Szymek98 13.11.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Mam ok 100 m2 do zagruntowania ogrodzenia od drogi z piaskowca. Płot ma rok więc chciałbym go umyć myjką i zaimpregnować, najlepiej metodą natryskową i tu zaczynają się schody bo każdy poleca inny grunt. Mam do wyboru: Lux4Stone bezrozpuszczalnikowy podobno 10-12 litrów wystarczy (opinia klienta sklepu sprzedawcy) więc koszt 1300-1470 zł gwarancja na 7 lat a sprzedawca robił testy na AGH w Krakowie i po cichu twierdzą że nawet do 30 lat wytrzyma Dynasil Prtoect - rozpuszczalnikowy podobno 30 litrów koszt 922 zł AKEMI - polecany przez wykonawcę płotu jego opinia to 7 lat i że potrzebuję 15 litrów - 20 litrów - 675-900 zł (allegro) KONSIL Z SUPER - zużycie 2m2 /litr - potrzebowałbym 50-60 litrów opakowanie 60 litrów w ofercie - 2380,30 Hydrostone - 20 litrów 868 zł Impregnat BF-1 - 20 litrów 780 zł Solido Strong firmy Novol - 20 litrów - 744 zł Sarsil H14/R - 20 litrów - 492 zł Jakie są wasze opinie na ten temat i co polecacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 13.11.2013 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) Niemożliwe że nikt nie przerabiał tego tematu. Edytowane 14 Listopada 2013 przez Szymek98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 14.11.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Zadzwoń do firm zajmujących się takim piaskowcem i ew. mających namiar na wykonawców i tam na pewno powiedzą co i jak. Może się okazać, że każdy kamień może mieć swoje "fanaberie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 16.11.2013 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Zadzwoń do firm zajmujących się takim piaskowcem i ew. mających namiar na wykonawców i tam na pewno powiedzą co i jak. Może się okazać, że każdy kamień może mieć swoje "fanaberie" Takie opinie już poznałem dlatego zebrałem je razem i wrzuciłem tutaj. Każdy chwali inne a ja chciałbym poznać wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 23.12.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Mam ok 100 m2 do zagruntowania ogrodzenia od drogi z piaskowca. Płot ma rok więc chciałbym go umyć myjką i zaimpregnować, najlepiej metodą natryskową i tu zaczynają się schody bo każdy poleca inny grunt. Mam do wyboru: Lux4Stone bezrozpuszczalnikowy podobno 10-12 litrów wystarczy (opinia klienta sklepu sprzedawcy) więc koszt 1300-1470 zł gwarancja na 7 lat a sprzedawca robił testy na AGH w Krakowie i po cichu twierdzą że nawet do 30 lat wytrzyma Dynasil Prtoect - rozpuszczalnikowy podobno 30 litrów koszt 922 zł AKEMI - polecany przez wykonawcę płotu jego opinia to 7 lat i że potrzebuję 15 litrów - 20 litrów - 675-900 zł (allegro) KONSIL Z SUPER - zużycie 2m2 /litr - potrzebowałbym 50-60 litrów opakowanie 60 litrów w ofercie - 2380,30 Hydrostone - 20 litrów 868 zł Impregnat BF-1 - 20 litrów 780 zł Solido Strong firmy Novol - 20 litrów - 744 zł Sarsil H14/R - 20 litrów - 492 zł Jakie są wasze opinie na ten temat i co polecacie. Lux4Stone to impregnat dedykowany wyłącznie do otoczaków które produkuje ta firma, tak piszą na ich stronie, więc nie bardzo rozumiem, jak to się ma do piaskowca ? Chciałbym zobaczyć te niby wyniki AGH i te 30 lat....to jakaś totalna bzdura. Opinia klienta co do wydajności(???) to następna bzdura, jeżeli impregnat można stosować na piaskowiec, to wydajność powinien podać producent a nie klient !! Moim zdaniem, patrząc na opisy które są zbyt skromne i przeznaczone dla "głupiego Jasia" który na niczym się nie zna, na uwagę zasługują dwa impregnaty: Dynasil Protect - opis mówi, że impregnat wchodzi w reakcję chemiczną z impregnowaną powierzchnią oraz posiada właściwości konsolidacyjne, które wzmacniają zaimpregnowaną powierzchnię, te właściwości charakteryzują najnowocześniejsze impregnaty, podobne właściwości posiadają impregnaty powstałe w nanotechnologii o trwałości kilkunastu lat, więc warto na niego zwrócić uwagę. KONSIL Z SUPER - to silikon ale dwuskładnikowy i z całą pewnością będzie lepszy od pozostałych jednoskładnikowych Pozostałe, to klasyczne silikony z trwałością na poziomie 5 (+-)lat ze względu na nasz klimat, gdzie występują spore różnice temperatur, silikony bardzo tego nie lubią. Oddzielnym tematem jest jeszcze kwestia przyciemniania i efektu perlenia na zaimpregnowanej powierzchni, nie każdy impregnat tradycyjny jest w stanie temu sprostać, jak ktoś kupuje biały piaskowiec, to nie chce, aby po impregnacji zrobił się szary a to potrafią tylko nieliczne impregnaty z tych najnowocześniejszych Trzeba również podkreślić, że mówimy o impregnacji powierzchni, tylko i wyłącznie, pionowych, poziomy to zupełnie inny temat. pozdrawiam Edytowane 23 Grudnia 2013 przez la***is korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 11.04.2020 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Witam po 7 latach czas przyszedł na impregnację ponowną. Dla osób stojących przed wyborem powiem że wybrałem impregnat AKEMI do piaskowca. Po 7 Latach właśnie 2 raz umyłem płot z cimnych zacieków które były tylko gdzie niegdzie pod czapami, oraz czap które były porośnięte różnymi grzybami i mchem w betonowych fugach. Myłem myjką 160 bar z dyszą obrotową i powiem że całkiem łatwo wszystko schodziło, lecz woda była wchłaniana przez kamień czyli hydrofobowości nie było. Zastanawiam się jaki teraz czy testować inny czy może jednak pozostać przy Akemi. Pomimo wchłaniania wody to jednak płot nadal po umyciu wygląda jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts