Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbka komina co sądzicie ?

MagPio

Recommended Posts

wrzucę zdjęcia jak siądę do kompa i będę miał trochę więcej czasu. Co z tego jak i tak ze zdjęć się nie nauczysz...

To w końcu masz prawidłowo wykonane obróbki czy nie, umiesz to udowodnić zdjęciami czy nie, bo strasznie kręcisz kolego. Widziałem galerię zdjęć na twojej stronie www , szału nie ma, parę błędów w przedstawionych tam realizacja wykryje już średni znawca tematu.

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie chcę się wcinać między wódkę a zakąskę i powielać swojego zapytania z innego wątku. Nawiązuje ono w sumie do dyskusji tutaj.

Tutaj robi się już tradycyjnie poza merytoryczna - jak zwykle na forum- wymiana "komplementów"

Czy możecie Panowie wypowiedzieć się jak to zrobić.

Zadałem konkretne pytania

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221221-Obr%C3%B3bka-komina-z-blachy-(sztywna)-oraz-obr%C3%B3bka-przy%C5%9Bcienna-jak-prawid%C5%82owo-wykona%C4%87&p=6228767&viewfull=1#post6228767

Nie chce zrobić i pokazać do oceny co źle chce zrobić raz a dobrze.

Po tym co napisał tu awieuro wniosek jest prosty, ze zdjęć się nie nauczysz i tak zrobisz ,,totalną porażkę'', pozostaje jedyna słuszna droga : zatrudnij awieuro , on ze swoim ,,młodym który się uczy'' zrobi ci tak jak trzeba.

Młody który się uczy może jedynie podawać narzędzia, sprzątać, ewentualnie przynosić wygięte blachy. Tyle może młody u mnie. Nie dotknie się do komina bo taki wszystkowiedzący rzadko potrafi wiąść odpowiedzialność za to co robi...

Oczywiście można mnie zatrudnić a zrobię tak jak trzeba.

Pozdrawiam

Tomraider, wniosek jest prosty. Awieuro pracuje na mokrym drewnie łudząc się że jego dwuelementowa obróbka komina działa poprawnie.Jednak w tym przypadku skurcz jest prostopadły do krokwi a nie do stropu. I na nic jego starania jak opierzenie siada pod kątem pochylenia połaci a nie pionowo. Po prostu musicie zrobić to co murzyny z lasu zrobiły wieki przed wami .

Młody który się uczy może jedynie podawać narzędzia, sprzątać, ewentualnie przynosić wygięte blachy. Tyle może młody u mnie.

To szkolisz go na sprzątaczkę, gońca czy na mistrza dekarskiego? W średniowieczu czeladnik też wiele lat niańczył dzieci i pasł krowy swego mistrza zanim zobaczył prawdziwą robotę.

Zrób coś dla polskiego dekarstwa : wyszkol i zostaw młodych po sobie, nie zabieraj swego fachu do grobu :).

Oczywiście można mnie zatrudnić a zrobię tak jak trzeba.

No i nie można było tak pisać od razu :) Życzę zdrówka i wielu klientów.

Edytowane przez tomraider

Tomraider na forach nie szukam klientów. Moi klienci nie siedzą na forach, nie szukają najtańszych wykonawców, nie wożą projektów do dziesięciu składów...

Nauczyć będę mógł swojego syna a nie partaczy, którym się wydaje że wszystko wiedzą, chcących zarabiać wielką kasę, a mających dwie lewe ręce. Taka młodzież dzisiaj na rynku...

Pozdrawiam

Dachołaz łudzi to się tomraider że udało mu się super komin obrobić. Ja z moimi obróbkami nie mam problemu, nawet jak wywali w górę prostopadle do krokwi...

No widzisz,robisz swój chleb i ci smakuje :)

ps. Klientów z tego forum to ci nie polecam bo miałem kilku, nie zbiorę ich w jeden worek bo czasami zdarzali się spoko ludzie ale w większości przypadków to tak jak piszesz.

No widzisz,robisz swój chleb i ci smakuje :)

ps. Klientów z tego forum to ci nie polecam bo miałem kilku, nie zbiorę ich w jeden worek bo czasami zdarzali się spoko ludzie ale w większości przypadków to tak jak piszesz.

Czyżby uczulenie na klientów, którzy się interesują i coś tam wiedzą :) Ja wiem, zdążyłem zauważyć, że fachowców z którymi można się wdać w polemikę niewielu a jak już się zarzuci jakieś partactwo wykonane lub dopiero planowane lub zasugeruje zrobienie czegoś do czego nie są zwyczajnie przyzwyczajeni, choćby to było w 100% słuszne to już katastrofa, obraza honoru. Nie mówię tu akurat o Was bo tego nie wiem ale takie mam doświadczenia z fachowcami niestety.

Czyżby uczulenie na klientów, którzy się interesują i coś tam wiedzą :) Ja wiem, zdążyłem zauważyć, że fachowców z którymi można się wdać w polemikę niewielu a jak już się zarzuci jakieś partactwo wykonane lub dopiero planowane lub zasugeruje zrobienie czegoś do czego nie są zwyczajnie przyzwyczajeni, choćby to było w 100% słuszne to już katastrofa, obraza honoru. Nie mówię tu akurat o Was bo tego nie wiem ale takie mam doświadczenia z fachowcami niestety.

No widzisz,jest całkiem odwrotnie niż piszesz. Najlepiej mi się współpracuje z klientami zaangażowanymi w budowę,wiedzącymi co chcą i świadomymi że muszą ponieść koszta. Szukacze ,szukają najtańszych,najszybszych,najlepszych i jeszcze na raty wypłacić za robotę albo wcale bo na budowie zawsze się znajdzie jakiś pretekst aby wstrzymać zapłatę. :D

winiu wszystkie obróbki są prawdziwe tyle, że jedne lepsze drugie gorsze. Obróbka ma spełniać dwa zadania: pierwsze podstawowe to ochrona przed przeciekiem a drugie dodatkowe to ma się podobać inwestorowi. Pozdrawiam.

Tomraider, wniosek jest prosty. Awieuro pracuje na mokrym drewnie łudząc się że jego dwuelementowa obróbka komina działa poprawnie.Jednak w tym przypadku skurcz jest prostopadły do krokwi a nie do stropu. I na nic jego starania jak opierzenie siada pod kątem pochylenia połaci a nie pionowo. Po prostu musicie zrobić to co murzyny z lasu zrobiły wieki przed wami .

Nie chodzi tylko o skurcz drewna podwójna obróbka w naszym klimacie to powinien być standard. A to czy więźba będzie siadała względem połaci czy stropu to niema większego znaczenia

olo. Ile byłbyś w stanie zapłacić za prawidłową obróbkę komina.

Wiesz, obejrzałem sobie na youtube jak facet obrabia komin miękkim cynkiem - każdą dachówkę z osobna, to tylko filmik ale widząc tempo można przypuszczać, że max za 1 dniówkę roboczą komin obrobiony, w zasadzie to wygląda nawet tak, jak by to miało być za kilka godzin gotowe - ile w Polsce warta jest dniówka fachowca :) ?