Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Co proponujecie na nawierzchnię malutkiej uliczki osiedlowej zamiast pospolitej, okropnej kostki betonowej?

Chcemy wybudować sobie uliczkę osiedlową tylko dla nas - mieszkańców (de facto ślepa uliczka), ale mnie osobiście już mdli od tej kostki bauma wpychanej wszędzie gdzie się da. Droga ma być zrobiona jako pieszojezdnia, strefa zamieszkania.

Myślałem już o:

- płytach chodnikowych, takich kwadratowych na odpowiednio solidnej podbudowie

- pressbetonie

- ewentualnie ciekawej kostce betonowej z nie frezowanymi krawędziami

Co polecacie? Może macie jakieś własne pomysły? Uliczka nie ma kanalizacji, co dodatkowo podbija cenę. Koszt wybudowania ulicy z użyciem zwykłej kostki powinien wynieść jakieś 350-400 zł/m2 (informacja z Zarządu Dróg). Co do moich propozycji to mówiąc szczerze, nie orientuję się w cenach i będę wdzięczny za podpowiedź. Zależy mi, by koszt nie odbiegał za bardzo od tego proponowanego przez drogowców.

https://forum.murator.pl/topic/184611-co-zamiast-typowej-paskudnej-kostki-bauma-na-nawierzchni%C4%99/

Też o tym myślałem. Ale raz - to ma być pieszojezdnia. Asfalt + 100 metrów prostej w sporej części kierowców od razu włącza rajdowca. Dwa - w razie remontu jakiś instalacji podziemnych będą nam ten asfalt zrywać, a potem kłaść z powrotem jakiś szit. Parę lat, zrobią się dziury i się nie doprosimy remontu. Jakoś nie wierzę w asfalt... Edytowane przez otwieraczdopiwa
no to zwykły polbruk kładziony odwrotnie , frezowaną krawędzią do ziemi , żeby było gładko pod rolki , a ze dwa garbiki przeciwko szybkiej jeździe dać też nie zawadzi , rolkarze się ucieszą
no to zwykły polbruk kładziony odwrotnie , frezowaną krawędzią do ziemi , żeby było gładko pod rolki , a ze dwa garbiki przeciwko szybkiej jeździe dać też nie zawadzi , rolkarze się ucieszą

po co kłaść odwrotnie, skoro są kostki nie fazowane.