Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont kuchni - ukrycie rur

insulinepl

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Moja mama zamarzyła sobie nową kuchnie, mianowicie meble itp. Problem powstaje przy zlewozmywaku który to ma rury poprowadzone nad kafelkami (pozostałość po renowacji rur z starych metalowych na PCV, te PCV są na wierzchu). Zanim rodzicielka meble kupi chcę te rury ukryć, i tu pytam czy moge do tego użyć płyt gipsowo kartonowych? Po ściągnięciu starych kafelek rury odstają ok. 10cm od pionu.

Do tego myśle czy już te płyty to na całą scianę, czy zrobić taką "półkę" wzdłuż całośći (1.5m).

Tu wrzucam obecne zdjęcie, jak widać wygląda to tragicznie (dom jest stary, ponad 50 lat).

Wybaczcie za syf, na szybko robione i po kolacji :]

2013-11-09_18-57-06_HDR.jpg

Mam 17 lat i ojciec chętny do remontu nie jest, więc zrobię to ja, już swój pokój wyremontowałem.

Edytowane przez insulinepl

Skoro nie chcesz wsadzić tych rurek w ścianę(przypuszczam, że nie masz zgrzewarki), to przynajmniej kup czerwoną izolację odpowiednią do średnicy tych rurek. Rozetnij ją, nałóż na rurki i sklej jakimś budaprenem, ale nie klej do rurek, tylko izolacje do izolacji. Rurki powinny być zaizolowane z tym, że to powinno się izolować przed zgrzaniem elementów.., nie skrapla Ci się woda na tych rurkach ?

Co do wsadzenia rurek w ścianę, zawsze trzeba uważać na instalacje puszczone w ścianie, prąd gaz kanalizacja i woda.. żeby czegoś nie uszkodzić i ujść z życiem..ale do tego potrzebna zgrzewarka i na pewno więcej roboty jest niż przykrycie czymś tych rurek.