Miecu 12.11.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Witam wszystkich na forum, jestem spoza branży, ale szukając porad trafiłem tutaj. Pare dni temu stała się przykra rzecz - zapalił się, domu który wynająłem kuzynce. Straty są spore, budynek był gospodarczo-mieszkalny. Sprawa wygląda tak że mieszkanie zostało zalane - przez wodę którą gaszono budynek. Dosyć mocno zamokły ściany, sufit. Co teraz robić ? Wiadomo że zbliża się zima, przecież może to wszystko porozsadzać i koniec. Na to żeby jakaś cyrkulacja powietrza to osuszyła to nawet nie ma szans. Wypożyczyć urządzenia suszarnicze ? Czy co zrobić ? Pomoże ktoś dobry i z większym doświadczeniem ? Pozdrawiam forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 12.11.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Witaj,Przykra sprawa. Budynek w tych warunkach pogodowych po zalaniu można osuszyć wyłącznie odwilżaczem, lub jak kto woli osuszaczem powietrza. Po powodzi w 2010 osuszenie kondygnacji domu zalanego do połowy pierwszego piętra zajmowało nam około 2 tygodni. Tylko tam domy stały w wodzie, tu masz farta, bo wody z akcji gaśniczej było nieporównywalnie mniej. Trzeba pamiętać, żeby osuszać nie wietrząc jednocześnie, ale ogrzewać trzeba na maxa. Odwilżacz najlepiej podłączyć do kanalizacji, bo możesz nie nadążać z opróżnianiem zbiornika. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miecu 12.11.2013 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Cerver, dziękuje za wypowiedź. Fakt, wody jest nieporównywalnie mniej. Akcja gaśnicza trwała kilka godzin. Powiedz mi, jako człowiekowi który się nie zna - mówisz o osuszaczu, a ja mam przed oczami coś a'la farelka, oczywiście o odpowiedniej skali. Ale odwilżacz.. ? To ucządzenie które jakoś ściąga wodę ze ścian i musi ją odprowadzać do kanalizacji ? Prosiłbym Cię o odpowiedź. Może znasz jakieś firmy, które chociażby wypożyczają taki sprzęt. Zachęcam do wypowiedzi innych, każda pomoc się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 12.11.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Odwilżacz działa na zasadzie skroplenia pary wodnej zawartej w powietrzu przez schłodzenie go na specjalnej płycie. To raczej taka lodówka, choć dużo mniejsza gabarytowo. Odezwę się jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miecu 12.11.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 No ok, zasada działania jasna i logiczna. Rozumiem. A jak z użyciem ? Stawiam w pomieszczeniu na określony czas, potem mierze wilgotność ścian czy jak ? Takie urządzenie chyba najlepiej by było wypożyczyć, prawda ? Dzieki wielkie za pomoc i czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 12.11.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Zwykłe do domowego użytku, można kupić choćby w casto. Te bardziej przemysłowe kosztują kilka tysi, choć wydajność mają nieporównywalnie większą- kilkadziesiąt litrów wody na dobę, w zależności od mocy. A użycie bardzo proste- zmniejszająca się ilość wody odzyskanej z powietrza świadczy o obniżaniu się poziomu wilgoci w ścianach i stropach. Wiadomo jednak, że zawsze jakaś wilgoć będzie w powietrzu, więc jeśli przez jakiś czas poziom wody będzie stały, to oznacza, że sprzęt zrobił swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miecu 12.11.2013 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 No dzięki dzięki. Te domowe to na pewno słabsze. Ale wiesz jaka jest sytuacja, zima się zbliża, a ze teren górski, to tam szybciej przyjdą (przychodzą) mrozy. Więc odwilżacz mały pewnie chodziłby dzien i noc. Taka przemysłowa fajna rzecz, ale skoro droga, to może są jakieś firmy które to wypożyczają ? Albo świadczą usługi. Poszukam coś, ale gdyby Ci się chciało/znasz coś godnego uwagi, prosiłbym żebyś podrzucił linka. Nie chce byś robił robote za mnie (szukanie), ale może coś znasz. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts