R90 16.11.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 A i jeszcze.Masz jakieś urządzenia grzewcze z otwartą komorą spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeluzg 16.11.2013 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Nie. Piec centralnego ogrzewania jest w piwnicy. U mnie jest tak mam szyb wentylacyjny w kuchni który idzie do komina. Tutaj nie ma ciągu wstecznegoDlaczego jest ciąg wsteczny w łazience ? Wydaje mi się, że ten szyb wentylacyjny nie działa prawidłowo. Jest to osobny szyb wentylacyjny nie powiązany z kominem. Jest on ocieplony itd. Może jakaś różnica ciśnień i dlatego jest ciąg wsteczny. Nie jest też wysoko wyprowadzony a w dodatku jest miedzy budynkiem mieszkalnym a gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 16.11.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Nie. Piec centralnego ogrzewania jest w piwnicy. U mnie jest tak mam szyb wentylacyjny w kuchni który idzie do komina. Tutaj nie ma ciągu wstecznego Dlaczego jest ciąg wsteczny w łazience ? To proste, w twoim domu w kuchni jest zawsze najcieplej a w łazience najzimniej więc wszystko działa zgodnie z fizyką , efekt powiększa grzany kominem szyb wentylacyjny w kuchni i zimny szyb wentylacyjny w łazience, jak powietrze wylatuje w kuchni to przy szczelnym domu musi być zaciągane w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 16.11.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Tak na prawdę może być wiele przyczyn tego ciągu wstecznego. Napisałeś, że przewód z łazienki jest ocieplony, więc teoretycznie jeden problem odpada.Może nie masz na kominie czapy, która chroni przed cofką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeluzg 16.11.2013 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) http://kominy24.pl/pl/p/TRN-Dospel.-Obrotowa-nasada-z-plyta-dachowa-fi150/1317 Takie coś mam. Poddasze ocieplone wełną. Ten ciąg wsteczny jest od dawien dawna nawet przed remontem. Po prostu nie zwracałem na to uwagi. A teraz chce poprawić wentylacje bo mam problem z wilgocią. Na temat ciągu wstecznego znalazłem coś takiego. "" Należy zapewnić odpowiedni nawiew powietrza zewnętrznego, na przykład poprzez montaż nawietrzaków. Zamontowanie ich w łazience spowodowałoby jej szybkie wychłodzenie. Dlatego najlepiej zamontować je w innym pomieszczeniu, a drzwi łazienki wyposażyć w odpowiednią kratkę. Prawidłowo działająca wentylacja grawitacyjna nawiewna powinna zapewnić przepływ zużytego powietrza z pomieszczeń najczystszych (pokoje) do najbardziej zanieczyszczonych (łazienka, kuchnia). Aby był możliwy przepływ tego powietrza należy stosować otwory wyrównawcze ponad drzwiami lub w ich górnej części, lub pomiędzy dolną krawędzią drzwi, a podłogą (przekrój netto ~80 cm2). Dopływ powietrza wewnętrznego do łazienek, ustępów, bezokiennych kuchni lub innych pomieszczeń pomocniczych powinien być zapewniony przez otwory w dolnej części drzwi. Przekrój netto tych otworów powinien wynosić ~220cm2. Jeżeli mieszkanie nie będzie wyposażone w odpowiednie otwory nawiewne i wywiewne, to nigdy wentylacja grawitacyjna nie będzie działała prawidłowo. Gdy w/w warunki mamy spełnione, a mimo to występuje ciąg wsteczny w kanałach wentylacyjnych, to przyczyną może być nieprawidłowe usytuowanie wylotów kominów względem połaci dachu lub zawirowania wywołane wiatrem. Jedynym rozwiązaniem jest odpowiednie przedłużenie komina i zastosowanie nasady kominowej. rozmieszczenie pokoi na parterze. Na niebiesko klatki wentylacyjne . Na żółto drzwi . Na czerwono okna. Strzałki z zewnątrz to pomieszczenie gdzie planuje zamontować nawiewniki to pokoje. Edytowane 16 Listopada 2013 przez zeluzg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.11.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 W tym większym pokoju przerzuć nawietrznik do drugiego okna. W ten sposób zwentylujesz cały pokój a nie krótki odcinek od okna naprzeciwko drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.11.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Tak na prawdę może być wiele przyczyn tego ciągu wstecznego... Tak naprawdę jest tylko jedna - brak nawiewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 16.11.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Tak naprawdę jest tylko jedna - brak nawiewu Zgadza się. Wspólny mianownik tych problemów to brak 'wystarczającego' nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 16.11.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Nie. Piec centralnego ogrzewania jest w piwnicy. U mnie jest tak mam szyb wentylacyjny w kuchni który idzie do komina. Tutaj nie ma ciągu wstecznego Dlaczego jest ciąg wsteczny w łazience ? Wydaje mi się, że ten szyb wentylacyjny nie działa prawidłowo. Jest to osobny szyb wentylacyjny nie powiązany z kominem. Jest on ocieplony itd. Może jakaś różnica ciśnień i dlatego jest ciąg wsteczny. Nie jest też wysoko wyprowadzony a w dodatku jest miedzy budynkiem mieszkalnym a gospodarczym. Tu pewnie jest jedna z przyczyn, może nawet podstawowa dlaczego z tego kanału wieje. Jest on za krótki, za mało wystaje ponad dach i dodatkowo usytuowany pomiędzy budynkami. Powinieneś odpowiedzieć na parę pytań: 1. Z czego został zrobiony ten kanał. 2. Jaki ma przekrój. 3. Jaka jest jego długość, od kratki do zakończenia ponad dachem. 4. Ile wystaje ponad dach. 5. Czy na zakończeniu kanału założono czapkę, nasadę. 6. Czy kanał jest poprowadzony cały czas pionowo. 7. Czy do każego z tych kanałów wentyl., podłączono tylko jedno pomieszczenie? Wspominałeś, że na cały dom masz tylko dwa kanały wentylacyjne oraz o łazience na poddaszu. Na parterze widzę kuchnię i łazienkę To w który kanał, wpięta jest łazienka na piętrze? Ponadto, jak wentylowane jest pomieszczenie z piecem w piwnicy? Edytowane 16 Listopada 2013 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.11.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 po co komplikować sprawę? Wystarczy podczas "cofki" otworzyć jakiekolwiek okno w domu. Jeśli ciąg się odwróci to oznacza że problemem jest brak nawiewników. Jeśli ciąg się nie zmieni i będzie cały czas wsteczny to można zacząć myśleć o tuningu komina. 99% problemów związanych ze wsteczym ciagiem to brak dostatecznego nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeluzg 17.11.2013 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 @coulignon tak podczas otwarcia okna nawet w pokoju gdzie chce zamontować nawiewniki ciąg odwraca się. @ MK 1. Z cegły . Otynkowany ocieplony2. Przekrój 0.15m.3. 2.5-3 m4. 0.5 - 1 m.5. Założono nasadę wyżej podałem dokładnie jaki typ.6. Tak pionowo7. W łazience jedna kratka wentylacyjna .W kuchni druga. Na piętrze nie ma łazienki. Jest tylko na parterze. Piwnica wentylowana jest poprzez otworzenie okienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.11.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 @coulignon tak podczas otwarcia okna nawet w pokoju gdzie chce zamontować nawiewniki ciąg odwraca się. No więc sprawa jest prosta - kominy masz sprawne, brak ci tylko części nawiewnej instalacji czyli nawiewników w oknach. Piwnica nie ma związku ze sprawą ale do kotła musi być dostarczone powietrze do spalania. Potrzebny jest kanał nawiewny a nie otwarcie okienka. Jeśli nie chcesz wychładzać całej piwnicy to zrób zakończenie kanału tuż przy piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeluzg 17.11.2013 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Ja mam piec CO z nadmuchem. Okienko na noc zamykam - otwieram tylko , żeby przewietrzyć pomieszczenie. Ok dzięki za komenty. Dam znać jak się sprawa ułoży w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeluzg 18.11.2013 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 (edytowane) Ostatnie pytanie na szybko. Które nawiewniki montować ? Ciśnieniowe czy higrosterowane ? Opinie w necie podzielone ale bardziej skłaniałbym się przy ciśnieniowych. Edytowane 18 Listopada 2013 przez zeluzg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.11.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 moim zadniem ciśnieniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.11.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) Tynk + farba o której pisałem wyżej. Tutaj jest problem bo to wygląda tak jakby ściana nie dostawała powietrza z zewnątrz. Zaznaczam , że mieszkanie wietrzone jest. Wymiana tynku plus farba zatkała nieszczelny mur ! jak widać była lepsza wentylacja !! Gdzieś spoina w murze, itp troszkę nieszczelności i efekt gotowy. Nie ma cudów .. przez materiał ściany itp ... max 3 % ... ilości pary wodnej przechodzi . Ja to tłumaczem mamie ... jak wymienisz okna itp ... bo ludzie mają ... sra ją ... nie maj .. wdać jak mają .(tu ) Plus nowy tynk itp .. jest masa mikro dziurek ! np kable do TV itp .. to się jakoś wentylowało to cudo ... teraz zaparte nie durkać ... i problem. I zimne ściany ! na ciepłej ścianie choć by 90% było przy 20st nie będzie nic się skraplać. Cudów nie ma i nie będzie ... z kosmosu się to nie bierze, mikro rysy w tynku 1mm i już było więcej powietrza w domu ! Pierwsze pytanie higrograf gdzie ? Edytowane 20 Listopada 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts