PatrycjaRafał 10.11.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Mam trochę nietypową płytę fundamentową, ponieważ na płycie są ściany fundamentowe, które wynoszą poziom zero domu wyżej (wariacja płyty dennej). Płyta będzie znajdować się 30cm pod poziomem gruntu, czyli od dołu wygląda to tak: wymieniona warstwa piasku (ok. 40cm)chudy beton (ok. 7cm)płyta fundamentowa (30cm) (dlaczego tak gruba - duże szkody górnicze)ściany fundamentowe, które tak jak wspomniałem będą obsypane 30cm ponad płytę Czy wg Was muszę zrobić opaskę przeciwysadzinową ze styropianu? Jeżeli tak to czy może się ona znajdować 60-70cm pod poziomem 0? Teraz mam wszysto na wierzchu i w razie czego najłatwiej mi to zrobić w takim stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.11.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Mam trochę nietypową płytę fundamentową, ponieważ na płycie są ściany fundamentowe ale już są ? czy da się to zmienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrycjaRafał 10.11.2013 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Już są, ale też tak świadomie chciałem - ze względu na okresowe wysokie wody gruntowy oraz lekką powódź parę lat temu - dmucham na zimne i oprócz tego, że będe podnosił grunt wyzej to jeszcze na to podnosze poziom zero, aby kiedyś nie mieć jeziorka w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.11.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 jak tak to rozumie. płyta fundamentowa (30cm) (dlaczego tak gruba - duże szkody górnicze) ale są ? jak są to ok też dmuchać na zimno, tego potem nie naprawisz. Czy wg Was muszę zrobić opaskę przeciwysadzinową ze styropianu? Jeżeli tak to czy może się ona znajdować 60-70cm pod poziomem 0? Teraz mam wszysto na wierzchu i w razie czego najłatwiej mi to zrobić w takim stanie. im bliżej wierzchu gruntu tym lepiej więcej "ciepłego" gruntu będzie zabezpieczać przed wysadzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrycjaRafał 10.11.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Czyli wychodzi na to, że teraz na zimę chyba zasypie bez tej opaski, a w przyszłym roku odkopię dajmy na to 30-40cm ziemi w sadzę tam styro i zasypię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 10.11.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Mam trochę nietypową płytę fundamentową, ponieważ na płycie są ściany fundamentowe, które wynoszą poziom zero domu wyżej (wariacja płyty dennej). Płyta będzie znajdować się 30cm pod poziomem gruntu, czyli od dołu wygląda to tak: wymieniona warstwa piasku (ok. 40cm) chudy beton (ok. 7cm) płyta fundamentowa (30cm) (dlaczego tak gruba - duże szkody górnicze) ściany fundamentowe, które tak jak wspomniałem będą obsypane 30cm ponad płytę Czy wg Was muszę zrobić opaskę przeciwysadzinową ze styropianu? Jeżeli tak to czy może się ona znajdować 60-70cm pod poziomem 0? Teraz mam wszysto na wierzchu i w razie czego najłatwiej mi to zrobić w takim stanie. W pryzpadku szkod górniczych taka plyta denna jest absolutnie uzasadniona, o grubości można dyskutować, ale nie znając kategorie szkod oraz obciążenie ani gruntu, przypuszczam ze jest ok. I tak już robione, jak dobrze rozumiem. Jeśli dobrze liczyłem, to już jesteś 107cm poniżej terenu, to moim zdaniem żadne opaski już nie sa potrzebne, o ile strefa przemarzanie nie jest nizej niż 1m. Jeśli jesteś w strefie gdzie podano 1,2m, to w danym przypadku wystarczy spokojnie opaska o szerokość 50cm i grubość 10cm, a ona jak najbardziej może się znajdować 60-70cm pod terenem, chociaż lepiej jest trochę wyżej. Szczególnie jak masz wysoki poziom wod gruntowych, to lepiej trochę wyżej, i sugeruje zrobić od razu drenaż opaskowy, aby trzymać podsypke piaskowej sucho. Pozdrawiam Thomas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts