Brunoxp 12.11.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Witam,jestem na ukonczeniu koncepcji domu o parametrach pasywnych(przenikalnosc cieplna wszystkich przegrod < od referencyjnej dla domu pasywnego w III strefie). Jesli chodzi o CO to nie mam watpliwosci ze przy uzyskaniu powyzszych parametrow wystarczy dogrzewanie pradem, rekuperacja, gwc i zyski bytowe(4 dorosle osoby w tym dwie przebywajace 24h/dobe).Ale moj dylemat i pytanie dotyczy CWU: czy zrobilibyscie ogrzewanie wody uzytkowej gazem? Mam gaz w granicy dzialki i pierwotnie mialem z niego zrezygnowac bo w koncepcji nie mam komina bo i po co?Ale mam zimny garaz oddylatowany na osobnej plycie fund doklejony do wschodniej sciany i wykoncypowalem ze wydzielilbym w nim zamkniete pomieszczenie o kubaturze ok 10m3 na kotlownie gazowa z junkersem (wiem ze nie wymaga to tradycyjnego komina tylko kratki nawiewna i wywiewna). Teraz z tej zimnej kotlowni podgrzana woda plynelaby rurkami do pomieszczenia w domu do bojlera albo bezposrednio do kranow lazienek. Zeby zminimalizowac mostek rurki jak najkrotsze owiniete styro lub mata aerozelowa. Jednym slowem gaz w osobnym budynku a ciepla woda w domu. Czy warto tak kombinowac czy pozostac przy pradzie w II taryfie i bojlerze 300l? Gaz musialbym ciagnac na dlugosci ok 40m, do tego comiesieczne oplaty abonamentowe, coroczne przeglady instalacji i wentylacji....Jaki bylby koszt montazu gazu i kiedy sie zwroci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.11.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Nie montuje się kotłowni w domach izolowanych, a co dopiero pasywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 12.11.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Nie montuje się kotłowni w domach izolowanych, a co dopiero pasywnych. pomijając uzasadnienia TB opierając się o logikę z innej planety lub życie w otoczeniu Polski sklasyfikowanej w rankingu A+++++++++, tymczasem średnia to A-/B+ to i ja bym tam gazu nie podłączał. Koszt "wejścia" w gaz: opłata za przyłącze, projekt, rura 40mb na twojej działce, instalacja w garażu, kocioł, nawiew, wywie. Zlicz to, grosz do grosza ... i zobacz ile wyjdzie PLN plus koszty miesięczne za gaz! Już lepiej PC PW dedykowaną do CWU: zaleta pobór ciepłej wody CWU jest dość stały, równy w roku i dogrzanie CWU prądem w mrozy mniej boli niż pobór CO, który to w mrozy jest największy, rosnący a moc PC i COP malejąca. No lub sam prąd, ale chyba PC PW się opłaci dla 4 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 12.11.2013 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Nie montuje się kotłowni w domach izolowanych, a co dopiero pasywnych. Nie zamierzam montowac kotlowni w domu tylko planuje w osobnym budynku nieizolowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.11.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Nie zamierzam montowac kotlowni w domu tylko planuje w osobnym budynku nieizolowanym taniej jest dom izolować. Wydać sporo kasy i czekać aż nie będzie wolno... http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.11.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Nie zamierzam montowac kotlowni w domu tylko planuje w osobnym budynku nieizolowanym to jest 50% sukcesu . potem jeszcze jest wentylacja pytanie czy robić wentylację z PC P .. czy gaz i wentylacja oddzielna ? http://www.ariston.com/pl/GENUS_PREMIUMFS no zobacz ? 160 wat zjada jak pracuje prądu http://www.ariston.com/pl/NUOS_EVO_80_110 a pompa ciepła zje 250 wat .. i masz do tego możliwość wpięcia w wentylację . http://www.ariston.com/pl/SGA_FB to jest jedno z rozwiązań większego Ci nie potrzeba ... na CWU starczy i na szczątkowe C.O też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 12.11.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Witam, ... Czy warto tak kombinowac czy pozostac przy pradzie w II taryfie i bojlerze 300l? ... Miałem gaz w działce i kazałem odciąć - na zawsze. Jakież było zdziwienie panów... Obraz wart każdych pieniędzy W odpowiedzi na Twoje pytanie. Moje kalkulacje pokazały, że nie warto. Aczkolwiek proszę nie aproksymować w prosty sposób mojego przypadku na inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 14.11.2013 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Miałem gaz w działce i kazałem odciąć - na zawsze. Jakież było zdziwienie panów... Obraz wart każdych pieniędzy W odpowiedzi na Twoje pytanie. Moje kalkulacje pokazały, że nie warto. Aczkolwiek proszę nie aproksymować w prosty sposób mojego przypadku na inne. Dzieki za odpowiedz. Gazu nie bedzie. Bede mial duza polac dachu skierowana idealnie na poludnie wiec moze w pozniejszym czasie jakas tania fotovoltaike na ogniwach amorficznych jak w tym watku http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2603993-0.html - 4,5kW za ok 14tys brzmi niezle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 14.11.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Niby już nieaktualne, ale jeszcze co do kosztów gazu:- około 800-1000zł projekt przyłącza- około 2000zł opłata zryczałtowana dla dostawcy gazu- około 4000 tys przyłącze od granicy działki do pieca Razem: 7 tys zł Dodatkowo:Comiesięczny abonament na gaz, jakieś kilkadziesiąt zł, nawet jak nie używasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 14.11.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Niby już nieaktualne, ale jeszcze co do kosztów gazu: - około 800-1000zł projekt przyłącza - około 2000zł opłata zryczałtowana dla dostawcy gazu - około 4000 tys przyłącze od granicy działki do pieca Razem: 7 tys zł Dodatkowo: Comiesięczny abonament na gaz, jakieś kilkadziesiąt zł, nawet jak nie używasz. Spojrzałem na mój "excelowski" kalkulator. Przy obecnych rozwiązaniach (teoretycznie) dla domu 230 m2 PU koszt roczny CO+CWU przy: 1. GZ-50 wynosi 1730 zł. 2. prąd+ PCi P-P wynosi 1600 zł. Cena gazu policzona dla ceny 2,3 zł/m3 ( z wliczonym abonamentem ). Cena prądu: ogrzewanie 90% w taniej taryfie, cwu 60% w taniej taryfie. Aczkolwiek kilka patentów zastosowałem u siebie, stąd przy "sklepowych" rozwiązaniach gaz w prostym liczeniu wyszedłby taniej, ale już uwzględnieniem całej infrastruktury - niekoniecznie. Raczej na pewno drożej dla domu zbliżonego do 15 kWk/m2*rok. Edytowane 14 Listopada 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Spojrzałem na mój "excelowski" kalkulator. Przy obecnych rozwiązaniach (teoretycznie) dla domu 230 m2 PU koszt roczny CO+CWU przy: 1. GZ-50 wynosi 1730 zł. 2. prąd+ PCi P-P wynosi 1600 zł. Cena gazu policzona dla ceny 2,3 zł/m3 ( z wliczonym abonamentem ). Cena prądu: ogrzewanie 90% w taniej taryfie, cwu 60% w taniej taryfie. Aczkolwiek kilka patentów zastosowałem u siebie, stąd przy "sklepowych" rozwiązaniach gaz w prostym liczeniu wyszedłby taniej, ale już uwzględnieniem całej infrastruktury - niekoniecznie. Raczej na pewno drożej dla domu zbliżonego do 15 kWk/m2*rok. Z tym, że sprawność kotła to nie sprawność systemu. Im mniej potrzeba tym straty rosną Kolejna sprawa - porównywaliśmy DTR tego samego kotła buderusa w Polsce i tam gdzie oszukiwać nie wolno ( USA ) - w Polsce - osiąga bez problemów 110% sprawności w USA - przy sprzyjających warunkach może osiągnąć 93% sprawności. Dodam, że moje auto przy sprzyjających warunkach może spalić 4 litry na 100km. - co do drugiej taryfy... taniej w praktyce wychodzi ogrzewanie bezpośrednie, bez magazynowania ciepła, niż magazynowanie na drugiej taryfie. Poza tym koszt instalacji jest tańszy i komfort większy. A w domach zaizolowanych na poziomie zużycie poniżej 30kWh/m2 w ogóle hydraulicznego ogrzewania nie zakłada się. Dlatego "ciepłownicy" tak źle znają się na izolowaniu i tak są jemu przeciwni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.11.