mala_89 13.11.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Potrzebuje informacji na ten temat.witam mam zmodernizowane ogrzewanie w pexie.najprosciej mowiac sklada sie z 3 nitek,oto one:1) ma bojler i grzejnik w lazience- dziala bez zastrzezen2) ma grzejnik 14zeberkow w kuchni, maly na korytarzu i maly w wc- dziala bez zastrzezen3) ma grzejnik 11 zeberkow w sypialni, na przedpokoju a on chyba ma 1300w, i u dziecka pokoj gdzie ten grzejnik ma z 2.5kw jest to najwiekszy grzejnik w mieszkaniu i ma najwieksza moc.TERAZ jak sobie porownalam moce to wogole mnie nie dziwi czemu 3 nitka nie grzeje jak powinna, skoro ma takie obciazenie, i tu bardzo bym prosila o wystopniowanie tej nitki jak powinna byc zeby grzala. oczywiscie interesuje mnie "korekta "tej 3 nitki i tu stawiam wam pytania:- jaka powinna byc rura przed grzejnikiem 11 zeberek?- jaka powinna byc rura pomiedzy grzejnikiem 11 zeberek a 1300w?- jaka rura powinna byc pomiedzy grzejnikiem 1300w a tym ok. 2.5kw, ?- jaki powinien byc powrot tej 3 nieszczesnej nitki?DODAM ZE WSZYSTKIE 3 NITKI ZASILANIE I POWROT MAJA 16 FI, OCZYWISCIE POMPA OBIEGOWA JEST.problem w tym ze nie ma zamontowanych zaworow nigdzie przy grzejnikach, i nie chce znowy wstawic zaworu i to nie pomoze, albo grzejniki te dwa na nitce beda grzaly wlasnie gorzej, dlatego uwazam ze tu trza wystopniowac tylko wlasnie nie wiem jak a chce zeby wszystkie 3 byly gorace, wlasnie mi chodzi o stopniowanie, no oczywiscie z kotla wychodzi 2 calowa, pompa jest taka http://www.dobo.pl/product-pol-367-Pompa-obiegowa-PCO-25-60-LFP-LESZNO link .html ogolnie do ogrzania jest 70m2, mieszkanie dwupoziomowe(roznica w wysokosciach nie cale 1.5m), i wlasnie ta nitka w postaci 3 grzejnikow co ostatni nie grzeje jest w wyzszej czesci mieszkania, a przedostatni grzeje kaprysnie, dlatego uwazam ze to mozna rozwiazac tylko przez stopniowanie rur, rura od pieca stalowa 2calowa na wysok,ponad 2m, powort od pieca przy piecu tez stalowa chyba tez 2 cale i tez na dlugosci 2-3m, i potem wszedzie pexa 16fiBEDE WDZIECZNA ZA JAKAKOLWIEK POMOC, ZALEZY MI NA CZASIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts