Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec i bojler?

Bazyl3

Recommended Posts

Ponieważ we wtorek będzie stawiany komin (schiedel fi 20) stanąłem przed koniecznością wyboru kotła (wysokość trójnika) i w związku z tym moje pytania. Potrzebny piec do ogrzania 140 m2, zbudowanych z porothermu 25 w przyszłości docieplonego 15cm styro. Dosyć mała kotłownia, która nie pozwoli założyć upatrzonego, tłokowego SASa Eco, gdyż zostaje zbyt mało miejsca między drzwiczkami pieca a bojlerem, który ma stanąć w kącie pomieszczenia. Sprawę załatwia zwykły koszowiec, ale ... No właśnie jaki, jakiej mocy i jakiej firmy?? Dobrze by było, gdyby pozwalał na bezproblemowe i wygodne "popalanie" na dodatkowym ruszcie wodnym i obsługiwał sporą ilość rodzajów paliwa.

Niejako przy okazji chciałbym się też dowiedzieć o dobrej jakości bojlery z dwoma wężownicami (bo chyba wyskrobię kasę na montaż instalacji solarnej) i zapytać jaki litraż dla 4-5 osobowej rodziny??

Z góry dziękuję za wszelkie porady :D

Bazyl3 - skoro masz upatrzonego tłokowca SASa Eco i jesteś do niego przekonany i taki Ci potrzebny to go sobie kup a bojler załóż wiszący pod sufitem kotłowni i po sprawie. Sprawdź jednak czy ten kocioł jest produkowany w małych mocach góra 12 kw bo taki kocioł na pewno Ci wystarczy i większego nie potrzebujesz :)

Bazyl3 - skoro masz upatrzonego tłokowca SASa Eco i jesteś do niego przekonany i taki Ci potrzebny to go sobie kup a bojler załóż wiszący pod sufitem kotłowni i po sprawie.

Problem w tym, że moce zaczynają się od 17 kW, a ja jakoś nie mam przekonania do podwieszania półtonowego kloca pod sufitem :)