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 w Polsce - osiąga bez problemów 110% sprawności no a pompa ciepła patrząc ma 200 -800 % i dobrze jest :mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 no a pompa ciepła patrząc ma 200 -800 % i dobrze jest :mad: To może dla Pana. Z taką "wiedzą" to sprawność gwc jest 1000%! W pompie ciepła czy w gwc - energia elektryczna nie jest przekształcana na inny rodzaj energii ( tu ciepło) tylko służy do transportu energii z jednego do innego miejsca!! Naprawdę przydałoby się znać definicję sprawności i zasadę działania pompy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.11.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 ale to jest tylko do porównania różnych systemów ogrzewania Jak zamiast 1kW czystym prądem, ogrzeje PC... to mam właśnie ten zysk można to nazwać jak się chce to jest faktem że przełożenie jest bardzo duże. Ponieważ zjada się 1kW a otrzymuje się 3 kW energii cieplnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 ale to jest tylko do porównania różnych systemów ogrzewania Jak zamiast 1kW czystym prądem, ogrzeje PC... to mam właśnie ten zysk można to nazwać jak się chce to jest faktem że przełożenie jest bardzo duże. Ponieważ zjada się 1kW a otrzymuje się 3 kW energii cieplnej Pisałem o oszołomach co wciskają, że urządzenie może mieć 110% sprawności. Pan się zapozna z definicją sprawności z zasadą działania pompy ciepła ( energia elektryczna użyta tam jest do transportu ciepła - nie sama przemienia się w ciepło. Przestanie Pan wtedy pisać, że pompa ciepła ma sprawność 200%!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.11.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) Tego rodzaju ogrzewanie budynku jest dopełniane ogrzewaniem za pomocą pieca węglowego lub olejowego (wówczas zmiana energii chemicznej na użyteczne ciepło wynosi około 70%) lub ogrzewaniem elektrycznym (wtedy tylko około 30% energii chemicznej ujawnia się w postaci ciepła w budynku). W tym sensie spalanie paliwa w piecu domowym jest ponad dwukrotnie wydajniejsze niż ogrzewanie elektryczne. Widzimy wszakże, że używając idealnych pomp ciepła można było by uzyskać znacznie więcej ciepła z energii chemicznej.Ponieważ olej i węgiel palą się w wysokiej temperaturze, około 85% energii chemicznej mogłoby zostać zamienione na energię mechaniczną ----Następnie tej energii mechanicznej W' można by użyć do napędzania idealnej pompy cieplnej, która dostarczyłaby ciepło Q'1 do budynku.Jeżeli T1 jest temperaturą w pomieszczeniu (300K), a T2 jest temperaturą na zewnątrz, równą 273K, to ze wzoru Q'1 przez W' = 1 przez epslion = T1 przez T1 - T2 ... 300K/300L-273K= 11 Zatem z 1 J energii chemicznej można by uzyskać 0,85*11 = 9,4 J ciepła zamiast uzyskiwanego w tradycyjny sposób 0,7 J.Stosunek tych liczb 0,075. Rozumiejąc w ten sposób dochodzimy do wniosku, że sprawność typowego pieca to 7,5%, a sprawność ogrzewania elektrycznego wynosi około 3%.Amerykańskie Towarzystwo Fizyczne zaproponowało określenie sprawności systemów energetycznych w taki właśnie sposób, polegający na porównaniu uzyskanej energii lub ciepła z górną teoretyczną granicą sprawności, jaką można osiągnąć używają idealnego silnika Carnota lub pompy cieplnej.Ten nowy sposób określania sprawności jest nazywany "sprawnością drugiego prawa" a tradycyjna sprawność pierwszego prawa tak że nie rób Pan za głupka . Edytowane 15 Listopada 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Naprawdę nie jest to możliwe - tak że nie rób Pan z głupka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.11.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Naprawdę nie jest to możliwe - nie jest. Bo co ma się zmienić? zmiana głupka na głupka . Tak to nie jest faktycznie możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 01.01.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Gdziekolwiek nie wejdę aby poczytać na jakiś konkretny temat to pojawia się imć TB i wszystko się p......doli.Szanowny panie TB jak jedna osoba panu mówi, ze jesteś pan osioł to go zignoruj, kiedy dwie osoby tak mówią to się zastanów ale kiedy 3 osoby twierdzą, ze jesteś osioł to sobie pan siodło kup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts