Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja 0 i stojąca woda

Sebastain

Recommended Posts

Mam taki problem :(

Jestem na etapie stanu surowego zamkniętego.

Ostatnio otworzyłem denka od odpływów kanalizacji (mam w łazience 4 takie końcówki w chudziaku)

2 mają jakby wspólne odnurze od rury odprowadzającej z tego pomieszczenia i niestety zauważyłem, że jak włożę tam rękę to stoi w nich woda.

Jeden odpływ miał być przeznaczony do prysznica, drugi do wanny.

Gdy do tych otworów nalałem wody z wiaderka z budynku główną rurą popłynęła normlanie woda, także wszystko mam drożne, tylko na tym odcinku coś jest skopane prawdopodobnie.

Czy to jest poważny powód do zmartwień?

Położyłem już mase bitumiczną i trochę mnie przeraża wizja skuwania :(

Mam też w łazience dwa inne odpływy, więc mógłbym się podłaczyć do nich, a te zaślepić ale nie wiem czy to ma sens :(

Mam taki problem :(

Jestem na etapie stanu surowego zamkniętego.

Ostatnio otworzyłem denka od odpływów kanalizacji (mam w łazience 4 takie końcówki w chudziaku)

2 mają jakby wspólne odnurze od rury odprowadzającej z tego pomieszczenia i niestety zauważyłem, że jak włożę tam rękę to stoi w nich woda.

Jeden odpływ miał być przeznaczony do prysznica, drugi do wanny.

Gdy do tych otworów nalałem wody z wiaderka z budynku główną rurą popłynęła normlanie woda, także wszystko mam drożne, tylko na tym odcinku coś jest skopane prawdopodobnie.

Czy to jest poważny powód do zmartwień?

Położyłem już mase bitumiczną i trochę mnie przeraża wizja skuwania :(

Mam też w łazience dwa inne odpływy, więc mógłbym się podłaczyć do nich, a te zaślepić ale nie wiem czy to ma sens :(

Pewnie masz przeciwspadek na tej rurze. Ja bym to odkuł i poprawił. Ale możesz się też podłączyć do pozostałych rur.

A podłączenie normalnie do tych rur wchodzi w rachubę?

Niby jeden odpływ jest od prysznica drugi od wanny, więc nie będzie tam, żadnego papieru itd, a jak wlewam do nich wodę to normalnie leci.

Od chudziaka do docelowej podłogi będę miał 30 cm więc jeszcze sporo rury tam dojdzie.

Czy w tym krótkim odcinku (z 50cm) nie może sobie stać ta woda i działać jakby taki drugi syfon?

Może. Ale może się zapchać tak samo jak zwykły syfon pod umywalką, czy wanną. Różnica polega na tym, że tam jest swobodny dostęp, a tu nie. Jak dasz łagodne łuki, to jest szansa przepchania żmijką w razie zatoru, a zatkać może nie tylko to grubsze ;).

Włosy w połączeniu z wypełniaczami z środków myjących są doskonałym czopem w kanalizacji. Jak by to była rura fi 110, od biedy 90 to bym się nie przejmował, ale w przypadku 50 za duże ryzyko.