Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast typowej paskudnej kostki bauma na nawierzchnię

Recommended Posts

Witam!

Co proponujecie na nawierzchnię malutkiej uliczki osiedlowej zamiast pospolitej, okropnej kostki betonowej?

Chcemy wybudować sobie uliczkę osiedlową tylko dla nas - mieszkańców (de facto ślepa uliczka), ale mnie osobiście już mdli od tej kostki bauma wpychanej wszędzie gdzie się da. Droga ma być zrobiona jako pieszojezdnia, strefa zamieszkania.

Myślałem już o:

- płytach chodnikowych, takich kwadratowych na odpowiednio solidnej podbudowie

- pressbetonie

- ewentualnie ciekawej kostce betonowej z nie frezowanymi krawędziami

Co polecacie? Może macie jakieś własne pomysły? Uliczka nie ma kanalizacji, co dodatkowo podbija cenę. Koszt wybudowania ulicy z użyciem zwykłej kostki powinien wynieść jakieś 350-400 zł/m2 (informacja z Zarządu Dróg). Co do moich propozycji to mówiąc szczerze, nie orientuję się w cenach i będę wdzięczny za podpowiedź. Zależy mi, by koszt nie odbiegał za bardzo od tego proponowanego przez drogowców.

Też o tym myślałem. Ale raz - to ma być pieszojezdnia. Asfalt + 100 metrów prostej w sporej części kierowców od razu włącza rajdowca. Dwa - w razie remontu jakiś instalacji podziemnych będą nam ten asfalt zrywać, a potem kłaść z powrotem jakiś szit. Parę lat, zrobią się dziury i się nie doprosimy remontu. Jakoś nie wierzę w asfalt... Edytowane przez otwieraczdopiwa