Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz w domu pasywnym ? Czy to ma sens?

Recommended Posts

Witam,

jestem na ukonczeniu koncepcji domu o parametrach pasywnych(przenikalnosc cieplna wszystkich przegrod < od referencyjnej dla domu pasywnego w III strefie). Jesli chodzi o CO to nie mam watpliwosci ze przy uzyskaniu powyzszych parametrow wystarczy dogrzewanie pradem, rekuperacja, gwc i zyski bytowe(4 dorosle osoby w tym dwie przebywajace 24h/dobe).

Ale moj dylemat i pytanie dotyczy CWU: czy zrobilibyscie ogrzewanie wody uzytkowej gazem? Mam gaz w granicy dzialki i pierwotnie mialem z niego zrezygnowac bo w koncepcji nie mam komina bo i po co?

Ale mam zimny garaz oddylatowany na osobnej plycie fund doklejony do wschodniej sciany i wykoncypowalem ze wydzielilbym w nim zamkniete pomieszczenie o kubaturze ok 10m3 na kotlownie gazowa z junkersem (wiem ze nie wymaga to tradycyjnego komina tylko kratki nawiewna i wywiewna). Teraz z tej zimnej kotlowni podgrzana woda plynelaby rurkami do pomieszczenia w domu do bojlera albo bezposrednio do kranow lazienek. Zeby zminimalizowac mostek rurki jak najkrotsze owiniete styro lub mata aerozelowa. Jednym slowem gaz w osobnym budynku a ciepla woda w domu.

Czy warto tak kombinowac czy pozostac przy pradzie w II taryfie i bojlerze 300l?

Gaz musialbym ciagnac na dlugosci ok 40m, do tego comiesieczne oplaty abonamentowe, coroczne przeglady instalacji i wentylacji....Jaki bylby koszt montazu gazu i kiedy sie zwroci?

Nie montuje się kotłowni w domach izolowanych, a co dopiero pasywnych.

pomijając uzasadnienia TB opierając się o logikę z innej planety lub życie w otoczeniu Polski sklasyfikowanej w rankingu A+++++++++, tymczasem średnia to A-/B+ to i ja bym tam gazu nie podłączał. Koszt "wejścia" w gaz: opłata za przyłącze, projekt, rura 40mb na twojej działce, instalacja w garażu, kocioł, nawiew, wywie. Zlicz to, grosz do grosza ... i zobacz ile wyjdzie PLN plus koszty miesięczne za gaz!

Już lepiej PC PW dedykowaną do CWU: zaleta pobór ciepłej wody CWU jest dość stały, równy w roku i dogrzanie CWU prądem w mrozy mniej boli niż pobór CO, który to w mrozy jest największy, rosnący a moc PC i COP malejąca. No lub sam prąd, ale chyba PC PW się opłaci dla 4 osób.

Nie zamierzam montowac kotlowni w domu tylko planuje w osobnym budynku nieizolowanym
taniej jest dom izolować. Wydać sporo kasy i czekać aż nie będzie wolno... http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia

Nie zamierzam montowac kotlowni w domu tylko planuje w osobnym budynku nieizolowanym
to jest 50% sukcesu .

potem jeszcze jest wentylacja pytanie czy robić wentylację z PC P .. czy gaz i wentylacja oddzielna ?

http://www.ariston.com/pl/GENUS_PREMIUMFS no zobacz ? 160 wat zjada jak pracuje prądu

http://www.ariston.com/pl/NUOS_EVO_80_110 a pompa ciepła zje 250 wat .. i masz do tego możliwość wpięcia w wentylację .

http://www.ariston.com/pl/SGA_FB to jest jedno z rozwiązań większego Ci nie potrzeba ...

na CWU starczy i na szczątkowe C.O też .

Witam,

...

Czy warto tak kombinowac czy pozostac przy pradzie w II taryfie i bojlerze 300l?

...

Miałem gaz w działce i kazałem odciąć - na zawsze.

Jakież było zdziwienie panów... Obraz wart każdych pieniędzy ;-)

W odpowiedzi na Twoje pytanie.

Moje kalkulacje pokazały, że nie warto.

Aczkolwiek proszę nie aproksymować w prosty sposób mojego przypadku na inne.

Miałem gaz w działce i kazałem odciąć - na zawsze.

Jakież było zdziwienie panów... Obraz wart każdych pieniędzy ;-)

W odpowiedzi na Twoje pytanie.

Moje kalkulacje pokazały, że nie warto.

Aczkolwiek proszę nie aproksymować w prosty sposób mojego przypadku na inne.

Dzieki za odpowiedz. Gazu nie bedzie.

Bede mial duza polac dachu skierowana idealnie na poludnie wiec moze w pozniejszym czasie jakas tania fotovoltaike na ogniwach amorficznych

jak w tym watku http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2603993-0.html - 4,5kW za ok 14tys brzmi niezle

Niby już nieaktualne, ale jeszcze co do kosztów gazu:

- około 800-1000zł projekt przyłącza

- około 2000zł opłata zryczałtowana dla dostawcy gazu

- około 4000 tys przyłącze od granicy działki do pieca

Razem: 7 tys zł

Dodatkowo:

Comiesięczny abonament na gaz, jakieś kilkadziesiąt zł, nawet jak nie używasz.

Niby już nieaktualne, ale jeszcze co do kosztów gazu:

- około 800-1000zł projekt przyłącza

- około 2000zł opłata zryczałtowana dla dostawcy gazu

- około 4000 tys przyłącze od granicy działki do pieca

Razem: 7 tys zł

Dodatkowo:

Comiesięczny abonament na gaz, jakieś kilkadziesiąt zł, nawet jak nie używasz.

Spojrzałem na mój "excelowski" kalkulator.

Przy obecnych rozwiązaniach (teoretycznie) dla domu 230 m2 PU koszt roczny CO+CWU przy:

1. GZ-50 wynosi 1730 zł.

2. prąd+ PCi P-P wynosi 1600 zł.

Cena gazu policzona dla ceny 2,3 zł/m3 ( z wliczonym abonamentem ).

Cena prądu: ogrzewanie 90% w taniej taryfie, cwu 60% w taniej taryfie.

Aczkolwiek kilka patentów zastosowałem u siebie, stąd przy "sklepowych" rozwiązaniach gaz w prostym liczeniu wyszedłby taniej, ale już uwzględnieniem całej infrastruktury - niekoniecznie. Raczej na pewno drożej dla domu zbliżonego do 15 kWk/m2*rok.

Edytowane przez gosciu01

Spojrzałem na mój "excelowski" kalkulator.

Przy obecnych rozwiązaniach (teoretycznie) dla domu 230 m2 PU koszt roczny CO+CWU przy:

1. GZ-50 wynosi 1730 zł.

2. prąd+ PCi P-P wynosi 1600 zł.

Cena gazu policzona dla ceny 2,3 zł/m3 ( z wliczonym abonamentem ).

Cena prądu: ogrzewanie 90% w taniej taryfie, cwu 60% w taniej taryfie.

Aczkolwiek kilka patentów zastosowałem u siebie, stąd przy "sklepowych" rozwiązaniach gaz w prostym liczeniu wyszedłby taniej, ale już uwzględnieniem całej infrastruktury - niekoniecznie. Raczej na pewno drożej dla domu zbliżonego do 15 kWk/m2*rok.

Z tym, że sprawność kotła to nie sprawność systemu. Im mniej potrzeba tym straty rosną

Kolejna sprawa - porównywaliśmy DTR tego samego kotła buderusa w Polsce i tam gdzie oszukiwać nie wolno ( USA )

- w Polsce - osiąga bez problemów 110% sprawności

w USA - przy sprzyjających warunkach może osiągnąć 93% sprawności.

Dodam, że moje auto przy sprzyjających warunkach może spalić 4 litry na 100km.

- co do drugiej taryfy... taniej w praktyce wychodzi ogrzewanie bezpośrednie, bez magazynowania ciepła, niż magazynowanie na drugiej taryfie.

Poza tym koszt instalacji jest tańszy i komfort większy.

A w domach zaizolowanych na poziomie zużycie poniżej 30kWh/m2 w ogóle hydraulicznego ogrzewania nie zakłada się.

Dlatego "ciepłownicy" tak źle znają się na izolowaniu i tak są jemu przeciwni.

no a pompa ciepła patrząc ma 200 -800 % i dobrze jest :p:mad:

To może dla Pana. Z taką "wiedzą" to sprawność gwc jest 1000%!

W pompie ciepła czy w gwc - energia elektryczna nie jest przekształcana na inny rodzaj energii ( tu ciepło) tylko służy do transportu energii z jednego do innego miejsca!!

Naprawdę przydałoby się znać definicję sprawności i zasadę działania pompy!

ale to jest tylko do porównania różnych systemów ogrzewania :p

Jak zamiast 1kW czystym prądem, ogrzeje PC... to mam właśnie ten zysk :p

można to nazwać jak się chce to jest faktem że przełożenie jest bardzo duże.

Ponieważ zjada się 1kW a otrzymuje się 3 kW energii cieplnej :p

Pisałem o oszołomach co wciskają, że urządzenie może mieć 110% sprawności. Pan się zapozna z definicją sprawności z zasadą działania pompy ciepła ( energia elektryczna użyta tam jest do transportu ciepła - nie sama przemienia się w ciepło.

Przestanie Pan wtedy pisać, że pompa ciepła ma sprawność 200%!!!

Tego rodzaju ogrzewanie budynku jest dopełniane ogrzewaniem za pomocą pieca węglowego lub olejowego (wówczas zmiana energii chemicznej na użyteczne ciepło wynosi około 70%) lub ogrzewaniem elektrycznym (wtedy tylko około 30% energii chemicznej ujawnia się w postaci ciepła w budynku). W tym sensie spalanie paliwa w piecu domowym jest ponad dwukrotnie wydajniejsze niż ogrzewanie elektryczne. Widzimy wszakże, że używając idealnych pomp ciepła można było by uzyskać znacznie więcej ciepła z energii chemicznej.

Ponieważ olej i węgiel palą się w wysokiej temperaturze, około 85% energii chemicznej mogłoby zostać zamienione na energię mechaniczną ----

Następnie tej energii mechanicznej W' można by użyć do napędzania idealnej pompy cieplnej, która dostarczyłaby ciepło Q'1 do budynku.

Jeżeli T1 jest temperaturą w pomieszczeniu (300K), a T2 jest temperaturą na zewnątrz, równą 273K, to ze wzoru Q'1 przez W' = 1 przez epslion = T1 przez T1 - T2 ... 300K/300L-273K= 11

Zatem z 1 J energii chemicznej można by uzyskać 0,85*11 = 9,4 J ciepła zamiast uzyskiwanego w tradycyjny sposób 0,7 J.

Stosunek tych liczb 0,075. Rozumiejąc w ten sposób dochodzimy do wniosku, że sprawność typowego pieca to 7,5%, a sprawność ogrzewania elektrycznego wynosi około 3%.

Amerykańskie Towarzystwo Fizyczne zaproponowało określenie sprawności systemów energetycznych w taki właśnie sposób, polegający na porównaniu uzyskanej energii lub ciepła z górną teoretyczną granicą sprawności, jaką można osiągnąć używają idealnego silnika Carnota lub pompy cieplnej.

Ten nowy sposób określania sprawności jest nazywany "sprawnością drugiego prawa" a tradycyjna sprawność pierwszego prawa

tak że nie rób Pan za głupka .

Edytowane przez מרכבה

• 1 month później...

Gdziekolwiek nie wejdę aby poczytać na jakiś konkretny temat to pojawia się imć TB i wszystko się p......doli.

Szanowny panie TB jak jedna osoba panu mówi, ze jesteś pan osioł to go zignoruj, kiedy dwie osoby tak mówią to się zastanów ale kiedy 3 osoby twierdzą, ze jesteś osioł to sobie pan siodło kup.