_olo_ 23.11.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Ale ja nawet nie zamierzam dawać radę, urlop mi się skończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 23.11.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Przecież to jest chwila-moment, rachu-ciachu i po strachu. I najważniejsze 8 stówek w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.11.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 No tak, warte przemyślenia, zwłaszcza, że do fachowców to ja nie mam szczęścia, ostatni jeszcze zdaje się nie wylądował o ile nie zmarł w locie z głodu... Ale cóż, odkryłem przynajmniej pewną zależność dotyczącą fachowości robót - wystrzegać się takich, którzy w pierwszych zdaniach chwalą się po kim to oni nie poprawiali tego czy owego, tacy są najgorsi i po nich najwięcej poprawiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 23.11.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Panowie Andrzej Wilhelmi, DACxxxAZ pomożecie Jak zrobić taką obróbkę. Robię z blachy aluminiowej płaskiej, giętarkę kleszcze itp. sobie kupiłem. Jak mocuje się tą górną obróbkę z wydrą w komin bez wkrętów/kołków? Zima idzie miejcie litość dla samoroba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 23.11.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Nie chodzi tylko o skurcz drewna podwójna obróbka w naszym klimacie to powinien być standard. A to czy więźba będzie siadała względem połaci czy stropu to niema większego znaczenia I tu mamy odmienne zdania ale to nic,świat się z tego powodu nie zawali Oprócz skurczu jest jeszcze ugięcie krokwi. Według mojego skromnego doświadczenia najlepszym miejscem na komin jest kalenica i wtedy opierzenie siada pionowo do stropu ale nie zawsze bo są pewne wyjątki. Mam pewien patent na pracującą blacharkę dla komina znajdującego się w środku połaci jednak tu na forum nie wyjaśnię jak to wykonać ponieważ stracę na tym 8 stów heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.11.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Skoro tak robisz to najlepiej naciąć szlice na głębokość 2 cm. Poziome górny i dolny najlepiej w spoinie. Z powstałego rowka wydmuchać kurz i wprowadzć silikon dekarski najlepiej bezbarwny. W tak przygotowane rowki wciskać ukształtowane obróbki. Najpierw dolną później boczne na końcu górną. Uzupełnić silikon i ściągnąć mokrym palcem wygładzając spoinę. Powodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 24.11.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ten komin jest malutki, (3 cegły) więc trzyma się bez kołków. Co kiedy dostaniesz komin który ma 1,5 metra i jest krzywo wymurowany? Wtedy trzeba kołkować bo blachy falują jak chcą. Tak samo, kiedy trzeba okuć ścianki ocieplone styropianem. Czasami idzie ręce złożyć i bić się w pierś krzycząc " za jakie grzechy?!" Warto jeszcze podciąć łaty chociaż o 0,5 cm po bokach bo lepiej wtedy siadają rynienki i nie podnoszą dachówek tak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 25.11.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Panowie Andrzej Wilhelmi, DACxxxAZ pomożecie Jak zrobić taką obróbkę. Robię z blachy aluminiowej płaskiej, giętarkę kleszcze itp. sobie kupiłem. [ATTACH=CONFIG]226316[/ATTACH] Jak mocuje się tą górną obróbkę z wydrą w komin bez wkrętów/kołków? Zima idzie miejcie litość dla samoroba. W tym kraju to zawsze będzie tak że wszyscy znają się na wszystkim i wszystko robią sami. Załóżmy że zajmujesz się produkcją doniczek a ja potrzebuje doniczkę i ja od Ciebie tej doniczki nie kupie ponieważ ty sam sobie zrobiłeś dach zamiast zlecić mi a ja nie mam kasy na doniczkę Ty się zastanawiasz czemu doniczki się nie sprzedają , a no się nie sprzedają ponieważ wszyscy sobie sami robią doniczki Jak mi się auto zepsuje to idę do mechanika i płacę ,on robi i dalej śmigam a jak mechanik się buduje to ja mam przyjechać i pokazać jak się to robi a on po pracy sam to sobie zrobi ( przykład rzeczywisty,nie fikcyjny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 25.11.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Polać temu Panu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 26.11.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Polać temu Panu! Tylko nie na dachu, nie żeby od razu spadł , ale nie będzie chciał zleść na dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.11.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 W tym kraju to zawsze będzie tak że wszyscy znają się na wszystkim i wszystko robią sami. Załóżmy że zajmujesz się produkcją doniczek a ja potrzebuje doniczkę i ja od Ciebie tej doniczki nie kupie ponieważ ty sam sobie zrobiłeś dach zamiast zlecić mi a ja nie mam kasy na doniczkę Ty się zastanawiasz czemu doniczki się nie sprzedają , a no się nie sprzedają ponieważ wszyscy sobie sami robią doniczki Jak mi się auto zepsuje to idę do mechanika i płacę ,on robi i dalej śmigam a jak mechanik się buduje to ja mam przyjechać i pokazać jak się to robi a on po pracy sam to sobie zrobi ( przykład rzeczywisty,nie fikcyjny) Generalnie masz rację, w ten sposób się gospodarka kręci Ale jednak forum tematyczne, zarówno to jak i np motoryzacyjne, skoro już tą branżę wspomniałeś, są po to, by ci, którzy chcą coś zrobić samodzielnie - dla oszczędności, satysfakcji, z nadmiaru wolnego czasu czy jeszcze innych pobudek, mogli czerpać wiedzę bezpośrednio od specjalistów a nie z poradników czy innych źródeł. Dla mnie jest oczywiste, że jeżeli ktoś bardzo chce sam zrobić to czy owo to to zrobi, z pomocą tej lub innej osoby lub bez niej. To nie jest forum zamknięte stworzone dla mistrzów fachu wyłącznie w celu wzajemnej wymiany doświadczeń i są tu osoby, co najmniej dwie (o kim mowa większość zapewne się domyśla), które się nie szczypią w udzielaniu rad wiedząc, że przez to to im raczej pracy nie ubędzie, a może wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 26.11.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Generalnie masz rację, w ten sposób się gospodarka kręci Ale jednak forum tematyczne, zarówno to jak i np motoryzacyjne, skoro już tą branżę wspomniałeś, są po to, by ci, którzy chcą coś zrobić samodzielnie - dla oszczędności, satysfakcji, z nadmiaru wolnego czasu czy jeszcze innych pobudek, mogli czerpać wiedzę bezpośrednio od specjalistów a nie z poradników czy innych źródeł. Dla mnie jest oczywiste, że jeżeli ktoś bardzo chce sam zrobić to czy owo to to zrobi, z pomocą tej lub innej osoby lub bez niej. To nie jest forum zamknięte stworzone dla mistrzów fachu wyłącznie w celu wzajemnej wymiany doświadczeń i są tu osoby, co najmniej dwie (o kim mowa większość zapewne się domyśla), które się nie szczypią w udzielaniu rad wiedząc, że przez to to im raczej pracy nie ubędzie, a może wręcz przeciwnie Właśnie to nas nie rozwija a raczej cofa w rozwoju. Pomagać można,jak najbardziej. Zwróć jednak uwagę na to iż ten temat w którym piszemy był powielany na forum minimum kilkadziesiąt razy. Ile razy w roku można odpowiadać na te same pytania ? Temat,fora typu. auto-moto to czytam często i jak się dobrze przypatrzysz to ludzie dostają pewne wskazówki,uwagi ,przypuszczalne diagnozy jednak grubsze doradztwo kończy się na " jedź do mechanika i daj znać czy dobrze wróżymy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 26.11.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Tylko nie na dachu, nie żeby od razu spadł , ale nie będzie chciał zleść na dół haha. W pracy nie pije alko i nie toleruje alko w pracy chyba że ktoś jest kierowcą autobusu szkolnego i sobie setkę na rozruch wrzuci to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 26.11.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 "To nie jest forum zamknięte stworzone dla mistrzów fachu wyłącznie w celu wzajemnej wymiany doświadczeń i są tu osoby, co najmniej dwie (o kim mowa większość zapewne się domyśla), które się nie szczypią w udzielaniu rad wiedząc, że przez to to im raczej pracy nie ubędzie, a może wręcz przeciwnie " Tu raczej nie był bym taki pewny czy akurat ich wiedza wyłożona na tym forum pokrywałaby się z docenieniem w postaci ilości zleceń itp. Ja wiem jak jest a ty po prostu się ich zapytaj to będziesz wiedział dokładniej Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 27.11.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 A co powiecie na taką obróbkę komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 28.11.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 A co powiecie na taką obróbkę komina? [ATTACH=CONFIG]227206[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]227207[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]227208[/ATTACH] Wstaw więcej zdjęć , mało widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 28.11.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Nie jest żle. Wcięcie mogłoby być pod większym kątem i z uszczelniaczem ( najlepiej bezbarwnym) Daj blachę na wierzch. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 28.11.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Wstaw więcej zdjęć , mało widać. A co chcialbyś dokładnie zobaczyc na zdjeciach? Rozumiem , że blacha ta co z kominem byla kupina (strażak lub stalowa nakładka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 28.11.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) Generalnie masz rację, w ten sposób się gospodarka kręci Ale jednak forum tematyczne, zarówno to jak i np motoryzacyjne, skoro już tą branżę wspomniałeś, są po to, by ci, którzy chcą coś zrobić samodzielnie - dla oszczędności, satysfakcji, z nadmiaru wolnego czasu czy jeszcze innych pobudek, mogli czerpać wiedzę bezpośrednio od specjalistów a nie z poradników czy innych źródeł. Dla mnie jest oczywiste, że jeżeli ktoś bardzo chce sam zrobić to czy owo to to zrobi, z pomocą tej lub innej osoby lub bez niej. To nie jest forum zamknięte stworzone dla mistrzów fachu wyłącznie w celu wzajemnej wymiany doświadczeń i są tu osoby, co najmniej dwie (o kim mowa większość zapewne się domyśla), które się nie szczypią w udzielaniu rad wiedząc, że przez to to im raczej pracy nie ubędzie, a może wręcz przeciwnie Dokładnie. O to właśnie chodzi. Brak tu stanowczo moderatora. Takie posty jak DACxxxAZ powinny być stanowczo usuwane lub przesuwane do hydeparku. Generalnie trudno coś tu wyszukać bo większość to same pyskówki lub dygresje nie związane z tematem. Jak zadasz konkretnie coś to zawsze się ktoś wpieprzy ze swoimi dyrdymałami. Najlepiej są odbierane pytania typu jaki kolor elewacji lub dachówki, czy ładna czy be itp. Rozumiecie o co mi chodzi- tyczy się o merytorykę odpowiedzi. Mimo to nie mam pretensji do DACxxxAZ bo dużo mi i tak pomógł. Chociaż tego pewnie nie pamięta - z uwagi, że mnóstwu osobom pomaga. Za co mu serdecznie dziękuję. Tak jak kilka innych osób stale bezinteresownie się udzielających. W tym kraju to zawsze będzie tak że wszyscy znają się na wszystkim i wszystko robią sami. Załóżmy że zajmujesz się produkcją doniczek a ja potrzebuje doniczkę i ja od Ciebie tej doniczki nie kupie ponieważ ty sam sobie zrobiłeś dach zamiast zlecić mi a ja nie mam kasy na doniczkę Ty się zastanawiasz czemu doniczki się nie sprzedają , a no się nie sprzedają ponieważ wszyscy sobie sami robią doniczki Jak mi się auto zepsuje to idę do mechanika i płacę ,on robi i dalej śmigam a jak mechanik się buduje to ja mam przyjechać i pokazać jak się to robi a on po pracy sam to sobie zrobi ( przykład rzeczywisty,nie fikcyjny) DACxxxAZ skoro wszyscy odchodzą od tematu to ja też w takim razie. Masz swoją rację. Zgadzam się z tobą że nie napędza to gospodarki itd. Tylko to nie o to chodzi, że Polak to taka menda, że wszystko musi sam bo to lubi. Wierz mi nie znasz drugiej strony medalu bo skąd masz to znać skoro cię nie dotyczy. Jesteś po stronie wykonawcy więc o innych pieniądzach rozmawiasz. To nie tak, ze trzeba walczyć z taka mentalnością „zrobię wszystko sam”. To trzeba walczyć z przyczynami tego stanu a nie leżą one w tym że wszystko lubimy sami z zamiłowania zrobić i nie damy nikomu zarobić. Wierz mi większość 90-99% inwestorów wolałoby zlecić komuś i mu dać zarobić a samemu wziąć się za 1000 innych przyjemniejszych rzeczy w życiu. Piszesz jak nasz propagandowy rząd i spreparowane dla naiwnych informacje, które sprzedawane są w mediach. Np. W Polsce średnia wieku samochodów to 15lat. To oznacza, że miłujemy się w starociach. Nie to oznacza, że mimo, że pracujemy 3x więcej jak Niemiec nie możemy sobie pozwolić na nowszy. Znaczy ktoś nas dyma ale nikomu to - (poza garstką ludzi ) - nie przeszkadza. Rozumiesz błąd rozumowania? A przechodząc do naszego podwórka, ktoś tu krzyknął za obróbki komina 800-1000zł i że zrobi to w jedną dniówkę. Drogo to czy mało nie mnie oceniać – nie wiem. Tylko pytanie ile twoim zdaniem powinien zarabiać dziennie ten który zleca tą robotę 100, 200 , 300, 500, 1000 czy1500zł? To tak a propos jałowej dyskusji wtrącenie. Zwróć jednak uwagę na to iż ten temat w którym piszemy był powielany na forum minimum kilkadziesiąt razy. Ile razy w roku można odpowiadać na te same pytania ? Wskaż gdzie padła konkretna odpowiedź bo ja nie znalazłem Edytowane 28 Listopada 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 29.11.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Dziwi mnie twoje poniekąd rozszczeniowe podejście, FM istnieje naście lat , wielokrotnie już było pisane o obróbkach komina, a czy dokładnie wszystko ze zdjęciami i rysunkami ? poszukaj ,wiedza jest ale mocno rozproszona. Mistrzowie dekarscy piszą zdradzając swe zawodowe tajemnice za free i trzeba być wdzięcznym a nie wybrzydzać i się denerwować że nie chcą opisywać to samo 1000 raz. Większość zleca zrobienie prac a potem jak już jest po jabłkach wzywa pomocy ale jak przeczyta krytykę to sie obraża i podważa wiedzę piszących. to błędne koło. Najpierw edukacja a potem kontrolowanie wykonawcy. Najwięcej i najszybciej sie nauczysz czytając o błędach jakie opisują mistrzowie w przypadkach podanych ocenie, i nie miej pretensji jak się nie nauczysz w pare godzin bo sami dekarze uczą się latami. Trzeba brac co dają i cieszyć się że w ogóle maja czas na pisanie. Tu na FM nikt nic nie musi. Jak nie umiesz znaleść potrzebnej informacji to twój problem , zapoznaj wója googla i zarezerwuj tak ze trzy miesiące i znajdziesz to co szukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts