młotek 17.11.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 A tak od początku. A czapa to np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 17.11.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Komin w koszu dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.11.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Nie lepiej zamiast tandetnej piankowej uszczelki klinowej dać taśmę rozprężną? a blachy zamiast dziurawić i skręcać na farmery montować bez dziurawienia na haftry? Edytowane 17 Listopada 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 17.11.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) A czy blacha ruukki albo inna podobna na dachu, finnera , wenecja , boją się farmerów? To po co się czepiać. A co do uszczelki klinowej - okna dachowe Fakro, Veluks też mają uszczelki klinowe.I nikt nie zarzuca im tego. Można różne rzeczy. Alternatywy na pewno są. Edytowane 17 Listopada 2013 przez młotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 17.11.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Nie lepiej zamiast tandetnej piankowej uszczelki klinowej dać taśmę rozprężną? a blachy zamiast dziurawić i skręcać na farmery montować bez dziurawienia na haftry? Żeby nie być posądzonym o czepienie się sam odpowiem na własne pytania. Uszczelką piankowa klinowa po jakiś 3 latach parcieje od UV i wróble rozniosą ją na cztery strony świata o potem mamy śnieg po dachówkami, uszczelka puchnąca jest droga wredna w montażu bo trzeba się narobić by dachówki się nie podnosiły. W wyłazie dachowym miałem fabryczną uszczelkę klinową piankową i musiałem się narypać by po jej zerwaniu wyczyścić po niej powierzchnię by przykleić nową puchnącą . Blachy dziurawi się tylko tam gdzie jest to absolutnie konieczne nie ma innej możliwości montażu, ja w swoim dachu też blachy dziurawiłem w pasie nadrynnowym montując kratkę wentylacji z wróblówką ale pod spodem jest papa która uszczelnia wkręty. wszystkie inne blachy komina i kosza mam zrobione na haftry bez zbędnego dziurawienia. Edytowane 17 Listopada 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 ...czy jet możliwe naprawienie tej obróbki poprzez dołożenie blachy na to co istnieje, ewentualnie zrobienia od nowa blachą aluminiową. Co by było potrzebne oprócz blachy do zrobienia takiej obróbki blaszanej? Oczywiście wszystko jest możliwe. Wykonując obróbkę blachą może pozostać tylko dół. Resztę należy usunąć, dachówki oczyści albo wymienić. Do blachy potrzebna będzie uszczelka rozprężna (puchnąca nie klinowa). Wszystko załatwi renomowany dekarz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.11.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Młotku, zrobiłeś wydrę na sztywno a wiadomo ,że dach pracuje i po pewnym czasie albo wyjdzie z wcinki lub przerwie na farmerze ( do tego aluminium). Rób z 2 części niezależnie pracujących. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 18.11.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Wszystkie zdjęcia w tym wątku to totalne porażki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 18.11.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Ależ obróbka boczna jest dwuczęściowa. Jedna nawet z rynienką . Może zdjęcie z komórki nie pokazuje dość dokładnie. A z farmera nie wyrwie, gdyż odległość farmera od komina to w najgorszym wypadku 16 cm i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 18.11.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Awieuro pokaż swoje kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 19.11.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Wszystkie zdjęcia w tym wątku to totalne porażki. Ja też wstawiłem zdjęcie , obróbka mojego komina to też porażka? co jest żle zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.11.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Może ślepnę na stare lata:) Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 19.11.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 czy uszczelka dachowa tak mocno puchnie że może nastąpić podniesienie dachówki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 19.11.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Awieuro pokaż swoje kominy. Młotek co z tego że zrobiłeś podwójną obróbkę jak te dwie blachy które powinny przemieszczeć się względem siebie złapałeś kołkiem. Farmer mocuje boczne obróbki komina, nawet kosz. Wcinka za skromna, wygląda że nawet w dół, nawet fugi nie minęła, całość zalana silikonem dla pewności, czapa kominowa z poziomie, obróbki komina w koszu za niskie... Wrzucę coś jak do kompa siądę. Tomraider dopiero zobaczyłem twój komin. Obróbka wygląda co najmniej dziwnie i to z takiej odległości. Ale to tylko moje zdanie i ja nie używam taśm, tasiemek, wekafleksów i innych pierdziejów... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 19.11.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Tomraider jak ta blacha pod dachówką daleko sięga. Wydaje się że jest równo z nimi , albo max 2-3 cm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 19.11.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Obróbka wygląda co najmniej dziwnie i to z takiej odległości. Ale to tylko moje zdanie i ja nie używam taśm, tasiemek, wekafleksów i innych pierdziejów... Ja też nie użyłem żadnych ,,pierdziejów'' na swoim dachu,. Komin obrobiony powlekaną blachą alu, czapa z tytan cynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 19.11.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Tomraider jak ta blacha pod dachówką daleko sięga. Wydaje się że jest równo z nimi , albo max 2-3 cm. Pozdrawiam Blacha jest podłożona pod dachówki tyle ile się dało czyli prawie do dziury gdzie mocuje się ją wkrętem , dokładnie nie pamiętam ale myśle że zachodzi pod dachówkę jakieś min 10 cm , z tyłu jakieś 50 cm , z przodu widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 20.11.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Blacha jest podłożona pod dachówki tyle ile się dało czyli prawie do dziury gdzie mocuje się ją wkrętem , dokładnie nie pamiętam ale myśle że zachodzi pod dachówkę jakieś min 10 cm , z tyłu jakieś 50 cm , z przodu widać. To musiałeś za garbem zgiąć ją ostro w dół albo zeszlifowałeś dachówki tak, że mają ze 2 mm grubości;) i jedno i drugie rozwiązanie jest błędem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 20.11.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 (edytowane) To musiałeś za garbem zgiąć ją ostro w dół albo zeszlifowałeś dachówki tak, że mają ze 2 mm grubości Kolejne pudło, ani nie giąłem ostro ani nie szlifowałem dachówki , wszystko widać na zdjęciu. Widzę że na siłę próbujesz mi udowodnić że jest żle. Wstaw zdjęcia swoich prawidłowych pozbawionych błędów obróbek kominów , zobaczymy na forum jak powinny wyglądać, na naukę nigdy za póżno. Edytowane 20 Listopada 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 20.11.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Kolejne pudło, ani nie giąłem ostro ani nie szlifowałem dachówki , wszystko widać na zdjęciu. Widzę że na siłę próbujesz mi udowodnić że jest żle. Wstaw zdjęcia swoich prawidłowych pozbawionych błędów obróbek kominów , zobaczymy na forum jak powinny wyglądać, na naukę nigdy za póżno. Na siłę? Nie żartuj sobie;) właśnie z takiej odległości wszystko wygląda cacy dla laika i można chwalić się pięknymi obróbkami. Twoja bróbka nie jest wykonana dobrze i przed wlewaniem się wody pod pokrycie chroni tylko gąbka lub inne wypełnienie przestrzeni między dachówką lub blachą. Pamiętaj że to wypełnienie nie jest wieczne. Przecież mówiłem że wrzucę zdjęcia jak siądę do kompa i będę miał trochę więcej czasu. Co z tego jak i tak ze zdjęć się nie nauczysz... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts