Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł do domu jednorodzinnego 85m2 - pomoc.

dreams come true

Recommended Posts

Dzień dobry, proszę o pomoc w ustaleniu jaki typ kociołka oraz moc nadaje się najlepiej do ogrzania CO oraz CWU w moim przyszłym domu.

Etap budowy - projektowanie budynku.

Dlaczego węgiel? - chcę aby było jak najoszczędniej, gazu nie mam w pobliżu działki także odpada.

Dom będzie budowany w przyszłym roku, parterowy. Powierzchnia 85 m2. W tym kotłowania 5,5m2.

Odległość łazienki i kuchni od kotłowni - praktycznie sąsiadujące pomieszczenia. Ogrzewanie podłogówka + kaloryfery.

Ocieplenie 15 cm + rolety antywłamaniowe. Kotłownia zaraz obok wejścia, wejście znajduje się w środku budynku, Liczba okien to 8 (w tym 1 duże tarasowe, 2 małe 50 x 50cm, reszta 120 x 140cm). Z transportem węgla do kotłowni nie będzie problemu.

Zależy mi aby w piecu również można było palić drewnem.

Pytania:

1. Czy moc Kocioła 10-12KW jest odpowiednia?

2. Czy kocioł z podajnikiem wchodzi w grę? Trudno znaleźć kocioł z podajnikiem o małej mocy.

3. Czy kocioł dolnego spalania jest najlepszą alternatywą do kocioła z podajnikiem?

4. Jaki model konkretnie polecacie?

Najlepszym rozwiązaniem byłoby dla mnie gdyby do pieca nie trzeba było by zaglądać częściej niż 1 lub 2 razy na dobę(nie licząc czyszczenia itp.)

Jeszcze uwaga co do CWU latem, chciałbym aby np w weekend rozpalać piec drewnem aby zagrzał wodę, a w tygodniu grzałką w bojlerze.

Liczba użytkowników domu to 2 + 1, a w przyszłości jak finanse pozwolą to oby 2 + 2.

p.s. przeczytałem masę postów na ten temat i po ich przeczytaniu tym bardziej nie wiem jaki piec wybrać.

|Zasugerowałem się piecem dolnego spalania po przeczytaniu strony: czysteogrzewanie.pl

Z góry wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Jeśli ci się nie spieszy to polecam Ogniwo Eko Plus M . Kociołek spełni twoje wymagania .Będziesz mógł palić w nim kiepskim eko lub miałem .Piec dopiero wejdzie na rynek po nowym roku.Tak twórca tego pieca twierdzi .10-12kw to są piece za duże dla twojego domku . Edytowane przez wuwok

jeśli chcesz spełniać swoje marzenia to zapomnij o kociołku

ten domek będzie potrzebował około 3KW by było w nim ciepło co oznacza 2 duże czajniki a nie kocioł na węgiel

nie ma tak małego kotła na paliwo stałe

poczytaj o pompach ciepła i się nie przerażaj

w tak małym domu nawet powietrzna da radę - ewentualnie przez tydzień grzałką ją wspomożesz albo zrobisz GWC i bez grzałek obgoni

http://www.cieplowlasciwie.pl/

zajrzyj na podaną stronę, wpisz dane domu i zobacz co Ci pokaże

potem napisz do kolegi asolt i on rozwieje wszelkie Twoje wątpliwości

zresztą jest wątek o domku chyba 106m - niedawno obaj tam gościliśmy

poszukaj poczytaj wyciągnij wnioski

Dzięki za sugestie!

Wuwok, kocioł będzie kupowany za rok dopiero także w sam raz. Wiesz może czy w tym piecu awaryjnie będzie można palić drewnem? Jaką moc będzie miał ten kocioł? Z obliczeń na cieplowasciwe.pl wyszło że będę potrzebował 3,7KW maksymalnej mocy oraz przeciętny dzień zimy to 1,9KW.

Timon, zabieram się za lekturę odnośnie pomp, nie wdrażałem się w temat ze względu na opinie znajomych, którzy mówili że to kosztowny interes oraz jest mało dynamiczna przy nagłych spadkach temp.

jak chcesz kocioł węglowy to z buforem

ładując go pracuje na mocy nominalnej z przyzwoitą sprawnością a potem stoi w podtrzymaniu lub wygaszasz

czytaj o tych pompach bo jak ze strony która liczy przybliżone wartości wyszło poniżej 4KW to z OZC wyjdzie mniej lub tyle samo

pompa ciepła albo prąd

daruj sobie węgiel

jakbyś miał dom 240m2 to można ewentualnie mały kociołek na upartego ale w Twoim przypadku inny sposób będzie dużo bardziej wydajny i co za tym idzie mniej kosztowny w eksploatacji

a to należy brać pod uwagę a nie tylko koszt samego "czajnika"

Gość Arturo72

Dlaczego węgiel? - chcę aby było jak najoszczędniej, gazu nie mam w pobliżu działki także odpada.

Ale żeś pojechał ;)

Rozumiem,że nie policzyłeś "oszczędności" tylko powielasz błędne informacje.

Proponuje siąść i dokładnie policzyć,do porównania przyjmij także piecyk elektryczny Kospel lub Elterm w cenie ok.2,5tys.zł

oj nadal wiem że nic nie wiem :)

1. jaki jest koszt buforu 1m3 do kotła na paliwo stałę? Czy posiadając taki bufor realne jest palenie w piecu co drugi dzień w zwykły dzień zimy, załóżmy -5 stopni.

2. ile może kosztować pompa ciepła do tego domku? z moich obliczeń które znalazłem wyjdzie około 20 tys. Czy to realna kwota?

Naprawdę wielkie dzięki wszystkim za sugestie!

w moim domu wkładam sporo pieniędzy w ocieplenie i okna, z OZC wynika że dla temperatury 22 stopnie w domu (i 24 stopnie w łazienkach) potrzebuję nieco ponad 4800 kWh na sezon. do tego CWU, trudno mi określić ile tego będzie na 3 osoby (2500 kWh?). w sumie 7500 kWh. wydaje mi się, że z grzaniem CO zmieszczę się w taniej taryfie, z CWU nie zawsze, ale generalnie jest szansa zmieścić się z całość w 3000 zł za rok grzejąc samym prądem. w związku z tym zrezygnowałem z pompy ciepła przynajmniej na kilka lat - musiałbym brać kredyt, żeby ją kupić, a kociołek elektryczny + bojler to koszt 3500 zł, więc różnica spora.

ja na Twoim miejscu w pierwszej kolejności zrobiłbym OZC, wtedy dowiesz się ile Twój dom będzie palił i będziesz wiedział jaka moc pompy/kotła Cię interesuje. można w tej sytuacji zrobić wyceny kotłowni. potem podjąłbym decyzję o ewentualnym usunięciu komina. do tego warto zrobić dobry projekt podłogówki. przy pompie ciepła kaloryfery nie są za dobrym rozwiązaniem. najważniejsze to OZC, to koszt kilkuset zł a powinien znacznie rozjaśnić sytuację i uniknąć niepotrzebnych dalszych kosztów. mnie akurat robił asolt z forum muratora.

• 3 weeks później...
Jeśli ci się nie spieszy to polecam Ogniwo Eko Plus M . Kociołek spełni twoje wymagania .Będziesz mógł palić w nim kiepskim eko lub miałem .Piec dopiero wejdzie na rynek po nowym roku.Tak twórca tego pieca twierdzi .10-12kw to są piece za duże dla twojego domku .

Proszę o informację jaką moc będzie miał ten kocioł? przybliżona cena jest już widoma? czy będzie można tam okazyjnie palić drewnem?

• 1 month później...

witam po przerwie. Otrzymałem warunki techniczne odstawy i okazało się że nie ma problemu z gazem za ok. 2 tys podłącza gaz bez problemu. Także rezygnuje z kotłowni na paliwo stałe i piec gazowy z zamkniętą komorą postawię w spiżarce.

Mam dwa pytania do Was:

Czy do takiego domku opłaca się dodatkowy wydatek na piec kondensacyjny? czy zwykły z zamkniętą komorą spalania.

Noi drugie bardzo ważne pytanie, czy strop drewniany będzie dużo tańszy od stropu teriva w takim domu 12 x 8m ? Wydaję mi się że teriva to lepsze rozwiązanie. Poddasze nie użytkowe.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Czy do takiego domku opłaca się dodatkowy wydatek na piec kondensacyjny? czy zwykły z zamkniętą komorą spalania.

Moim zdaniem tak, zawsze to te 15-20% mniejsze spalania (kondensacja + wyższa sprawność przy niskich temperaturach powrotu w instalacji). Jakbyś sobie zrobił w całości podłogówkę byłoby jeszcze lepiej, prościej i chyba nawet taniej :yes:

aha, czyli wtedy bez kaloryferów cały domek?

a w płaszcz wodny opłaca się inwestować czy lepiej grawitacyjne rozprowadzenie ciepła?

projekt domu to:

http://z500.pl/projekt/7/Z7,maly-dom-z-dachem-dwuspadowym-ekonomiczny-funkcjonalny-i-praktyczny/dane-ogolne.html

tylko wydłużony o 50 cm.

aha, czyli wtedy bez kaloryferów cały domek?

a w płaszcz wodny opłaca się inwestować czy lepiej grawitacyjne rozprowadzenie ciepła?

Tak, bez żadnych kaloryferów. Ja u siebie będę robił na pewno 1 w łazience ogrzewany grzałką na prąd n(żona chce mieć do suszenia ręczników), poza tym ma być 100% podłogówki.

Tylko dystrybucja gorącego powietrza, żadne płaszcze wodne.

Tak, bez żadnych kaloryferów. Ja u siebie będę robił na pewno 1 w łazience ogrzewany grzałką na prąd n(żona chce mieć do suszenia ręczników), poza tym ma być 100% podłogówki.

Tylko dystrybucja gorącego powietrza, żadne płaszcze wodne.

Co przemówiło do Ciebie najbardziej że wybrałeś tylko podłogówkę ?