Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie kotłowni do pompy ciepła - z jakiego materiału rury i jakie przekroje?

Pascalt

Recommended Posts

Witam,

polska pompa ciepła o mocy 9kW. Instalację mam zamiar wykonać samemu. Proszę o informację, jakich rur użyć (głownie chodzi o te doprowadzające i odbierające czynnik od rozdzielaczy). Miałem zamiar zrobić to na PEX 32mm, ale dowiedziałem się, że rura ta jest dostępna w sztangach 3m, więc raczej odpada (ze względu na konieczność schowania połączeń skręcanych w wylewce/tynku, a zaciskarki nie mam i nie opłaci się kupować na ten jeden raz - koszt ok 2tys).

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź być może od innych samorobów, którzy instalację mają już za sobą.

Pozdrawiam.

u mnie instalację zrobił hydraulik całą na zgrzewanych PP, zgrzewarkę normalnie się wypożycza w hurtowniach czy mozna nabyć bo koszt nie jakiś wielki. Są specjalne przejściówki bo w PC są rury miedziane, na to są zalutowane nyple z gwintem, potem zazwyczaj jakieś kolanko czy element osprzętu mosiężny i przejściówka do PP. W kotłowni rury idą na ścianach, a potem pod wylewkami do rozdzielaczy (no i pionem do rozdzielacza na piętrze). I to cała filozofia. Teraz większość instalacji robi się na zgrzewanych rurach PP, ważne jest to żeby długo wygrzewać, aby nie dopuścić do niedopalonych połączeń.

Przekroje do rozdzielaczy to są chyba 25, ale te głowne wychodzące od PC są 32. Też zależy od długości połączeń, jak długie to może by trzeba dać 32 do rozdzielaczy, no i zależy ile obwodów.

Potem podłogówka to wiadomo jak- było o tym wiele napisane na tym forum.

Odpowietrzanie podłogówki jest trudne, trzeba mieć do tego porządną pompę bo ta obiegowa z PC nie poradzi sobie z wypchnięciem powietrza, a najłatwiej w ogóle to podłączyć zwykłą kranówę z sieci ale nie każdy chce mieć ją w obwodzie.

akich rur użyć (głownie chodzi o te doprowadzające i odbierające czynnik od rozdzielaczy)

Chyba zostaje Ci PP lub miedź, choć pex jest dobrym pomysłem. Zaciskarkę do pexa możesz pożyczyć. Do rozdzielaczy poprowadź rurę o średnicy wewnętrznej równej lub większej niż średnica wewnętrzna rury miedzianej 28. Jeśli będziesz zgrzewał, staraj się nie robić kołnierzy wewnątrz zgrzewów, żeby niepotrzebnie nie tłumić przepływu. Stąd też rura pp 32 nie jest za gruba. Jeśli masz daleko do pierwszego rozdzielacza, to możesz pomyśleć nad grubszą. Pc podłącz do instalacji najlepiej rurami elastycznymi 1" lub 5/4".

• 2 weeks później...
Napewno rury 32 będą ok, rozdzielacze faktycznie mają mniejsze fi, jak możesz zrobić podłogówkę na fi17 to rób taką

A kranówka nieźle śmierdzi po czasie, macie jakieś wynalazki które powodują że ten smród zniknie?

prawdę mówiąc nie przyszłoby mi nigdy do głowy wąchać wody w instalacji CO, zresztą to trudno wykonalne bo to hermetyczna instalacja. Bardziej obawiałbym się o to że jakiś kamień się pojawi co obniży sprawność układu. U mnie jest w instalacji CO zwykła kranówa, w dolnym źródle roztwór alkoholu etylowego w kranówie.