Bazyl3 10.11.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Ponieważ we wtorek będzie stawiany komin (schiedel fi 20) stanąłem przed koniecznością wyboru kotła (wysokość trójnika) i w związku z tym moje pytania. Potrzebny piec do ogrzania 140 m2, zbudowanych z porothermu 25 w przyszłości docieplonego 15cm styro. Dosyć mała kotłownia, która nie pozwoli założyć upatrzonego, tłokowego SASa Eco, gdyż zostaje zbyt mało miejsca między drzwiczkami pieca a bojlerem, który ma stanąć w kącie pomieszczenia. Sprawę załatwia zwykły koszowiec, ale ... No właśnie jaki, jakiej mocy i jakiej firmy?? Dobrze by było, gdyby pozwalał na bezproblemowe i wygodne "popalanie" na dodatkowym ruszcie wodnym i obsługiwał sporą ilość rodzajów paliwa. Niejako przy okazji chciałbym się też dowiedzieć o dobrej jakości bojlery z dwoma wężownicami (bo chyba wyskrobię kasę na montaż instalacji solarnej) i zapytać jaki litraż dla 4-5 osobowej rodziny?? Z góry dziękuję za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 10.11.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 A jaki wysoki ten komin ? 200 mm to na bank za dużo. Jeśli o kocioł chodzi, najpierw przeczytaj to: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.11.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Bazyl3 - skoro masz upatrzonego tłokowca SASa Eco i jesteś do niego przekonany i taki Ci potrzebny to go sobie kup a bojler załóż wiszący pod sufitem kotłowni i po sprawie. Sprawdź jednak czy ten kocioł jest produkowany w małych mocach góra 12 kw bo taki kocioł na pewno Ci wystarczy i większego nie potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 10.11.2013 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 A jaki wysoki ten komin ? 200 mm to na bank za dużo. Tez mi sie tak wydawało, ale taki kazał zamówić instalator. Wysokość jakieś 8,60 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 10.11.2013 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Bazyl3 - skoro masz upatrzonego tłokowca SASa Eco i jesteś do niego przekonany i taki Ci potrzebny to go sobie kup a bojler załóż wiszący pod sufitem kotłowni i po sprawie. Problem w tym, że moce zaczynają się od 17 kW, a ja jakoś nie mam przekonania do podwieszania półtonowego kloca pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 12.11.2013 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Wstępnie wybrałem Defro Duo 15kW. Czy ktoś może użytkuje i może podzielić się opinią o tym kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 12.11.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 200 mm to na bank za dużo. A to niby z czego taki wniosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 12.11.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Docelowo (jak ocieplisz porządnie domek) wystarczy Ci kocioł 12KW. Pytanie kiedy będziesz ocieplał? Dach masz ocieplony? Domek parterowy?Bojler minimum 300l stojący, jeśli już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts