Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego mam inne ściany?

Recommended Posts

Proszę o poradę:

Mam w projekcie ściany trójwarstwowe gr. łącznej 50cm. mają być wykonane z:

cegły szczelinowej typu Max 28,8cm +2cm pustka powietrzna+10cm styropian FS15 lub wełna mineralna np. Rockwool+pustak szczelinowy uzupełniający Dz gr. 8,8cm

Niepokoi mnie umieszczenie pustki powietrznej po stronie ściany nośnej przed ociepleniem? wszystkie publikacje na ten temat podają umieszczenie pustki powietrznej za ociepleniem.

Jeśli w/w układ ściany jest poprawny to czy są potrzebne otwory wentylacyjne?, a jak mocować kotwy? i czy ta ściana będzie cieplejsza?

Proszę mi doradzić wełna czy styropian lepszym materiałem izolacyjnym dla w/w ścian w projekcie mam wybór, a moja wiedza jest nie wystarczająca.

Zabudowa 10mx20m parter z garażem czy potrzebne dylatacje w ścianach?

Jeżeli masz zastosowany styropian to spokojnie możesz zrezygnować ze szczeliny powietrznej. W przypadku wełny powinna być ale po stronie ściany osłonowej a nie nośnej, bo jak bedzie wentylowana.

Jeżeli jako wykończenie ścian zewnętrznych planujesz zastosować tynk (jak sądzę) to rozważ konieczność stosowania szczeliny.

Problem polega na tym, że jak jest szczelina to trzeba ją wentylować, czyli powinno się robić otwory wentylacyjne. Też miałem ten problem, który długo spędzał mi sen z oczu, ale nikt z doradców nie umiał mi podpowiedzieć jak zrobić te otwory aby nie raziły i szpeciły elewacji.

W przypadku klinkieru daje się w co drugiej fudze specjalnie do tego produkowane puszki wentylacyjne, których prawie nie widać, a wkażdym razie nie szpecą.

Jolu, ja zdecydowałem się na ścianę trójwarstwową tj. ściana ceramiczna nośna, styropia, ściana osłonowa 25/13/12 łącznie wyszło 50cm

Tynk będzie cementowo-wapienny (już na niego czekam). Ściana bez szczeliny z opisywanych wcześniej powodów. U mnie od dołu jest cokół z klinkieru (4 warstwy), co i tak nie rozwiązało mojego problemu. Układ warstw izolacji przy zachowaniu jej ciągłości nie pozwolił na zastosowanie tych puszek w strefie klinkieru.

Pozdrawiam

moim zdaniem kładąc wełne i robiąc szczeline między ścianą nośną a wełną a potem jeszcze otwory wentylacyjne na zewnątrz to robi się super mostki termiczne, katastrofa. Żeby mostków nie robić trzeba było by zrobić otwory wentylacyjne do środka co też jest pomyłka. Moim zdaniem najbezpieczniej jednak myślę jest zastosować styropian bez szczeliny, albo zamiast tej szczeliny dodatkową grubość styropianu, ale to jest kwestia wyboru bo wełna też jest O.K, ale wtedy szczelina musi być przed nią. Aha maxa spokojnie zastąp U-220 (25cm) już dodatkowo jeden centymetr więcej ocieplenia daje więcej pożytku niż te 4cm pustaka, zwłaszcza jak jeszcze chcesz zastosować wełne wtedy jak najmniej pustaka tym lepiej. Generalnie sciana U=220+styropian 12cm+8,8cm ma lepszą izolacje niż ta z twego projektu i jest cieńsza o 4cm

na 100% to jest błąd w projekcie. Oczywiste jest że szczelina musi być po stronie zewnętrznej. Co do stosowania pustki to miałem krótkotrwały dylemat czy ją stosować. Ostatecznie dałem 2cm. U góry ściana osłonowa jest otwarta na wysokości tuż nad podbitką także wentylacja będzie OK. A dodatkowo umieściłem na dole puszki wentylacyjne. Wyszło super.

czy można MAX-y ustawiać w poprzek np. 19cm zamiast 29cm?

tak możesz, nawet miałem Ci to zaproponować, przy takim budownictwie powiedzmy "niskim", ściana 19cm z maxa ma wystaraczającą nośność a już 1 cm ocieplenia zniweluje tą różnice a zaoszczędzisz na pustakach. Według mnie idealna ściana powinna wyglądać tak pustak 19cm+wata 12-15cm+2cm szczelina+ osłonówka 9cm = super ściana o szerkości 42-45cm

czy to pewne że można pustak położyć odwrotnie? bo projektant opwiedział że to straszny błąd jeśli chodzi o cyrkulację powietrza czy coś takiego. To może lepiej U25+14stropian+pustka2cm+cegła Dz9 co o tym sądzicie?

Jak nie masz jeszcze rzadnego pustaka to kup U-220 i zrób 25, ale możesz 19cm pustak przekręcasz w poziomie nie pionie, wiec otwory w pustaku nadal idą w pionie. Nawet producencji podają że można stosować 19 i 29:

cytuje:

Wymiary: długość - 288 mm szerokość - 188 mm wysokość - 220 mm

Masa: ok. 11,7 kg

Współcz. przewodn. cieplnej: 0,40 W/mK

Zużycie materiałów w szt. na m2 muru

- przy grubości muru 29 cm - 22 szt. pustaków Max 220

- przy grubości muru 19 cm - 15 szt. pustaków Max 220

Zastosowanie:

Do wykonania ścian konstrukcyjnych zewnętrznych i wewnętrznych, osłonowych i wypełniających w konstrukcjach szkieletowych.

cytuje:

Wymiary: długość - 288 mm szerokość - 188 mm wysokość - 220 mm

Masa: ok. 11,7 kg

Współcz. przewodn. cieplnej: 0,40 W/mK

Zużycie materiałów w szt. na m2 muru

- przy grubości muru 29 cm - 22 szt. pustaków Max 220

- przy grubości muru 19 cm - 15 szt. pustaków Max 220

Zastosowanie:

Do wykonania ścian konstrukcyjnych zewnętrznych i wewnętrznych, osłonowych i wypełniających w konstrukcjach szkieletowych.

A ja mam inny cytat:

Współczynnik przew. cieplnej (W/m*K):

- podłużny: 0,21

- poprzeczny: 0,40

Widać więc, że kierunek położenia MAX-a nie jest bez znaczenia. Zresztą to logiczne: przy ustawieniu na 29 cm, szczeliny powietrzne są w poprzek drogi ucieczki ciepła co daje silniejszą zaporę izolacyjną, a przy 19 cm szczeliny są wzdłuż drogi ucieczki ciepła, czyli stanowią słabszą zaporę.

A ja mam inny cytat:

Współczynnik przew. cieplnej (W/m*K):

- podłużny: 0,21

- poprzeczny: 0,40

Widać więc, że kierunek położenia MAX-a nie jest bez znaczenia. Zresztą to logiczne: przy ustawieniu na 29 cm, szczeliny powietrzne są w poprzek drogi ucieczki ciepła co daje silniejszą zaporę izolacyjną, a przy 19 cm szczeliny są wzdłuż drogi ucieczki ciepła, czyli stanowią słabszą zaporę.

I właśnie masz rację, m. in. dlatego stosuję U-220 + 13 cm wełny + 2 cm pustka + 8,8 cm DZ-220., a problem puszek po prostu skrócę o 1,5 cm puszki do klinkieru i wysunę o jakiiś 1 cm przed lico ściany osłonowej, a jak pójdzie tynk to będą w jednym poziomie. Już sprawdzałem śmiało można te 1,5 cm uciąć, i wszystko powinno być git.

pzdr

Popieram. Przy ustawieniu poprzecznym masz trzy lub dwie szczeliny powietrzne pomiedzy ścianką od strony pomieszczenia i zewnętrzną. Przy prawidłowym ustawieniu jest ich chyba 11 dla U-220 i 13 dla MAXa.

To zdecydowana różnica jeżeli chodzi o wsp. przenikania dla ściany, bo z punktu widzenia wytrzymałości ściany dla domków 1- piętrowych, lub parterowych z użytkowym poddaszem na ogół jest OK.

Widać więc, że kierunek położenia MAX-a nie jest bez znaczenia.

oj nie pisałem, że nie jest bez znaczenia a raczej tak pisałem:

ściana 19cm z maxa ma wystaraczającą nośność a już 1 cm ocieplenia zniweluje tą różnice a zaoszczędzisz na pustakach.
Wiec znaczenie jest znikome , bo już 1cm styropianu zniweluje róźnice. Wiecie gdyby się tak czepiać to przy położeniu na 19cm grubości, na metry pustaków idzie mniej zaprawy przy szerokości 29, czyli wiązań które też są mostkami termicznymi przy zwyklej zaprawie.