baniol 09.11.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Witam, chciałem zrobić mały remont - zamienić stare tapety na farbę. Jednak nigdy tego nie robiłem i chciałem zapytać czy dobrze planuję to zrobić. 1. Zdrapuję stare tapety używając Metylanu. 2. Kładę na nierówne miejsca gładź szpachlową. 3. Przecieram papierem ściernym. 4. Maluję farbą. W załączniku przesyłam zdjęcie jak to wygląda pod tapetą. Jest to stare budownictwo i przez cały czas były tylko tapety i ściana nigdy nie była wyrównywana. Powierzchnia ściany to 30m2, a mój budżet to 500zł. Bardzo proszę o wskazówki, ponieważ będzie to moje pierwsze tego typu działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 09.11.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Co to jest pod tapetą? Zielona farba? Dobrze byłoby ją zeskrobać przed gipsowaniem. Potem grunt akrylowy. Teraz w zależności od wielkości nierówności, duże można wyrównać tynkiem gipsowym typu Rotband albo Goldband, mniejsze wystarczy gips szpachlowy szary. Na to gładź szpachlowa, potem farba podkładowa i właściwa. To tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baniol 09.11.2013 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak zielone to chyba jakaś stara farba (musi mieć co najmniej 40 lat). 1. Grunt akrylowy - wystarczy pomalować raz, tak?2. A jak rozpoznać czy nierówności są duże czy małe? Tyle co zadrapania, nie ma jakiś specjalnych dziur, tylko w kątach troszkę jest. Czy szary gips szpachlowy można kupić gotowy, tj. rozrobiony w wiadrze?3. Gładź szpachlowa - rozumiem, że wystarczy raz przejechać i wygładzić papierem ściernym.4. Farba podkładowa - czy przed tym powinienem jeszcze raz zagruntować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 10.11.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Czy ściana jest prosta można sprawdzić np. łatą 2m. Ale rozumiem z Twojego opisu że u Ciebie wystarczy ją tylko wygładzić. Jeśli tynk jest równy to w ogóle może nie być konieczności używania gipsu szpachlowego, tylko od razu można sięgnąć po gładź szpachlową - tutaj trudno mi doradzić nie widząc ściany. Przy większych nierównościach dobrze zrobić w tej kolejności gips szpachlowy -> grunt -> gładź szpachlowa. Niby można dawać gładź w grubszych warstwach, ale gips szpachlowy jest tańszy i twardszy. 1. Tak.2. Gips szpachlowy jest raczej tylko w formie sypkiej. Gładź szpachlową można kupić w wiaderkach, ale jest to produkt tzw. finish, czyli stosuje się go przy gładzeniu bardzo równych tynków, przy płytach g-k, albo jako ostateczną warstwę podczas gładzenia starych ścian. 3. To zależy od ściany, Twoich umiejętności jak i samej gładzi. Może wystarczyć jedna warstwa, a może będzie potrzeba więcej.4. Zwykle farby podkładowe nie wymagają wcześniejszego gruntowania - one same w sobie stanową grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 10.11.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 gips szpachlowy -> grunt -> gładź szpachlowa. Po co ten grunt Kolego jeśli ma być kolejna warstwa? Wystarczy delikatnie pacą/kielnią zjechać niedoskonałości i na to kolejna warstwa gipsu czy też gładzi. Po szlifowaniu zmieć ściany (miotła wystarczy) jeśli chcesz zrobić dobrze to do gruntowania kup farbę KABE Aquatex rozcieńcz to z wodą 1:1 i masz b.dobrą farbę gruntującą. Później już producent i kolor który wybierzesz. Życzę powodzenia, a w szczególności z szpachlowaniem to bez szpachlowania całych ścian się nie obejdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 11.11.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Jeśli nałoży się wyrównującą warstwę gipsu szpachlowego, miejscami cieńszą, gdzie indziej grubszą to podłoże pod gładź znów będzie nierówno chłonne więc dobrze byłoby tą chłonność zmniejszyć choćby rozcieńczonym 1:1 gruntem. Ale może masz rację że nie trzeba - raczej nie zaszkodzi Ja pod malowanie stosowałem farbę podkładową Kabe Aqualit i polecam - zacna farba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 11.11.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Jeśli nałoży się wyrównującą warstwę gipsu szpachlowego, miejscami cieńszą, gdzie indziej grubszą to podłoże pod gładź znów będzie nierówno chłonne więc dobrze byłoby tą chłonność zmniejszyć choćby rozcieńczonym 1:1 gruntem. Ale może masz rację że nie trzeba - raczej nie zaszkodzi Ja pod malowanie stosowałem farbę podkładową Kabe Aqualit i polecam - zacna farba Szkoda czasu. No chyba że szpachlarz słabych lotów wówczas szlifowanie, odpylenie grunt oraz kolejna warstwa gładzi/gipsu. Jeśli dobry szpachlarz nie bawi się w to kolejne gruntowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts