Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa, a opaska ze styropianu

PatrycjaRafał

Recommended Posts

Mam trochę nietypową płytę fundamentową, ponieważ na płycie są ściany fundamentowe, które wynoszą poziom zero domu wyżej (wariacja płyty dennej). Płyta będzie znajdować się 30cm pod poziomem gruntu, czyli od dołu wygląda to tak:

wymieniona warstwa piasku (ok. 40cm)

chudy beton (ok. 7cm)

płyta fundamentowa (30cm) (dlaczego tak gruba - duże szkody górnicze)

ściany fundamentowe, które tak jak wspomniałem będą obsypane 30cm ponad płytę

Czy wg Was muszę zrobić opaskę przeciwysadzinową ze styropianu? Jeżeli tak to czy może się ona znajdować 60-70cm pod poziomem 0? Teraz mam wszysto na wierzchu i w razie czego najłatwiej mi to zrobić w takim stanie.

jak tak to rozumie.

ale są ?

jak są to ok też dmuchać na zimno, tego potem nie naprawisz.

Czy wg Was muszę zrobić opaskę przeciwysadzinową ze styropianu? Jeżeli tak to czy może się ona znajdować 60-70cm pod poziomem 0? Teraz mam wszysto na wierzchu i w razie czego najłatwiej mi to zrobić w takim stanie.
im bliżej wierzchu gruntu tym lepiej

więcej "ciepłego" gruntu będzie zabezpieczać przed wysadzeniem.

Mam trochę nietypową płytę fundamentową, ponieważ na płycie są ściany fundamentowe, które wynoszą poziom zero domu wyżej (wariacja płyty dennej). Płyta będzie znajdować się 30cm pod poziomem gruntu, czyli od dołu wygląda to tak:

wymieniona warstwa piasku (ok. 40cm)

chudy beton (ok. 7cm)

ściany fundamentowe, które tak jak wspomniałem będą obsypane 30cm ponad płytę

W pryzpadku szkod górniczych taka plyta denna jest absolutnie uzasadniona, o grubości można dyskutować, ale nie znając kategorie szkod oraz obciążenie ani gruntu, przypuszczam ze jest ok. I tak już robione, jak dobrze rozumiem.

Jeśli dobrze liczyłem, to już jesteś 107cm poniżej terenu, to moim zdaniem żadne opaski już nie sa potrzebne, o ile strefa przemarzanie nie jest nizej niż 1m. Jeśli jesteś w strefie gdzie podano 1,2m, to w danym przypadku wystarczy spokojnie opaska o szerokość 50cm i grubość 10cm, a ona jak najbardziej może się znajdować 60-70cm pod terenem, chociaż lepiej jest trochę wyżej. Szczególnie jak masz wysoki poziom wod gruntowych, to lepiej trochę wyżej, i sugeruje zrobić od razu drenaż opaskowy, aby trzymać podsypke piaskowej sucho.

Pozdrawiam

Thomas