Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobic z cieknacym zaworem?

sedsafad122

Recommended Posts

Witajcie, mam problem z cieknacym zaworem, z ktorym za bardzo nie wiem co zrobic.

Zawor ma swoje lata. Wyczytalem zeby dokrecic srubke, ale niestety w tym przypadku jest to nie wykonalne.

Myslalem zeby to w jakis sposob z zewnatrz uszczelnic. Wiem ze to nie jest rozwiazanie na lata ale moze troche wytrzyma. Domyslam sie ze najlepszym rozwiazaniem byla by wymiana na zaworu na nowy. Niestety jest on w takim fatalnym miejscu ze trzeba by kluc w scianie a tego chcialbym uniknac. Dodam ze zawor znajduje sie w lazience i jest na roze doprowadzajacej wode do piecyka gazowego.

Macie jakies pomysly?

Dodaje 2 zdj:

http://imageshack.com/a/img543/7659/zs63.jpg

http://imageshack.com/a/img191/8885/ji82.jpg

Edytowane przez sedsafad122

Jest to zawór z wykręcaną całą głowicą. Musisz delikatnie rozkuć i oczyścić ten otwór nie uszkadzając płytek. Nastepnie dopasować klucz i wykręcić samą głowicę. w jej miejsce wstawić nową. Nie będzie to proste ale wykonalne. oczywiście wcześniej trzeba gdzieś zamknąć wodę na wcześniejszym zaworze.

Dobra kupilem glowice, polowke. Ale boje sie za to zabierac. Bo jak wykrece glowice to nie wiem w jakim stanie bedzie gwint od zaworu. Jest w ogole taka mozliwosc, ze do niczego sie juz nie bedzie nadawal czy moje obawy sa raczej bez podstawne?

Gwint w zaworze powinien być dobry tylko pamiętaj o zamknięciu zaworu który zamknie ci dopływ do tego uszkodzonego. Najlepiej gdzieś przy wodomierzu i otwarciu kranu aby zeszło ciśnienie. Pamiętaj że po odkręceniu starej głowicy powinna ci wyjść razem z grzybkiem który jest w środku zaworu. Czasem on zostaje i trzeba go wyciągnąć szczypcami. Edytowane przez gersik