Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt doprowadzenia mediów do działki

Apollo250

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Temat zapewne wiecznie się przewija (od razu powiem że przeczytałem kilka, i spotkałem wiele rozbieżności). Tak jak w temacie jakie są orientacyjne koszta doprowadzenia mediów (prąd, woda, kanalizacja ) do działki na terenie gminy (odległość około 100- 120 metrów). Teren płaski bez żadnych przeszkód. Chodzi mi mniej więcej o koszta materiałów i zapewne projektów (robocizną zajęła by się rodzina). Nie ukrywam że budżet jest niski, dlatego szukam oszczędności na każdym kroku.

Jeśli tokowy temat (aktualny) już ktoś poruszał to z góry przepraszam i prosiłbym o link. Z góry dziękuję za wszelkie informację

Pozdrawiam

Podam Ci jak by to wyglądało 50km od Warszawy, gdzie ceny są już niskie.

Prąd: Energa od słupa do granicy działki do 200m bierze opłatę za kW a nie za metr (ok 170zł/kW-ja mam 10)-za projekt płaci tez zakład energetyczny

Woda: kładł u mnie zakłąd wodociągów, inaczej mógłby byc problem z odbiorem- i tak mogłoby byc- żadna firma nie chciała sie tego podjąc. koszt 500zł za pierszy+500zł za ostatni metr. pozostałe ok40zł mb brutto-projekt kosztował 600zł

Kanaliza, ja akurat mam szambo, ale wychodziło u mnie ok 100zł/mb

Dobra rada- Idz najpierw porozmawiaj jak wygladają odbiory, próby szczelności-żeby później nie było kłopotu w przypadku samodzielnego wykonania

Dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie poczytałem trochę i się doszkoliłem odrobinę. Mianowicie z podłączeniem prądu masz rację do 200m ZE ciągnie na swój koszt a ja płace tylko za KW. Wiec zapewne koszt zamknie się w okolo 2500zł, tak się domyślałem że tyle wyjdzie. Kłopot pojawia się z przyłączem wodno-kanalizacyjnym, 100 zł za metr ( wujek google potwierdza że tą stówkę trzeba dać jak nie więcej) to dość spory wydatek zważywszy ze 110-120 m to wydatek ponad 12 tys + projekt. Gdzieś się już spotkałem z wyliczeniem materiałów już nie pamiętam dokładnie ale cena była dużo mniejsza ( nie wiem czy było to prawidłowe wyliczenie).

Domyślam się że jak podejdę do wodociągów to uzyskam jakąś odpowiedź.

Najogólniej chodziło mi wyłącznie o koszt materiałów (w jakich granicach, nie musi być dokładnie)

Jak rozmawiałem z gościem który chce sprzedać tą nieruchomość to zapewniał mnie, że w 10 tys spokojnie zamknę się z pełnym uzbrojeniem działki.

A tu wychodzi, że będzie to rzecz ciężka.

Tak więc jeśli byłby ktoś tak dobry i poda przypuszczalne koszta materiałów dla przyłącza wody i kanalizacji będę ogromnie wdzięczny.

Edytowane przez Apollo250

Za prąd zapłaciliśmy 2400, kabel ziemny. Za podłączenie wody i kanalizacji wyszłoby nam ok 20 tys...... . Poza tym ''wodociągi'' zażyczyły sobie wkopania rury o największej średnicy ''bo może sąsiedzi będą chcieli się przyłączyć'', potwierdzonej NOTARIALNIE zgody sąsiada działki, oczywiście projektu, mapek, zgłoszenia do urzędu i czekanie na pozytywną odpowiedź. Jednak najbardziej wkurzyło mnie to, że w ciągu trzech lat od złożenia wniosku, oni mają obowiązek wykonać takie przyłączenie na swój koszt, a o tym już nas nikt wcześniej nie poinformował. Po prostu w momencie nabycia działki, złożylibyśmy wniosek i dawno wszelkie doprowadzenia mieli, no ale przecież nie leży to w interesie zakładu wod-kan.

W związku z tym mamy szambo i studnie głebinową.

Jak rozmawiałem z gościem który chce sprzedać tą nieruchomość to zapewniał mnie, że w 10 tys spokojnie zamknę się z pełnym uzbrojeniem działki.

A tu wychodzi, że będzie to rzecz ciężka.

Robiłem podobną kalkulację i w 10 tyś nie ma szans sie zmieścić. Kanalizę opaca sie robić tylko za pośrednictwem gminnego zakladu wodociągowego. Poza tym sprawdź czy są techniczne możliwości podłaczenia do kanalizy bo 100-120m to dość długi odcinek i może sie okazać że nie wyrobisz sie ze spadkiem rury od działki do kolektora ściekowego. 100zł.mb to przyzwoita cena zwłaszcza jeśli zawiera koszty studzienek i wcinki w kolektor.

Najlepiej dogadaj sie ze sprzedającym że obniża cenę działki o 20 tyś na wykonanie przyłączy. Zapytasz pewnie dlaczego o 20 tyś? Ano dlatego ze za 10 tyś tego nie zrobisz, ale za 20 tyś położysz "silniejsze" uzbrojenie -grubszą rurę ściekową- które obsłuzy ewentualnie kolejne działki sprzedającego i zostanie Ci troche górką kasy. Jeśli sprzedający ma tam kolejne dzialki to byłby głupcem, gdyby sie nie zgodził, gdyż sam bezkarnie terenu nie uzbroi. Karą jest VAT od sprzedaży.:yes: Jeśli Ty teren uzbroisz to on zyskuje podwójnie bo mu wzrasta wartosć nieruchomości oraz zaczyna sie pierwsza budowa czyli łatwiej dalej coś sprzedać.

btw

metr rury 200 to jakieś 20 zł. Sam wykopu raczej nie zrobisz wiec koparka- Myśle ze 5 tyś to może być mało jesłi trzeba będzie zrobić wykop np na 3 metry. Prawdopodobnie nie dostaniesz zgody na prowadzenie wody i kanalizy jednym wykopem ale to już sprawa warunków technicznych.

Kolektor jest po "Twojej " stronie drogi? Bo jeśli jest po drugiej stronie to po wcince trzeba sie przebić pod ulicą.

Tak czy inaczej uwazam że nawet w Suwałkach za 10 tyś nie zrobisz uzbrojenia na takim odcinku.

Gość Gosc321_1

Ja również mam sporo do podciągnięcia (90 metrów kanalizacji i 70 m wody).

Po pierwsze - projektant - czy jest techniczna możliwość podłączenia się do sieci, jeżeli tak to projekt - 500 - 600 zł (jeżeli masz już mapkę do celów projektowych to dla zaspokojenia własnej ciekawości mniej więcej możesz to bardzo orientacyjnie sam sprawdzić - są tam naniesione rzędne studzienek i terenu).

Teraz wykonanie. U mnie prawdopodobnie będzie to robiła firma prywatna (ojciec i syn), która kopała mi już fundamenty i zajmuje się też przyłączami, sprawni solidni i mają porządny sprzęt, oraz kontakty - to oni będą odpowiedzialni za uzgodnienie przyłącza z MZWiK.

Ich wycena przy takiej odległości to 100 zł brutto za mb instalacji (woda z kanalizacją) i z ich materiałem.

Cena nie obejmuje jednak studzienek a trochę ich będzie (studzienka przy każdej zmianie kierunku + na każde 50 m długości po prostej). Dodatkowo studzienka wodomierzowa (MZWiK nie wydaje u mnie już innych warunków przyłączenia do sieci brrr!)

Tak że 10.000 zł w moim przypadku nie jest niestety realna kwotą, zwłaszcza, że jak znam życie coś zawszy jeszcze wyskoczy.

Dziękuję za odpowiedzi tak myślałem że to będzie spory wydatek.

Tam gdzie zamierzam kupić działkę jest na razie podzielone pole na około 10 działek, wszystkie działki są ze spadkiem w stronę kanalizy, pierwsza działka ma około 15m do przyłącza, w tych 15 metrach ma przebiegać droga utwardzona którą będzie robił właściciel działek. Oczywiście ja wybrałem jedna z ostatnich działek wiec ta odległość wynosi około 120m.

No i znowu nasuwają się pytania. Jeśli zdecydował bym się na zakup i zrobienie tego przyłącza to będzie ono przebiegało koło wszystkich działek wiec zapewne inni będą chcieli się w przyszłości podłączyć co za tym idzie jak ktoś powyżej napisał, mogą nakazać użyć rur o większej średnicy a wiec koszt wzrośnie. Rozumiem że w przyszłości kolejni którzy będą się tam budować nie zwrócą mi poniesionych kosztów za przyłączenie się do kanalizy?

Wszystko byłoby zapewne taniej gdyby przynajmniej jeszcze ze dwie działki sie budowały wiec szło by się dogadać pozostałymi ale niestety jestem na razie pierwszy.

I może jeszcze ostatni pytanie, czy to prawda co napisał Pan "psuja":

Jednak najbardziej wkurzyło mnie to, że w ciągu trzech lat od złożenia wniosku, oni mają obowiązek wykonać takie przyłączenie na swój koszt, a o tym już nas nikt wcześniej nie poinformował.

W związku z tym mamy szambo i studnie głebinową.

Na jakieś stronie widziałem artykuł opisujący połączenie wod-kan. i była tam mapka na której odcinek kanalizacji biegnący do granicy działki opisany był jako koszt wodociągów a dopiero odcinek znajdujący się na działce opisany jako koszt inwestora. Więc jak to się ma w rzeczywistości?

. Jeśli zdecydował bym się na zakup i zrobienie tego przyłącza to będzie ono przebiegało koło wszystkich działek wiec zapewne inni będą chcieli się w przyszłości podłączyć co za tym idzie jak ktoś powyżej napisał, mogą nakazać użyć rur o większej średnicy a wiec koszt wzrośnie. Rozumiem że w przyszłości kolejni którzy będą się tam budować nie zwrócą mi poniesionych kosztów za przyłączenie się do kanalizy?

Jasne że nie zwrócą. Oni tylko wiecej zapłaca za działki skoro bedą uzbrojone. Ty sie lepiej martw o to by nieruchomość wydzielona pod drogę wewnętrzną w której zapewne dostaniesz udział, miała osobną KW i wpis do niej o służebności dla wodociągów i kanalizacji. Bo może sie okazać że jakiś nowy nawiedzony sąsiad nie będzie chciał kanalizy i zabroni kopać .

ech coraz więcej minusów właśnie nie do końca wiem co z ta droga bo o ile dobrze pamiętam to udziałów w drodze nie ma nikt poza właścicielem działek. czy on ta drogę przekaże gminie czy jak hmm muszę jeszcze raz podjechać i się dowiedzieć bo jeszcze wyjdzie na to że nie będzie jak dojechać do posesji.

"Psuja" dzięki za info tak jak i wszystkim dziękuję za zainteresowanie tematem

Udziały wszystkie ma własciciel. Przy sprzedaży musi choć 1 udział dać Tobie żebyć miał z nowonabywaną działką dostęp do drogi. Może ewentualnie dać Ci słuzebność ale to mniej korzystne rozwiązanie. Gmina na 99 % nie przejmie drogi chyba że akurat miała w planach puścić tam jakąś większą droge publiczną . Inaczej nie ma szans na przejęcie. Nie bój sie tych minusów bo wszystko można ogarnąć o ile właściciel ma trochę oleju w głowie. Najlepsze wyjście to wspólna wycena kosztów doprowadzenia mediów i jakieś jej ujęcie w cenie działki. Jeśłi działka Ci sie podoba to warto poświecić trochę czasu na wyprostowanie spraw z nią związanych.

słuchajcie ostatnia prośba do was otóż znalazłem coś takiego na forum muratora:

Budowa przyłączy

Zgodnie z orzeczeniem Sądu Najwyższego, realizację budowy przyłączy do sieci do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci – art. 15 ust. 2 ustawy z 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.

Zgodnie z aktualną definicją ustawową, przyłącze kanalizacyjne to odcinek przewodu łączącego wewnętrzną instalację kanalizacyjną w nieruchomości odbiorcy usług z siecią kanalizacyjną, za pierwszą studzienką, licząc od strony budynku, a w przypadku jej braku – do granicy nieruchomości gruntowej. Innymi słowy (w pewnym uproszczeniu), odcinek przewodu łączący nieruchomość od granicy działki z siecią kanalizacyjną nie jest przyłączem, a więc nie ma podstaw do obciążania odbiorcy obowiązkiem czy kosztami jego budowy.

Rozumiem, że ta definicja tyczy się kiedy poza granica mojej działki leżą tereny gminy i na nich znajduje sie przyłącze??

Pytam dlatego, że u mnie sytuacja jest troszke inna przyłącze znajduję sie kilka metrów od pierwszej działki a moja znajduje sie jako 4 działka w lini prostej, wiec te przyłącze bedzie zapewne biegło drogą wew.

I tu chyba ta definicja nic nie zmieni bo poza granica mojej działki jest inny właściciel a nie gmina czy dobrze myśle?

Ja załatwiałem przyłącze oraz odcinek sieci wodociągowej przez Zakład Wodociągowy - zapłaciłem 10tys za ok 50m

Oczywiście rozeznałęm się w rynku i o ile jakaś firma podjęłaby się tej pracy (niektórzy nie chcieli wchodzić w droge miejskim wodociągom z obawy o nieodebranie prac) to wyceny były sporo wyższe (nawet do 30tys).

PS. Na rozbudowe odcinka sieci potrzebne jest pozwolenie na budowe (za wymienioną kwote ZW zalatwial zam nie wszystko - mapki, material,geodete, badania wody, kierownika budowy)

a wiec pofatygowałem się do nich, pierwsze co usłyszałem to to, że koszt jest po mojej stronie, oczywiście od razu pokazałem ten artykuł prawny, gość nie bardzo potrafił mi dokładnie wyjaśnić jak to się wszystko ma, najpierw wyjaśniał że przyłącze to krótki odcinek który przyłącza jaką sieć kanalizacji do głównej, więc powiedziałem wprost że według tego art. prawnego mój koszt powinien być do wodomierza gł. lub do granicy posesji i że wydaje mi się ze dalej to powinna gmina płacić. Nie uzyskałem na to odpowiedzi, gość powiedział, że to wszystko jest zależne czy gmina ma ujęte te działki w planie rozbudowy kanalizacji, ale przecież jak może mieć skoro te działki były dopiero niedawno podzielone?! Poza tym gość przyczepił się że mam kiepską mapkę i nic z niej nie wynika. Tak więc niczego się nie dowiedziałem. Na koniec ten Pan powiedział żebym udał się do urzędu gminy wyciągnął mapkę i z powrotem wrócił do nich zapłacił 33 zł osobno za informację o warunkach podłączenia wody i kolejne 33zł za kanalizę :/

Nie wiem czy nie lepiej będzie jak podejdę do jakiegoś radcy który specjalizuje się w tego typu sprawach, 50 zł to nie majątek a dowiem się dokładnie jak to jest.

W tej chwili jeszcze czekam na odpowiedź czy wynegocjuje mniejsze koszta zakupu działki.

Aha i jeszcze najlepsze na koniec pytałem się jaki przypuszczalny koszt podłączenia wody i kanalizy :) odpowiednio 100 i 300zł met :D oczywiście razy metry to wychodzi kilkadziesiąt tysięcy które trzeba zainwestować a potem przekazać nieodpłatnie :D

Edytowane przez Apollo250

Witam Wszystkich, Mam podobny problem. Kupiliśmy z żoną działkę która miała warunki zabudowy jak i była uzbrojona przed podziałem. Następnie właściciel działki podzielił ją na części (my wybraliśmy ostatnią) przez co wz straciła moc, tak samo działki nie są już uzbrojone. Najbliższy słup mamy ponad 200 metrów, podobnie gaz jedynie wodę mamy bardzo blisko. Sprawę odnośnie przyłączy będziemy próbowali rozwiązać poprzez wniosek o rozbudowę sieci. Tak nam doradzono w energetyce jak i w gazowni. Jeżeli o przyłącze (lub zapewnienie dostawy) wystąpi 2 lub więcej właścicieli masz szansę na to że zakład wodociągowy lub inny potraktuje to jako rozbudowę sięci i koszty przyłącza spadną. Pozdrawiam :)