo ważne pytanie, czy strop drewniany będzie dużo tańszy od stropu teriva w takim domu 12 x 8m ? Wydaję mi się że teriva to lepsze rozwiązanie. Poddasze nie użytkowe. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 11.01.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Czy do takiego domku opłaca się dodatkowy wydatek na piec kondensacyjny? czy zwykły z zamkniętą komorą spalania. Moim zdaniem tak, zawsze to te 15-20% mniejsze spalania (kondensacja + wyższa sprawność przy niskich temperaturach powrotu w instalacji). Jakbyś sobie zrobił w całości podłogówkę byłoby jeszcze lepiej, prościej i chyba nawet taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 12.01.2014 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 aha, czyli wtedy bez kaloryferów cały domek? a w płaszcz wodny opłaca się inwestować czy lepiej grawitacyjne rozprowadzenie ciepła?projekt domu to: http://z500.pl/projekt/7/Z7,maly-dom-z-dachem-dwuspadowym-ekonomiczny-funkcjonalny-i-praktyczny/dane-ogolne.htmltylko wydłużony o 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 12.01.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 aha, czyli wtedy bez kaloryferów cały domek? a w płaszcz wodny opłaca się inwestować czy lepiej grawitacyjne rozprowadzenie ciepła? Tak, bez żadnych kaloryferów. Ja u siebie będę robił na pewno 1 w łazience ogrzewany grzałką na prąd n(żona chce mieć do suszenia ręczników), poza tym ma być 100% podłogówki. Tylko dystrybucja gorącego powietrza, żadne płaszcze wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreams come true 13.01.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Tak, bez żadnych kaloryferów. Ja u siebie będę robił na pewno 1 w łazience ogrzewany grzałką na prąd n(żona chce mieć do suszenia ręczników), poza tym ma być 100% podłogówki. Tylko dystrybucja gorącego powietrza, żadne płaszcze wodne. Co przemówiło do Ciebie najbardziej że wybrałeś tylko podłogówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 13.01.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Co przemówiło do Ciebie najbardziej że wybrałeś tylko podłogówkę ? prosta, wręcz banalna instalacja najlepsze warunki pracy dla systemów niskotemperaturowych (obojętne czy kocioł kondensacyjny czy pompa ciepła) estetyka brak martwienia się o niezasłanianie kalafiorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts