strong1 13.11.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam mam pytanie jakiej grubości styropianu użyć na ocieplenie domu piętrowego ściana na 2 pustaki czy styropian 10cm wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.11.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 czy styropian 10cm wystarczy nie. Ponieważ koszt dodatkowy jest mizerny w porównaniu do reszty .. 1,2 zł za 1cm grubości za biały EPS/ czy 1,7 zł za 1m^2 grafitowego to tak dużo ... Ważne będzie jak okna są teraz osadzone, balkony itp .. i razem to ma grać ! w tedy odczujesz zysk z modernizacji. Teście zrobili 10cm .. dali 28 kzł ... za 300m^2 kolega kupił 100m^3 EPS'a grafitowego ... za 17 tyś ... i sam zrobił i wyszło na to samo cenowo a ma 30cm izolacji Ja za Ciebie rachunków i nikt nie będzie płacił ! to się nie sugeruj innymi. Jak masz obawy czy finas pozwoli to rób elewację po elewacji, a nie po łepkach ... jak masz piec na paliwo stałe ... skąd wiesz czy nie zakażą ... i co ? gazy czy prąd ? Izolacja prądu nie woła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strong1 13.11.2013 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Na razie i tak chcę ocieplić sam parter z racji finansowych bo góra stoi pusta i nie wiadomo kiedy się tam zacznie jakieś prace ewentualnie ocieplenie podłogi na piętrze żeby ciepło nie uciekało przez sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 14.11.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Na razie i tak chcę ocieplić sam parter z racji finansowych bo góra stoi pusta i nie wiadomo kiedy się tam zacznie jakieś prace ewentualnie ocieplenie podłogi na piętrze żeby ciepło nie uciekało przez sufit A jaki masz dach na tym piętrze? Bo jeśli spadzisty mógłbyś rozłożyć na podłodze wełnę miękką, którą później w przypadku remontu góry można zastosować między krokwie lub pod jako drugą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.11.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Powiem Ci bardzo prosto:Koledze mojemu w tamtym sezonie ociepliłem podobny dom 8 cm. grafitu (tak chciał ze wzgl. na okna) efekt:jest przezadowolony, już nie musi latać do pieca zaraz jak zgaśnie - przepali czasem kominkiem i temp. jest ok.A więc myślę, że czego nie zrobisz to i tak będziesz zadowolony - ale jak Kolega powyżej pisze lepiej dołożyć grubości styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strong1 16.11.2013 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 A jaki masz dach na tym piętrze? Bo jeśli spadzisty mógłbyś rozłożyć na podłodze wełnę miękką, którą później w przypadku remontu góry można zastosować między krokwie lub pod jako drugą warstwę. Do dachu to jeszcze daleko dom budowany był z początku lat 90 parter i dwa piętra w górę ściana na dwa pustaki znajomy który w 2012r ocieplał dom też mi właśnie mówił że kładł styropian 8cm i różnica jest spora jeżeli chodzi o izolacje myślę że przy tej grubości ścian 8 lub 10 styropian by stykał a co do piętra myślę zrobić podłogę z płyt osb a pod płyty wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_c_h 16.11.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Zachęcał bym do nawet 13-15 cm styropianu. Jest on na prawdę tani(przy kosztach całej inwestycji będzie odgrywało to niewielki procent), a przy tych grubościach każdy centymetr daje dużo i szybko się zwraca.Ale w przypadku nieogrzewanego piętra dobrze byłoby ocieplić strop czymkolwiek gdyż to również da spory zysk. Odnośnie ocieplania tylko parteru izolację wypadałoby podciągnąć możliwie jak najwyżej, aby zminimalizować mostek cieplny, oczywiście tak żeby budynek jakoś również wyglądał rozsądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.11.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Ale w przypadku nieogrzewanego piętra dobrze byłoby ocieplić strop czymkolwiek gdyż to również da spory zysk. najszybsze kostka słomy gliną zaciągnięta .. link w u mnie w stopce jak można zrobić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts