HenoK 28.05.2004 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Może ktoś zna miejsce w sieci dotyczące wykonania ścian z wełną mineralną w środku. Pozdtrawiam Jest wiele takich miejsc w sieci. Jedno z lepszych opracowań jest tutaj . Przykładowe zdjęcie z tego artykułu : http://www.troy.com.pl/zdjecia/sciana3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 31.05.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 U siebie jako docisk welny zastosowalem kwadraty ze styropianu - taki dystans 3cm. Welna jest normalnie ulozona na papie, nie robilem zadnego ekstra wykonczenia u dolu sciany. Ze sciany nic mi nigdy nie cieklo i nie zaobserwowalem zadnej wilgoci. Mysle tez, że to wykraplanie sie pary wodnej, to moze wystąpic w specyficznych okolicznosciach i bardzo rzadko, a moze nawet przede wszystkim w teorii. W domu nie ma przeciez ani takiej wilgoci, ani przez sciany nie przechodzi jej tak duzo. Wykraplanie musi tez nastepowac w scinach jedno i dwuwarstwowych, a ja dotychczas nie widzialem rozpadających sie z tego powodu murow jednowarstwowych w kamienicach ze scianą jednowarstwową z cegly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 31.05.2004 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Bardzo ładny rysunek podaj adres strony internetowej bo interesuje mnie opis co to jest to białe pod klinkierem?Krzysiek masz ścianę która planuję postawic może masz jakoeś zdjęcia z budowy.Papę kładłeś za wełną pionowo czy pod wełnę poziomo? Jakiej masz szerokości ławy i fundamenty czy są w środku ocieplone i czy jakoś je izolowałeś będę wdzięczna za wszystkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 31.05.2004 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dzięki już znalazłam stronę internetową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 31.05.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Welne kladlem normalnie poziomo. Fundamenty mam ocieplone i tez trojwarstwowe. Szerokosc fundamentu jest bez znaczenia Sciany od parteru są budowane na wiencu, wieniec jest oparty na scianie nosnej fundamentu/piwnicy. Stanowi on tzw "półkę pośrednią", czyli cos jakby maly balkon, ktory wystaje poza obrys sciany nosnej o okolo 35 cm. Sciany od parteru to j.w. pisałem 25 pustak plus 20 cm welna plus 3 cm pustka plus 9 cm pustak Oczywiscie tej polki posredniej nie widac i wszystko sie elegancko licuje ze scianą piwnic/fundamentu z uwzglednieniem kapinosu. Sciana nizej piwnic/fundamentu jest tez trojwarstwowa, jest to bloczek 24 cm plus styropian 10 cm plus cegla betonowa 12 cm. Sciana piwnic/fundamentu jest dociągnieta do polki posredniej, ale oddzielona od niej od dolu/od gory paskiem 5 cm styropianu, tak aby stanowiła samodzielną konstrukcje. Tak wiec warstwa konstrukcyjna parteru jest w jednej linii z warstwą konstrukcyjną piwnic/fundamentu, ale ocieplenie i warstwa zewnetrzna parteru oparte są na zelbetowej polce posredniej. Jest to typowe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 31.05.2004 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dzięki za informacje zastanawiam się jeszcze cz zaprawa cementowo - wapienna nie zatyka szczelin jak tego uniknać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 31.05.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Nie zatyka szczelin. Szczelina ma 2-3 cm, wiec zaprawa jej nie zatyka. W ogole to nie przesadzajmy z tą szczeliną i nie wynajdujmy problemow tam gdzie ich nie ma. Czy widzial ktos z Was mur trojwarstwowy zrobiony przez dobrą ekipe, ktory mialby problemy z wentylacja, pustką itp.? Jak juz pisalem, dobra ekipa zbuduje dobrze kazdy mur, zla ekipa zepsuje kazdy mur i zniszczy dobry materiał. Przerabialem to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian1 31.05.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Szanowni Forumowicze - przynajmniej większość -, co słusznie zauważył przedmówca mają skłonność do wynajdowania problemów. Ja sam zastosuję wełnę ale nie z włókien skalnych a szklanych. Zbieranie informacji na jej temat rozpocząłem w producenta, który wcale nie zaleca stosowania szczeliny wentylacyjnej przy użyciu UNI MATY. Co więcej, nawet przy wełnie mineralnej nie obstają mocno przy tej szczelinie. Producent przestrzegajedynie przed stosowaniem farb akrylowych, które tworzą zaporę dla pary wodnej. W związku z powyższym tym straszenie "gnojem" w ścianie jest nieco na wyrost. Proszę o więcej umiaru przy udzielaniu porad początkującym. pozd. marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 01.06.2004 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Zostałam źle zrozumiana miałam na myśli nie pustkę powietrzną ale szczeliny w pustaku! u mnie to U220 i pustak DZ. O ile mi wiadomo układane są w taki sposób że zaprawa zakrywa te otwory no może trzeba dać bardzo gęstą zaprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 01.06.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Powinno byc tak, że zaprawa zakrywa "te otwory", ale nie zalewa srodka. Murarze wiedzą jak to robic, gdyz w tej technice murują od wielu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 01.06.2004 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Krzysiekprzyznaję że nie wszystko rozumiem ja mam ś.fundamentową 25 bloczki bet.+8izol. +14blocz bet. później izolacja pozioma-plastpapa, później ma być zaraz U220 25+14izolacia+2 pustka+9 DZ, a u Ciebie piszesz o wieńcu ale czy dobrze zrozumiałam zaraz po fundamentach półka 35cm zbrojona i zalana betonem od strony wew. nośnej to 11 cm wisi za ś.fundamentową mógłbyś mi to jakoś jasniej wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 01.06.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Dokladnie tak, ta polka posrednia wisi poza obrysem sciany nosnej. Warstwy zewnetrzne są niezalezne i opierają sie tylko na polce. U mnie ta polka stanowi podstawe dla 20 cm izolacji plus 3 cm pustki plus 9 cm DZ, łącznie 31cm. Pod polką, poza bloczkiem 25cm, jest 10 cm izolacja plus 1 cm pustka plus 12 cm cegla, łącznie 23cm. Pozostaje 8cm na kapinos i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaF 02.06.2004 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Krzysiek przeanalizowałam wszystko co napisałeś na temat ściany 3Wi podoba mi sie ten wieniec musiałam to wszystko rozrysować i wygląda solidnie. Może dlatego nie trzeba u Ciebie robić w ścianach dylatacji?Mam jeszcze pytanie dotyczące 5cm styropianu . Piszesz że ściana fundamentu łączy się z półką pośrednią gdzie jest ten styropian?Dziękuję za wyjaśnienia i pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 02.06.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Styropian tworzy taki kątownik - od czoła ma 3 cm grubosci, a pod polką posrednią od czoła az do sciany nosnej 5 cm grubosci. Całosc jest zbrojona tak jak typowy balkon. Zaden inteligentny wykonawca nie powinien miec z tym problemu. Obrazowo powiem tez tak, że ta polka posrednia jest wykonana i ocieplona jak balkon - od spodu i od czoła (balkon naturalnie jest jeszcze ocieplony od gory) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2005 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 jola a jaki to projektchetnie zobacze jakies projekty w tej technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts